Szerző: Bizó Dániel

2006. június 27. 15:48

Felizgatja az agyat a mobiltelefon

[ScienceDaily] Publikálásra került az első tanulmány, amely rámutat, hogy a mobiltelefonok által létrehozott elektromágneses mező izgatja az agykéreg közel eső területeit. Az olasz kutatás eredménye egy neurológiai szaklapban, az Annals of Neurology júliusi számában került közlésre, Mobile phone emissions and human brain excitability címen.

HIRDETÉS

[ScienceDaily] Publikálásra került az első tanulmány, amely rámutat, hogy a mobiltelefonok által létrehozott elektromágneses mező izgatja az agykéreg közel eső területeit. Az olasz kutatás eredménye egy neurológiai szaklapban, az Annals of Neurology júliusi számában került közlésre, "Mobile phone emissions and human brain excitability" címen.

A Paolo M. Rossini vezette, a milanói Fatebenefratelli klinikán lefolytatott vizsgálat az első, amely a mobilok keltette mágneses mező agyra gyakorolt hatását veszi górcső alá. A publikáció a fiziológiai hatás meglétének bizonyítására koncentrált, nem pedig annak élettani vonatkozásaira, amelyek további, mélyrehatóbb kutatásokat igényelnek majd. A hatások nem csak negatívak lehetnek, hanem semlegesek vagy akár pozitívak is.

A kísérlet során 15 férfi önkéntes koponyáját tettek ki GSM900-as rendszerű mobiltelefon sugárzásának 45 percen keresztül. Mind a sugárzás előtt, mind azonnal utána megmérték a motorikus idegrendszer által keltett elektromos aktivitást, valamint egy óra elteltével újabb mérést végeztek. A 15 alanyból 12 esetében az adatok azt mutatták, hogy a mobiltelefon közelébe eső agykéreg ingerelhetőbbé vált. A kutatók leírása alapján a kérgen belüli neurális ellenállás csökkent, és az átvitel könnyebben végbement. A hatás ugyanakkor ideiglenes, az 1 órával későbbi adatok már sugárzás előtti állapotok tükrözték.

Egyelőre korai lenne ítéletet mondani a mobiltelefonok használatának következményeivel kapcsolatban, mivel a hatás iránya nem triviális -- vélik a kutatók. egyelőre az sem bizonyított, hogy a fiziológiai behatáson kívül bármiféle hatással van-e az agy normális, egészséges működésére a sugárzás. Ugyanakkor, mint írják, egy olyan korban, ahol már 2 milliárd ember használ nap mint nap ilyen készülékeket, szükséges megérteni az esetleges kockázatokat vagy éppen előnyöket, és az agykéreg aktivitásával összefüggő betegségekre gyakorolt hatásokat, mint például az epilepszia.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 14:02

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.