Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 6. 10:00

Kétszáz gigabájtos mobil merevlemez a Toshibától

A Toshiba az év második felében új mobil merevlemezt dob piacra, amellyel várhatóan kapacitási rekordot dönt, ugyanis négyzethüvelykenkénti 178 gigabites adatsűrűsége közel harmadával nagyobb, mint a jelenlegi 133 megabites csúcs. A MK2035GSS meghajtóra így összesen 200 gigabájt rögzíthető, amely egy 2,5 hüvelykes mobil merevlemeztől elismerésre méltó teljesítmény. A jelenlegi legnagyobb kapacitású mobil merevlemezeket a Seagate és a Hitachi gyártja, ezek 160 gigabájtosak.

[HWSW] A Toshiba az év második felében új mobil merevlemezt dob piacra, amellyel várhatóan kapacitási rekordot dönt, ugyanis négyzethüvelykenkénti 178 gigabites adatsűrűsége közel harmadával nagyobb, mint a jelenlegi 133 megabites csúcs. A MK2035GSS meghajtóra így összesen 200 gigabájt rögzíthető, amely egy 2,5 hüvelykes mobil merevlemeztől elismerésre méltó teljesítmény. A jelenlegi legnagyobb kapacitású mobil merevlemezeket a Seagate és a Hitachi gyártja, ezek 160 gigabájtosak.

A nagy adatsűrűség miatt a Toshiba 200 gigabájtos merevlemezében mindössze két tányér dolgozik. Az MK2035GSS fordulatszáma is alacsonyabb a kategóriában szokásos 5400-nál, percenként mindössze 4200, azonban a vállalat szerint ez az olvasási és írási sebességen nem érződik, köszönhetően a nagy adatsűrűségnek. A Toshiba azt állítja, az alacsony fordulatszám miatt ugyanakkor alacsonyabb az energiafelvétel, a hőtermelés és a meghajtó zaja is.

A 178 gigabites rekord adatsűrűséget merőleges adatrögzítés alkalmazásával érték el a Toshiba mérnökei. Az új merevlemezek sorozatgyártását augusztusban kezdi meg a japán vállalat, amely valószínűleg csak rövid ideig lesz a kategória kapacitáskirálya, a Hitachi ugyanis a jövő év elejére már 230 gigabites tányérokkal szerelt termékeket ígér. Ekkora adatsűrűséggel a mobil merevlemezek kapactitása áttörheti a 250 gigabájtos álomhatárt is.

A Toshiba 2007 elején, a Windows Vista érkezése idején rukkol elő hibrid merevlemezeivel, amelyek flash memóriát is tartalmaznak, ezzel növelve a teljesítményt és csökkentve a fogyasztást. A hibrid merevlemez nem felejtő memóriája a kapacitása megteltéig gyűjti a merevlemezre írandó adatokat, így a merevlemez tányérjainak forgását eddig az időpontig le lehet lassítani, vagy akár le is lehet kapcsolni. Ez akár 95 százalékos energiamegtakarítást is jelenthet.

Az IDC adatai szerint a Toshiba a 2,5 hüvelykes mobil merevlemezek első számú gyártója, a cég piaci részesedése ebben a szegmensben 29 százalékos.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról