Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 23. 13:06

Egy év alatt másfélszeresére nőtt a mobilbankot használók száma

2005 negyedik negyedévének végén a hazai hitelintézeteknél több mint egymillió lakossági és közel 93 ezer vállalati ügyfél rendelkezett mobilbanki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel -- derül ki a GKI Gazdaságkutató, a T-Mobile és a Sun Microsystems közös felméréséből.

[HWSW] 2005 negyedik negyedévének végén a hazai hitelintézeteknél több mint egymillió lakossági és közel 93 ezer vállalati ügyfél rendelkezett mobilbanki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel -- derül ki a GKI Gazdaságkutató, a T-Mobile és a Sun Microsystems közös felméréséből.

A megelőző negyedévhez képest a lakossági ügyfelek száma 15 százalékkal, egy év alatt pedig 56 százalékkal növekedett. A mobilbanki szolgáltatást igénybevevő vállalati ügyfelek száma egy negyedév alatt 10 százalékkal, 12 hónap alatt pedig 43 százalékkal nőtt. A mobilbanki szolgáltatással rendelkező bankoknál az ilyen szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek aránya 16,6 százalék volt a negyedik negyedév végén, míg a vállalati ügyfelek 15,9 százaléka használta a mobiltelefont banki szolgáltatások igénybevételére. A GKI előrejelzése alapján a lakossági mobilbanking-ügyfelek száma 2006 végére megközelítheti az 1,3 milliót.

2005. december 31-én mintegy 65 ezer, kizárólag internetes fizetésre alkalmas kártya volt használatban, ez 8 százalékkal több mint egy negyedévvel korábban és 88 százalékkal több, mint 2004 végén. A webkártyák száma folyamatosan emelkedik, de számuk még így is alacsony akár a lakosság számához, akár a bankkártyákhoz viszonyítva.

Az internetes kereskedelem fejlődését segíthetik elő azok a bankkártyák, amelyek kizárólag interneten keresztüli vásárlások lebonyolítására használhatók. Az úgynevezett webkártyák számának megadásával az ügyfelek kiküszöbölhetik a saját bankkártya-számmal való visszaélés lehetőségét, hiszen elkülönült kártyaszámot használnak az internetes vásárlásokra. A webkártyán elérhető pénzösszeget a tulajdonos tetszése szerint tudja változtatni, és általában csak a vásárlás lebonyolítását megelőzően helyez el pénzt a kártyán.

a címlapról