Szerző: Ady Krisztián

2006. június 2. 06:01

Akár telefonelőfizetés nélkül is elérhető ADSL-t nyújt hamarosan a GTS-Datanet

Az ADSL szolgáltatás igénybe vételének hamarosan már nem lesz elengedhetetlen feltétele a vezetékes telefon előfizetés, mivel 2006 második felében a GTS-Datanet elindítja saját, a T-Comtól független, teljes hurokátengedésen alapuló ADSL2 szolgáltatását lakossági és üzleti ügyfelek számára. A csupasz ADSL-szolgáltatását a cég elsőként saját ügyfeleinek ajánlja majd fel egy speciális hűségprogram keretében.

[HWSW] Az ADSL szolgáltatás igénybe vételének hamarosan már nem lesz elengedhetetlen feltétele a vezetékes telefon előfizetés, mivel 2006 második felében a GTS-Datanet elindítja saját, a T-Comtól független, teljes hurokátengedésen alapuló ADSL2 szolgáltatását lakossági és üzleti ügyfelek számára. A "csupasz" ADSL-szolgáltatását a cég elsőként saját ügyfeleinek ajánlja majd fel egy speciális hűségprogram keretében.

Ez a lehetőség 2006 őszétől válik mindenki számára elérhetővé, bárki előfizethet majd rá, aki ADSL internetkapcsolattal rendelkezik, és olyan területen él, ahol a GTS-Datanet már elvégezte a szükséges hálózatfejlesztési és -bővítési munkálatokat. A cég törekszik rá, hogy a közeljövőben azok számára is elérhetővé tegye szolgáltatását, akiknek még nincsen ADSL előfizetésük, ennek megvalósítása azonban a szabályozási környezettől is függ.

A vezetékes előfizetés nélküli, "csupasz" ADSL-kapcsolat mellé a GTS-Datanet igény szerint hagyományos, vagy IP-alapú telefonszolgáltatást is biztosít majd, külön előfizetési díj nélkül. Az ügyfelek így korábbi telefonszámuk megtartása mellett, a már megszokott módon használhatják vezetékes telefonjukat. A GTS-Datanet előfizetői számára a hurokátengedésen alapuló távközlési szolgáltatás 2006 nyarától a Belvárosban, a Városmajorban, a Krisztinavárosban és Kelenföldön lesz elérhető. A folyamatos hálózatfejlesztés révén a cég az év végéig Budapest területének 80 százalékát tervezi lefedni új szolgáltatásával, jövőre pedig vidéki nagyvárosokban is megjelenik majd.

Hurokátengedés?

A teljes hurokátengedés lényege, hogy a T-Com birtokában álló, a telefonközponttól az előfizető készülékéig húzódó vezetéket (úgynevezett előfizetői hurkot) a GTS-Datanet a tulajdonostól bérbe veszi, hogy azon keresztül a saját távközlési szolgáltatásait juttassa el az előfizetőhöz. Az előfizetői hurok bérlése jelenleg az egyetlen költséghatékony megoldás, így ugyanis nem kell falat bontaniuk, árkot ásniuk, vezetéket építeniük, hogy eljussanak az előfizetőkhöz, aminek tetemes költségeit a várható bevétel hosszú távon sem lenne képes ellensúlyozni.

A hurokbérleti díjak csökkenésével és a műszaki előírások változtatásával mára a gyakorlatban is megnyílt a lehetőség az alternatív szolgáltatók előtt, hogy lakossági előfizetők számára is elérhető áron nyújtsanak távközlési szolgáltatásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról