:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 15. 09:17

Új generációs HP blade szerverek

Új blade szerver architektúrát mutatott be tegnap a Hewlett-Packard, a rendkívül sikeres p-osztályú blade-eket most a c-osztályú modellek váltják fel. Az új architektúra alapja a 10U magas BladeSystem 7000c keret, amelybe összesen 16 szerver helyezhető el.

[HWSW] Új blade szerver architektúrát mutatott be tegnap a Hewlett-Packard, a rendkívül sikeres p-osztályú blade-eket most a c-osztályú modellek váltják fel. Az új architektúra alapja a 10U magas BladeSystem 7000c keret, amelybe összesen 16 szerver helyezhető el.

A vállalat kínálatában először Xeon-alapú blade szerverek lesznek elérhetők a BladeSystem 7000c kerethez, az új blade-ek között található BL480c a HP legnagyobb példányszámban eladott szerverének, a ProLiant DL380-nak a blade kivitelű változata, ugyanazokkal a szolgáltatásokkal, csak kisebb méretben. A cég ígérete szerint szeptemberben érkeznek AMD Opteron processzoros megoldások, az év végén pedig a HP a kétmagos Itaniumra, a Montecitóra épített c-osztályú blade-et is bemutat.

Az új sztárok

Ann Livermore, a HP szerverekért és szolgáltatásokért felelős üzletágának vezetője szerint a blade szerverek piaca óriási robbanás előtt áll és a számítástechnika történetében ez az architektúra produkálja majd a legnagyobb növekedést. Az IDC prognózisa szerint 2009-re a blade szerverek forgalma megközelíti a 10 milliárd dollárt. Az idei első negyedévben a blade szerverek forgalma 29,5 százalékkal emelkedett a tavalyi első negyedévhez képest, a gyártók bevétele pedig 43,4 százalékkal nőtt. A blade kiszolgálók összes eladásai 591 millió dollárt tettek ki, ezzel a teljes szerverpiac 5 százalékát adva. A blade-ek legnagyobb gyártója 40 százalék feletti piaci részesedéssel az IBM, a második a HP (35,6%), a harmadik a Dell (11,1%).

Andromeda
A Sun is készül új blade szervereinek bemutatójára, ami érthető, a cég ugyanis két éve nem jelentett be ilyen rendszert. Az Andromeda kódnéven fejlesztett Opteron-alapú blade szerver négy processzorfoglalatot tartalmaz, egy 19U magas keretbe összesen 10 szerver építhető be, ami 80 processzormagot jelent.

Az Andromeda szerverek a négy processzor mellett két Serial Attached SCSI merevlemezt is tartalmaznak. A rendszer érdekessége, hogy a blade frame-en minden egyes szerverhez két dedikált PCI Express bővítőhely tartozik, blade-enként 192 Gbps sávszélességgel. Emellett a blade-ek rendelkeznek beépített Ethernet és Fiber Channel interfészekkel is.

A Sun az Andromedát kifejezetten nagy teljesítményű számítási feladatokat igénylő (HPC) alkalmazások futtatásához ajánlja.
Elemzők szerint a közeljövőben a blade szerverek egyre több 1U és 2U kivitelű kiszolgálót fognak leváltani a vállalati adatközpontokban, a kezdetben elérhető egyprocesszoros blade-ek helyett pedig el fognak terjedni a két- és négyprocesszoros rendszerek, amelyek a többmagos processzorok teljesítményének és képességeinek köszönhetően már akár konszolidációs feladatokra is alkalmasak. Noha a blade-ek beszerzése költsége -- a blade frame árát is figyelembe véve -- magasabb lehet mint egy 1U vagy 2U magas, hasonló teljesítményű kiszolgálóé, az egyszerűbb telepíthetőség, használat és menedzsment már a blade-ek irányába billenti a mérleget, ha a birtoklási összköltséget vizsgáljuk.

Egyszerűbb menedzsment, hatákonyabb hűtés

A HP BladeSystem c-Class menedzselhetőség terén több újdonságot is felvonultat, a blade frame előlapján például egy LCD-kijelzőről olvashatók le a szerverek állapotai, emellett a menedzsment-konzolon nem csak a blade keret, hanem az egyes szerverek hőmérsékleti adatai egyenként is megjelennek. A hatékony hűtés kulcsfontosságú a blade szerverek esetében, mivel a gépek rendkívül sűrűn vannak elhelyezve: egy blade-ekkel telerakott szabványos, 42U magas rack teljes disszipációja meghaladhatja a 20 kilowattot is.

Hűtés terén újdonság az Active Cool Fan technológia, amelynek lényege, hogy a szerverek elején beszívott hideg levegőt a speciális, szabadalmaztatott kialakítású ventilátorok egy csatornán át fújják a gép belsejébe, közvetlenül azokra a komponensekre, amelyek túlmelegedhetnek. A legenda szerint a ventilátorok kialakítását sugárhajtású repülőgépmodellekben található turbinalapátok ihlették. A HP szerint az Active Cool Fan segítségével elérték, hogy a gépet 30 százalékkal kevesebb levegő hűthesse, a ventilátorok pedig 50 százalékkal kevesebb energiát vegyenek fel.

További jelentős, a telepítést és a blade-ek gyors cseréjét egyszerűsítő újdonság a Virtual Connect technológia, amely lehetővé teszi az adminisztrátorok számára, hogy a rendszert csak egyszer kábelezzék be, ezután a technológia segítségével az egyes blade-ek csatlakozásai a többi szerverhez, LAN- és NAS-eszközökhöz már a távolból konfigurálható. Az így létrehozott kapcsolódási konfigurációk akár másolhatók is egyik rendszerről a másikra. A HP állítása szerint a szeptembertől elérhető Virtual Connect többféle hálózati szabványt is támogat és együttműködik a szerverek mellett a különféle tárolóeszközökkel is.


BladeSystem 7000c keret 16 szerverrel

Generációváltás

A HP C-Class blade szerverei nem kompatibilisek a korábbi, p-sorozatú szerverekkel, azonban a vállalat ígérete szerint azok, akik még az előző típusú blade rendszerrel rendelkeznek, 2007 végéig vásárolhatnak új szervereket és eszközöket és egészen 2012-ig vehetnek igénybe támogatást hozzájuk. Bár a kétféle rendszer fizikailag nem kompatibilis, vagyis p-osztályú keretbe nem helyezhetők c-osztályú gépek és fordítva, a kétféle blade rendszer szoftverszinten kompatibilis, vagyis azonosak a menedzsment-eszközeik és interface-eik. Az új, C-Class blade-ek máris megrendelhetők, a gépek szállítása júliusban kezdődik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.