:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 8. 11:41

Az árak csökkenése ellenére egyre kevesebb a vezetékes telefon a régióban

Az alacsonyabb árak sem állították meg a kelet-közép európai vezetékes telefonpiacok hanyatlását -- derül ki az IDC legfrissebb tanulmányából, amely szerint a következő öt évben évente átlagosan 1,2 százalékkal csökken a vezetékes vonalak száma a régióban. A legnagyobb ütemű zsugorodás Észtországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon várható.

[HWSW] Az alacsonyabb árak sem állították meg a kelet-közép európai vezetékes telefonpiacok hanyatlását -- derül ki az IDC legfrissebb tanulmányából, amely szerint a következő öt évben évente átlagosan 1,2 százalékkal csökken a vezetékes vonalak száma a régióban. A legnagyobb ütemű zsugorodás Észtországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon várható.

Jelenleg ezekben az országokban 22,7 millió vezetékes vonalat tartanak nyilván, a számuk öt év alatt 21,4 millióra esik vissza, míg a szolgáltatók árbevétele átlagosan évi 4,2 százalékos ütemmel, 6,12 milliárdról 4,97 milliárd dollárra apad ugyanebben az időszakban. A vezetékes vonalakon generált árbevétel közel 9 százalékkal esik vissza az idén Magyarországon és a Csehországban.

"A vezetékes szolgáltatások piacának beszűkülése visszafordíthatatlan folyamat, ezért a távközlési cégeknek alternatív üzleti modelleket kell kidolgozniuk árbevételük fenntartására" -- fogalmaz Emir Halilovic, az IDC vezető elemzője. "A mobil távközlés újabb ügyfeleket hódít el a vezetékes technológiától, mivel az erősödő verseny olcsóbbá és sokoldalúbbá tette a mobil szolgáltatásokat. A VoIP szolgáltatások népszerűségének növekedése nyomán a hagyományos vezetékes vonalakon zajló forgalom is lanyhulni fog a vizsgált időszak második felében."

A borús képet némileg enyhíti, hogy a szélessávú internethozzáférés jelentős húzóerőt képvisel a vezetékes távközlési piacokon, és segít ellensúlyozni a vezetékes telefónia háttérbe szorulásának negatív hatását. Emellett vezetékes vonaluk megtartására ösztönzi az ügyfeleket, hozzájárulva ezzel a távközlési cégek ügyfélkörének megőrzéséhez. Ugyanakkor -- mutat rá Halilovic -- a szélessávú csatlakozások nem pótolják a mobiltelefónia előretörése miatt kieső szolgáltatói árbevételt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.