Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 8. 11:41

Az árak csökkenése ellenére egyre kevesebb a vezetékes telefon a régióban

Az alacsonyabb árak sem állították meg a kelet-közép európai vezetékes telefonpiacok hanyatlását -- derül ki az IDC legfrissebb tanulmányából, amely szerint a következő öt évben évente átlagosan 1,2 százalékkal csökken a vezetékes vonalak száma a régióban. A legnagyobb ütemű zsugorodás Észtországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon várható.

HIRDETÉS

[HWSW] Az alacsonyabb árak sem állították meg a kelet-közép európai vezetékes telefonpiacok hanyatlását -- derül ki az IDC legfrissebb tanulmányából, amely szerint a következő öt évben évente átlagosan 1,2 százalékkal csökken a vezetékes vonalak száma a régióban. A legnagyobb ütemű zsugorodás Észtországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon várható.

Jelenleg ezekben az országokban 22,7 millió vezetékes vonalat tartanak nyilván, a számuk öt év alatt 21,4 millióra esik vissza, míg a szolgáltatók árbevétele átlagosan évi 4,2 százalékos ütemmel, 6,12 milliárdról 4,97 milliárd dollárra apad ugyanebben az időszakban. A vezetékes vonalakon generált árbevétel közel 9 százalékkal esik vissza az idén Magyarországon és a Csehországban.

"A vezetékes szolgáltatások piacának beszűkülése visszafordíthatatlan folyamat, ezért a távközlési cégeknek alternatív üzleti modelleket kell kidolgozniuk árbevételük fenntartására" -- fogalmaz Emir Halilovic, az IDC vezető elemzője. "A mobil távközlés újabb ügyfeleket hódít el a vezetékes technológiától, mivel az erősödő verseny olcsóbbá és sokoldalúbbá tette a mobil szolgáltatásokat. A VoIP szolgáltatások népszerűségének növekedése nyomán a hagyományos vezetékes vonalakon zajló forgalom is lanyhulni fog a vizsgált időszak második felében."

A borús képet némileg enyhíti, hogy a szélessávú internethozzáférés jelentős húzóerőt képvisel a vezetékes távközlési piacokon, és segít ellensúlyozni a vezetékes telefónia háttérbe szorulásának negatív hatását. Emellett vezetékes vonaluk megtartására ösztönzi az ügyfeleket, hozzájárulva ezzel a távközlési cégek ügyfélkörének megőrzéséhez. Ugyanakkor -- mutat rá Halilovic -- a szélessávú csatlakozások nem pótolják a mobiltelefónia előretörése miatt kieső szolgáltatói árbevételt.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 20:22

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.