vállalati it archívum - 2006 december

2006
december

0

A Lite-On kezébe kerül a Philips győri üzeme

2006. december 29. 12:52

A holland Philips Electronics eladja autókba szerelhető lejátszókkal kapcsolatos gyártási tevékenységét, az Automotive Playback Modules (APM) a vállalat győri üzemét is érinti, ahol a termelés nagy része koncentrálódik. A vevő a világ legnagyobb optikai meghajtókat gyártó vállalata, a tajvani Lite-On. A Lite-Onhoz kerülő győri üzem nagyjából 1200 főt foglalkoztat, írja a Népszabadság, míg a tajvani vállalat elnökének elmondása alapján az APM évi 20 millió darab lemezmeghajtó legyártására elegendő kapacitással bír.

0

Már autót is lehet bérelni elektronikus aláírással

2006. december 29. 09:14

Az Egyesült Államok után Európában is lehetőség nyílik a papírmentes autókölcsönzésre: a Europcar és a technikai hátteret biztosító Ingenico együttműködésének köszönhetően a vevő elektronikus aláírással is elviheti a kívánt kocsit.

0

Február végén jelenik meg a Red Hat Enterprise Linux 5

2006. december 29. 08:57

Február végére tolódott a Red Hat Enterprise Linux 5 megjelenésének időpontja. A szoftvernek az eredeti tervek szerint még 2006-ban meg kellett volna jelennie, de már az első bétaverzió kiadásakor sejthető volt hogy ez nem fog bekövetkezni. Az első bétát júliusra ígérték de csak szeptemberben érkezett meg, a második béta pedig novemberben vált elérhetővé.

0

Egy hónap egy feltöltéssel - Samsung üzemanyagcella notebookokhoz

2006. december 28. 18:25

A Samsung Electronics és a Samsung SDI mérnökei közösen olyan üzemanyagcellás dokkolóállomást mutattak be notebookhoz, mely a vállalatok állítása szerint 1200 wattóra kapacitással rendelkezik egyetlen feltöltéssel. A modul maximális teljesítménye ugyanakkor mindössze 20 wattra tehető, legfeljebb alacsony fogyasztású, jellemzően ultrahordozható számítógépek ellátására alkalmas -- mint amilyen a Samsung Q35, melyhez a prototípust is illesztették.

0

Kicsit késnek, de jönnek a halkabb és hűvösebb konzolok

2006. december 28. 15:23

[DigiTimes/HWSW] Jövő év közepére tolódott ki a Microsoft Xbox 360 processzorának 65 nanométeres csíkszélességű technológiával történő tömegtermelése -- írja meg nem nevezett iparági értesülésekre hivatkozva a tajvani DigiTimes. A források szerint az új eljárás bevezetése az eredetileg tervezett első negyedévről a második negyedév végére, az év közepére csúszik, legalább három hónappal elmaradva az ütemtervtől.

0

Egy gigabites mobil memóriachip a Samsungtól

2006. december 28. 10:04

A Samsung Electronics tegnap bejelentette a világ első, 80 nanométeres csíkszélességgel gyártott, 1 gigabit kapacitású DRAM chipjét mobil eszközök számára.

0

Az adattárolás bénítólag hathat az IT-részlegek működésére

2006. december 27. 15:16

[eWEEK] Ahogyan exponenciálisan növekszik a vállalatok által előállított és magukba szívott információk képezte adattömeg, úgy az adattárolás kezelése egyre nagyobb problémát jelent az informatikai részlegek számára. Két olyan kutatás is napvilágot látott az elmúlt hetekben, mely azt mutatja, hogy a vállalatok számára komoly technikai és pénzügyi kihívást jelent ez a terület, sőt megfelelő lépések nélkül akár kezelhetetlenné is válhat.

0

Digitális reklámfelületekben erősít a Cisco

2006. december 27. 11:23

A Cisco Systems bejelentette, hogy megállapodást kötött a digitális médiafelületi rendszerek egyik vezető szállítójaként számon tartott kaliforniai Tivella felvásárlásáról. A digitális médiafelületek (digital signage) lényegében olyan tévék vagy kivetítők, amelyeken hirdetések futnak, ilyenek ma már Magyarországon is elterjedtek például a bevásárlóközpontokban vagy egyes üzletekben.

0

Százhúszmillió forintos Sybase-támogatás az ELTE-nek

2006. december 27. 09:21

Hosszú távú oktatási támogatási együttműködést kötött az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara és a Sybase Products Hungary Kft. A támogatás keretében az intézmény a Sybase legmodernebb szoftvereszközeinek licenceit kapja meg több mint 120 millió forint összértékben.

0

Felével növekedett a Red Hat bevétele

2006. december 22. 09:33

Csökkent a Red Hat nyeresége a legutóbbi negyedévben, de a bevételek növekedtek, a cég eredményeire egyelőre nincs érezhető hatással az Oracle októberi bejelentése, amelynek értelmében saját támogatást biztosít a Red Hat Enterprise Linuxhoz -- féláron.

0

Jöhetnek a 3 megapixeles fényképezővel szerelt olcsóbb mobiltelefonok

2006. december 21. 14:26

[Clubic.com] Hamarosan 2 megapixelről 3 megapixelre nőhet a középkategóriás mobiltelefonokba épített fényképezőgépek felbontása is. A Samsung újonnan kifejlesztett egynegyed hüvelykes szenzora 3 millió pixeles képek alkotására képes, miközben a képérzékelő áramkör jóval kisebb számos nagyobb, egyharmad méretű, de hasonló felbontású szenzornál is.

0

Öt év alatt megduplázódik a mobiltelefonos tartalmak piaca

2006. december 21. 13:22

A csengőhangok, háttérképek, videók, zenék, játékok és egyéb mobiltelefonos tartalmak piaca 2011-re eléri a 38 milliárd dollárt -- becsli az Informa Telecoms & Media, amely szerint idén a mobil tartalomszolgáltatásból származó bevételek megközelítik a 19 milliárd dollárt.

0

A Ritek letöri a memóriákból épített merevlemezek árát?

2006. december 21. 11:26

[HWSW, Clubic.com] Az elsősorban Ridata néven forgalmazott CD-ket és DVD-ket gyártó Ritek újabb, növekvő piacon méretteti meg magát: a vállalat heteken belül piacra dobja első mobil merevlemezét, melyek kizárólag flashmemória-modulokból épülnek fel. Az úgynevezett Solid State Disk (SSD) merevlemezek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket és energiatakarékosabbak.

0

Új tranzisztorsebességi világcsúcs született

2006. december 21. 10:52

Az Illinois Egyetem tudósai újabb világrekordot állítottak fel, az általuk épített 845 GHz-es tranzisztor mintegy 300 GHz-cel száguldott gyorsabban a korábbi rekordernél. A kutatók szerint a siker kulcsa az anyagválasztásban keresendő, az indium-foszfid és indium-gallium-arzenid (InGaAs) felhasználásával építettt eszköz a vegyületek kiváló vezetési tulajdonságai miatt érhette el ezt a korábban elképzelhetetlen sebességet.

0

Mobil eszközök menedzsmentjében erősít a HP

2006. december 21. 09:53

A Hewlett-Packard bejelentette a Bitfone felvásárlását. A magánkézben levő, 134 dolgozót foglalkoztató kaliforniai cég mobil eszközök (táv)menedzsmentjére szolgáló szoftvereket fejleszt, amelyek segítségével leltározhatók egy vállalatnál vagy más szervezetnél a mobiltelefonok, PDA-k, Blackberryk, illetve szoftverek telepíthetők rájuk, de akár még a firmware is frissíthető -- távolról is.

0

A Sharp is beszáll a kéklézer-bizniszbe: nyerésre áll a Blu-ray?

2006. december 20. 16:44

[IDG News Service/EE Times] Megkezdte kéklézer-diódáinak tömegtermelését a Sharp, ami enyhíthet a következő generációs médiaformátumokat használó meghajtók ellátási problémáin. A Sharp ezzel a Nichia mögött a második gyártóvá vált, mely bárki számára hozzáférhetően kereskedelmi forgalomba bocsát kéklézer-diódákat.

0

Az ujjunk mozgását követi a Samsung új telefonjának 'szeme'

2006. december 20. 13:00

A Samsung Electronics bemutatta az első olyan mobiltelefont, melyen egy optikai szenzor helyettesítette a legtöbb készüléken megtalálható navigációs joystickot. A koreában még ebben a hónapban piacra kerülő SCH-V960 kurzora egyszerűen a virtuális joystick helyén lévő ujjunk mozgását követi, egy hátára fordított egérhez hasonlóan.

0

Kimaradnak a multimédiából a betárcsázós internetet használók

2006. december 20. 12:05

A rohamosan terjedő szélessávú technológiák mellett Magyarországon az internetezők mintegy 16 százaléka még mindig telefonos modem segítségével csatlakozik a világhálóra. A Tele2 Magyarország a múlt héten saját betárcsázós előfizetőit kérdezte meg internetezési szokásaikról. A felmérésből kiderült, hogy a betárcsázós szolgáltatást nagyrészt (72%) olyan előfizetők veszik igénybe, akiknek lakóhelyén egyáltalán nem, vagy csak nagyon magas áron érhető el szélessávú szolgáltatás.

0

Újabb akvizíció a Check Pointnál

2006. december 20. 10:46

A Check Point Software Technologies bejelentette az NFR Security 20 millió dolláros felvásárlására vonatkozó megegyezés aláírását. A vételárat a Check point készpénzben fizeti meg. A tranzakció megkapta az Egyesült Államokban az összes szükséges engedélyt és várhatóan az év vége előtt lezárul.

0

A Polar Rose bármilyen arcra rátalál majd az internet képein

2006. december 19. 15:37

[News.com, HWSW] Hamarosan újabb szoftveres technológia segíthet rátalálni adott személyeket ábrázoló fényképekre az interneten, a svéd Polar Rose alkalmazása hatékonyabb keresést tesz majd lehetővé. A Polar Rose várhatóan januárban kezdi meg technológiai tesztjeit, melyet még az első negyedévben publikus bétateszt követ majd.

0

Új típusú memória elterjedését eredményezheti egy áttörés

2006. december 19. 15:26

[AFP/International Herald Tribune] Áttörést jelentett be a memóriatechnológiák területén egy kutatócsoport, mely az IBM, az Infineonból kivált Qimonda, valamint a tajvani Micronix memóriagyártó együttműködésével (IQM) jött létre. A tudóscsapat az immár negyven éve kutatott ún. phase-change memóriatechnológia (PRAM) területén mutatott fel jelentős előrelépést egy új ötvözet kifejlesztése révén, mely a korábbinál egy nagyságrenddel megnövelheti a PRAM-chipek sebességét, jelentős lépést téve az irányban, hogy a technológia a laborokból végre a piacra juthasson.

0

Év végi hajrá a vállalatirányítási rendszerek piacán

2006. december 19. 12:47

A kis- és középvállalati szektornak szánt vállalatirányítási rendszerek piacán az eladások 40 százaléka december hónapban realizálódik -- állítja Zoltai Zoltán, az SAP egyik legnagyobb hazai szállítója, a HostLogic Kft. Business One divíziójának vezető tanácsadója. Az SAP Business One rendszerek több mint harmada is decemberben talál gazdára.

0

Kész a biztonságos noteszgép-akkumulátorok gyártására a Matsushita

2006. december 19. 11:43

[Clubic.com, HWSW] Komoly leckének bizonyult a túlmelegedő, kigyulladó Sony noteszgép-akkumulátorok esete az iparág számára, hiszen amellett, hogy többen szabványok kifejlesztését és bevezetését szorgalmazzák, a nagyobb gyártók rögtön olyan megoldások fejlesztésébe fogtak, melyek elkerülhetővé teszik az ilyen baleseteket. A Panasonic márkanevéről ismert Matsushita különösen komolyan vette a felmerült problémákat, annyira, hogy egy olyan akkumulátort fejlesztett ki, mely egyszerűen nem melegedhet túl.

0

A képet tartalmazó kéretlen reklámot is felismeri a Trend Micro új spamszűrője

2006. december 19. 10:53

Olyan új spamszűrőt fejlesztett ki a Trend Micro, amely állítólag képes azonosítani a kéretlen reklámok egyre népszerűbb formáját, amely szöveg helyett képet tartalmaz. A ma elterjedt spamszűrők ezeket a reklámokat még nem képesek azonosítani, mivel a legtöbb megoldás csak a levél szövege alapján keres.

0

Ötödével nőtt az Oracle nyeresége, de a befektetők elégedetlenek

2006. december 19. 09:26

Az üzleti szoftverek sikerének köszönhetően több mint ötödével növekedett az Oracle negyedéves nyeresége. Az előző két negyedévben az Oracle eredményei meghaladták az elemzői várakozásokat, most csak megfeleltek azoknak, ezért a cég részvényeinek árfolyama a bejelentést követően enyhén csökkent.

0

Három különböző csomagban érhető el a T-Mobile Internet Fix Wi-Fi-szolgáltatása

2006. december 18. 16:22

Új díjcsomagokat és a korábbiaknál kedvezőbb feltételeket dolgozott ki vezeték nélküli technológiával nyújtott internetszolgáltatásához hazánk legnagyobb mobilszolgáltatója, a T-Mobile. Az Internet Fix szolgáltatásra 120 településen lehet előfizetni, jellemzően olyan helyeken, ahol semmilyen más gyors internethozzáférés sem elérhető. A szolgáltatást az érintett településeken akár T-Mobile előfizetés, vagy mobiltelefon nélkül is bárki igénybe veheti.

0

Újabb ingyenes sávszélességemelés a Magyar Telekom ADSL-hálózatán

2006. december 18. 12:49

Ennél jobb karácsonyi ajándékot keresve sem találhatott volna a Magyar Telekom: hazánk legnagyobb ADSL-alapszolgáltatója ismét jelentősen megnöveli, megtöbbszörözi az ADSL internethozzáférések sávszélességét, illetve 2007 első negyedévében telefonszolgáltatás nélkül igénybe vehető nagykereskedelmi ADSL szolgáltatást vezet be.

0

Az Avnet megvásárolta a legnagyobb Sun-disztribútort

2006. december 18. 12:22

Az Avnet megvásárolta az Access Distributiont, amely a General Electric egyik leányvállalata, és a Sun-termékek világszerte vezető disztribútora. A 412,5 millió dolláros tranzakció a várakozások szerint 2006 végén zárul majd le.

0

Rövidesen érkezik a Skype alkotóinak webes televíziója

2006. december 18. 10:07

[eWeek] Újabb projekten dolgoznak a Skype internettelefon-szoftver megalkotói, Janus Friis és Niklas Zennstrom. A Financial Times-nak nyilatkozó agytrösztök várhatóan 2007-ben indítják el internetes televízió-szolgáltatásukat, melyet már most körülbelül 6 ezer résztvevővel tesztelnek. A Venice Project egy állománycserélő technológián (P2P) alapuló megoldást alkalmaz majd a tévéadás továbbítására.

0

Egyre jobb jelszavakat választnak a felhasználók

2006. december 18. 09:51

A MySpace közösségi oldalról származó jelszavak tanúsága szerint a felhasználók egyre inkább biztonságtudatosak és egyre jobb jelszavakat választanak. Egy 34 ezer jelszóból álló minta alapján a jelszavak átlagos hosszúsága 8 karakter, és a négyötödük betűk mellett számokat is tartalmaz -- írja a Wired Newsban megjelent cikkében Bruce Schneier, a Counterpane Internet Security műszaki igazgatója.

0

Európa legerősebb ipari szuperszámítógépét állította üzembe a BMW Sauber F1

2006. december 15. 12:54

Új szuperszámítógépet telepített áramlástani tesztek szimulációjához a BMW Sauber F1-csapat, az 512 darab kétmagos Xeonból álló fürtözött rendszer a mérések szerint 12,28 teraflops teljesítményű, amivel Európa leggyorsabb ipari szuperszámítógépe, ennél nagyobb rendszereket csak tudományos kutatásban használnak a kontinensen. Európa jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépe egyébként a 63 teraflopsos barcelonai Mare Nostrum, amely 5120 darab IBM PowerPC 970 processzort tartalmaz.

0

Harcba indult a Microsoft a Vista-kalózok ellen

2006. december 15. 11:59

[eWeek] Megérkezett az első rendszerfrissítés a Microsoft Windows Vista operációs rendszeréhez, mellyel a redmondiak harcba indulnak a Vista-kalózok ellen. Bár a Vista egyelőre csak a nagyvállalatok, mennyiségi licencelők számára lett elérhető november végén, az otthoni felhasználóknak január végéig kell várni rá, az interneten rögtön feltűntek a kalózváltozatok is.

0

Mától elérhető az Adobe Photoshop CS3 bétája

2006. december 15. 09:48

Az Adobe Systems ma adja ki a népszerű Photoshop képszerkesztő legújabb változatának, a CS3-nak a bétaváltozatát, amelyet bárki letölthet az Adobe Labs honlapjáról.

0

Krónikus mérnökhiány sújtja Németországot

2006. december 14. 18:31

[heise online] A Német Mérnökök Szövetségének (Verein Deutscher Ingenieure, VDI) jelentése alapján a német ipar munkaerőhiányban szenved, miközben a politikusok pozitív makrogazdasági mutatókat prezentálnak -- írja a heise online. A trendek ráadásul aggasztóak, ugyanis nemhogy csökkenne a betöltetlen mérnöke pozíciók száma, hanem drasztikus mértékben növekszik.

0

Szemtréningező LCD-monitorok újabb sorozata a BenQ-tól

2006. december 14. 15:22

Játékosoknak tervezett, igen érdekes dizájnú LCD-monitor sorozatot dob hamarosan piacra a tajvani BenQ. A négytagú sorozat két 24 hüvelykes, egy 22 hüvelykes, illetve egy 19 hüvelykes szélesképernyős modellből áll. Mindegyik monitor alkalmazza a BenQ saját mozgáskompenzáló technológiáját, az AMA-t (Advanced Motion Accelerator), mely amellett, hogy folyamatosabbá teszi a mozgást, a szemet is kíméli.

0

Miuccia Prada tervezi az LG divattelefonját

2006. december 14. 12:08

Az LG az olasz Prada divatházzal szövetkezett egy teljesen új divattelefon megalkotására. A formatervet Miuccia Prada irányításával a divatház tervezői dolgozzák ki, míg az LG a csúcstechnikáról gondoskodik. A készülék kezelőfelületét, menüit, a háttereket és hangokat szintén a Prada tervezői készítik el.

0

Katonai szintű biztonságot hozott a Solaris 10 legújabb frissítése

2006. december 14. 09:46

[eWeek/HWSW] Megjelent a Solaris 10 operációs rendszer legújabb verziója, az Update 3, amely hétfő óta elérhető a Sun Microsystems honlapján. Az új változat a vállalat szerint nem csak az eddigi legbiztonságosabb Solaris, hanem egyben a világ legbiztonságosabb operációs rendszere is. Ezen túlmenően fejlesztések történtek a virtualizáció, valamint a ZFS (fájlerendszer) képességei terén, és számos más területen is.

0

A grafikus processzor erejét is felhasználhatja az Adobe Reader új változata

2006. december 13. 16:09

Az elmúlt héten megjelent, ingyenesen letölthető az Adobe Reader 8-at egy speciális képességgel is felruházta az Adobe: a hardveres gyorsítás ugyanis nem kizárólag a 3D-s objektumok megjelenítésére vonatkozik. Amennyiben Shader Model 3.0-át támogató grafikus kártyával rendelkezünk, az Adobe Reader 8 a GPU erejét a kétdimenziós megjelenítés, a dokumentum görgetése és a kicsinyítés-nagyítás gyorsítására is felhasználhatja.

0

Újra olvasható magyarul Neumann János utolsó munkája

2006. december 13. 11:22

A NetAcademia gondozásában újra megjelent Neumann János utolsó, hatalmas vitát kiváltó műve, a Számítógép és az agy, amely a mesterséges és természetes intelligencia működését hasonlítja össze.

0

Új négymagos Xeon az Intel kínálatában

2006. december 13. 09:53

Az Intel hétfőn bemutatta 2 GHz-es Xeon 5335 processzorát, amelynek megjelenését eredetileg 2007 februárjára ígérték, azonban a szervergyártóktól beérkezett igények miatt előrehozták a premierjét.

0

Kartell gyanújával indultak vizsgálatok a világ vezető LCD-gyártóival szemben

2006. december 12. 17:15

[The Wall Street Journal/HWSW] Az LCD-piac összehangolt vizsgálatába kezdett több ország versenyhivatala is. Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok hatóságai idézéseket küldött ki a világ vezető LCD-panelgyártóinak, a dél-koreai Samsung és LG.Philips, valamint a japán Sharp számára. A memóriapiacon történtek alapján elemzők egyetértenek abban, hogy amennyiben a hivatalok bizonyítékokat találnak kartellesedésre, úgy hatalmas büntetések elé néznek az érintett cégek.

0

Sony: megoldódtak a PS3 gyártási problémái

2006. december 12. 10:41

[GamesIndustry.biz/Gamasutra] A PlayStation termékekért felelős Sony Computer Entertainment amerikai leányának PR-vezetője elismerte, hogy a PlayStation 3 szállításai elmaradtak a korábban előrejelzett 400 ezres volumentől, mivel a gyártási nehézségek ezt nem tették lehetővé.

0

Hamarosan érkezik az első 300 gigabájtos mobil merevlemez

2006. december 12. 09:40

[Clubic.com] Rekord kapacitású 2,5 hüvelykes mobil merevlemezt jelentett be a Fujitsu, mely várhatóan 2007 első negyedévének végén kerül majd piacra. Az elsősorban noteszgépekbe és hordozható lejátszókba, szórakoztatóelektronikai eszközökbe szánt merevlemez kapacitása a nagyobb méretű testvéreivel vetekszik: nem kevesebb mint 300 gigabájtnyi adat másolható majd rá.

0

Csellel aktiválható az illegális Windows Vista

2006. december 11. 15:41

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez -- ez lehetne a mottója annak a trükknek, amelynek segítségével leleményes hackerek kijátszották a Windows Vista aktivációját, lehetővé téve az interneten terjedő kalózpéldányok használatát. Amint az ismert, a Windows Vista minden egyes változatát aktiválni kell a működéshez, beleértve a mennyiség licenc keretében megvásárolt szoftvereket.

0

Villámgyors a Memory Stick memóriakártya következő, PRO-HG generációja

2006. december 11. 15:08

A SanDisk és a Sony közösen fejlesztette ki a Memory Stick memóriakártyák következő, még gyorsabb generációját, melyet az egyre nagyobb adatátviteli sebességet kívánó mobil eszközök számára fejlesztettek ki. A Memory Stick PRO-HG kártya alapját a Memory Stick PRO formátum képezte, mellyel az új kártyák visszafelé kompatibilisek lesznek.

0

Az indium-gallium-arzenidé a jövő a chipgyártásban?

2006. december 11. 14:10

A Massachussetts Institute of Technology (MIT) kutatói olyan új tranziszort mutattak be, amely véleményük szerint eséllyel válthatja le a fizikai korlátaikhoz egyre közeledő szilíium-alapú megoldásokat. Az iparágban általánosan elterjedt nézet, hogy a szilícium-alapú félvezetők további fejlesztése a következő évtized során leküzdhetetlen akadályokba fog ütközni, ezért már régóta folynak kutatások más anyagok vagy technológiák felhasználhatóságát célozva.

0

A fejlesztők egyre jobban kedvelik a nyílt forrású szoftvereket

2006. december 11. 12:00

Egy jelentés szerint az ázsiai szoftverfejlesztőknek már több mint 70 százaléka használ nyílt forrású megoldásokat. Az Evans Data Corporation által nyilvánosságra hozott adatok alapján három év alatt 40 százalékkal nőtt a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztők száma. Az elemzőcég 396 kínai, indiai, japán, ausztrál és új-zélandi fejlesztőmérnök megkérdezésével.

0

Epicor Information Worker: együttműködés az Office 2007-tel

2006. december 11. 11:37

Az Epicor Software Corporation bejelentette, hogy továbbra is elkötelezetten támogatja a Microsoft legfrissebb technológiáit, beleértve a Microsoft Office 2007 rendszert és a Windows Vistát: az Epicor Information Worker (IW) a cég ügyviteli alkalmazásait a Microsoft Office 2007 rendszeren is elérhetővé teszi, és még hatékonyabb hozzáférést biztosít az üzleti adatokhoz.

0

Egyre több részlet szivárog ki a Rock kódnevű Sun-processzorról

2006. december 11. 10:16

[News.com/HWSW] Újabb információk láttak napvilágot a Sun Microsystems következő generációs csúcsprocesszoráról, amelyet egyelőre Rock kódnéven emlegetnek a bennfenntesek. A lapka összesen 16 magot tartalmaz majd, amelyek négy utasításszál párhuzamos feldolgozására alkalmasak.

0

Szabvány lett az Open XML dokumentumformátum is

2006. december 8. 14:29

Az Ecma International az OpenDocument után a Microsoft Office Open XML formátumot is szabványosította: a szervezet zürichi közgyűlése tegnap fogadta el a dokumentumformátumot új szabványként, illetve megszavazta, hogy januárban azt terjesszék a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) felé, hogy az gyorsított eljárásban kaphassa meg az ISO minősítését is.

0

Power6 processzoros blade szervert tervez az IBM

2006. december 7. 13:15

A Power6 processzorra épülő rackszervereket követően blade szerverrel is jelentkezik jövőre az IBM. Jelenleg a cég kínálatában az x86, PowerPC 970 és Cell chipes blade-ek szerepelnek, a Power6-alapú blade szerverek megjelenésétől azt várja az IBM, hogy a vállalatok a nagy teljesítményt és megbízhatóságot igénylő alkalmazásaikat is egyre nagyobb arányban futtatják majd a vékony kiszolgálókon.

0

Tízből kilenc e-mail kéretlen reklám

2006. december 7. 11:26

[News.com] Az utóbbi időszakban elképesztő méretűre nőtt az interneten utazó kéretlen reklámlevelek mennyisége. Az IronPort Systems szerint a spamek száma világviszonylatban tavaly óta megduplázódott, a postaládákba érkező 10 e-mailből 9 már kéretlen levél. A helyzet napjainkra odáig fokozódott, hogy egyes vállalatok rendszergazdái teljes európai és afrikai országok szervereit tiltják ki hálózatukból, hogy csökkentsék szervereik terheltségét.

0

Offenzívát indít jövőre a Samsung a mobilpiacon

2006. december 7. 08:35

[The Wall Street Journal/HWSW] Régóta a levegőben lóg, hogy a Samsung mobiltelefonos stratégiájának kiértékelését követően új irányt vesz, és nagy erővel belép az alsóbb kategóriás készülékek piacára is. A lépést a Nokia és a Motorola fejlődő piacokon elért sikerei kényszerítik, ezek a vállalatok az utóbbi időben olcsó modelljeikkel jelentős részesedést szereztek a globális tortából, méretgazdaságossági előnyhöz jutva.

0

Drasztikusan visszaesett a grafikus piacon az ATI

2006. december 6. 14:57

[Jon Peddie Research/The Register] Az AMD-ATI összeolvadás bejelentését és az ügylet nagy részének levezénylését magába foglaló harmadik negyedév során az ATI drasztikus mértékben vesztett PC-piaci pozícióból, és az NVIDIA mellett a kisebb gyártók is képesek voltak előrenyomulni -- állítja legalábbis a grafikus piacot évek óta követő Jon Peddie Research (JPR). Hogy mennyiben magyarázza ezt a felvásárlás, kérdéses, elemzők szerint megkezdődhetett a politikai alapú kiszorítósdi.

0

Ugyanannyit fogyaszt, de elődjénél sokkal többet tud a Sun UltraSPARC T2

2006. december 6. 14:32

Elődjénél némileg többet, 70-80 wattot fogyaszt majd a Sun Niagara 2 processzor, azonban mivel kétszer annyi, 64 utasításszálat kezel párhuzamosan és számos funkcionális egységgel gazdagodik, energiahatékonyság tekintetében lényegesen felülmúlja az első generációt -- állítja John Fowler, a Sun-szerverek tervezéséért felelős szakember.

0

A BEA és az Alerant támogatásával nyílik vállalati technológiai központ a Debreceni Egyetemen

2006. december 6. 12:28

Az Alerant, a BEA Systems és a Debreceni Egyetem Informatikai Kara együttműködési megállapodást írt alá az egyetemen folyó technológiai képzés támogatásáról, amelynek értemében technológiai központ jön létre a nagyvállalati informatika, elsősorban a szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) témaköréhez kapcsolódó oktatás támogatására.

0

Csökkent a Novell forgalma, de veszteségből nyereségbe fordult a mérleg

2006. december 6. 12:13

Közzétette negyedéves és egész éves eredményeit tegnap a Novell. A vállalat hangsúlyozta, hogy a nyilvánosságra hozott adatok csupán előzetesnek tekinthetők, ugyanis a részvényopciók visszadátumozásával kapcsolatosan indított önkéntes vizsgálat miatt lehet hogy visszamenőleg is módosítani kell a pénzügyi mutatókat.

0

A Microsoft is érdeklődik a százdolláros noteszgép után

2006. december 6. 09:28

[HWSW, Clubic.com] Akár Windows is kerülhet a százdolláros, fejlődő országok iskoláinak és egyéb intézményeinek szánt olcsó noteszgépre. Nicholas Negroponte, a nonprofit OLPC (One Laptop Per Child) szervezet feje erről magával Bill Gates-szel tárgyalt, akinek kérésére akár még egy Secure Digital memóriakártya-foglalat is helyet kaphat az újabb típusokon.

0

Átlépte a 800 ezret a hazai szélessávú internetelőfizetések száma

2006. december 5. 15:31

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) legfrissebb jelentése szerint októberben 800 ezer fölé emelkedett a gyors elérést nyújtó, szélessávú internetelőfizetések száma. Ebből 16 ezres emelkedéssel 553 ezret a telefonvezetéken nyújtott ADSL-kapcsolatok, 265 ezret pedig a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfelei tesznek ki. Utóbbiak októberben 13 ezerrel növelték ügyfélkörük létszámát.

0

Már 100 gigabájtos kivitelben is kapható a Toshiba 1,8 hüvelykes merevlemeze

2006. december 5. 14:26

Negyedével növelte 1,8 hüvelykes merevlemezének kapacitását a Toshiba, a termékcsalád új tagja így már 100 gigabájt tárolására képes. A hatalmas kapacitást természetesen merőleges adatrögzítés alkalmazásával éri el a japán gyártó. A meghajtót elsősorban hordozható multimédiás készülékekbe, illetve subnotebookokba szánja a cég. 1,8 hüvelykes Toshiba merevlemez teljesít szolgálatot az Apple iPodokban is.

0

Novell: Open XML támogatás az OpenOffice.org-ba

2006. december 5. 13:34

A Novell hétfőn bejelentette, hogy részt vesz abban a nyílt forrású projektben, amelynek célja az OpenOffice.org felkészítése a Microsoft Office Open XML fájlformátumának támogatására. A Novell ígérete szerint az általa terjesztett OpenOffice.org-változat felhasználói januárban már képesek lesznek megnyitni az Open XML állományokat, illetve saját munkáikat Open XML-ben is elmenthetik. A kompatibilitást biztosító kódot a Novell nyilvánosságra fogja hozni és várhatóan az OpenOffice.org részévé válik majd.

0

Eventia: átfogó biztonsági eseménykezelő megoldás a Check Pointtól

2006. december 5. 12:39

A Check Point bejelentette átfogó biztonsági információ- és eseménykezelő (Security Information and Event Management, SIEM) megoldását, az Eventia Suite-ot, amely a lehetővé teszi a biztonsági események korábbinál átfogóbb és mélyebb elemzését. Az Eventia Suite ára 25 ezer dollártól indul.

0

Megkezdte 65 nanométeres chipjeinek szállítását az AMD

2006. december 5. 10:05

Az AMD megkezdte történetének első, 65 nanométeres csíkszélességű eljárással gyártott processzorainak szállítását, elsőként kétmagos Athlonok kerülnek piacra, ezt jövőre követik a noteszekbe és szerverekbe szánt lapkák.

0

Négymilliárd dollárért egyesül az LSI Logic és az Agere

2006. december 4. 15:51

[News.com] Az elsősorban DVD-lejátszókba, valamint különböző optikai tárolóeszközökbe, meghajtókba gyártott vezérlőchipek gyártójaként ismert LSI Logic bejelentette, hogy részvénycserés ügylet keretében felvásárolja az Agere Systemsszel. Az ügylet értéke a részvények árfolyamának megfelelően körülbelül 4 milliárd dollárt tesz ki, 2,16 LSI részvényt adnak mindegy egyes Agere részvényért.

0

Arcátlanul vékony 3G-s okostelefonnal bővíti az Ultra családot a Samsung

2006. december 4. 12:25

[HWSW, Engadget] Az ITU Telecom World 2006 rendezvényen mutatta be az Ultra sorozatba tartozó legújabb mobiltelefonját a Samsung Electronics, mely egyben miniatürizálási világrekordot is felállíthat. A Windows Mobile 5.0 operációs rendszert futtató, harmadik generációs mobilhálózatokra, sőt, a jelenleg leggyorsabb HSDPA adatátvitelre is felkészített, mindössze 11,8 mm vékony és 99 gramm tömegű okostelefon kétségtelenül kategóriája legkisebbje a piacon.

0

Pár év múlva több terabájtot tárolhatnak az átlagos asztali merevlemezek

2006. december 4. 11:04

A Fujitsu a hétvégén demonstrálta új adatrögzítési technológiáját, amelynek segítségével négyzethüvelykenként már kezdetben is 1 terabit is tárolható, így az eljárással akár 5 terabájtos merevlemezek is létrehozhatók. A heat-assisted magnetic recording (HAMR) a merevlemez-ipar szereplőinek általános véleménye szerint a leginkább járható utak egyike a nagyobb kapacitású meghajtók felé vezető úton.

0

Az SCO szándékosan nem mutatta be, mivel sérti szellemi tulajdonát az IBM

2006. december 4. 10:19

Közel 40 százalékkal zuhant meg az SCO Group részvényárfolyama, miután a bíróság helybenhagyta azt a júniusi ítéletet, amelyben megsemmisítették az IBM ellen benyújtott kereset közel 300 vádpontjának kétharmadát. Amint az ismert, az SCO még 2003-ban perelte be az IBM-et azzal az indokkal, hogy a szellemi tulajdonát képező Unix operációs rendszerből illegálisan szivárogtatott át kódot a Linuxba, ezért 5 milliárd dolláros kártérítést követelve.

0

Bemutatta rendszerhelyreállító CD-jét a Grisoft

2006. december 4. 09:15

A Grisoft bemutatta az AVG Rescue CD-t, amelynek segítségével fertőzött Windows XP és Windows Server 2003 rendszereket menthetnek meg a rendszergazdák. Az AVG Rescue CD az AVG 7.5 Anti-Malware terméken alapul, és egyedülálló módon menet közben is képes vírusminta-adatbázisát frissíteni. Eddig a pillanatig, ha valaki hasonló helyreállító lemezt használt, annak rendszeres időközönként új CD-t kellett készíteni, ahhoz, hogy mindig a legfrissebb, legerősebb védelmet biztosító adatbázist használhassa.

0

Kicsi és könnyű a SAIT és a Samsung üzemanyagcellás mobiltöltője

2006. december 1. 15:22

[fuelcellsworks.com] A koreai fejlesztők az élet minden területén képesek komoly meglepetéseket okozni. A SAIT és a Samsung SDI közösen mutatta be pár nappal ezelőtt azt az üzemanyagcellás mobiltelefon-töltő prototípust, mely akár már napjainkban kereskedelmi forgalmazásra alkalmas lehetne. Az apró készülékbe csupán metanolt tartalmazó egységeket, catridge-eket kell helyezni, és már töltődik is a mobilkészülék.

0

Jövő év közepén érkezik a SUSE Linux Enteprise Server 10-en alapuló Open Enterprise Server 2

2006. december 1. 12:55

A Novell bejelentette az Open Enterprise Server új változatát, a szoftver a cég ígérete szerint 2007 derekán kerül forgalomba. A mai bejelentésében a Novell hangsúlyozta, hogy az Open Enterprise Server továbbra is széleskörű támogatottságnak örvend az iparágon belül, illetve azok az ügyfelek, akik 2007. március 31-ig megrendelik vagy már használják az Open Enterprise Servert, kedvezményes oktatási és támogatási szolgáltatásokra jogosultak.

0

Hivatalosan is megjelent a Windows Vista és az Office 2007

2006. december 1. 09:42

A Microsoft történetének legnagyobb termékbevezetéséről beszélt tegnap New Yorkban Steve Ballmer, a redmondiak elnök-vezérigazgatója, amikor bejelentette, hogy az üzleti felhasználók számára elérhető a Windows Vista, az Office 2007, illetve hamarosan megjelenik az Exchange 2007.