Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 15. 15:56

A kiberbűnözők a vállalatok helyett inkább az otthoni felhasználókat veszik célba

Egy amerikai felmérés szerint egyre csökken az informatikai támadások által a vállalatoknak okozott kár, ennek oka valószínűleg az, hogy a támadások inkább a védtelen otthoni felhasználókat veszik célba. A Computer Security Institute és az FBI 2006-os kutatásából kiderül, hogy 2005-ben a cégeket átlagosan 168 ezer dollárnyi kár érte az informatikai biztonsági incidensek miatt, ami 18 százalékkal alacsonyabb mint egy évvel korábban és 68 százalékkal kevesebb mint 2003-ban.

HIRDETÉS

[HWSW] Egy amerikai felmérés szerint egyre csökken az informatikai támadások által a vállalatoknak okozott kár, ennek oka valószínűleg az, hogy a támadások inkább a védtelen otthoni felhasználókat veszik célba. A Computer Security Institute és az FBI 2006-os kutatásából kiderül, hogy 2005-ben a cégeket átlagosan 168 ezer dollárnyi kár érte az informatikai biztonsági incidensek miatt, ami 18 százalékkal alacsonyabb mint egy évvel korábban és 68 százalékkal kevesebb mint 2003-ban.

A kérdésekre a CSI 615 amerikai tagja válaszolt, akik nem csak kevesebb kárnak, hanem a kevesebb biztonsági incidensnek is örülhettek. A leggyakoribb káresemények továbbra is a vírustámadások, azonban egyre több problémát okoznak az elvesztett, ellopott laptopok, a nagy értékű készülékek elvesztése mellett ilyenkor gyakran bizalmas információk is illetéktelen kezekbe kerülnek. Emellett még a legtöbb incidens az informatikai biztonsági szabályzat megsértéséhez kötődött, azonban a vállalatok harmadánál ez semmilyen kárt nem okozott, újabb harmadánál pedig csak az összes kár kevesebb mint ötöde volt visszavezethető ilyen esetekre.

A vállalati informatikai biztonság helyezetének javulása valószínűleg annak köszönhető, hogy egyre több cég ismeri fel a veszélyeket és tesz ellenük, például tűzfalak, víruskeresők és más eszközök alkalmazásával. Idén a megkérdezett cégek 80 százaléka már kémprogram-irtóval is fel volt szerelve. A tanulmányból ugyanakkor az is kiderül, hogy a cégek egyre kevesebbet költenek biztonságra, legalábbis 2006-ban ez várható. A megkérdezett cégek informatikai büdzséjük 35 százalékát fordították biztonságra tavaly, idén azonban már csak kevesebb 2 százalékát tervezik erre költeni, ami egyértelműen rossz hír a biztonsági cégeknek.

A kutatás készítői szerint bár a vállalatok közel sem lélegezhetnek fel, az általuk elszenvedett kevesebb kár és incidens valószínűleg annak következménye, hogy a kiberbűnözők egyre inkább az otthoni felhasználók felé fordulnak. A lakossági internethasználók száma folyamatosan nő a világ minden táján, ugyanakkor éppen ők azok, akik a legkevésbé vannak tisztában a veszélyekkel, gyakran egyáltalán nem is védekeznek az internetről érkező támadások ellen, így sokkal könnyebb célpontot nyújtanak a bűnözőknek, mint a vállalatok.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 13:44

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.