:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 8. 09:17

Bárki kipróbálhatja a Windows Vistát

A Microsoft jövőre érkező új operációs rendszerének, a Windows Vistának a második bétája már vagy két hete elérhető az MSDN vagy TechNet előfizetéssel rendelkező fejlesztők és IT-szakemberek számára, valamint a Technológia Adaptációs Programok (TAP) és a TechBeta program tagjai számára, a nagyközönség azonban mindeddig nem férhetett hozzá, vagy legalábbis hivatalosan nem. Mostantól azonban bármelyik vállalkozó szellemű felhasználó letöltheti az operációs rendszer előzetesét a Microsoft weboldaláról , vagy pár dollárért megrendelheti DVD-n.

[HWSW] A Microsoft jövőre érkező új operációs rendszerének, a Windows Vistának a második bétája már vagy két hete elérhető az MSDN vagy TechNet előfizetéssel rendelkező fejlesztők és IT-szakemberek számára, valamint a Technológia Adaptációs Programok (TAP) és a TechBeta program tagjai számára, a nagyközönség azonban mindeddig nem férhetett hozzá, vagy legalábbis hivatalosan nem. Mostantól azonban bármelyik vállalkozó szellemű felhasználó letöltheti az operációs rendszer előzetesét a Microsoft weboldaláról, vagy pár dollárért megrendelheti DVD-n.

Mi kell hozzá?

A vállalati és otthoni kiadások összes funkcióját tartalmazó Windows Vista Ultimate letöltéséhez csupán regisztrálnunk kell magunkat a Microsoft oldalán, az itt megadott e-mail címre érkező levélben találjuk a 3,5 (x64-változat esetén 4,4) gigabájtos lemezképre mutató linket. A letöltött állományt DVD-re kell írni, azaz a telepítéshez elengedhetetlenül szükséges egy DVD-író. Az e-mail cím megadása azért is hasznos, mert a Microsoft a későbbiekben értesítést küld, ha megjelenik a Vista RC1 (Release Candidate 1) változata, amelyet a tervek szerint szintén le lehet majd tölteni.

A rengeteg gigabájt hosszadalmas letöltése előtt ajánlatos a kipróbálásra szánt PC-n lefuttatni a cég által kiadott Windows Vista Upgrade Advisor segédprogramot, amely ellenőrzi a gépben található alkatrészeket és figyelmeztet, ha valamelyik komponens nem elég jó a Vista futtatásához. Nem kell megijedni, az új operációs rendszer gond nélkül elfut még a több éves konfigurációkon is, feltéve hogy elég memória található benne: tapasztalataink szerint még 1 gigabájt is sokszor kevésnek bizonyul, ha sok alkalmazás van megnyitva. Egyebekben a Vista hardverigénye nem nagy, beéri akár 1 GHz-es processzorral is, ha valakinek van még ilyen.

Aki látni szeretné az operációs rendszer egyik leglátványosabb újdonságát, a háromdimenziós Aero Glass kezelőfelület áttetsző hatásait, olyan videokártyát kell használnia, amely támogatja a DirectX9-ben bevezetett Shader 2.0 specifikációt és legalább 64 megabájt memóriával rendelkezik, 1280x1024 pixelnél nagyobb felbontások esetén azonban már 128 megabájt a minimális elvárás. A grafikus kártyának rendelkeznie kell a Windows Display Driver Model szabványnak megfelelő meghajtóval is, amelyet -- ha létezik -- a gyártó weboldaláról lehet letölteni.

Emberi fogyasztásra csak korlátozottan alkalmas!

A most beindított Customer Preview Programtól a redmondi vállalat azt várja, hogy világszerte milliók töltik le és próbálják ki a Vistát és visszajelzéseikkel, hibajelentéseikkel jelentősen előrelendítik a fejlesztését. A cég továbbra is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Vista második bétája még nem alkalmas éles környezetben való használatra , elsősorban tehát azoknak ajánlja a kipróbálását, akik értenek a számítógépükhöz és nem bánják ha az operációs rendszer még nem végleges változata hibázik vagy összeomlik.

Bár a Vista a legtöbb ma kapható hardvert felismeri és támogatja, előfordulhat hogy a gép nem minden alkatrészéhez tartalmaz meghajtóprogramot, így aztán egyes komponensek nem működnek majd. Ez főképp noteszgépek esetén fordulhat elő, amelyek gyakran tartalmaznak "egzotikus" alkatrészeket, például memóriakártya-olvasót, beépített webkamerát vagy különféle alkalmazás-gyorsindító billentyűket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.