Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 6. 12:29

NVIDIA GeForce 7950 GX2: brutális szörnyeteg

Az NVIDIA a tajvani Computex kiállítást választotta a GeForce 7950 GX2 premierjének helyszínéül. A termék nem más, mint egy két grafikus processzort magában foglaló SLI-megoldás egyetlen kártyán, amelynek segítségével két PCI Express foglalatba Quad SLI módban összesen négy videochip helyezhető. A 7950 GX2 kártyák további érdekessége, hogy elméletileg akármilyen PCI Express x16 foglalatban működnek, nem szükséges hozzájuk SLI-t támogató alaplap, így akár ATI chipkészlettel is párosíthatók, bár az első tesztek ezt nem igazolják.

[HWSW] Az NVIDIA a tajvani Computex kiállítást választotta a GeForce 7950 GX2 premierjének helyszínéül. A termék nem más, mint egy két grafikus processzort magában foglaló SLI-megoldás egyetlen "kártyán", amelynek segítségével két PCI Express foglalatba "Quad SLI" módban összesen négy videochip helyezhető. A 7950 GX2 kártyák további érdekessége, hogy elméletileg akármilyen PCI Express x16 foglalatban működnek, nem szükséges hozzájuk SLI-t támogató alaplap, így akár ATI chipkészlettel is "párosíthatók", bár az első tesztek ezt nem igazolják.

A GeForce 7950 GX2 a szó szoros értelmében véve nem egy kártya, hanem kettő, azonban a két nyomtatott áramkör össze van építve. Mindegyiken található egy 500 MHz-es, 24 pixel és 8 vertex futószalaggal ellátott G71 grafikus processzor, valamint 512 megabájt memória, vagyis egy GeForce 7950 GX2 tulajdonosa összesen két chippel és 1 gigabájt memóriával gazdálkodhat. Ebből a kombinációból összesen kettő építhető egy asztali gépbe, amennyiben van 1200 eurója és elég erős a tápegysége.

Az NVIDIA néhány PC-gyártó partnerével már korábban is demonstrált ilyen megoldást, mostantól azonban mindenki számára megvásárolhatóvá vált ez a szörnyeteg, amely vitán felül a ma kapható legnagyobb teljesítményű PC-s grafikus gyorsító.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról