vállalati it archívum - 2006 szeptember

2006
szeptember

0

PC helyett olcsó szerver: itt az Intel Xeon 3000-es sorozat

2006. szeptember 29. 13:38

A héten megrendezett San Francisco-i Intel Developer Forum rivaldafényének árnyékában az Intel bemutatta új, egyutas szerverekbe szánt kétmagos Xeon processzorait, a 3000-es sorozat tagjait. Az új Xeonok természetesen már a Core mikroarchitektúrára épülnek, melyet a vállalat nyáron indított útjára.

0

Kipróbálható a Microsoft Forefront for SharePoint Server

2006. szeptember 29. 12:29

A Microsoft tegnap kiadta a SharePoint védelmét ellátó Forefront Security nyilvános bétáját. A biztonsági megoldás a Sybari Software felvásárlásával került a redmondiak birtokába, gyakorlatilag az Antigen for SharePoint Server továbbfejlesztett, más néven piacra dobott változata. A termék érdekessége, hogy összesen öt különféle víruskereső motort vet be a felhasználók védelmében, a legújabb verzióban már a Microsoft saját víruskeresője is helyet kapott.

0

SharePoint-szolgáltatás indult hazai kis- és középvállalatoknak

2006. szeptember 29. 10:24

A SharePoint.hu Microsoft SharePoint-alapú intranet/extranet megoldást kínál azoknak a hazai kis- és középvállalatoknak, amelynek biztonságos és megbízható tárhelyre valamint csoportmunka-eszközre van szüksége. A rendszer technikai felügyeletét, adminisztrációját, a tartalom rendszeres archiválását a szolgáltatást üzemeltető Real.Com-94 Kft. látja el, így a felhasználók mentesülnek minden ezzel kapcsolatos tevékenység és beruházás alól. Az előfizetőnek így nincs más dolga, mint a Microsoft Office termékek segítségével használni a SharePoint-alapú csoportmunka-megoldást.

0

A HP kezében az exkluzív számítógépeket gyártó Voodoo PC

2006. szeptember 29. 09:44

Újabb csúcsminőségű, játékosoknak szánt PC-ket gyártó vállalat akadt az egyik számítógépgyártó óriás horgára, a HP tegnap bejelentette, hogy felvásárolja a kanadai Voodoo PC-t. A várhatóan novemberben lezáruló tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

0

Adatmentésben erősít a Microsoft

2006. szeptember 28. 15:59

A New York-i Storage Decisions konferencián tegnap a Microsoft bemutatta a System Center Data Protection Manager 2006 (DPM) második verziójának nyilvános bétáját, amely ingyen elérhető a vállalat weboldalán .

0

Novemberben rajtolhatnak az AMD 65 nanométeres Athlonjai

2006. szeptember 28. 14:53

[DigiTimes] A tajvani DigiTimes elektronikai ipari lap által leközölt információk szerint az AMD a 65 nanométeres Athlon 64 X2 chipjeit egyszerűen befésüli a jelenlegi, még 90 nanométeres csíkszélességű eljárással készült termékkínálatába: az új modellek 100 megahertz-cel eltolt órajeleken érkeznek, valamint modellszámozásuk is a jelenlegi rendszer hézagait tölti ki.

0

Mikrobetűk is szerepelhetnek már a Xerox nyomdáival előállított lapokon

2006. szeptember 28. 14:09

A Xerox kutatói olyan új mikrobetű-típust fejlesztettek ki, mely jóformán csak nagyító alatt olvasható, így biztonságosabbá teheti a személyes, illetve vállalati adatokat tartalmazó, értékes dokumentumokat. Az új képalkotási technikával akár mindössze 0,25 mm magas betűket is előállíthatunk, melyeket a hamisítók egyszerű eszközökkel semmiképpen sem tudnak reprodukálni.

0

Megjelent a CA Unicenter menedzsment-megoldás új változata

2006. szeptember 28. 13:36

A CA bejelentette a Unicenter Network and System Management (Unicenter NSM) infrastruktúra-menedzsment megoldás legújabb, r11.1 verzióját. A megoldás Microsoft SQL szerverre épített menedzsment-adatbázist (MDB) kínál, amely megkönnyíti az integrációt a CA, valamint más szállítók -- pl. Microsoft, HP, Dell, Cisco, Citrix -- menedzsment-megoldásaival.

0

Gyorsabbak lesznek és kevesebbet fogyasztanak a következő generációs Centrino noteszek

2006. szeptember 28. 11:28

Az Intel Developer Forum tegnapi napján a világ legnagyobb félvezetőgyártója hivatalosan is fellebbentette a fátylat a jövő tavaszra ígért következő generációs Centrino platformról, amely a Santa Rosa kódnevet kapta. A Santa Rosa továbbra is a Core 2 Duo processzorra épül, azonban platform-szinten számos újdonságot hoz a nagyobb teljesítmény, az alacsonyabb fogyasztás, valamint a könnyebb vezeték nélküli használat érdekében.

0

Három képet jelenít meg egyidőben a Sharp LCD-monitora

2006. szeptember 27. 16:56

Ha a kettő sikerült, akkor már a három sem lehet olyan nehéz -- gondolhatták a Sharp mérnökei, amikor belevágtak speciális kijelzőjük továbbfejlesztésébe. A japán gyártó elsőként tavaly júliusban közölt részleteket arról a kijelzőjéről, mely egyszerre, egyidőben két kép megjelenítésére volt képes. Az egyiket a középponttól balra, a másikat pedig jobbra kitérve láthattuk.

0

Nyolcvanmagos processzort mutatott be az Intel

2006. szeptember 27. 14:28

A San Franciscóban tegnap kezdődött Intel Developer Forum első napján Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója egy nyolcvan processzormagot tartalmazó lapkákat hordozó szilíciumostyát mutatott be a nyilvánosság előtt.

0

Harmadával csökkent a Red Hat profitja

2006. szeptember 27. 09:54

A költségek jelentős növekedése miatt látványosan visszaesett a Red Hat negyedéves nyeresége. A vállalat csökkentette a cash flowra vonatkozó éves kilátásait, ami magával rántotta a cég papírjainak árfolyamát is: a bejelentést követően a Red Hat papírjainak értéke 15 százalékkal zuhant.

0

Komplett számítógépek lesznek lassan a Nokia okostelefonjai

2006. szeptember 26. 16:11

A Nokia ma újabb okostelefonokat mutatott be a New York-i Open Stuio 2006 rendezvényen: az N95 és N75 multimédiás telefonok a legmondernebb mobil- és szórakoztatóelektronikai vívmányokat ötvözik egyetlen készülékbe. A Nokia N95 okostelefonban már 5 megapixeles digitális fényképezőgép, helymeghatározást lehetővé tevő GPS-modul és a villámgyors, HSDPA mobil adatátviteli technológiát, illetve WLAN-t támogató lapkakészlet kapott helyet.

0

A modern vírusok és férgek lassan fertőznek

2006. szeptember 26. 14:18

[Associated Press] Míg az előző évek során a tömeges és rendkívüli gyorsasággal terjedő fertőzésektől volt hangos a szakma, addig mára a rosszindulatú kódok írói többre értékelik a nyugodt, csendes működést. A Symantec jelentése szerint a bűnözők egy része immár tudatosan igyekszik elszigetelni a megtámadott gépek körét, hogy minél inkább elodázzák a tevékenység felfedezését.

0

Hálózati adattároló a D-Linktől otthoni és kisebb irodák számára

2006. szeptember 26. 12:43

Újabb hálózati ezsközt dobott piacra a D-Link, kétfiókos adattárolóját elsősorban az otthoni és kisebb irodák számára ajánlja. A DNS-323 típusjelzésű egység nem csak adathelyreállítási funkciókat kínál az irodai környezetben, hanem a multimédiás állományok megosztásában is jeleskedhet otthon.

0

Egy DVD-nyi adatot továbbít másodpercenként az Ericsson új optikai technológiája

2006. szeptember 26. 10:54

Az Ericsson és a T-Com sajtóközleményben jelentette be, hogy elsőként hajtott végre teszt adatátvitelt 1000 km-es optikai kábelhálózaton keresztül az Ericsson következő generációs technológiáját felhasználva. A teszt során 43 gigabit/s-os, azaz több mint 5 gigabájtos másodpercenkénti adatátviteli sebességet értek el. Egy egyrétegű, írható DVD-lemez tartalma ezzel a sebességgel kevesebb mint 1 másodperc alatt továbbítható az 1000 km-es távolságon.

0

Egyetlen hatalmas hotspottá válik a Hungexpo területe

2006. szeptember 26. 08:56

A Wiera Kft. egyetlen hatalmas hotspottá, azaz vezeték nélküli internetelérési ponttá változtatja a Hungexpo kiállítási területét. A számtalan rendezvénynek, konferenciának, kiállításnak és vásárnak helyt adó pavilonokban mostantól bárki elérheti a világhálót noteszgépével, Wi-Fi-s tenyérgépével, vagy mobiltelefonjával egy Wiera-kártya birtokában.

0

Anonim böngésző paranoiásoknak: ez a Torpark

2006. szeptember 25. 16:17

Egy magas fokú anonimitást biztosító, ingyenes böngészőt jelentetett meg a Hacktivismo, mely egy nemzetközi biztonsági szakemberekből és emberjogi aktivistákból álló csoport. A Torpark nevet kapott böngésző a Mozilla Firefox mobil változatára épül, előre bekonfigurált, telepítést nem igényel, és nem hagy nyomot -- igaz, egyelőre csak Windowson fut.

0

Újabb 350 ezer, kanadai iskolákban elhelyezett számítógépet véd a NOD32

2006. szeptember 25. 13:01

Az ESET antivírus megoldását választotta Ontario állam oktatási minisztériuma, a megállapodás keretében az intézmény a NOD32 antivírus szoftvert több mint 350 ezer iskolai számítógépre licenceli. A kanadai iskolák minden nap kihívásokkal néznek szembe, hiszen az intenzív számítógép- és internet használat során nagy az esélye annak, hogy kémprogramok és egyéb kártékony kódok kerülnek fel a jellemzően kis létszámú informatikai részleg által karbantartott hálózatra.

0

Itanium-alapú tömegszervereket mutat be az Intel

2006. szeptember 25. 12:15

[CNET News.com/HWSW] A kétmagos, Montecito kódnéven ismert Itanium-lapka hivatalos rajtjakor arról beszélt az Intel, hogy saját Itanium-szerverplatform piacra dobását is tervezi a közeljövőben. A negyedik negyedévben érkező gépek lehetőséget kínálnak majd a kisebb szerverszállítók számára is, hogy szert tegyenek versenyképes Itanium-alapú termékkínálatra.

0

Friss, ropogós kiegészítők a Nokiától, zenerajongóknak

2006. szeptember 25. 12:02

Több új, kifejezetten zenerajongóknak készített kiegészítőt mutatott be a Nokia. A zenelejátszásra is alkalmas mobiltelefonok egyre nagyobb teret hóditanak, csupán a finn vállalat több mint 80 millió ilyen készüléket értékesít 2006-ban. Az ősszel piacra kerülő új kiegészítők között sztereó, vezetékes headsetek, Bluetooth-os vezeték nélküli headsetek és zenei kihangosítók is megtalálhatók.

0

Rootkitek ellen is véd a CounterSpy kipróbálható bétaváltozata

2006. szeptember 25. 09:38

A Sunbelt Software mindenki számára elérhetővé tette a CounterSpy kémprogrameltávolító szoftvere kegújabb bétaváltozatát, amely több újdonság mellett a FirstBoot technológia segítségével a számítógépbe mélyen beférkőzött kémprogramok és rootkitek ellen is megoldást nyújthat. Az új CounterSpy előzetes változata jóval gyorsabb elődjénél, míg az állandó védelem fenntartásához lényegesen kevesebb erőforrást használ.

0

Letölthetővé tette a Windows Vista RC1 frissítését a Microsoft

2006. szeptember 25. 09:20

Újabb változatot, egy speciális tesztverziót adott ki a Windows Vista operációs rendszerének első kiadásra jelölt változatából (RC1) a Microsoft. Az újabb 5728-as buildet kizárólag a fejlesztők számára ajánlják, a 32 bites verzió azonban mégis publikusan elérhető, letölthető .

0

Olcsóbb és okosabb lesz a kisebbik PlayStation 3 konzol

2006. szeptember 22. 13:52

[TGS] A Sony sajtókonferenciáját követően Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke újságírói kérdésekre válaszolva újabb részleteket árult el a PlayStation 3 konzol kisebbik változatával kapcsolatosan. A készülék a SCE elnöke szerint mégis rendelkezik majd HDMI digitális AV-kimenettel, miközben korábban azt állították, csak a nagyobbik, 60 gigabájtos merevlemezzel szerelt változat lesz képes ilyen csatlakozáson keresztül képet szolgáltatni.

0

Megnyitotta szervertermét a VIVAnet

2006. szeptember 22. 13:06

Elkészült a VIVAnet szerverterme, a Szervergalaxis, a közel 100 négyzetméteres központban a vállalat szerint 700 kiszolgáló helyezehető el, részben rackekben, részben polcokon. A Szervergalaxis a BIX-nek is helyet adó Victor Hugo utcai épületben található. A 100 millió forintot meghaladó beruházás májusban indult, a VIVAnet saját szerverei pedig már augusztus óta a központ lakói.

0

Nagy kontrasztarányú LCD-monitorok a Delltől

2006. szeptember 22. 12:27

A világ legnagyobb PC-gyártója, a Dell bemutatta legújabb LCD-monitorjait, melyek nagy kontrasztaránnyal, láthatósági szöggel és 4-portos USB-elosztóval is rendelkeznek. A 17 hüvelykes Dell UltraSharp 1707FPV és a 19 hüvelykes 1907FPV LCD-monitorokat a specifikációkból valószínűsíthetően Samsung kijelzőkkel szerelték fel.

0

Növekedő bevétel, csökkenő nyereség a Palmnál

2006. szeptember 22. 09:15

Enyhén nőtt a Palm bevétele a legutóbbi pénzügyi negyedévben, a vállalat azonban csökkenő profitot volt kénytelen elkönyvelni. A Treo okostelefonok gyártójaként a cégnek egyre erősebb versenytársakkal kell szembenéznie.

0

Új PCTV tunerek a Pinnacle Systems kínálatában

2006. szeptember 21. 15:43

[Clubic, Engadget] A Pinnacle Systems újabb tévétunereket indított útjára: a pendrive méretű, földfelszíni digitális tévéadások (DVB-T) vételére alkalmas mini tunerjének felfrissített változata már a nagyobb sávszélességű, HD-adások vételére is alkalmas. A PCTV HD Pro Stick egy távirányító és egy teleszkópos antennával együtt körülbelül 130 dollárnak megfelelő összegért vásárolható meg októbertől.

0

Középiskolai tanárokat tanít az Oracle

2006. szeptember 21. 13:38

A nyár végén újabb 8 magyar középiskola 10 tanára vett részt a Tallinni Műszaki Egyetemen az Oracle Akadémiai program intenzív kurzusán, amelynek elvégzése után ősztől kezdik meg az iskolákban az adatbázis-tervező és programozó képzést, amelyen a diákok térítésmentesen vehetnek részt.

0

Jövő hónapban rajtol a Sony Ericsson mobil zeneboltja, az M-Buzz

2006. szeptember 21. 12:24

Hamarosan saját mobil zenebolttal jelentkezik a Sony Ericsson, az M-Buzz nevű szolgáltatást október 2-án indítja útjára a vállalat. Az M-Buzz elsőként a cég két új Walkman telefonjáról, a W850-ről és a W950-ről lesz elérhető, de hogy a magyaror vásárlók csatlakozhatnak-e hozzá, azt egyelőre nem tudta megmondani a cég hazai képviselete.

0

Októberben érkezik a Samsung következő tükörreflexes digitális fényképezőgépe

2006. szeptember 21. 11:00

[Engadget] A márciusban bemutatott GX1L és a valamivel később megjelent GX2 után a Samsung újabb digitális tökörreflexes fényképezőgépet készül piacra dobni. Az októbertől megvásárolható GX10 már 10,2 megapixeles, porvédelemmel ellátott CCD-érzékelővel, optikai képstabilizátorral hódítaná meg a felhasználókat.

0

Simó György vezeti a T-Comot

2006. szeptember 20. 15:57

Mától Simó György a Magyar Telekom vezetékes üzletágának, a T-Comnak a vezetője -- adta hírül a cég. Simót júniusban, Christopher Mattheisen távozása után nevezték ki a T-Com élére, akkor még ideiglenes hatállyal, most azonban a vállalat igazgatótanácsa úgy határozott, a jövőben is ő írányítja a Magyar Telekom vezetékes üzletágát. Az üzletág vezetése mellett Simó marad a T-Online vezérigazgatója is.

0

Hasznos információkkal bővült a megújult Tantusz portál

2006. szeptember 20. 14:41

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) honlapjának megújítását követően bemutatta a felfrissített, sok hasznos információkkal bővült Tantusz portálját. A hazai távközlési piac valamennyi szolgáltatását bemutató Tantusz első változatát 2005 novemberében mutatta be az NHH.

0

Zselés Ricoh nyomtatók kisebb vállalkozásoknak is

2006. szeptember 20. 11:34

Hazánkba is megérkeztek a Ricoh zselés technológiával működő, kisebb vállalkozásoknak és vállalatoknak szánt GelSprinter nyomtatói, amelyek a fekete-fehér nyomatok költségénél alig magasabb árú színes nyomtatást kínálnak. Az Aficio GX 3000, GX 3050N és a GX 5050N modellekkel a Ricoh tovább kívánja erősíteni pozícióját a nyomtatópiacon. Az új technológia az alsókategóriás lézernyomtatók, az üzleti tintasugaras nyomtatók és a monokróm lézernyomtatók jelenlegi felhasználói számára nyújthat költséghatékonyabb megoldást.

0

Novemberben jön az Intel első négymagos processzora

2006. szeptember 19. 14:29

Az Intel már november 13-án piacra dobja négymagos asztali processzorát, amelyet eddig Kentsfield kódnéven ismert a szakma, a boltok polcain azonban már Core 2 Quadro néven találkozhatunk vele. A négymagos Kentsfield gyakorlatilag nem más, mint két darab kétmagos Conroe egy tokba szerelve, e megoldás révén az Intel villámgyorsan, pár hónappal a kétmagos Core 2 Duo megjelenése után piacra tudja dobni a négymagos chipeket.

0

A Toshiba is visszahív 340 ezer noteszgép-akkumulátort

2006. szeptember 19. 14:19

[News.com] Némi szünetet követően tovább gyűrűzik a Sony akkumulátorokkal kapcsolatos visszahívások köre: a Dell és az Apple bejelentését követően most a Toshiba közölte, hogy 340 ezer darab, a Sony gyártósorairól származó noteszgép-akkumulátort hív vissza. Ezeket az akkumulátorokat a vállalat Dynabook és Dynabook Satellite noteszgépeiben használták.

0

Elmossák a nagyfelbontású videók részleteit a Samsung első Blu-ray lejátszói

2006. szeptember 19. 12:45

[Clubic.com] A Samsung rögtön korrigálni kénytelen első asztali Blu-ray lejátszójának programját, ugyanis a BD-P1000 modell nemrég piacra került példányai egy szoftverhibának köszönhetően rosszabb képminőséget nyújtanak a nagyfelbontású videók lejátszásánál, mint az elvárható lenne. A problémát a beépített szoftver, a firmware hibás beállítása okozza.

0

Eladósorba kerülhet a Napster

2006. szeptember 19. 11:14

Eladó lehet az Egyesült Államok harmadik legnépszerűbb online zeneboltja, a kultikus Napter. A vállalat felkérte a UBS Invetment befektetési bankot, hogy segítsen stratégiai befektetőt találni, miután lehetséges partnerek vagy vevők keresték meg a céget.

0

2007 őszén kezdi meg a termelést a Dell lengyelországi gyára

2006. szeptember 19. 10:58

Tegnap a Dell hivatalosan is bejelentette, hogy a lengyelországi Lodzban építi fel második európai számítógépgyárát. A vállalat 200 millió eurót fektet be és ezer új munkahelyet hoz létre, az üzemben várhatóan 2007 őszén indul be a termelés. A régió számára pedig további, közvetett gazdasági lehetőséget jelent majd az előreláthatólag 53 millió euro értékű beszállítói kör.

0

Fél éven belül itt lehet az első négymagos AMD-chip

2006. szeptember 18. 16:15

[Inquirer/HWSW] Jövő év második negyedéve során debütál az AMD következő generációs, négymagos chipje, mely már továbbfejlesztett mikroarchitektúrát alkalmaz -- írja az Inquirer informatikai bulvárlap belsős forrásokra hivatkozva. A vállalat hivatalosan eddig még nem közölte a nyilvánossággal a debütálás várható idejét, mindössze 2007-et jelölt meg.

0

Két új Skype-telefon a USRobotics-től

2006. szeptember 18. 13:28

Két új számítógépekhez köthető, USB-felületű Skype-telefont dobott piacra a hálózati berendezéseket gyártó USRobotics, melyek már itthon is kaphatók. A két új modellel együtt a gyártó már öt terméket kínál, amelyeket a népszerű internettelefon alkalmazáshoz fejlesztettek.

0

Red Hat Linux és JBoss alkalmazásszerver egy előfizetésben

2006. szeptember 18. 11:17

Új előfizetési csomagokkal jelentkezik a Red Hat, amelynek keretén belül a vállalatoknak szánt operációs rendszere mellett elérhető lesz a JBoss alkalmazásszerver is. A legnagyobb Linux-disztribútor idén áprilisban vette meg a köztesszoftvereiről ismert JBosst, a vételár 350 millió dollár volt.

0

Intel: egy lépéssel közelebb a szilícium-lézerhez

2006. szeptember 18. 10:25

Jelentős tudományos áttörést értek el az Intel és a Kaliforniai Egyetem (Santa Barbara) kutatói, olyan chipet hoztak létre, amely képes lézersugarat kibocsátani. A technológia segítségével látványosan felgyorsítható a chipek közötti, vagy akár azokon belüli kommunikáció, bár a kereskedelmi forgalomban kapható termékekben legkorábban 5 év múlva mutatkozhat be -- véli Mario Paniccia, az Intel fotonikai kutatásokért felelős vezetője.

0

Új NVIDIA grafikus processzor noteszgépekbe

2006. szeptember 15. 13:26

Az NVIDIA tegnap bejelentette noteszgépekbe szánt GeForce Go 7700 videochipjét, amelyet a világon elsőként gyártanak 80 nanométeres csíkszélességű technológiával.

0

Kipróbálható az AVG otthoni biztonsági szoftvercsomag legújabb bétaváltozata

2006. szeptember 15. 10:54

Megkezdődött az AVG otthoni biztonsági szoftvercsomag legújabb, 7.5-ös változatának a nyilvános bétatesztje. Az új verzió számos újdonságot tartalmaz, például spamszűrőt, illetve a nemrégiben felvásárolt Ewido AntiSpyware-t. Az AVG-t fejlesztő Grisoft szerint az új változat kevesebb erőforrást használ és gyorsabb is, mint elődei.

0

Vistára szabott billentyűzetek a Microsofttól

2006. szeptember 14. 16:22

[News.com] Új billentyűzeteket, egereket és webkamerát mutatott be szerdán a Microsoft, melyekmár a Windows Vistához kapcsolódó extrákkal is fel vannak szerelve, miközben probléma nélkül működnek együtt a jelenlegi Windows-változatokkal is. Az új termékek között három új egér, billentyűzet és webes kommunikációval kapcsolatos szerkentyű kapott helyet.

0

Jön a Samsung második kártyaméretű mobiltelefonja

2006. szeptember 14. 11:18

Egyre rövidül a mobiltelefonok életciklusa: épphogy kapható lett a Samsung névjegykártyákkal vetekedő méretű, leginkább zsebszámológépre emlékeztető P300 kártyatelefonja, máris érkezik a továbbfejlesztett, SGH-P310 változat.

0

Frissült a Longhorn Server

2006. szeptember 14. 11:07

A Microsoft kiadta a Longhorn Server legújabb előzetesét, az 5600-as build a redmondiak szerint nagyobb teljesíményt és megbízhatóságot ígér a tesztelőknek. Az augusztusi CTP (Community Technology Preview) a Microsoft Developer Network (MSDN) és TechNet előfizetők számára érhető el.

0

Lehúzta a rolót az eDonkey fájlcserélő

2006. szeptember 14. 10:13

Kiegyezett a lemezkiadókkal az eDonkey fájlcserélőt üzemeltető cég, amely 30 millió dollárt fizet a zeneipar képviselőinek, akik cserébe ejtik az ellene felhozott vádakat. A bíróság a múlt héten mondta ki, hogy az eDonkey mögött álló MetaMachine törvényt sértett, amikor lehetővé tette a felhasználók számár a jogvédett anyagok cseréjét.

0

Megérkeztek a 2007-es Norton termékek

2006. szeptember 13. 11:04

A Symantec bejelentette a Norton otthoni biztonsági termékeinek 2007-es változatát. A Norton Antivirus 2007 és Norton Internet Security 2007 szeptemberben lesz elérhető, és az áruk sem változott a tavalyi verziókhoz képest. Újdonság, hogy egy Norton Internet Security 2007 nem csak egy, hanem akár három PC-re is feltelepíthető.

0

Készre konfigurált D-Link IP-telefon adapter a Megafone-tól

2006. szeptember 13. 09:59

Igazán egyszerűvé teszi az IP-telefon beüzemelését és használatát a D-Link és az áprilisban elstartolt VoIP-szolgáltató, az Externet tulajdonú Megafone: a két cég együttműködésének köszönhetően egy hardvert és szolgáltatást egyesítő dobozos termékkel jelennek meg mától a partneri hálózatukban.

0

Már PDF-be is tud menteni az Office 2007

2006. szeptember 13. 09:43

A Microsoft elérhetővé tett egy ingyenes kiegészítőt , amelynek segítségével a jövőre debütáló Office 2007 felhasználói dokumentumaikat akár PDF formátumban is elmenthetik, vagy akár a redmondi cég saját XPS formátumába, amely a PDF vetélytársa kíván lenni. A kiegészítő jelenleg béta állapotú, de az év vége előtt végleges formába öntik. A Microsoft vezetői szerint a PDF-állományok kezelését az Office felhasználóinak kérésére építették be a programcsomagba.

0

Plazmapanel-gyárat épít Gödön a Samsung

2006. szeptember 12. 15:14

Mintegy 72 millió eurós (~19,7 milliárd forintos) beruházással épít plazmapanel-összeszerelő üzemet Budapest határában a képcsövekre, kijelzőkre szakosodott Samsung SDI. A vállalat gödi ipartelepén jövő áprilisra elkészülő 20 ezer négyzetméter alapterületű szerelőcsarnokban 42 hüvelykes kijelzőket végszerelnek majd, amelyek azután -- részben más gyártóknál -- plazmatévékbe kerülnek beépítésre.

0

Nagyobb fényerejű, kontrasztosabb LCD-televíziók a Samsungtól

2006. szeptember 12. 12:49

A Samsung Electronics újabb mérföldkövet lépett át legújabb LCD-televízióival: a három új modell már a legújabb technológiát a gyakorlatba átültetve LED-es háttérvilágítással rendelkezik. A koreai vállalat 40 hüvelykes (101 cm-es) modellje megkapta az EISA (Európai Kép és Hang Szövetség) innovációs díját is hatalmas kontrasztarányáért, és széles szögből is tökéletes színeiért.

0

Már Windows Mobile-t futtató készülékeket is véd a McAfee

2006. szeptember 12. 12:30

A McAfee tegnap kiadta Windows Mobile operációs rendszert futtató eszközöket védő termékeit, amelyek a vállalat szerint nélkülözhetetlenek lehetnek a Windows-alapú okostelefonokat vagy tenyérgépeket üzemeltető vállalatok számára.

0

Újabb hibrid HD DVD és DVD lemezek a Toshibától

2006. szeptember 12. 11:17

[Clubic.com] A Toshiba és a Memory-Tech bejelentette, hogy olyan háromrétegű optikai lemez kifejlesztésén fáradoznak, mely a jelenlegi DVD-lejátszókban és a következő generációs HD DVD-lejátszókban egyaránt használható lenne. A két vállalat már korábban is bemutatott ilyen hibrid lemezt, az azonban még csak egy-egy réteg használatát tette lehetővé.

0

Megszülte első gyermekét a Sun nyílt forrású processzora

2006. szeptember 12. 09:32

A Simply RISC nevű nemrég alakult vállalat egymagos változatot készített a Sun UltraSPARC T1 processzorból, amelyet S1 Core néven kezdett forgalmazni. A Simply RISC az STMicroelectronicstól távozott brit és olasz mérnökökből áll, a vállalat logója ezért a brit zászló (Union Jack) olasz színekben.

0

Samsung: áttörések a memóriatechnológia területén

2006. szeptember 11. 16:57

A Samsung ma két áttörő bejelentést is tett a memóriatechnológiák területén. A dél-koreai vállalat a világon elsőként gyártott le 40 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával flash-memóriachipet, valamint bemutatta phase-change technikára alapuló memóriáját is, amely gyökeresen eltérő elven működik a jelenlegi flash vagy DRAM-típusokhoz képest.

0

Kevesen használják itthon az e-kormányzati szolgáltatásokat

2006. szeptember 11. 12:26

Noha a felnőtt lakosság 69 százaléka tudja, hogy interneten keresztül is lehet hivatalos ügyeket intézni, a lehetőséggel mindössze 2 százalékuk él -- derült ki a Szonda Ipsos legújabb reprezentatív felméréséből. A legismertebb e-szolgáltatás az elektronikus adóbevallás, az online hivatalos ügyintézést lehetővé tévő Ügyfélkapuról azonban már csak a lakosság ötöde hallott.

0

Százmillió forintos bírságot fizet fogyasztók megtévesztéséért a T-Mobile

2006. szeptember 11. 11:29

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 100 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Telekomra a T-Mobile jogsértő magatartása miatt -- közölte a GVH. A büntetés mértékének megállapításánál súlyosító körülmény volt, hogy a T-Mobile-t hasonló jogsértés miatt egyszer már elmarasztalták.

0

Kontrasztrekorder LCD-monitorok a Samsungtól

2006. szeptember 11. 09:48

Felújította SyncMaster termékvonalának két tagját a Samsung: a 17 hüvelykes 731BF és 19 hüvelykes 931BF LCD-monitorok újonnan piacra kerülő példányait már kontrasztrekorder panelekkel szerelik. A koreai vállalat eddigi legmagasabb kontrasztarányú monitora 1500:1-hez értékkel rendelkezett, az új modellek azonban már 2000:1-es kontraszttal büszkélkedhetnek.

0

Optikai kapcsolattal kötné össze a Samsung a HD-lejátszókat és megjelenítőket

2006. szeptember 8. 14:57

Hollandiában, az IBC 2006 rendezvényen mutatta be az OWLinkkel közösen fejlesztett, optikai alapokra helyezett HD-csatlakozását a Samsung, mely hatalmas sávszélességű digitális adatátvitelt nyújt majd a jövő nappalijában. Az adóból és vevőből álló megoldást elsősorban a HDMI csatlakozás távolságkorlátainak leküzdéséért fejlesztették.

0

Pocsék negyedév várható az ATI-nál

2006. szeptember 8. 12:54

A korábban várt 620-660 millió dollár helyett mindössze 520 millió dolláros bevételt ért el augusztus 31-én zárult negyedik negyedévében az ATI Technologies -- közölte előzetes becsléseit a vállalat. A végleges mutatókat október elején teszik majd közzé.

0

Kétmagos Itanium processzorokkal frissíti Integrity termékcsaládját a HP

2006. szeptember 8. 12:08

Teljes egészében felfrissíti Integrity szervercsaládját a HP -- jelentette be mai sajótájékoztatóján a vállalat. A gépekben természetesen a Montecito kódnéven ismert kétmagos Itanium 2 chipek jelentik a legfőbb újdonságot, ugyanakkor a világ második számú szerverszállítója új chipsetet és azt alkalmazó új belépő kategóriás Integrity modelleket is bemutatott. Az új gépekkel a HP kétszeres teljesítményt és energiahatékonyságot ígér az eddigi árakon.

0

A vállalatok nincsenek felkészülve a katasztrófák, járványok miatt kieső dolgozókra

2006. szeptember 7. 15:37

[eWeek] Az informatikai vezetők és üzleti döntéshozók 69 százaléka szerint van esély arra, hogy vállalatuknál valamilyen katasztrófa, például járvány miatt az elkövetkező két évben egyszerűen megáll a munka, 60 százalékuk mégsem növelte az ilyen esetekre való felkészülésre szánt költségkeretet -- derül ki a Forsythe Technology által tegnap nyilvánosságra hozott felmérésből.

0

Az iPod egykori tervezőjének kezenyoma látszik a Samsung új zenetelefonján

2006. szeptember 7. 13:19

[Clubic.com, HWSW] A jelek szerint a Samsung dobja piacra az eredetileg Apple számára készült iPhone-t: a legújabb zenetelefon, az egyben iPod lejátszókra is hajazó SGH-X830 nem véletlenül hasonlít annyira az amerikai gyártó készülékeire. Az igen furcsa kialakítású, hosszúkás mobil egy gigabájtnyi memóriával rendelkezik a zenék, fotók tárolására.

0

Kétszáz évnyi hírben kutakodik a Google News Archive Search

2006. szeptember 7. 12:13

[Clubic.com, HWSW] Újabb hiánypótló szolgáltatást vezetett be a Google. A széles körben használt Google News hírkereső eddig csupán 30 nappal korábbi hírekben volt képes keresni, a most elindított Google News Archive Search azonban ennél nagyságrendekkel távolabb láthat visszafelé az időben. A korai újságok anyagainak digitalizálását követően most 200 éves időablak nyílik az új keresőn keresztül.

0

Szuperszámítógép épül a PlayStation 3 processzorából

2006. szeptember 7. 09:15

Az IBM összesen 32 ezer processzorból álló szuperszámítógépet épít a Los Alamos National Laboratory részére. A 100 millió dolláros büdzséből készülő, Roadrunner névre keresztelt konfiguráció érdekessége, hogy AMD Opteron és a Cell processzorokat is tartalmaz majd, teljesítményét 1 petaflops (másodpercenként egymillió milliárd lebegőpontos művelet) körülire várják.

0

Új csúcsmodellje van az Athlon X2 sorozatnak

2006. szeptember 7. 08:36

Az AMD szerdán új taggal bővítette Athlon X2 processzorainak családját, az új csúcsmodellt, az X2 5200+ változatot a vállalat elsősorban üzleti PC-kbe ajánlja. A nagy számítógépgyártók közül a HP volt az első, amely az új processzorra épülő konfigurációt mutatott be, a Compaq dc5750-ről egy New Yorkban rendezett eseményen lebbentették fel a fátylat. Az Athlon X2 5200+ teljes csendben került piacra, az AMD mindössze az árát hozta nyilvánosságra, ami ezer darabos rendelés esetén 403 dollár.

0

Mostantól minden Apple gépbe kétmagos Intel processzor kerül

2006. szeptember 6. 16:20

Különösebb hírverés nélkül megérkeztek az Apple első olyan számítógépei, melyek már inteles elődöket cserélnek le: a Core 2 Duo processzorral szerelt új iMac-ek a januárban bemutatott, Core Duo-s példányokat váltják fel az cupertinói gyártó kínálatában. A vállalat a Mac minit is frissítette, az egymagos Core Solo chipes változat kikerült a kínálatból, így mostantól az Apple összes gépében kétmagos szív dobog.

0

A Microsoft kiadta a hivatalos Windows Vista-árlistát

2006. szeptember 6. 09:27

A Microsoft kedden nyilvánosságra hozta a Windows Vista különféle változatainak kiskereskedelmi árát és egyben közölte, hogy közel 5 millió tesztelő számára szeretné elérhetővé tenni az operációs rendszer legújabb változatát, a múlt pénteken kiadott RC1-et.

0

NetAcademia: üzleti gondolkodás informatikusoknak

2006. szeptember 5. 14:14

Vezetőképző Intézet nevű tanfolyamsorozatán informatikusok számára kíván a gyakorlatban is hasznosítható üzleti ismereteket átadni a NetAcademia. Novák Zsolt, a Vezetőképző Intézet oktatója szerint az üzleti folyamatok egyre kiszolgáltatottabbá váltak az informatikai infrastruktúrának, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy az informatika egy jól felépített szabályozási-, minőségbiztosítási rendszernek megfelelően működjön.

0

Kitiltották a SanDisk MP3-lejátszóit a berlini IFA szórakoztatóelektronikai kiállításról

2006. szeptember 5. 14:09

[Clubic.com] A SanDisk vezetői most valószínűleg a hajukat tépik: nem éppen olcsó mulatság megjelenni egy olyan kiállításon, mint az éppen zajló, berlini IFA 2006 szórakoztatóelektronikai vásár. A számla főleg akkor súlyos, ha végülis nincs mit bemutatni, ugyanis a SanDisk-nek el kellett távolítania hordozható lejátszóit a standokról, csupán a fényképüket tehette ki. Azt pedig a vásárlók, érdeklődők hiába nyomogatnák.

0

Linuxos adattárházat épített a National Australia Bank

2006. szeptember 5. 13:21

Linuxos adattárházat telepített a National Australia Bank (NAB), amelynek segítségével jelentős teljesítmény-növekedést és költségmegtakarítást ért el -- hangzott el egy, a Red Hat Linux által Sydneyben tartott rendezvényen. Simon Spencer, a NAB architektúra-stratégiai igazgatója előadásában elmondta, a pénzügyi szolgáltatások terén is egyre nagyobb szerepe van a költséghatékonyságnak, ezért a bank rá van kényszerítve arra, hogy a lehető leginnovatívabb megoldásokat használja az informatikai rendszerében.

0

Félmillió felett az itthoni ADSL-kapcsolatok száma

2006. szeptember 5. 12:27

A Nemzeti Hírközlési Hatóság gyorsjelentése szerint júliusban újabb 8,5 ezerrel 3,38 millióra csökkent a bekapcsolt vezetékes telefonvonalak száma. A háztartások vezetékestelefon-ellátottságának aránya így egy hónap alatt 67,30 százalékról 67,09 százalékra csökkent.

0

Olcsóbb lett a nyári szezon végére a hazai fejlesztésű iGO navigációs szoftver

2006. szeptember 5. 11:26

Ha eddig halogattuk a vásárlást, a jövő nyárra gondolva most már tényleg bevállalhatjuk: jelentősen, 15-25 százalékkal csökkent az iGO navigációs alkalmazás különböző verzióinak ára. A hatalmas sikerű szoftvert fejlesztő Nav N Go Kft. közleménye szerint az árcsökkentést az tette lehetővé, hogy a Tele Atlas térképeihez olcsóbban juthat hozzá a vállalat.

0

Itt az ingyenes FreeDOS 1.0 öreg számítógépeknek és a könyvelőnknek

2006. szeptember 5. 11:12

[Clubic.com] Aki nem emlékszik az autoexec.bat és config.sys állományokra, vélhetően azt is megkérdezi: mi az a DOS egyáltalán? Sokak számára azonban még ma is az egyik leggyakrabban használt operációs rendszerről beszélhetünk, hiszen számtalan alkalmazás van még ma is, melyet DOS alatt futtatnak.

0

A Brother nyomtatók és faxok disztribútora lett a Kvint-R

2006. szeptember 5. 09:51

A japán Brother, mely az egyik vezető nyomtató- és faxgyártó a világon, új disztribútorral, a Kvint-R Kft.-vel jelent meg a magyar piacon. A közel 100 éves Brother az irodatechnikai berendezések széles termékpalettáját kínálja, a vállalat szerint termékeinek legnagyobb előnye, hogy egy adott kategóriában alkalmazott kellékanyagok teljesen egységesek.

0

Akár 1 gigabites sebesség mobiltelefonnal: itt a Samsung 4G

2006. szeptember 4. 16:53

[Reuters/HWSW] Demózta negyedik generációs mobilhálózati technológiáját a Samsung, amely mozgás közben másodpercenként 100 megabites sebességet képes elérni. Az apropót a vállalat által 2003 óta Dél-Koreában megrendezett Samsung 4G Forum szolgáltatta, ahol a mobil telekommunikációban érintett vállalatok a világ minden részéről képviseltetik magukat.

0

Virtualizáció: nagyobb a füstje mint a lángja?

2006. szeptember 4. 16:25

A virtualizáció forró téma manapság, azonban egy felmérés szerint nagyobb a füstje mint a lángja. Az amerikai Sage Research által lefolytatott tanulmányból kiderül, az informatikai vezetőknek csak 38 százaléka tervezi egy éven belül szerver-virtualizációs környezet létrehozását, a legfőbb motiváló indokok között a hatékonyság és kapacitás-kihasználtság növelése és a költségek csökkentése voltak. A felmérésben 500 főnél több dolgozót foglalkoztató amerikai cégek informatikai vezetőit kérdezték meg, összesen 265 válaszadó volt.

0

A túl lassú internetes alkalmazások ügyfelek vagy dolgozók elvesztéséhez is vezethetnek

2006. szeptember 4. 12:45

Egy, a Symantec által készített felmérés szerint az informatikai szervezetek idejük közel negyedét (24 százalékát) az alkalmazások lassulása által okozott problémák megoldásával töltik. Összetett üzleti alkalmazási környezetben a késedelmet azok a változások és frissítések okozzák, amelyek azért történnek, hogy lépést tartsanak a felhasználói igényekkel, ugyanakkor a felhasználók mintegy 71 százaléka panaszkodik alkalmanként a teljesítmény miatt.

0

Több mint három tucatnyi DVD anyaga egyetlen Blu-ray lemezen

2006. szeptember 4. 12:08

[Xbit labs] A világ egyik vezető CD- és DVD-lemezgyártója, a TDK bejelentette, hogy újabb rekordot sikerült elérnie a következő generációs optikai formátumok továbbfejlesztése során. A 100 gigabájtos, négyrétegű Blu-ray lemez után megszületett a 200 gigabájtos változat, mely az elméletileg szükséges nyolc helyett csupán hat rétegből áll.

0

Autókba szánt merevlemezeket mutatott be a Hitachi

2006. szeptember 4. 11:43

Kifejezetten autókba szánt merevlemezeket jelentett be a hitachi Global Storage Technologies, az IBM merevlemez-gyártó részlegét bekebelező japán vállalat szerint az egyre több számítógépet, navigációs rendszert, fedélzeti szórakoztató berendezést tartalmazó járművek hamarosan nem létezhetnek majd az adatok tárolását lehetővé tevő, nagy kapacitású háttértárak nélkül.

0

Az S&T felvásárolja a Unitis Rendszerházat

2006. szeptember 1. 14:38

Az S&T System Integration & Technology Distribution AG megvásárolta az SAP-bevezetésekben élenjáró Unitis Rendszerház Rt.-t, és ezzel tovább javítja pozícióit a magyar informatikai szolgáltatási piacon. A felek az akvizíció pénzügyi részleteit nem kívánják nyilvánosságra hozni.

0

Tenyérgépen a törvénytár

2006. szeptember 1. 13:19

Hétfőtől PDA-n adja át cég- és törvénytárát előfizetőinek az Opten, így azok lényegében bárhol és bármikor elővehetik zsebükből a hatályosított jogszabályok több mint 650 ezer közlönyoldalra rúgó gyűjteményét, valamint több mint 700 ezer társas vállalkozás adatait.

0

Megjelent a Windows Media Player 11 második bétaváltozata

2006. szeptember 1. 11:56

Megjelent a Windows Media Player 11 legújabb előzetese, amely már lehetővé teszi a digitális médiaállományok megosztását a lakásban található eszközök, például PC-k, médialejátszók vagy az Xbox 360 között.

0

Klasszikus könyvek az interneten

2006. szeptember 1. 11:26

Könyvtári partnereivel együttműködve a Google tovább bővíti azon, szerzői jogi védelem alá már nem eső könyvek listáját, amelyeket elérhetővé tesz az internetezők számára. A felhasználók a Google Book Search segítségével rákereshetnek ezekre a könyvekre, mostantól pedig letölthetik és ki is nyomtathatják őket.

0

Új Sun szerverek régi processzorral

2006. szeptember 1. 10:59

A Sun Microsystems felfrissíti alsó kategóriás, UltraSPARC-alapú szervereit, az új változatok azonban továbbra is régi processzorokat tartalmaznak. A vállalat eredeti tervei szerint a gépekben az UltraSPARC IIIi+ lapkáknak kellene hamarosan bemutatkoznia, ehelyett a gépekben továbbra is az UltraSPARC IIIi lesz megtalálható. Ezt a chipek még 2003-ban mutatta be a Sun.

0

Gyilkos miniatürizációs versenyt fut a félvezetőipar

2006. szeptember 1. 09:44

[EETimes.com/HWSW] Szoros versenyfutás folyik a világ félvezetőipari szövetségei között az egyre fejlettebb gyártástechnológiák bevezetésében. Alig egy héten belül két bejelentés is született 45 nanométeres csíkszélességű eljárásokkal kapcsolatban. Legutóbb az IBM vezette csoport (IBM, Chartered, Infineon, Samsung, azaz ICIS) hozta nyilvánosságra, hogy sikeresen legyártották már legelső 45 nanométeres lapkáikat, valamint azt is közölték, a tervek szerint 2007 végére már termelésre készen állhatnak az ilyen gyártósorok.