vállalati it archívum - 2002 május

2002
május

0

A Red Hat marketingigazgatója a United Linuxról

2002. május 31. 11:42

[LinuxToday] A LinuxToday tudósítása szerint a Red Hat kivárja, hogy mi lesz a United Linux sorsa. Mark de Visser, a Red Hat marketingigazgatója szerint a Linuxra való tömeges átállást még számos tényező gátolja, és ebből a szempontból mindenképp előnyös a Caldera, a Conectiva, a SuSE és a Turbolinux disztribúciók egységesülése (az eredeti szövegben következetesen csak Caldera and others, Caldera group). De Visser azonban rámutatott arra is, hogy a Linux-piacon az alkalmazások támogatásán múlik minden, és ezzel Red Hat Advanced Server már most rendelkezik, hogy a United Linuxra épülő disztribúciók elérik-e a Red Hat támogatottságát, azt majd az idő dönti el.

0

Az Opera Software bizonyos felhasználók számára ingyen biztosítja böngészőprogramjának teljes verzióját

2002. május 31. 09:11

[Opera Software] A norvég Opera Software bejelentette, hogy az Opera webböngészőt ingyenesen biztosítja egy bizonyos felhasználói kör számára. Az általános iskolák, a mozgáskorlátozottakkal foglalkozó intézmények és a webtervezői iskolák és képzések szervezői a distribute.opera.com/donations oldalon keresztül kérhetik az ingyenes regisztrációt.

0

A Red Hat Alliance: a legnagyobb disztribútor saját szövetsége

2002. május 31. 02:23

[Red Hat] A Red Hat Inc. tegnap -- a Red Hat vállalati pozícióit fenyegető United Linux bejelentésének napján -- egy ellen-szövetséget jelentett be. A Red Hat Alliance nevű program együttműködést biztosít a vállalati piac szereplői és a Red Hat között. A programhoz többek között olyan neves cégek csatlakoztak, mint az Alias|Wavefront, a Borland Software Corporation, a Computer Associates, az IBM, vagy a Novell. A program keretén belül a Red Hat a vállalati termékvonalát támogató cégek számára hosszú távú együttműködést ígér, továbbá szoftver- és hardverhitelesítést a Red Hat vállalati termékekhez, valamint vállalati szintű terméktámogatást és technológiai együttműködést.

0

Új processzort álmodik a Transmeta

2002. május 30. 22:17

[PCWorld] Az utóbbi időben gyártási gondoktól tépázott Transmeta tegnap Tokióban jelentette be új, 256 bites szóhosszúsággal dolgozó processzorának terveit. A cég képviselői szerint az új architektúra, mely TM8000 néven kerül majd forgalomba, a jelenlegi TM5x00 sorozatnál jelentősen nagyobb teljesítményt ígér.

0

Kritikus biztonsági rést fedeztek fel a Microsoft Exchange 2000 e-mail szoftverben

2002. május 30. 18:54

[ZDNet] A Microsoft tegnap sürgős figyelmeztetést tett közzé, ugyanis biztonsági résre bukkantak a cég Exchange 2000 e-mail szoftverében, mely lehetővé teszi a szerverek megbénítását, tönkretételét. A hibát kritikusnak ítélte a Microsoft, mely minden Exchange 2000 szoftvert futtató szervert érint.

0

Egy tucatnyi új chipet mutat be ősszel az NVIDIA

2002. május 30. 15:10

[ExtremeTech] Egy Wall Street-i elemző által tegnap kiadott jelentés arról számol be, hogy a grafikus processzorokat és alaplapi lapkakészleteket fejlesztő NVIDIA ősszel 12 új terméket dob piacra. Hans Mosesmann, a Prudential Securities egyik elemzője feltehetően az NVIDIA-val folytatott beszélgetés után hozta nyilvánosságra cégelemzését.

0

Az Asustek után az ABIT is olcsó alaplapok piacra dobását tervezi

2002. május 30. 14:03

[Digi Times] Az Asustek után a másodvonalbeli ABIT is úgy határozott, hogy olcsó alaplpokat dob piacra. A cég elnöke, Edwin Lin bejelentette, hogy az ABIT még ebben a hónapban piacra dobja a SiS645 és Intel i845GL chipkészletekre épülő termékeit, amelyekből havonta összesen 100 ezer darab eladását tervezik.

0

Lezajlott a Render.hu által meghirdetett 3D-s grafikai verseny

2002. május 30. 13:26

[CovySoft] A Render.hu által áprilisban meghirdetett verseny felhívására több mint hatvan pályamű érkezett. Amint arról beszámoltunk, a versenyre egy 3D-s képalkotó alkalmazással készített, hangulatos csendéletet ábrázoló kompozícióval lehetett nevezni.

0

Óriási vitát váltottak ki a Red Hat által benyújtott szabadalmi kérvények, amelyeket egy magyar feltaláló jegyez

2002. május 30. 10:40

[Red Hat] Körülbelül egy hete óriási vitát váltott ki a szabad szoftverek világában a Red Hat Inc lépése: a cég két technológiai megoldására szabadalmi kérvényt nyújtott be. Általánosságban elmondható, hogy szabad szoftverek fejlődését a szabadalmazott, szabadalmi díj fejében használható algoritmusok nagymértékben gátolják, gondoljunk csak az olyan elhíresült ügyekre, mint az LZW tömörítési vagy a PGP titkosítási algoritmus használata. Az olvasók talán az elmúlt év egyik legnagyobb vihart kavaró ügyére is emlékeznek, amikor a W3C (World Wide Web Consortium) olyan tervezettel állt elő, amely lehetővé tette volna a jövő webes technológiáinak szabadalmaztatását: a szabad és nyílt forráskódú szoftverek világának prominens személyiségei egységesen léptek fel a fejlesztőket kiszolgáltatott helyzetbe hozó tervezet ellen. Valami hasonló volt készülőben a Red Hat szabadalmai ellen is, egyre több elmarasztaló írás jelent meg különféle linuxos híroldalakon a Red Hat árulásáról.

0

Kaphatóak az Xbox konzolhoz készült kalózchipek

2002. május 30. 10:01

[ZDNet] A Távol-Keleten már feltűntek az első, Xboxhoz készült kalózchipek, amelyek többek között lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy másolt játékokkal használják a Microsoft játékkonzolját. Elemzők szerint azonban e modchipek megjelenése nem jelenthet komoly veszteséget a Microsoft számára, hiszen szakértelmet igénylő alkalmazásuk miatt csupán korlátozott mértékben terjedhetnek el.

0

Az AMD jelentősen csökkentette processzorainak árát

2002. május 30. 08:16

Ahogy azt már megszokhattuk a két cég évtizedekre visszanyúló versengése folyamán, az AMD tegnap -- két nappal a rivális Intel ármérséklése után -- jelentős mértékben csökkentette teljes processzorkínálatának árát. Csalódás azonban, hogy a korábban az interneten terjedő és általunk is közölt pletykákkal ellentétben csökkenés mértéke nem közelíti meg a 40-50%-ot, legalábbis nem az asztali processzorok esetében. Itt az árak 11-32% között mérséklődtek.

0

A Caldera csökkenteni tudta veszteségeit

2002. május 29. 16:00

[PRNewsWire, Dow Jones] A Caldera International ma hozta nyilvánosságra 2002. április 30-án véget ért második pénzügyi negyedévének eredményeit.

0

Négy Opteron processzort tartalmazó rendszert mutat be a Computex kiállításon az AMD

2002. május 29. 11:03

Az AMD bejelentette, hogy a június eleji Computex kiállításon bemutat egy négy Opteron processzorból álló rendszert. Ez lesz az első eset, hogy a világ második legnagyobb processzortgyártója négyprocesszoros rendszerrel áll a nyilvánosság elé. Azonban hogy a chipek pontosan mekkora teljesítményre képesek, azt a vállalat képviselői senkinek sem árulták el.

0

A Zeus Technology webszerverszoftverei népszerűbbek a Sun iPlanet/ONE termékeknél

2002. május 28. 21:33

[Zeus Technology] A cambridge-i székhelyű Zeus Technology néhány napja jelentette be a Netcraft adataira hivatkozva, hogy átvette a webszerverstatisztikák harmadik helyét a Sun Microsystemstől. A Zeus Web Server a Sun iPlanet, illetve újabban a Sun ONE Web Server néven futó terméket taszította le a dobogóról.

0

Az AXIA után az AROIA jelölésű Athlon XP processzorokat kell keresni a túlhajtás szerelmeseinek

2002. május 28. 21:07

[Clubic.com] Miközben az AMD új processzoraira várunk, a már régebben piacon található processzorok között is lelhetünk igazi gyöngyszemeket. Főként akkor, ha ehhez némi segítséget is nyújtanak vállalkozó kedvű tuningbarát felhasználók és tuninggal foglalkozó honlapok. A 0,18 mikronos technológiával készülő AMD processzorok között ugyanis van több olyan sorozat, melynek egyes tagjai Athlonoktól szokatlan mértékben, meglepően magas órajelekre húzhatók fel erre alkalmas alaplapban.

0

Serial ATA-vezérlővel ellátott alaplapokat mutat be a SOYO

2002. május 28. 19:56

A tajvani SOYO ma jelentette be, hogy a június elején megrendezésre kerülő Computex 2002 szakmai kiállításon tíz, Intel és AMD platformot támogató új alaplapot mutat be, melyek közül több is támogatja a jelenleg használatos párhuzamos ATA szabványt leváltó Serial ATA interfészt.

0

A Samsung elkészült első DDR-II chipjének mintapéldányaival

2002. május 28. 12:53

A világ legnagyobb memóriagyártójaként jegyzett koreai Samsung Semiconductor elkészült első DDR-II memóriachipjének mintadarabjával. Az 512 megabites chip a vállalat szerint 533 Mbps sebességre képes. A vállalat várhatóan a mai nap során hozza nyilvánosságra a chip pontos specifikációit, azonban a piaci megjelenés időpontját egyelőre sűrű homály fedi.

0

ASUS: közel egymillió forintomat egy vállalati szlogenért

2002. május 28. 11:19

A világ legnagyobb alaplapgyártó cégei közé tartozó tajvani ASUS pályázatot írt ki a vállalat filozófiáját, termékeinek jellemzőit kifejező szlogen, illetőleg rövid fogalmazás megírására. A pályamunkákat június 17-én tajvani idő szerint éjfélig várja a cég. Az értékes pénzdíjakért bárki nevezhet, aki bírja annyira az angol vagy kínai nyelvet, hogy a feladatot teljesíteni tudja (illetve még ez sem követelmény, de feltehetően növeli a nyerési esélyeket).

0

Júniusban kerül piacra a VIA új grafikus processzora

2002. május 28. 10:55

A tajvani DigiTimes értesülései szerint a VIA Technologies júniusban dobja piacra a Zoetrope magra épülő Savage XP grafikus processzort használó integrált lapkakészleteit. Az Intel Pentium 4-hez szánt P4M333, illetve az AMD Athlon processzorokat támogató KM333 a korábban kiadott chipkészlet-útitervek szerint is ez év második negyedévében jelenik meg. Ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogy a cég önálló grafikus chipként is kínálja-e majd a terméket.

0

Az Intel kiszáll az InfiniBand termékek piacáról

2002. május 28. 09:56

[EBN, CNET] Az Intel az elmúlt hét végén jelentette be, hogy a jövőben nem kíván aktív szereplője lenni az InfiniBand-vezérlőchipek piacának. Korábban a chipóriás még úgy tervezte, 2003-ban piacra dobja chipjeit és adaptereit, melyekkel lehetővé válik a tárolóeszközök és szerverek közötti nagysebességű kommunikáció.

0

Az Athlon MP is gyorsabb buszra száll?

2002. május 27. 19:53

A The Inquirer című brit informatikai bulvárlap viszonteladóktól származó értesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy az AMD kétprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt Athlon MP processzorcsaládjának következő generációs tagjai a jelenlegi 266 MHz-nél magasabb órajelen üzemelő rendszer- és memóriabuszt használnak majd. A lap továbbá úgy tudja, hogy az Athlon MP 2100+ modell megjelenése június végén várható, s hogy e modelleken a szorzó nem lesz lezárva.

0

Egyedi bővítőpanel az ABIT MAX alaplapsorozathoz

2002. május 27. 19:15

A tajvani ABIT piacra dobta MAX alaplapsorozatához szánt bővítőpaneljét. Egyelőre azonban nem tudni, hogy a hazánkban is népszerű cég milyen konstrukcióban teszi majd hozzáférhetővé alaplapjaihoz a számos extra funkciót nyújtó megoldást.

0

Jelentősen csökkentette árait az Intel

2002. május 27. 11:04

Az Intel a mai napon jelentősen csökkentette egyes Pentium 4, mobil Pentium 4, mobil Pentium III és Xeon processzorának árát. Az alábbi lista a listaárakban történt változásokat foglalja össze. A táblázatban nem szereplő processzrok ára nem változott. A feltüntetett árak ezer darabos megrendelés esetén érvényesek.

0

Az ATI következő generációs GPU-ján futott a Doom III

2002. május 27. 10:55

A kanadai ATI Technologies pénteken sajtóközleményben jelentette be, hogy a múlt héten véget ért Electronic Entertainment Expo (E3) kiállításon az id Software a cég következő generációs, idén ősszel megjelenő grafikus processzorának segítségével mutatta be régóta várt Doom III lövöldözős játékát.

0

Már a boltokban van a SuSE Linux 8.0 magyar kiadása

2002. május 24. 20:46

[SuSE Magyarország] A SuSE Linux Magyarország ma délelőtt mutatta be a SuSE Linux 8.0 honosított változatát. A cég szerint még sosem volt annyira egyszerű a SuSE Linux, mint most; a rendszer akár három kattintással is működésbe hozható. A magyar változat a nemzetközi verzióhoz hasonlóan teljes multimédia támogatást nyújt, titkosított fájlrendszert, titkosított e-maileket lehet létrehozni vele és a könnyen beállítható a tűzfal mögött az internet folyamatos használata mellett is biztonságban érezheti magát a felhasználó. A honosított változat az OpenOffice irodai programcsomag magyar verzióját is tartalmazza, természetesen magyar szóellenőrzővel.

0

Linux Kit PlayStation2-re már Európában és Új-Zélandon is

2002. május 24. 20:23

Vásárlói nyomásának engedve a Sony május 22-én bejelentette, hogy Japán és az Egyesült Államok után végre Európában is elérhető lesz a PlayStation 2-höz készített Linux Kit, május 27-től pedig az új-zélandi PlayStation-rajongók is megrendelhetik a bővítőcsomagot.

0

Tesztelhető a Netscape 7.0 első előzetes kiadása

2002. május 24. 19:27

[Netscape, MozillaQuest] Megjelent a Netscape 7.0 első előzetes kiadása. A böngésző alapos frissítésen esett át, ugyanis a 6.2.x-es verziók alapjául a nyílt forráskódú Mozilla 0.9.4-es változata szolgált, míg az új, 7-es széria alapja a Mozilla 1.0 lesz, a most kiadott Netscape 7.0pre1 a Mozilla 1.0 második előzetes kiadására, az 1.0rc2-re épül.

0

Hua Ching néven forgalmazza olcsó alaplapjait az Asustek

2002. május 24. 16:03

A világ legnagyobb alaplapgyártói közé tartozó tajvani Asustek hamarosan piacra dobja olcsó alaplapjait, amelyet a Hua Ching nevű leányvállalatán keresztül értékesít majd, elsősorban Kínában és a távol-keleten.

0

A Soltek is belép a videokártyák piacára

2002. május 24. 15:07

A korábban kizárólag alaplapokat gyártó és forgalmazó tajvani Soltek ma jelentette be, hogy a jövőben videokártyákat is piacra kíván dobni. A cég induló kínálatában NVIDIA grafikus processzorra épülő termékek találhatók, melyek a nyilvánosság előtt először a jövő hónapban Taipeiben megrendezésre kerülő Computex 2002 kiállításon lesznek láthatóak.

0

Új linuxos meghajtót adott ki az NVIDIA

2002. május 24. 14:08

Új linuxos meghajtót adott ki az NVIDIA. Az 1.0-2960 verziószámú driver továbbra is támogatja a GeForce4 és Quadro4 kártyákat és a gyártó állítása szerint javítottak a SPECViewPerf tesztprogram futási sebességén is.

0

A Dell a nyomtatópiac felé kacsingat

2002. május 24. 12:55

[CNET] Egy piaci elemzőcég információi szerint a PC-gyártó óriás Dell azt fontolgatja, hogy belép a jövedelmező nyomtatópiacra. A meg nem erősített híresztelés elemzői találgatások sorát indította el, melyek középpontjában az áll, hogy vajon pontosan milyen ambíciói is vannak a Dellnek, és ki járhat a jelenlegi piaci szereplők közül legrosszabbul egy erős új résztvevő megjelenését követően.

0

A piaci újonc Albatron megjelentette első videokártyáit

2002. május 24. 11:34

A számos szempontból ígéretes újdonsült piaci szereplőnek számító tajvani Albatron Technologies nemrégiben jelentette be, hogy megkezdte első videokártyáinak szállítását. Egyelőre a cég kínálatában az alsó árkategóriás szegmensbe tartozó NVIDIA GeForce4 MX440 és 420 chipes termékek szerepelnek.

0

Az MSI is piacra dobta GeForce4 Ti4200 chipes videokártyáját

2002. május 23. 21:31

A tajvani Micro-Star International (MSI) ma jelentette be, hogy immár a cég kínálatában is kapható az NVIDIA GeForce4 Ti4200 chipjére épülő grafikus kártya, az MSI G4Ti4200-TD. A termék várható ára 48000 forint körül alakul, így nem véletlen, hogy a cég kínálatának legjobb ár-teljesítmény mutatójával rendelkező kártyájaként reklámozza, hangsúlyozva, hogy kitűnő túlhajthatósági jellemzőkkel bír.

0

A Matrox Parhelia-512 egyelőre csupán 4x AGP-t támogat

2002. május 23. 21:10

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap egyik újságírója járt utána egy, a kanadai Matrox által nemrégiben bejelentett Parhelia-512 grafikus chip specifikációi között fellelhető ellentmondásnak. A cég ugyanis korábbi sajtóközleményében arról számolt be, hogy a rendkívül ígéretes grafikus processzor támogatja a 8x AGP interfészt, ám később, amikor hírt adott a tajvani UMC-vel kötött gyártási megállapodásról, már csupán 4x AGP-támogatást ígért.

0

A VIA nyomott árakkal erősítené pozícióját a Pentium 4-es chipkészletek piacán

2002. május 23. 20:42

[EBN] A tajvani VIA Technologies -- amint arról beszámoltunk -- tegnap piacra dobott egy új, Intel Pentium 4 processzorokat kiszolgáló alaplapi lapkakészletet. A sikeres P4X266A alapjaira építkező P4X266E a vállalat történetének legkedvezőbb áron megvásárolható terméke: nagytételben a chipkészlet ára mindössze 18 dollár.

0

Az IBM elkészítette a világ legnagyobb teljesítményű karbon nanocsöves tranzisztorát

2002. május 23. 18:19

[Mmd] Az IBM bejelentette, hogy minden eddiginél nagyobb teljesítményű nanocsöves tranzisztort készített, és bebizonyította, hogy a karbon nanocsőnek (CNT) nevezett, szénatomokból készített, a hajszálnál ötvenezerszer vékonyabb cső alakú molekulák felül tudják múlni a napjainkban elérhető legkorszerűbb szilíciumos tranzisztorprototípusok teljesítményét.

0

Boltokban a Visiontek GeForce4 Ti 4200 kártyája

2002. május 23. 14:21

A grafikus kártyák amerikai kiskereskedelmi piacának vezető gyártója, a Visiontek is piacra dobta az NVIDIA GeForce4 Titanium sorozat legalacsonyabb teljesítményű tagjára, a GeForce4 Ti 4200-ra épülő kártyáját.

0

Az ECS hamarosan bemutatná DDR400 SDRAM-ot támogató SiS648DX chipkészletes alaplapját

2002. május 23. 12:31

A világ legnagyobb alaplapgyártói közé tartozó ECS már a június elején megrendezésre kerülő Computex kiállításon be szeretné jelenteni L4S8A alaplapját, amely a DDR400 SDRAM-ot támogató SiS648DX chipkészletre épül. Az eset pikantériája, hogy maga a SiS is csak későbbre ígéri ennek a chipsetnek a megjelenését.

0

Számítógépes játékokat jelentet meg az amerikai hadsereg

2002. május 23. 11:51

[CNET] Az E3 kiállításon az amerikai hadsereg képviselői bejelentették, hogy számítógépes játékokat adnak ki új katonák toborzása érdekében. Az Americas Army című ingyenesen elérhető programcsomag augusztusban jelenik meg és két játékot tartalmaz majd. A csomagot a hadsereg weboldaláról lehet majd letölteni, illetve toborzórendezvényeken lehet hozzájutni.

0

Az Intel jelentősen csökkenti Pentium 4 processzorainak árát

2002. május 23. 10:40

Az Intel május 26-án vasárnap jelentősen csökkenteni fogja egyes Pentium 4 processzorainak árát. A 2,53 GHz-es csúcsmodell kivételével az összes chip ára jelentősen -- egyes esetekben közel 30 százalékkal -- esik majd. Az 1,7 GHz-nél alacsonyabb órajelű modellek egyúttal kikerülnek a vállalat kínálatából.

0

Háromszor nagyobb fényerővel rendelkeznek a ViewSonic új LCD-kijelzői

2002. május 23. 02:03

[ZDNet] A kaliforniai ViewSonic kedden mutatta be legújabb LCD-kijelzőit, melyek nagyobb fényerővel rendelkeznek, mint eddig bármelyik LCD-monitor. Az UltraBrite technológiát alkalmazó monitorok a normál szinthez viszonyítva akár 3x-os fényerőt is nyújthatnak. Mindkét modell 15-os képátmérővel rendelkezik, de az 550 dollárba kerülő VX500+ még egy kicsit nagyobb fényerőt produkál, mint az 500 dolláros VE510+. A VX500+ júliustól lesz kapható, míg az VE510+ már júniusban elérhető lesz.

0

PC1066 szabványnak megfelelő RDRAM-modulok a Kingston kínálatában

2002. május 22. 20:26

Az egyebek között minőségi memóriamoduljairól ismert Kingston Technology ma jelentette be, hogy a világon az elsők között dobja piacra validált PC1066-as Rambus DRAM memóriamoduljait. A nemrégiben bejelentett Intel i850E lapkakészlet által hivatalosan nem, ám számos ezt használó alaplap által mégis támogatott PC1066 modulokkal elérhető maximális memória-sávszélesség 4,2 Gbyte/sec.

0

Rendhagyó futballjátékát Xbox és PlayStation 2 konzolokra is kiadja a Sega

2002. május 22. 19:54

A Sega ma jelentette be, hogy SEGA Soccer Slam című, eredetileg kizárólag Nintendo GameCube konzolon elérhető futballparódiáját kiadja Microsoft Xbox és Sony PlayStation 2 platformokra is. Az egyedi karaktereket felvonultató játék a készítők szerint -- a magyar bajnoksághoz hasonlóan -- csupán külsőségeiben focinak látszó játék mellett számos egyéb izgalmat ígér.

0

DDR333 memóriát támogató Intel chipkészletes alaplap az AOpentől

2002. május 22. 19:05

Az AOpen ma bejelentette, hogy piacra dobta az i845G lapkakészletet hasznosító, AX4G Pro típusjelű, Pentium 4-es alaplapját. A termék különlegessége, hogy specifikációi szerint elboldogul a DDR333 szabványú memóriamodulokkal is -- noha az i845G hivatalosan nem támogatja ezeket.

0

Új Pentium 4-es chipkészletet jelentett be a VIA

2002. május 22. 11:52

A tajvani VIA Technologies ma bejelentette VIA Apollo P4X266E típusjelű alaplapi lapkakészletét, amelynek gyakorlatilag egyetlen újdonsága, hogy támogatja az 533 MHz-es rendszerbuszt használó Intel Pentium 4 processzorokat.

0

Digitális csatlakozóval ellátott integrált grafikus megoldások az NVIDIA-tól és az Inteltől

2002. május 22. 10:54

Az NVIDIA tegnap a SID 2002 szakmai kiállításon jelentette be új AGP riser technológiai kezdeményezését. A Digital Display Port (DDP) lehetővé teszi OEM-ek, rendszerintegrátorok, alaplapgyártók és a végfelhasználók számára, hogy az integrált grafikus magot tartalmazó alaplapokat igen olcsón láthassák el digitális kijelzőket, így lapos kijelzőket vagy high-definition televíziókat, valamint hagyományos televíziót támogató kimenetekkel.

0

A tervezettnél később jelenik meg a VIA KT400 alaplapi chipkészlete

2002. május 21. 18:19

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap információi szerint a korábban KT333A néven ismert, majd a cég marketingeseinek köszönhetően kisebb metamorfózison átesett VIA KT400 típusjelű lapkakészlet jelentős késéssel jelenik meg a piacon. Amint arról korábban mi is beszámoltunk, a VIA eredetileg még ebben a negyedévben meg kívánta jelentetni a számos újdonságot felvonultató terméket, ám úgy tűnik, legalább a harmadik negyedévig, de az is lehet, hogy az év végéig várnunk kell rá.

0

Japánban is olcsóbb lett a Nintendo GameCube

2002. május 21. 16:08

A világ második legnagyobb konzolgyártója, a japán Nintendo bejelentette, hogy június 3-i hatállyal 19,800 jenre csökkenti a GameCube konzol japán árát. A játékgépet tavaly szeptemberi megjelenése óta 25,000 jenért lehetett megvenni.

0

2003-ban jelenik meg a Doom III

2002. május 21. 15:10

Az E3 kiállításon található jelentős méretű reklámposzterek arról tanúskodnak, hogy mindazok, akik némi kedélyes öldökléssel kívánják elütni a karácsonyi ünnepek szabad óráit, idén nélkülözni lesznek kénytelenek az id Software által fejlesztett Doom III-at. A házfalnyi hirdetések ugyanis nem hagynak kételyt afelől, hogy a sokak által régóta várt FPS csak 2003-ban jelenik meg.

0

Az MSI bejelentette i845E chipkészletre épülő alaplapját

2002. május 21. 14:23

A tajvani Micro-Star International (MSI) ma bejelentette az Intel még ropogós i845E alaplapi chipkészletére épülő Pentium 4-es alaplapját. Az MSI 845E Max2-BLR minden olyan földi jóval el van látva, melyet a felhasználó egy korszerű laptól elvárhat.

0

Részletek az Xbox konzolhoz szánt internetes szolgáltatásról

2002. május 21. 10:36

[CNET] A Microsoft az elkövetkező öt év során 2 milliárd dollárt költ majd el annak érdekében, hogy az Xbox a vezető játékkonzollá váljon -- jelentette be a cég játékokkal foglalkozó részlegének marketing igazgatója, John ORourke.

0

Három új chipkészletet jelentett be az Intel

2002. május 21. 10:12

Az Intel a tegnapi napon végre bemutatta régóta várt új chipkészleteit, amelyek a Pentium 4 (illetve Celeron) processzorokat és DDR200/266 DDR SDRAM memóriát támogatnak.

0

Már júniusban láthatóak lesznek az AMD Hammert támogató alaplapok

2002. május 20. 16:39

A DigiTimes című tajvani informatikai hírlap kínai kiadása arról számolt be, hogy az idén június 3-7. között megrendezésre kerülő Computex 2002 szakmai kiállításon az Advanced Micro Devices (AMD) chipset- és alaplapgyártó partnereivel közösen mutatja be nyolcadik generációs Athlon és Opteron processzorait, valamint a hozzájuk tartozó infrastruktúrát.

0

Árat csökkentett a Nintendo

2002. május 20. 14:49

A Nintendo bejelentette, hogy holnapi hatállyal 149 dollárra csökkenti legújabb játékkonzoljának, a GameCube-nak az árát. A készülék eredetileg 199 dolláros áron került forgalomba, még tavaly novemberben.

0

Június 10-én érkezik a Thoroughbred magos Athlon XP asztali változata

2002. május 18. 14:49

[ExtremeTech] Egy, az AMD-től kiszivárogtatott e-mailben leírtak szerint a sunnyvale-i cég június 10-én jelenti be Thoroughbred magos Athlon XP asztali processzorait. E napon jelenik meg az 1,8 GHz-en futó, 2200+ modellszámmal jelölt változat, és az alacsonyabb, 1,47 és 1,73 GHz közötti órajelű Athlon XP processzorok a jövőben szintén az új technológiával készülnek majd.

0

Intel vagy AMD? Kinek nagyobb a ...

2002. május 17. 10:39

... magmérete? A két legnagyobb processzorgyártó vezetői valóságos nyilatkozatháborút indítottak egymás ellen annak érdekében, hogy meggyőzék az ügyfeleket és az elemzőket arról, hogy a lehető legalacsonyabb költségekkel képesek a processzoraikat gyártani.

0

A Microsoft az online többjátékos programok felé kacsintgat

2002. május 17. 09:45

[CNET] A Microsoft tegnap bejelentette, hogy exkluzív terjesztési megállapodást kötött a Sigil Games Online fejlesztőcéggel, amelyet a népszerű EverQuest internetes szerepjáték két készítője alapított 2002 januárjában.

0

Lindows-per: a Microsoft nem jogosult a Windows szó kisajátítására

2002. május 16. 22:31

[ZDNet] A Microsoft Windows márkanévvel kapcsolatos követelései egyre ingatagabb lábakon állnak: a Lindows-perben eljáró szövetségi bíró ugyanis a héten ismét megkérdőjelezte a cég azon állítását, mely szerint a Windows nem tekinthető általános értelemben (azaz nem csupán a Microsoft termékeinek megnevezésére) használt terminusnak.

0

Megjelent a RAR tömörítőprogram hármas verziója

2002. május 16. 19:14

[RarSoft] Megjelent a kedvelt RAR tömörítőprogram hármas verziója. Az eddigi kiadásokhoz hasonlóan a RAR előző verzióit regisztráló felhasználóknak nem kell újra megvenniük a szoftvert, a RAR 1.x és 2.x változatok regisztrációja érvényes a hármas verziókra is. Az viszont már újdonság, hogy program honlapja a www.rarsoft.com címről a www.rarlabs.com címre költözött.

0

A világ legnagyobb teljesítményű számítógépei

2002. május 16. 17:01

Az International Data Corp. piackutató intézet közzétette a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek listáját. Összesen 893 rendszer található a rangsorban, amelyet az IDC súlyozott tesztátlag alapján állított fel a piackutató cég.

0

Az Elsa modemei Devolo név alatt élnek tovább...

2002. május 16. 16:52

[Clubic.com] A csődbe ment Elsa terméknevei nem tűnnek el a céggel együtt, hiszen a grafikus kártyák után a cég által készített modemek és routerek is egy új cég által élik majd reneszánszukat. A 25 volt Elsa-dolgozó által alapított Devolo AG vállalat nem csak az Elsa volt neveit veszi át, de az Elsa által fejlesztett termékeket fog gyártani és értékesíteni saját égisze alatt.

0

A VIA bejelentette P4X333 chipkészletre épülő Pentium 4-es alaplapját

2002. május 16. 12:48

A tajvani VIA Technologies ma jelentette be a világ első, P4X333 alaplapi lapkakészletre épülő termékét, a VIA P4PB alaplapot. A termék természetesen támogatja mind a 400, mind pedig az 533 MHz-es rendszerbuszt használó Pentium 4 processzorokat, és egyben az Intel által eleddig hivatalosan fel nem karolt PC2700 szabványú memóriamodulokat is.

0

Az Intel bejelentette 1,4 és 1,7 GHz-en működő Celeron processzorait

2002. május 15. 18:49

Noha mi a hét elejére vártuk az eseményt, az Intel végül ma jelentette be Celeron processzorcsaládjának két új modelljét, az 1,7 és 1,4 GHz-es Celeront. Előbbi a Pentium 4 alapját is képező NetBurst mikroarchitektúrára épül, míg utóbbi a 0,13 mikronos technológiával előállított Tualatin generáció utolsó tagja.

0

Európában is terjeszkedik az alaplapgyártó-újonc Albatron

2002. május 15. 17:57

[DigiTimes] Amint arról korábban beszámoltunk, a tajvani Albatron Technology (korábbi Chun Yun Electronic) az év elején jelentette be, hogy új szereplőként be kíván lépni a meglehetősen kompetitív alaplap- és videokártya-piacra. A cég azon túlmenően, hogy jelentős erőforrásokat öl a termékfejlesztésbe, nemzetközi terjeszkedésbe kezdett. S miután márciusban 1,5 millió fontos beruházással létrehozta nagy-britanniai leányvállalatát, e hónapban újabb fiókvállalat nyit meg Németországban.

0

Megszűnik az Xbox magyarországi gyártása

2002. május 15. 12:47

A Microsoft és a Flextronics a mai napon bejelentették, hogy beszüntetik az Xbox konzol magyarországi gyártását és áthelyezik a Kínában található Doumenbe, ahol az év folyamán megkezdődik a

0

A Microsoft az Egyesült Államokban és Japánban is csökkenti az Xbox árát

2002. május 15. 12:20

A Microsoft bejelentette, hogy Európa után Japánban és az Egyesült Államokban is csökkenti az Xbox konzol árát. A gép Japánban jelenleg 34,800 jenért kapható, azonban május 22. után már csak 24,800 jent kell fizetni érte. Az Egyesült Államokban az ár 299 dollárról 199 dollárra módosul.

0

Rossz minőségű, hamisított Hynix memóriamodulok jelentek meg a piacon

2002. május 15. 12:00

A pénzügyi gondokkal küzdő és egyelőre bizonytalan jövő előtt álló dél-koreai Hynix Semiconductor mai sajtóközleményében arra figyelmezteti a viszonteladókat és a felhasználókat, hogy Hynix márkajelzéssel ellátott hamis memóriamodulok kerültek piacra Kínában, Tajvanon és Európában. Az érintett típus egy 128 Mbyte-os PC133-as modulsorozat, melyből vélhetően nagy mennyiség jutott az említett piacokra.

0

Megjelent és letölthető az Opera for Linux 6.0

2002. május 15. 11:37

[Opera] Az Opera Software ma jelentette be, hogy megjelent az Opera 6.0 for Linux végleges változata. A közlemény szerint az új böngésző elődjénél gyorsabban rendereli a weboldalakat. Egyben a 6.0 az első olyan linuxos Opera-változat, amely teljes mértékben támogatja a nem latin ábécét használó ázsiai nyelveket. A japán is kínai verzió megjelenése hamarosan várható. A Opera 6.0 for Linuxban felvonultatott újdonságok listája megtekintheő itt , míg a changelog itt , maga a böngésző pedig innen tölthető le.

0

Szerverek az Apple kínálatában

2002. május 15. 10:29

[CNET, WSJ] Az Apple tegnap jelentette be, hogy Xserve márkanéven Mac OS X alapú szervereket dob piacra. A cég a termékcsaláddal elsősorban az oktatásban és a professzionális grafikai piacon megnyert ügyfelei számára kíván vonzó alternatívát biztosítani.

0

A Red Hat K+F létesítményt hozott létre Massachusettsben

2002. május 14. 19:48

[Red Hat] A Red Hat Inc. bejelentette, hogy egy új irodát nyitott a Massachusetts államban lévő Westfordban. Az Egyesül Államok északkeleti high-tech folyosójában lévő új westfordi iroda 50 munkahelyet teremt, az alkalmazottak nagyobb részét fejlesztőmérnökök teszik majd ki. A cég K+F irodájában elsősorban a vállalati termékekkel foglalkoznak majd, a Red Hat Advanced Server termékvonallal, valamint a 64 bites technológiákkal.

0

Bemutató: Matrox Parhelia-512

2002. május 14. 19:43

Közel hároméves várakozás után a kanadai Matrox végre elszánta magát, és egy teljesen új architektúrán alapulú, csúcskategóriás videochipet mutatott be. Cikkünkben a lehető legrészletesebben kívánjuk bemutatni a világ első 512 bites grafikus processzorát, a Matrox Parhelia-512 chipet.

0

Nem vonja ki a piacról a Creative a GeForce4 grafikus chippel szerelt videokártyáit

2002. május 14. 17:53

[Club.com] Az interneten felröppent pletykák után érdeklődve a Clubic.com a Creative France-tól szerzett információkat, s eszerint a Creative továbbra is értékesíti majd eddig bejelentett, GeForce4 grafikus chipeket használó termékeit. A cég GeForce4 Ti chippel szerelt videokártyáit így megtalálhatjuk majd az európai üzletek polcain is. A cég honlapjáról eltűnt oldalak -- melyek ezeket a pletykákat gerjesztették -- csak egy hiba következményei voltak, s ebből vontak le egyesek hibás következtetéseket.

0

A Sony 199 dollárra csökkentette a PlayStation2 amerikai árát

2002. május 14. 14:20

Bár a Sony az utóbbi időben minden lehetséges fórumon cáfolta az erről szóló pletykákat, ma mégis bejelentette, hogy 299 dollárról 199 dollárra csökkenti a PlayStation 2 amerikai árát. A PSone ára eközben 99 dollárról 49 dollárra csökkent, LCD kijelzővel együtt már 149 dollárért kapható.

0

A Sony csökkentette a PSone konzol árát

2002. május 14. 14:02

A Sony Computer Entertainment Europe csökkentette a PSone konzol árát, a játékgép ezentúl 89,99 euróba, illetve 49,99 angol fontba kerül.

0

Interneten keresztül is játszhatunk ősztől a GameCube konzollal

2002. május 14. 12:02

[ZDNet] A Nintendo tegnapi bejelentése szerint interneten keresztül is játszhatunk ősztől a GameCube konzolon, ezzel a cég a piac szereplői közül utolsóként kínál termékéhez online szolgáltatást. A cég hálózati adapterét vagy modemét egyaránt 35 dollárért vásárolhatjuk meg majd a konzolhoz, egyikkel dialup, másikkal broadband szélessávú kapcsolatot létesíthetünk a konzol számára.

0

Értékesítési megállapodást kötött a Yahoo és a Sun

2002. május 14. 11:56

[WSJ] A Yahoo tegnap bejelentette, hogy internetes tartalmait és szolgáltatásait a jövőben a Sun nagyvállalati portálszoftvere részeként fogja értékesíteni a két cég között született megegyezésnek megfelelően. Amint az ismert, az internetes óriásvállalat az utóbbi időben folyamatos erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse függését a hullámzó hirdetési bevételektől, e stratégia újabb állomása a Sunnal kötött megállapodás, melynek részleteit nem hozták nyilvánosságra a felek.

0

Újabb fejezetéhez érkezett az árháború a konzolpiacon

2002. május 14. 10:39

[WSJ] A Sony bejelentette, hogy a jövő héten az Egyesült Államokban jelentős mértékben csökkenteni fogja sikeres PlayStation 2 játékkonzoljának árát. A konzolpiacon kialakult kiélezett versenynek köszönhetően várhatóan a konkurens Microsoft és Nintendo szintén mérsékli az Xbox, illetve a GameCube fogyasztói árát.

0

Stratégiai szövetséget kötött az IBM és a Peregrine Systems

2002. május 14. 09:44

[Mmd] Az IBM és a Peregrine Systems bejelentette, hogy stratégiai megállapodást kötött a közüzemi, telekommunikációs és pénzügyi szolgáltató vállalatoknak való, infrastrukturális erőforrásokat menedzselő (IRM) megoldások közös kifejlesztésére. Az IRM megoldások segítségével a vállalatok automatizálhatják üzleti és informatikai infrastruktúrájuk beazonosításának, menedzselésének, követésének és szervizelésének a folyamatát -- ennek révén pedig növelhetik szolgáltatásaik színvonalát és alkalmazottaik hatékonyságát.

0

Elérhető az Unreal Tournament 2003 hivatalos honlapja

2002. május 13. 23:40

Az Epic Games a közelgő megjelenés és a jövő héten kezdődő E3 (Electronic Entertainment Expo) alkalmából útjára indította a hardcore játékosok által régóta várt Unreal Tournament 2003 hivatalos honlapját . Amint arról korábban beszámoltunk, a nagysikerű Unreal Tournament többjátékos akciójáték második része idén nyáron kerül a boltok polcaira.

0

A jövő héten új alaplapi chipkészleteket mutat be az Intel

2002. május 13. 22:45

Az Intel a jövő héten, várhatóan május 21-én mutatja be új Pentium 4 processzorait kiszolgálni képes, DDR memóriamodulokat használó lapkakészleteit. Az i845E és i845G kiemelendő újdonsága, hogy hivatalosan is támogatják az 533 MHz-es rendszerbusszal rendelkező Pentium 4-eket, míg az utóbbi az Intel által kifejlesztett integrált grafikus maggal rendelkezik.

0

Képek a Matrox új generációs videokártyájáról

2002. május 13. 21:47

Ahogy azt már megszokhattuk, a Távol-Keleten minden számítástechnikai termék előbb bukkan fel, mint kontinensünkön. Annak azonban, hogy a Matrox (nálunk még csupán Parhelia 512 kódnéven ismert) következő generációs chipjének képességeiről részleteket is olvashatnak azok, akik nem jönnek zavarba japán szövegek láttán, prózai oka van. A kanadai cég ugyanis május 14-én jelenti be hivatalosan új termékét, és noha nálunk e nap csak holnap lesz, Japánban már beköszöntött.

0

A júniusi Computex kiállításon debütál az ATi és az NVIDIA új grafikus chipje

2002. május 13. 13:21

A PC-s grafikus piac legnagyobb játékosai, az NVIDIA és az ATi a tajvani Computex kiállításon mutatják be új középkategóriás grafikus chipjeiket: az NVIDIA az NV18-cal, az ATi pedig az RV250-nel száll harcba. A vállalatoktól származó információk szerint a következő generációs csúcskategóriás chipekre -- az NV30-ra illetve az R300-ra -- a harmadik negyedévig kell várnunk.

0

Az Ubi Soft szemet vetett az Eidos Interactive-ra

2002. május 13. 12:38

Ismét felvásárlás célpontjává válhat a brit Eidos Interactive játékkiadó cég, legalábbis a francia Ubi Soft igazgatótanácsának elnöke, Yves Guillemot szemet vetett a jobb napokat is látott vállalatra.

0

MirrorBit: forradalmi flash memória az AMD-től

2002. május 13. 11:49

Az AMD bejelentette, hogy megkezdte a forradalmi MirrorBit technológiára épülő flash memóriák mintapéldányainak gyártását. A 64 megabites chipek a negyedév végén lesznek elérhetők, a 128, illetve 256 megabites termékeket az év végére ígéri a cég.

0

300 gigabit egy négyzethüvelyken a Fujitsu új megoldásával

2002. május 13. 10:20

[Warp2Search] A Fujitsu új olvasófeje és médiái ismét áttörést hozhatnak a mágneses adatrögzítés terén. Alkalmazásukkal lehetővé válik, hogy egy négyzethüvelyk területen 300 Gbit információt helyezzenek el. A jelenlegi merevlemezeknél ez a jellemző csupán 49 Gbit/négyzethüvelyk, az elérhető kapacitás pedig 30 GB platterenként, lemezenként.

0

Árat csökkentett az AMD

2002. május 12. 14:17

Válaszul az Intel mobil Celeron processzorok árcsökkenésére, az AMD is módosította mobil Duron chipjeinek árát. Az új árlista a következőképp fest:

0

Az Intel holnap csökkenti Celeron processzorainak árát

2002. május 11. 19:53

A Willamette-128 magra épülő Celeron processzorok bejelentésével egy időben az Intel holnap csökkenti a kifutó modellnek számító Tualatin magos Celeronok árát, e lépéssel is egyengetve az új generációs termékek útját. Meglepő módon a NetBurst architektúrát használó új Celeronok egy centtel sem lesznek drágábbak, mint a korábbi leggyorsabb Celeron-modellek, amelyek rendre 103, illetve 84 dolláros áron debütáltak.

0

Japánban már kaphatóak az új Intel Celeron processzorok

2002. május 11. 16:59

Ahogy azt már megszokhattuk, a japán boltok polcain már a hivatalos bejelentés előtt megjelentek az Intel új termékei. A holnap debütáló Willamette-128 magos Celeron processzorok induló órajele 1,7 és 1,8 GHz lesz, míg információink szerint ugyanezen a napon kerül bejelentésre az utolsó Tualatin magos Celeron is, mégpedig 1,4 GHz-es órajelen. Az új CPU-k igen kedvező árukkal is felhívják magukra a figyelmet: Japánban az 1,7 GHz-es Celeron fogyasztói ára 12 300 jen, azaz körülbelül 25 000 forint.

0

Elemzők az Xbox árának csökkenésére számítanak

2002. május 11. 12:17

A Microsoft arról tájékoztatta az amerikai viszonteladókat, hogy hamarosan csökkenni fog az Xbox konzol ára -- állítja egy belsős forrás. A redmondi cég szerint folyamatos a párbeszéd a disztribútorokkal, de ezek tartalma nem nyilvános.

0

Rekordévet zárt az Electronic Arts

2002. május 10. 11:13

A világ legnagyobb független játékkiadója, az Electronis Arts rekordszintű bevételt ért el nemrégiben lezárult pénzügyi évében.

0

Az OpenOffice meghódíthatja a Macintosh világát

2002. május 10. 02:25

A kedvelt nyílt forráskódú irodai programcsomag, az OpenOffice a jövőben MacOS X-re is elkészülhet. Az OpenOffice webhelyén tegnapelőtt jelentették be az első működő MacOS-es buildet, a 638c-t. Az előzetes verziót elsősorban a MacOS X-re való fejlesztésben jártas programozók számára adták ki, de örömmel látják az érdeklődő, tesztelésre hajlandó felhasználókat is.

0

A Netscape 7.0 a Mozilla 1.0 kódjára fog épülni

2002. május 9. 23:54

[MozillaQuest] A MozillaQuest híroldal információi szerint az AOL-Netscape már a Netscape programcsomag hetes verziójának kiadására készül. A Netscape 6.2.2-es verzióját felváltó böngésző a hírek szerint a hamarosan megjelenő Mozilla 1.0 forráskódjára fog épülni. A MozillaQuest azt is tudni véli, hogy AOL-Netscape mihamarabb szeretne megszabadulni a Netscape hatos szériájától, mert a korai verziók hibái és negatív fogadtatása kihatással volt a teljes hatos sorozatra.

0

Októberben érkezik a nyolcadik generációs AMD Athlon?

2002. május 9. 18:39

A tajvani DigiTimes beszámolót közöl egy, az AMD ázsiai/csendes-óceáni régióért felelős alelnökével, Raymond Lee-vel készült beszélgetésről. Ennek során Lee egyebek között elmondta, hogy az asztali számítógépekbe szánt, csupán egyprocesszoros működést támogató Athlon (K8) processzor megjelenését a cég októberre tervezi, míg az Opteron jövő év első félévében kerül piacra. Ez az adat egybevág a The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlapban korábban megszellőztetett -- ám meg nem erősített -- október 28-i megjelenési dátummal.

0

Az AMD a hónap végén jelentősen csökkenti processzorainak árát

2002. május 9. 12:44

[Brainbox, Planet3DNow] Ahogy azt már megszokhattuk a két cég évtizedekre visszanyúló versengése folyamán, az AMD május 27-én -- egy nappal a rivális Intel ármérséklése után -- jelentős mértékben csökkenti Athlon XP és Duron processzorainak árait. Az interneten kiszivárogtatott információk szerint a legnagyobb mértékben, 46%-kal az Athlon XP 2000+ ára csökken, ám a többi termék is jelentősen olcsóbb lesz. Az adatokból az derül ki, hogy a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott, 2200+ modellszámot viselő Athlon XP processzor június 6-án debütál, mégpedig meglehetősen nyomott, 250 dolláros áron.

0

Az árcsökkentés után szárnyalnak az Xbox-eladások Európában

2002. május 9. 10:14

Mióta a Microsoft 479 euróról 299 euróra csökkentette az Xbox európai árát, az eladások valósággal szárnyalnak. Az április 26-án életbe lépett árcsökkentés utáni egy hétben gyakorlatilag ugyanannyi Xbox fogyott, mint PlayStation 2.

0

Csak júniusban jelenik meg az Athlon XP Thoroughbred

2002. május 8. 16:05

A Hilton szállóban rendezett MSI-NVIDIA-AMD-CTX roadshow keretében elhangzott AMD prezentáció értelmében bizonyosra vehető, hogy a vállalat csak júniusban mutatja be a 0,13 mikronos csíkszélességű Thoroughbred magra épülő asztali processzorait.

0

Első kép az Intel Pentium 4 Celeron processzoráról

2002. május 8. 15:42

[Clubic.com] Bár elméletileg csak a jövő héten hozza meg a gólya az Intel új gyermekét, a HardSalon kínai weboldal képe szerint egyes helyeken már megvásárolhatók a NetBurst architektúrára épülő, Pentium 4 Celeron néven emlegetett új processzor első példányai. Az új jövevények Socket478 foglalatba illeszthetők, a sorozat induló órajele 1.7 GHz lesz. A kép tanulsága szerint 128 KB másodszintű gyorsítótár fogja majd vissza a processzor teljesítményét, 1,75 V feszültséget igényel, és a hagyományos 400 MHz-es buszt használja.

0

Egyedi tervezésű GeForce4 Ti 4200 kártya a Suma kínálatában

2002. május 8. 15:20

[Clubic.com] A SUMA bejelentette legújabb grafikus kártyáját, mely az NVIDIA GeForce4 Ti4200 grafikus processzorát használja. A Platinum GeForce4 Ti 4200SE kártya 128 MB-nyi, 3,3 ns-os memóriával rendelkezik. A kártya egyedi alapokra építkezik, a versenytársakkal ellentétben 8-rétegű PCB-t használt a cég, ugyanúgy, mint GeForce4 Ti4400 és 4600 GPU-ra épített kártyáinál.

0

Hazánkban a személyi számítógépek 42 százaléka található háztartásokban

2002. május 8. 11:03

A Magyar Infokommunikációs Jelentés május elején kiadott hírlevele szerint Magyarországon valamivel több mint kétmillió személyi számítógép található. A BellResearch és a Think Consulting által közösen végzett kutatás eredménye szerint a PC-k 42 százaléka található háztartásokban, további 40 százaléka vállalkozásoknál, míg a fennmaradó 18 százalékon osztoznak a közigazgatási, oktatási és egészségügyi intézmények.

0

Két népszerű többplatformos szoftver magyar fordítása is frissült a napokban

2002. május 8. 10:41

A Mozilla programcsomag 1.0 első kiadásra jelölt változatát (RC1) használók számára jó hír, hogy újabb nyelvi csomag jelent meg az RC1-hez. A honosítást koordináló Tímár András szerint még ez a második csomag is tartalmazhat hibákat, de a növekvő tesztelői aktivitásnak köszönhetően egyre kevesebb van belőlük. A telepítéshez szükséges XPI fájl a mozilla.fsf.hu -ról tölthető le.

0

Microsoft-per: a bíróság kíváncsi a működő lecsupaszított Windowsra

2002. május 8. 10:27

[WSJ, CNET] A kilenc, megegyezést elutasító állam által a Microsoft ellen folytatott perben május 15-én lesz annak a szakértőnek a meghallgatása, aki felperesek reményei szerint demonstrálja majd: a Windows operációs rendszer működőképes olyan alkalmazások nélkül is, mint amilyen az Internet Explorer böngésző vagy a Media Player multimédiás program.

0

A jövő héten érkezik a kedvező árfekvésű Pentium 4 Celeron

2002. május 7. 22:09

A The Inquirer információi szerint az Intel a jövő héten, egészen pontosan május 12-én vasárnap jelenti be a NetBurst architektúrára épülő új generációs Celeron processzorait. A bejelentésre kerülő Willamette-128 magos Celeron processzorok induló órajele 1,7 és 1,8 GHz lesz, míg információink szerint ugyanezen a napon debütál az utolsó Tualatin magos Celeron is, mégpedig 1,4 GHz-es órajelen.

0

Matrox: újjászületik május 14-én

2002. május 7. 20:57

Amint arról éppen tegnap számoltunk be, a kanadai Matrox következő generációs (jelenleg Parhelia kódnéven ismert) grafikus chipjével kapcsolatban számos, gyakorta hihetetlennek tűnő információ látott napvilágot internet-szerte. Sokan kételkedtek abban, hogy az évekkel ezelőtt még a hardcore játékosok szívét is megdobogtató cég bármiféle újdonságot is képes lesz megjelentetni a közeljövőben, kiváltképpen a G800-blamázs után. Azonban a kétkedőknek ezúttal -- feltehetően kellemesen -- csalódniuk kell majd.

0

A Dead or Alive 3 is elérte az 1 milliós álomhatárt

2002. május 7. 16:09

A Tecmo bejelentette, hogy a Dead or Alive 3 verekedős játék immáron több mint 1 millió példányban kelt el. A program az Egyesült Államokban, Japánban és Európában is az Xbox megjelenésekor debütált.

0

Drasztikus árcsökkenés várható a konzolpiacon

2002. május 7. 14:43

Bár a Sony hivatalosan egyelőre cáfolta az ilyen jellegű pletykákat, szakértők arra számítanak, hogy a május végi E3 kiállításon jelentősen csökken majd a PlayStation 2 konzol ára.

0

A Microsoft felvásárolja az üzleti szoftvereket fejlesztő dán Navisiont

2002. május 7. 14:04

[Microsoft] A Microsoft a mai napon bejelentette, hogy megvásárolja a dán Navisiont, mely az integrált üzletiszoftver-megoldások vezető szállítója. A Navision Microsoft Great Plainshez történő integrációjával mind földrajzi értelemben, mind a termékek vonatkozásában megteremtődik annak a lehetősége, hogy a Microsoft még teljesebb, összekapcsolt .NET üzleti megoldásokat szállíthasson a kis- és közepes vállalatok számára.

0

Az új HP várhatóan egyaránt értékesít Compaq és HP márkájú PC-ket

2002. május 7. 13:09

A CNET értesülései szerint az új Hewlett-Packard (HPQ) a továbbiakban is értékesíteni kívánja a korábbi HP és Compaq asztali és hordozható számítógépeket, ami meglepő fejlemény annak fényében, hogy az egyesülés mellett kampányolva a korábban önálló két cég vezetői számos termékcsoport megszüntetését helyezték kilátásba, és jelezték: csökkenteni kívánják a meglehetősen bizonytalan PC-piactól való függést. A hír szerint azonban a HP mind a HP Pavilion, mind pedig a Compaq Presario számítógépcsaládot életben tartja, noha egyelőre nem világos, hogy milyen formában differenciálja a két termékcsaládot.

0

Árpilisi webszerver-statisztikák a Netcrafttól

2002. május 7. 11:17

[ Netcraft ] A Netcraft szokásos havi webszerver-statisztikája szerint a Microsoft részesedése a márciusi 4%-os emelkedés után az elmúlt hónapban két százalékot esett. Ez a felmérés szerint elsősorban annak a következménye, hogy a Homestead teljesen átállt a kereskedelmi szolgáltatásokra, már nem kínál ingyenes hostolást reklámokért cserébe, sőt a cég a hónap közepén megszüntette az üzletpolitikai váltás miatt kihasználatlanul maradt parkolt siteokat. Az Apache ugyanakkor 2.62%-kal növelte részesedését, de ez szintén nem az általunk rendszeresen leközölt aktív site-ok statisztikájában jelentkezik, hanem az összesített adatokban, amelyek a nagy domainparkolók gyakorlatilag kihasználatlan webhelyeinek adatait is tartalmazzák.

0

Hamarosan piacra kerül a Leadtek i845G chipkészletű alaplapja

2002. május 7. 11:10

[x-bit labs] A GZEasy kínai weboldal információi szerint a Leadtek hamarosan megjelenő új alaplapja az Intel i845G chipkészletét fogja használni. Ez az átdolgozott i845 chipkészlet új integrált grafikus magjáról híres, mely sajnos az előzetes eredmények alapján elég nagy csalódást okozott. A GF2 MX 400 teljesítménnyel kecsegtető híresztelések nem bizonyultak igaznak, az integrált grafikus motor a béta meghajtókkal jóval alacsonyabb sebességet produkált.

0

2004-ig marad a SocketA foglalat

2002. május 7. 10:18

Az AMD a tervek szerint egészen 2004-ig megtartaná a SocketA processzorfoglalatot, így aki most vásárol ilyen alaplapot, elméletileg két évig még biztosan lesz mit beletennie.

0

A Trolltech frissítette a KDE 3 alapjául szolgáló Qt libet

2002. május 7. 09:56

[Trolltech] A norvég Trolltech néhány napja frissítette a Linux, Mac és Windows platformokra, illetve beágyazott eszközökre is elérhető Qt könyvtárát. A KDE 3.0 alapjául szolgáló szoftver friss, 3.0.4-es verziószámmal megjelent kiadása valódi újdonságokat nem tartalmaz, a fejlesztők az előző verzió megjelenése óta kiderült hibákat javították ki. A változások listája a www.trolltech.com-on olvasható; a Qt UNIX-okhoz készült (Qt/X11), kettős licenceléssel -- egy open source (QPL) és egy szabadszoftver-licenc (GNU GPL) feltételei mellett -- kiadott változatának forráskódja az ftp.trolltech.com-ról tölthető le.

0

A Sun bővíti a linuxos Cobalt szerverkészülék-családot

2002. május 6. 21:42

A Sun Cobalt szerverkészülékekkel foglalkozó részlege a ZDNet információi szerint termékvonal-bővítésre készül. A hír már csak azért is különös, mert Stephen DeWitt, a Server Appliance Business Unit alelnöke és igazgatója péntek óta nem dolgozik a cégnél. DeWitt a Cobalt Networks elnök-vezérigazgatója volt 2000 előtt, majd a már említett posztot töltötte be a Sun Microsystemsnél, miután a cég felvásárolta Cobaltot.

0

A Matroxra várva: hamarosan érkezik a következő generációs grafikus chip?

2002. május 6. 21:31

Sokáig nem számoltunk be a mai napig számos otthoni felhasználó által kultikusan tisztelt kanadai Matrox következő generációs grafikus chipjéről internet-szerte fel-felbukkanó pletykákról. Minthogy azonban fórumunk G800-váró topikja az utóbbi időben meglehetősen felélénkült, és tegnap megszületett a 2000. hozzászólás is, úgy gondoltuk, tartozunk annyival olvasóinknak és kiváltképpen a HWSW matroxos keménymagjának, hogy összefoglaljuk az eddigi híreszteléseket.

0

Újabb szabadalomsértési perek követhetik az új Pentium 4 processzorok megjelenését

2002. május 6. 19:39

Az ExtremeTech értesülései szerint az Intel által ma piacra dobott i850E alaplapi chipkészlet megjelenése újabb szabadalomsértési perek sorozatát indíthatja el. A cég szóvivője szerint ugyanis még a korábbi Pentium 4-licenccel rendelkező chipgyártók sem rendelkeznek az 533 MHz-es rendszerbuszt támogató technológia felhasználáshoz szükséges licencekkel.

0

Megjelent a Red Hat Linux 7.3

2002. május 6. 18:09

[Red Hat] A Red Hat Inc. ma jelentette be, hogy elérhető a Red Hat Linux 7.3-as verziója. A rendszer újdonságai közé tartozik az USB 2.0 támogatása, a KDE 3.0 grafikus munkakörnyezet, az XFree86 4.2.0 grafikus alaprendszer, a GNOME Meeting videokonferencia-szoftver, a CUPS nyomtatási rendszer vagy éppen a MrProject projektmenedzsment-szoftver. Az OS a 2.4.18-as kernelre és a glibc 2.2.5-ös verziójára épül, az alapértelmezett C és C++ fordító továbbra is az oly sokat vitatott GCC 2.96 maradt, a mostani kiadásban már a száztizedik (gcc-2.96-110) verzió szerepel, és az biztos, hogy ez már nem az a fordító, ami 2000 szeptemberében, a Red Hat Linux 7.0 megjelenésekor volt.

0

A PNY is piacra dobja NVIDIA chipes professzionális videokártyáit

2002. május 6. 18:01

[PRNewsWire] A New Jersey-i központú PNY Technologies ma jelentette be, hogy megkezdte NVIDIA Quadro chipekre épülő professzionális grafikus kártyáinak forgalmazását az Egyesült Államokban és Európában. A grafikus munkaállomásokba szánt Quadro-modellek már megvásárolhatóak.

0

A Pentium 4 gyorsabb buszra száll

2002. május 6. 14:41

Az Intel másfél év alatt majd' 70 százalékkal növelte a Pentium 4 órajelét, túllépett a 0,18 mikronos gyártástechnológián, megduplázta a másodszintű cache méretét és a mai nappal a front side busz is megváltozott: 400 helyett 533 MHz lett. Hogy ez mennyit számít? Tesztünkben ennek jártunk utána.

0

Ősszel két új chipkészlettel jelentkezik az Intel

2002. május 6. 13:41

[Digi Times] Távol-keleti források szerint az Intel ősszel két újabb alaplapi chipkészletet mutat be, amelyek már támogatják a DDR333 SDRAM-ot. Az i845PE és az integrált grafikus vezérlővel rendelkező i845GE első példányait a tajvani Computex kiállításon láthatják majd az érdeklődők.

0

Olcsóbb lett az Epson Stylus Photo 820 tintasugaras nyomtató

2002. május 6. 12:23

[ZDNet] Az Epson csütörtökön csökkentette színes nyomtatója árát: 149 dollár helyett 99 dollárért juthatunk hozzá Stylus Photo 820 tintasugaras színes fotónyomtatójához. Az olcsóbbá vált nyomtató ráadásul optikai tuningot is kapott, a törtfehér borító helyett fémszínűt mellékelnek, így a készülék jobban passzol a modern digitális kamerákhoz.

0

Európában is sikeres a Nintendo GameCube

2002. május 6. 12:08

Az előzetes adatok szerint sikeres volt a Nintendo GameCube konzol pénteki premierje: egyedül Nagy-Britanniában két óra alatt tízezer gépet adtak el.

0

2005-ben debütál a PlayStation 3

2002. május 6. 11:24

A Sony a hírek szerint megkezdte a PlayStation 2 konzol utódjának fejlesztését. A piacot jelenleg uraló játékgép következő generációja várhatóan 2005-ben kerül az üzletekbe.

0

Biztonsági rés a Logitech iTouch billentyűzetéhez mellékelt szoftverben

2002. május 6. 10:44

[SecurityFocus] Furcsa és sajnos nagyon egyszerűen kihasználható biztonsági résre bukkant a SecurityFocus a Logitech iTouch billentyűzeteihez mellékelt szoftverben. A hiba a programozható, multimédiás, valamint az internethasználatot könnyítő gombok kezelésében van. Normál esetben ezeknek a gomboknak nem szabadna működniük egy jelszóval védett, képernyővédővel lezárt számítógépen.

0

Megkétszereződött a brit Game Group nyeresége

2002. május 6. 10:23

[Bloomberg] A Game Group, Nagy-Britannia legnagyobb videojáték-kiskereskedője bejelentette második pénzügyi féléves nyereségét, amely közel kétszer akkora volt, mint az előző év hasonló időszakában elért eredmény. A javulás többnyire az új PlayStation 2 játékoknak és a Nintendo Game Boy Advance konzol tavalyi megjelenésének volt köszönhető.

0

Holnap új Pentium 4 processzort és chipkészletet mutat be az Intel

2002. május 5. 17:41

[CNET] Az Intel holnap három új Pentium 4 processzort és egy új i850 alaplapi lapkakészlet mutat be. Egyes források úgy tudják, hogy az i850E (Tehama-E) chipkészlet már támogatni fogja az 1066 MHz-es Rambus DRAM-ot, ám lapunk információi szerint csupán az 533 MHz-es rendszerbusz támogatásában nyújt újat a termék.

0

128 MB-os változatban is kapható a Gigabyte Radeon 8500 Deluxe grafikus kártyája

2002. május 3. 21:45

[Reactor Critical] A jellegzetesen vörös színű nyákot és ezüstös bordákat kapott Gigabyte Radeon 8500 Deluxe kártya újabb verziójával találkozhatunk ezentúl a boltokban: a Gigabyte ma bejelentette AP128DG-H kódnevű garfikus kártyáját. A videokártya mindenben megegyezik az előző Deluxe változattal, csak a memória méretét növelték meg 128 MB-ra.

0

Újabb nagy kapacitású, fürge merevlemezeket mutat be a Seagate

2002. május 3. 19:31

A ZDNet értesülései szerint a Seagate csökkentett adatelérési idővel rendelkező, magas fordulatszámú merevlemezeket mutat be hétfőn. Az egyik új modell, egy 73 Gbyte-os Cheetah-gigász, mely elsőként kamatoztatja a cég Cheetah 15K.3 elnevezésű technológiáját (amely nemes egyszerűséggel annak a frappáns jelölése, hogy a Seagate harmadik generációs, 15 000 rpm-es merevlemez-technológiájáról van szó).

0

3Dlabs P10 vizuális processzor

2002. május 3. 15:16

A Creative Technology által nemrégiben felvásárolt 3Dlabs ma jelentette be legújabb grafikus chipjét. A P10 nevű áramkör számára egy teljesen új kategóriát alkottak: a hangzatos Visual Processing Unit névvel illették.

0

A 3Dlabs bejelentette P10 nevű vizuális processzorát

2002. május 3. 15:02

A Creative Technology által nemrégiben felvásárolt 3Dlabs ma jelentette be legújabb grafikus chipjét. A P10 nevű áramkör funkciói a gyártó szerint jóval túlmutatnak az ATi és az NVIDIA GPU-k (graphics processing unit) képességein, ezért egy teljesen új kategóriát alkottak meg: a P10-et a hangzatos Visual Processing Unit névvel illették.

0

Red Hat Linux 7.3: a kivétel erősíti a szabályt?

2002. május 3. 08:38

[Red Hat, MozillaQuest] Minden jel arra mutat, hogy egy régi szokást fog a Red Hat Inc. megszakítani következő disztribúciójával. Az új Red Hat Linux verziószáma ugyanis 7.3 lesz. Eddig nem lehetett tudni pontosan, hogy a Skipjack kódnéven készülő rendszer milyen verziószám alatt jelenik majd meg, sokan ugyan a 8.0-ra tippeltek, de a kiadott két béta nem tartalmazott olyan jelentős újításokat, amelyek egy verzióváltás során szokásosak, persze fel-felbukkant a 7.3-as jelölés is, ez pedig azért volt különleges, mert a Red Hat legalább öt-hat éve nem bocsátott ki hármas alverziójú rendszert.

0

A Microsoft vállalati licencprogramja a StarOffice esélyeit javítja

2002. május 2. 19:58

[ComputerWorld] A Microsoft vállalati licencprogramjával kapcsolatos fenntartások miatt jó néhány nagyvállalat térhet át a jövőben a Microsoft Office irodai programcsomagról a rivális Sun Microsystems StarOffice csomagjára, állítja a Gartner Group piackutató cég. A jelentés szerint 2004-re a StarOffice jó eséllyel hódíthatja meg a piac 10%-át a Microsoft Office kárára.

0

NVIDIA: új GPU augusztusban, elkötelezettség az AMD mellett

2002. május 2. 18:36

[CNET] Az NVIDIA elnök-vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang tegnap a Merrill Lynch elemzőcég által szervezett Hardware Heaven Technology Conference rendezvényen -- miután reményét fejezte ki, hogy hamarosan elvonulnak a fejük felől az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet által kezdeményezett vizsgálatnak köszönhetően felgyülemlett sötét fellegek -- néhány szót ejtett cége következő generációs grafikus processzoráról.

0

Irodai programcsomag mindenkinek: OpenOffice 1.0

2002. május 2. 08:54

[OpenOffice.org] Csaknem két éve, 2000 júliusában jelentette be a Sun Microsystems az évenként megrendezett OReilly Open Source konferencián, hogy kiadja a StarOffice forráskódját, és egy bizonyos OpenOffice.org domain bejegyzésével, valamint szerverek biztosításával egy új nyílt forráskódú projektet hoz létre. A legtöbben azóta is izgatottan vártuk az újabb és újabb fejleményeket, az újabb és újabb buildeket. Az idén februárban a Szabad Szoftver Alapítvány magyar aktivistái által kezdeményezett honosító hétvégén az -- OpenOffice-t hivatalból vagy kötelességből honosítók számára egészen pimasz módon -- három nap alatt megszületett a mindenki által használható magyar változat is, és az izgalom egyre csak fokozódott.

0

Három órányi videó egy pénzérme nagyságú merevlemezen

2002. május 1. 14:58

[Nikkei Net Interactive, Wall Street Journal] A Hitachi olyan új technológiát fejlesztett ki, amellyel több mint kétszeresére növelhető a winchesterek kapacitása, egy érme nagyságú lemezen akár három órányi videó is tárolható.

0

A legutolsó felmérések szerint a Microsoft Internet Explorer böngészője uralja a piacot

2002. május 1. 00:02

[ZDNet] Legalábbis ezt állítja az OneStat.com elmúlt havi internetes felmérése. A cég állítása szerint a netezők 44,7%-a a Microsoft Internet Explorer böngészőjének legutolsó, 6.0-ás verzióját használja, ez meglehetősen magas, egyenesen meglepő szám. A második helyezést az IE 5.5-ös verziója érte el 26% globális használattal. A harmadik helyet szintén Microsoft böngésző nyerte el, a valamivel régebbi 5.0-ás a netezők 25%-ánál található meg.