:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 9. 10:36

A Microsoft támogatja az Intel következő generációs 64 bites processzorát

A Microsoft bejelentette, hogy támogatni fogja az Intel következő generációs 64 bites processzorát, a nyáron megjelenő Itanium 2-t. A redmondi cég a Windows Advanced Server Limited Edition 1.2 operációs rendszert ajánlja az Intel új processzorához.

A Microsoft bejelentette, hogy támogatni fogja az Intel következő generációs 64 bites processzorát, a nyáron megjelenő Itanium 2-t. A redmondi cég a Windows Advanced Server Limited Edition 1.2 operációs rendszert ajánlja az Intel új processzorához.

Az Intel tavaly május végén kezdte meg az Itanium processzorok szállítását. Jelenleg ezeken a rendszereken két Microsoft operációs rendszer futtatható, a Windows Advanced Server Limited Edition, illetve a Windows XP 64-bit Edition.

Az Itanium 2 számos újítást tartalmaz elődjéhez képest. Ezek közé tartozik a kisebb méretű, 1,5 vagy 3 Mbyte-os L3 cache, valamint a 96 kbyte-ról 256 kbyte-ra bővített L2 cache. Az elsőszintű cache mérete azonban marad 32 kbyte. Az új processzor 200 MHz-es, 128 bites DDR memóriabuszt használ majd, mellyel az elérhető maximális memória-sávszélesség 6,4 Gbyte/sec, ami háromszor gyorsabb adatáramlást ígér a Merced buszánál.

Ezen túlmenően a HP és az Intel mérnökei, hallgatva a szaksajtó és természetesen a konkurencia lesújtó kritikájára, lépéseket tettek annak érdekében, hogy a processzor kimagasló lebegőpontos teljesítménye mellett annak kissé kiábrándító integer egysége is versenyképes legyen. Ezért az ALU végrehajtó egységek számát 4-ről (2 integer és 2 memória) 6-ra növelték. A még szintén 0,18 mikronos gyártástechnológiával készülő McKinley megjelenése az első félév végén várható.

Az AMD két héttel ezelőtt jelentette be, hogy a Microsoft támogatni fogja az következő generációs, 64 bites Athlon, illetve Opteron processzorokat is, azonban az a bejelentés csak formális jellegű volt: mindössze arról van szó, hogy a Microsoft egy jövőben megjelenő Windows operációs rendszerébe beépíti az x86-64 utasításkészlet támogatását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.