Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 9. 09:54

Crusoe processzoros asztali gép az NEC kínálatában

Az NEC kínálatában már megrendelhető az az integrált, csendes PC, amely a vállalat várakozásai szerint nagy sikert arathat a japán piacon.

Az NEC kínálatában már megrendelhető az az integrált, csendes PC, amely a vállalat várakozásai szerint nagy sikert arathat a japán piacon.

Az NEC Mate asztali számítógép a notebookokból már ismert Transmeta Crusoe TM5800 processzorra épül, amely nem igényel aktív hűtést (értsd: ventilátort), így a konfiguráció valóban kicsi és zajtalan. A vállalat állítása szerint a Mate csupán annyira hangos, mint a zizegő falevél.

A japán irodákban a dolgozók sokkal kisebb hellyel gazdálkodhatnak, mint bárhol máshol a világon, ezért a cégek kedvelik az apró, integrált számítógépeket és az ultrakönnyű notebookokat. Sok gyártó hoz forgalomba kis házba épített számítógépeket, azonban ezekben a tápegység sok helyet foglal és a tápventilátor is zajos. Az NEC ezt a problémát egy külső tápegységgel hidalta át.

Az NEC Mate 800 vagy 900 MHz-es Crusoe processzort tartalmaz, alapkiépítésben 128 MByte memóriával, 20 GByte-os merevlemezzel és CD-ROM meghajtóval szerelik. A készüléket a gyártó 15 hüvelykes lapos kijelzővel láttal el. Az NEC Mate ára 2000 dollár körül indul.

A Transmetának korábban komoly gondjai voltak a TM5800 processzorok gyártásával, a késés miatt számos japán gyártó elhalasztotta egyes notebook modelljeinek piacra dobását, mások pedig Crusoe helyett Intel processzort választottak alacsony fogyasztású gépeikbe. A Transmeta állítása szerint kilábalt a válságból és a Crusoe chipek gyártása a tervezett rendben halad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról