Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 23. 11:13

Ingyenes szoftverek az IBM-től a felsőoktatás számára

[Mmd] Az IBM Magyarországon is meghirdette nemzetközi felsőoktatási programját,

[Mmd] Az IBM Magyarországon is meghirdette nemzetközi felsőoktatási programját, melynek keretében egyetemek, főiskolák számára ingyenesen hozzáférhetővé teszi számos szoftverét, köztük a WebSphere e-business szoftver platformot, a DB2 adatbázis-kezelőt, a Lotus irodai alkalmazásokat és több fejlesztőeszközt. Az érdeklődő intézmények a www.ibm.com/university/scholarsprogram címen regisztrálhatnak.

A programok ára kereskedelmi forgalomban megvásárolva többmilliós nagyságrendet érne el. A cég az ilyen módon átadott alkalmazásokhoz rendszeres frissítést és on-line támogatást biztosít. A programokon kívül az IBM térítésmentesen bocsátja rendelkezésre oktatási és képzési anyagait, több dokumentációt, tanulmányt és elektronikus formában elérhető tankönyvet is. Az IBM Magyarországi Kft. elsőként a Budapesti Közgazdasági és Államigazgatási Egyetemmel kötött megállapodást, melynek alapján az intézmény hallgatói és oktatói -- nem kereskedelmi célokra -- ingyenesen használhatják az IBM különféle szoftvereit. A felkínált alkalmazások szabadon futtathatók az intézmény számítógépein és korlátozás nélkül használhatók fel oktatási, kutatási, tanulási célra.

Mogyorósi János, a Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Informatikai Szolgáltató Központ igazgatója elmondta: "A Közgáz számára azért fontos, hogy az IBM alkalmazásait az egyetemi oktatási környezetébe beépítse, mert a portál alapú, többrétegű informatikai megoldások, és az üzleti alkalmazások integrált rendszerbe való összefogása, egyre több nagyvállalatnál található meg, és professzionális használatukra való képességet egyre inkább megkövetelik végzett hallgatóinktól. Az IBM-mel kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy olyan informatikai környezett teremtsünk hallgatóink számára, mellyel majd a végzésük után, a különböző cégeknél találkozhatnak."

Fóris Zoltán, az IBM Magyarországi Kft. szoftver üzletágának igazgatója közölte: "Az IBM számára ebben a megállapodásban az a fontos, hogy itthon is ingyenesen lesz elérhető a felsőoktatás számára a legkorszerűbb IBM technológia (portálok, adatbázis rendszerek, dokumentumkezelő rendszerek, média archívumok). A felsőoktatásból kikerülő fiatalok munkaerő-piaci értékét nagymértékben növeli, hogy a vezető helyet betöltő IBM szoftver megoldásokat megismerik. Az cég minél több fiatalnak szeretné megadni a lehetőséget, hogy IBM technológiák felhasználásával tanuljon, dolgozzon az egyetemeken és főiskolákon."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról