Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 7. 14:43

Drasztikus árcsökkenés várható a konzolpiacon

Bár a Sony hivatalosan egyelőre cáfolta az ilyen jellegű pletykákat, szakértők arra számítanak, hogy a május végi E3 kiállításon jelentősen csökken majd a PlayStation 2 konzol ára.

Bár a Sony hivatalosan egyelőre cáfolta az ilyen jellegű pletykákat, szakértők arra számítanak, hogy a május végi E3 kiállításon jelentősen csökken majd a PlayStation 2 konzol ára.

Az eddig összesen 28 millió példányban értékesített játékgép az Egyesült Államokban a bemutatása óta 299 dollárba kerül, miközben európai és japán ára is többször csökkent. A Sony képviselője korábban azt nyilatkozta, hogy nincs okuk az árcsökkentésre, hiszen a gép iránti kereslet így is óriási.

Egyesek rögtön azt találgatják, hogy a Sony lépése milyen hatással lesz a többi konzol árára. Mint ismeretes, a Microsoft Xbox éppúgy 299 dollárba kerül, mint a PlayStation 2, a Nintendo GameCube ára pedig 199 dollár. A második legnagyobb konzolgyártó, a Nintendo korábban már utalt rá, hogy megvizsgálná az árcsökkentés lehetőségét, amennyiben a Sony is hasonlóképp cselekedne.

A Microsoft Xbox ára nemrégiben csökkent, de csak Európában. Japánban és az Egyesült Államokban továbbra is változatlan áron kapható a konzol, azonban a Microsoft nem zárta ki egy esetleges japán árcsökkentés lehetőségét. A cég képviselője elmondta, hogy megvizsgálják az európai árcsökkentés hatásait és azután döntenek, hogyan változtassák a konzol japán árát.

Az Xbox az Egyesült Államokban a vártnál is sikeresebb volt, a novemberi premiert követő 6 hétben mintegy 1,5 millió darabot adott el belőle a Microsoft, az idei első negyedévben pedig mintegy 350 ezer darab konzol talált gazdára. Szakértők nem zárják ki, hogy a Sony esetleges árcsökkentése nyomán a Microsoft is módosítaná az Xbox árát, hogy továbbra is versenyben maradhasson az évi 20 milliárd dolláros bevétellel kecsegtető játékkonzol-piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról