vállalati it archívum - 2002 március

2002
március

0

Megjelent az OpenOffice irodai csomag 1.0 előtti utolsó buildje, a 641D

2002. március 29. 10:20

[OpenOffice.org] Tegnap megjelent az egyik legjobb nyílt forráskódú irodai programcsomag újabb verziója. Az OpenOffice 641D a fejlesztők tervei szerint az OpenOffice 1.0 előtti utolsó előzetes verzió; minden felhasználót arra kérnek, hogy tesztelje a csomagot. A szoftver működésében és az API-ban már csak apróbb változások történtek, ezekről a kiadáshoz fűzött megjegyzések nyújtanak tájékoztatást. A programcsomag forráskódja és a Linuxra, Windowsra és Solarisra fordított futtatható változatok az openoffice.org -ról tölthetőek le.

0

Linux a Wall Streeten: a Merrill Lynch átállást tervez

2002. március 29. 10:00

[Forbes.com] A Forbes.com értesülései szerint a Wall Street-i befektetési vállalatok közül többen fontolgatják a Linuxra való átállást, amellyel jelentősen csökkenthetik költségeiket. Az egyik legnevesebb befektetési bank, a Merrill Lynch képviselői a Red Hat által rendezett keddi sajtótájékoztatón -- amelyen a vezető disztribútor új vállalati termékét, a Red Hat Advanced Servert mutatta be -- arról beszéltek, hogy komolyan fontolgatják a Linuxra való áttérést. A dolog azért jelentős, mert a Merrill terveiben nemcsak egy-egy osztály szoftverrendszerének cseréjéről van szó, hanem teljes átállásról.

0

A jövő héten érkezik a 2,4 GHz-es Pentium 4

2002. március 28. 20:40

[CBS] A hét elején számoltunk be arról, hogy noha az Intel hivatalosan még nem jelentette be, Japánban már kapható a Pentium 4 processzor 2,4 GHz-es változata. Ma azonban a cég szóvivője elmondta, hogy a termék a jövő héten, várhatóan még vasárnap este vagy hétfőn kerül bejelentésre.

0

Yamhill, avagy egy legenda születése

2002. március 28. 18:07

Az Intel és az AMD processzorstratégiája kapcsán az egyik legtöbbet emlegetett kifejezés egy oregoni megye neve. Yamhill lakosai valószínűleg nem is sejtik, az informatikai sajtóban micsoda érdeklődést váltott ki otthonuk.

0

Defenesztráció: windowsos programok használata Windows nélkül a CodeWeavers CrossOver Office 1.0.0 segítségével

2002. március 28. 17:28

A CodeWeavers Inc. -- az egyik olyan szoftvercég, amely támogatja a Win16 és a Win32 API natív UNIX-os megvalósításán dolgozó WINE Projektet -- tegnap bejelentette CrossOver Office nevű termékét. A CrossOver Office az első olyan kereskedelmi termék, amely lehetővé teszi a Windowsra készült programok használatát anélkül, hogy ehhez egy emulátorra és a Microsoft Windows valamelyik kiadásának egy legális példányára lenne szükség.

0

DDR memóriamodulok a tuning szerelmeseinek

2002. március 28. 16:41

Az amerikai Corsair tegnap jelentette be, hogy megkezdte kifejezetten tuningőrülteknek szánt DDR memóriamoduljainak szállítását. A két új Extreme Memory Speed (XMS) DDR modell 256 Mbyte kapacitású, és a cég elmondása szerint problémamentesen üzemel 166, illetve 185 MHz-en.

0

Qtopia: szoftverkörnyezet mobil eszközök számára a Trolltechtől

2002. március 28. 15:23

[Trolltech] A norvég Trolltech AS, a Qt keresztplatformos C++ könyvtár fejlesztője tegnapelőtt leplezte le Qtopia nevű Linux-alapú szoftverkörnyezetét, amely a desktop rendszerek lehetőségeit hivatott biztosítani a mobil és beágyazott rendszerek számára.

0

Az Xbox játékkonzol forgalma alatta marad a Microsoft várakozásainak

2002. március 28. 11:28

[CNET] A Microsoft valószínűleg nem lesz képes tartani az Xbox játékkonzol ez évre tervezett forgalomelőrejelzését, minthogy Japánban és Európában a vártnál gyengébb a termék iránti kereslet, állítja a SoundView Technology Group befektetési bank által tegnap közzétett jelentés.

0

Szolgáltatási szövetség az IBM és a SuSE között

2002. március 28. 11:21

Az IBM és a SuSE Linux március 27-én bejelentette, hogy a két cég széleskörű szolgáltatási szövetségre lépett egymással. Ezzel a kapcsolattal a két társaság Linux-támogatást nyújt vállalati ügyfeleknek világszerte.

0

Újabb pletykák az ATI következő generációs grafikus chipjéről

2002. március 28. 11:15

[AlternativeReality] Egy olasz internetes hírújság ismét leporolta az ATI következő generációs, egyelőre R300 kódnéven ismert chipjéről szóló régi pletykákat, néhány új információmorzsával egészítve ki azokat. Amint az ismert, több lap és még több felhasználó várta, hogy az ATI által korábban felvásárolt ArtX csoport által fejlesztett chipet a kanadai cég a nemrég véget ért CeBIT kiállításon jelentse be. Azonban ez az esemény elmaradt.

0

Külső segédprogrammal foltozható be a Windows NT/2000 egyik igen komoly biztonsági rése

2002. március 28. 03:24

[Warp2Search] Újabb kiskapu zárul le a Windows2000/NT operációs rendszerekben: a Protect-Me.com biztonságtechnikával foglalkozó weboldalról tölthető le az úgynevezett DebPloit biztonsági rést befoltozó segédprogram. A DebPloit rést Radim EliCZ Picha fedezte fel 2002. március 9-én. A DebPloitFix kernel komponensként dinamikusan töltődik be a Windows 2000/NT rendszerbe, telepítése után nincs szükség újraindításra.

0

3DLabs és Creative -- a 2002-es év karácsonyi meglepetése?

2002. március 28. 01:37

[Clubic.com] Természtesen csak spekulációkról, pletykákról van szó, egyelőre semmilyen hivatalos információ nem látott napvilágot a Creative által felvásárolt cég jövőbeni terveivel, közös termékeivel kapcsolatban. A Beyond3D interjújában a 3DLabs kikerülte a kérdést, de egy korábbi Creative nyilatkozatban fellelhető a 2002. decemberi dátum, mint egy lehetséges időpont.

0

További pletykák az AMD Hammerről

2002. március 27. 19:02

[K-Hardware] Egy német internetes lap nemrégiben jelentette meg beszámolóját a hannoveri CeBIT-en bemutatott AMD Hammer rendszerekről. A szöveg néhány olyan újdonsággal is szolgál, melyet korábban nem olvashattunk, ugyanakkor talán éppen ezért éppen ezeket az értesüléseket érdemes óvatosan kezelni.

0

Áprilisban érkezik a VIA KT400 alaplapi chipkészlet

2002. március 27. 15:42

A The Inquirer szerint a VIA a tervezettnél később, áprilisban kezdi meg a KT400 alaplapi lapkakészlet első darabjainak gyártását illetve leszállítását az alaplapgyártók felé.

0

Tizenkét Dreamcast-játék jelenik meg Xboxra

2002. március 27. 12:29

A tajvani AnimaTek szoftverfejlesztő stúdió bejelentette, hogy a közeljövő során nem kevesebb, mint 12 Sega Dreamcast játékot ültet át a Microsoft Xbox konzoljára. A vállalat 300 millió tajvani dolláros profitot vár a projekttől.

0

A Red Hat bejelentette vállalati szintű Linux rendszerét, a Red Hat Advanced Servert

2002. március 27. 11:14

[Red Hat] A Red Hat Inc. tegnap jelentette be a januári Linuxworld Expón egy előzetes verzió formájában egyébként már bemutatott Red Hat Linux Advanced Server nevű termékét. Az Advanced Server lehetővé teszi a nagyvállalatok számára, hogy felgyorsítsák a költséges védjegyzett UNIX rendszerekről az akár 75%-os TCO-megtakarítást is lehetővé tevő Linuxra való átállást.

0

A memóriagyártókat megosztja a DDR400-kérdés

2002. március 27. 11:10

[EBN] Három jelentős memóriagyártó -- az Elpida Memory, a Hynix Semiconuctor és az Infineon Technologies -- jelentette be, hogy nem kívánják támogatni a DDR400 SDRAM szabványt. A Samsung és a Micron ezzel szemben a DDR400 mellett foglalt állást, a két cég már meg is kezdte az első mintapéldányok szállítását.

0

Két új kalózchip jelent meg a PlayStation 2 konzolhoz

2002. március 27. 10:41

A pletykák szerint két teljesen új kalózchip jelent meg a piacon, amelyek segítségével a PlayStation 2 konzolok rávehetők az illegálisan másolt, illetve más régióból származó játékok és DVD-filmek lejátszására.

0

Az Intel tavasszal ismét csökkenti Pentium 4 processzorainak az árát

2002. március 26. 20:08

Amint arról korábban hírt adtunk, az Intel -- régi jó szokását megtartva -- idén tavasszal is két lépcsőben csökkenti asztali számítógépekbe szánt Pentium 4 processzorainak az árát. Az első ármérséklésre április 14-én kerül sor, várhatóan a 2,4 GHz-es Pentium 4 modell bejelentését követően. A második lépcső pedig május 26-án várható. A processzorok árai a viszonteladóknak nyújtott információk alapján a következőképpen alakulnak majd (dollárban kifejezve):

0

Európában egyelőre nem kelendő az Xbox

2002. március 26. 18:39

Az első eladási adatok azt mutatják, hogy a Microsoft Xbox játékkonzol nem nevezhető slágerterméknek Európában. Az MCV (Market for Computer and Videogames) piackutató cég adatai szerint Németországban mindössze 10.000 Xbox találta gazdára a március 14-i megjelenést követő három napban.

0

Egyedi konstrukciókban már május előtt elérhető lesz a StarOffice 6.0

2002. március 26. 17:48

[ExtremeTech] A Sun képviselői hétfőn megerősítették, hogy az immár nem ingyenes StarOffice-verzió, a 6.0, még hivatalos májusi megjelenése előtt elérhető lesz a cég kiemelt partnerein keresztül. A népszerű irodai programcsomagot elsők között kínáló vállalat a MandrakeSoft.

0

Világszínvonalú technológiai tesztlabort nyitott meg Budapesten a Compaq és a Microsoft

2002. március 26. 13:46

A Frontline Partnership Program elnevezésű együttműködés kiemelkedő állomásaként a két cég hazai leányvállalatának vezérigazgatói a sajtó képviselői előtt átadták Compaq-Microsoft .NET labor névre keresztelt, csúcstechnológiákkal felszerelt központot, egyúttal összegezték az elmúlt év sikereit és a 2002. évre megfogalmazódott célokat.

0

Lehet, hogy nem lesz szabvány a DDR400 SDRAM-ból

2002. március 26. 12:13

[SiliconStrategies] Bár számos vezető memóriagyártó megkezdte a DDR400 SDRAM chipek próbagyártását, a JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) nem biztos, hogy szabványosítani fogja azokat. Többek között ez is elhangzott a JEDEX konferencián, amelyen a PC-s memóriaszabványok közeljövőjéről esett szó.

0

Emelkedhet az LCD kijelzős PC-k ára

2002. március 26. 10:27

[USA TODAY] A többi PC- és monitorgyártó várhatóan követni fogja az Apple példáját, amely a múlt héten felemelte iMac modelljeinek árát, hivatkozva a növekvő alkatrészárakra.

0

Megbízható-e a PCMark2002 processzortesztje?

2002. március 25. 20:28

Az ExtremeTech oldalain egy terjedelmes írás jelent meg arról, hogy miért is nem egyszerű dolog a processzorok teljesítményét akkurátusan mérő tesztprogramokat készíteni. Az írás szerzője, Nick Stam korábban részt vett a Ziff Davis Labs. által forgalmazott számos benchmark elkészítésében. Cikke, a szerző minden óvatoskodó kijelentése ellenére, elsősorban a MadOnion nemrég megjelent PCMark2002 programjának CPU-tesztjét veszi célba.

0

Tuningbarát Pentium 4-es alaplapot mutatott be az ECS

2002. március 25. 17:08

A tajvani ECS, melynek termékei hazánkban is igen népszerűek elsősorban kiváló ár-teljesítmény mutatójuknak köszönhetően, bejelentette L4S5A (rev. 3.x) típusjelű, Pentium 4 processzorokhoz szánt alaplapját. A lap figyelemre méltó tulajdonságai közé tartozik, hogy támogatja az 533 MHz-es rendszerbuszt használó Pentium 4 CPU-kat, igaz, ilyeneket egyelőre hiába keresnénk a boltok polcain. A gyártó szerint azonban tuningra jelenleg aligha találhatnánk megfelelőbb alaplapot.

0

A PC történetének legnépszerűbb játéka

2002. március 25. 14:59

Az Electronic Arts bejelentette, hogy a világszerte immáron 6,3 millió példányban elkelt The Sims a PC-s történelem legnagyobb számban eladott játéka.

0

SiS740 chipkészlettel rendelkező, AMD processzorokat támogató barebone rendszer a Shuttle kínálatában

2002. március 25. 14:13

[OCBench] A Shuttle kínálatában több barebone rendszer is található, ezek közül inkább az Intel processzorait használók vannak túlsúlyban. Az SS-40 rendszer azonban a SiS 740 északi és SiS 961 déli hídra alapozva már 200 vagy 266 MHz FSB-vel rendelkező Duron, Athlon, Athlon XP processzorokat támogat, egészen 2000+-os változatig. A SiS740 chipkészlet a SiS 735 integrált videóval rendelkező változata. Ezeket a kis méretű, nagyfokú integráltsággal rendelkező gépeket főként vállalati felhasználásra tervezik és gyártják.

0

Áprilistól várhatók a SiS új grafikus chipjeivel szerelt ECS, Gigabyte és PowerColor grafikus kártyák

2002. március 25. 13:45

A Digitimes értesülései szerint az ECS, Gigabyte és a PowerColor áprilisban mutatja be a SiS új grafikus chipjeire épülő videokártyáit. Az ECS (Elitegroup C.S.) kártyáit a CeBIT-re kilátogató közönség szemügyre is vehette a kiállított darabok között. A SiS328, SiS332 és SiS334 chipjei 8x-os AGP-t és DirectX 8.1 API-t támogatnak, várhatóan kitűnő ár/teljesítmény mutató mellett.

0

Áprilisban jelennek meg az nForce 220 chipkészetes alaplapok

2002. március 25. 11:43

Az NVIDIA áprilisban dobja piacra nForce 220 alaplapi chipkészleteit. A tavaly nyáron bejelentett chipsetek nem tartalmazzák a TwinBank memóriavezérlőt és ezért lényegesen olcsóbbak a már piacon levő nForce-változatoknál.

0

A VIA megvette az ST grafikus részlegét?

2002. március 25. 11:10

[ParaKnowYa] Az ST grafikus divíziójának sorsáról a hivatalos bejelentésig sajnos konkrétan semmit sem tudhatunk, csak a pletykákra támaszkodhatunk. A HiT Eden Games olasz weboldal saját forrására támaszkodva úgy tudja, hogy az elmúlt napokban a VIA és az ST között az üzlet végre megköttetett, de nem az eddig várt módon.

0

Áprilistól 10-20 százalékkal emelkednek a számítógépárak

2002. március 25. 10:28

[CNET] A világ egyik legnagyobb számítógépgyártója, a japán NEC bejelentette, hogy az emelkedő alkatrészárak miatt a következő modellfrissítésnél várhatóan fel fogja emelni számítógépeinek árát. A cég a folyadékkristályos kijelzők és a memóriamodulok árváltozásával indokolta a döntését.

0

További információk a SiS új grafikus chipjéről

2002. március 24. 15:10

A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) a hannoveri CeBIT kiállításon mutatta be -- sokak meglepetésére -- 8x AGP interfészt támogató grafikusprocesszor-családját, a SiS330-at, melynek kereskedelmi megjelenése áprilisban várható. Keleti források szerint a cég azért is kényszerül versenyképesebb videochippel megjelenni a piacon, mert eddigi integrált megoldásai várhatóan kevésbé lesznek kelendőek az Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt integrált chipkészletének megjelenését követően.

0

Dolby Pro Logic II hangzás a PlayStation 2 játékokban

2002. március 23. 13:09

A Dolby Laboratories sajtóközleményben jelentette be, hogy a cég által fejlesztett segédeszköz segítségével megjelenhetnek az első Dolby Pro Logic II kódolású hanggal rendelkező játékok PlayStation 2 platformon. A héten megrendezett GDC (Game Developers Conference) konferencián mutatta be, demonstrálta a Dolby programját, mellyel ötcsatornás surround hangzással gazdagodhatnak a PlayStation 2 játékok, a fejlesztők pedig azonnal megkezdhetik az újabb generáció implementálását játékaikba.

0

Itt a KDE 3 grafikus környezet újabb előzetes kiadása

2002. március 22. 23:16

[LinuxToday, NewsForge] A KDE 3 második bétája után egy hónappal, két félig publikus előzetes kiadás után, a KDE Projekt bejelentette a desktop 3-as verziójának harmadik előzetes kiadását. A KDE 3.0 RC3 forráskódja és a Red Hat, SuSE és Conectiva Linuxhoz fordított bináris csomagok a download.kde.org -ról tölthetőek le, a következő néhány napban még más rendszerekre fordított bináris csomagok is várhatóak. A tervek szerint a végleges KDE 3.0 jövő hónap elején fog megjelenni.

0

Megjelent a PCI busz specifikációjának 2.3-as változata

2002. március 22. 17:48

A PCI-SIG (Peripheral Component Interconnect -- Special Interest Group) szerdán jelentette be, hogy elkészült a PCI busz specifikációjának legújabb, 2.3-as változatával. Az új szabvány elsődleges célja, hogy -- az akkumulátoros üzemű, illetve az alacsony fogyasztású alkatrészek egyre nagyobb elterjedtsége okán -- általánosan elfogadottá tegye a 3,3 voltos feszültséget szemben a jelenleg még használatban lévő 5 voltos logikával.

0

A Microsoft bevallotta, hol hibázott az Xboxszal

2002. március 22. 14:35

A Game Developers Conference rendezvényen tartott előadásában Pete Isensee, a Microsoft Xbox Advanced Technology Group egyik vezető fejlesztője egyértelműen sikeresnek ítélte a konzol európai bemutatkozását, noha eladási adatokat nem közölt. Az Xbox március 14-én jelent meg az európai üzletekben és Ausztráliában.

0

Nem lesz ATi Radeon 8500 XT-eXP, az RV250 pedig két változatban készül majd

2002. március 21. 13:23

[Reactor Critical] Az ATi Technologies a CeBIT-en több pontban világosabbá tette a cég jövőbeni terveit, nemcsak alaplapi chipkészletei vonalán, de Radeon grafikus chipjeit érintve is. A kiállításon elhangzottak szerint az ATi nem tervezi kiadni Radeon 8500 XT, vagy eXP néven a RADEON 8500 GPU gyárilag növelt órajelű kiadását, bár a partner gyártók ezt saját hatáskörben, az alap Radeon 8500 gyári tuningjával megtehetik. Hivatalosan ilyen órajelű chipek azonban nem lesznek az ATi termékpalettáján.

0

A sed áradatszerkesztő játékplatformként is bemutatkozott

2002. március 21. 12:34

A Linux és egyéb UNIX rendszerek rejtelmeit ismerő felhasználók napi kapcsolatban állnak a sed (Stream EDitor) áradatszerkesztővel. A program ősi UNIX-os parancs, első változatai valamikor a hetvenes évek elején keletkeztek, de a sed ma is általánosan használt, népszerű eszköz, gyakran előkerül, ha egy-egy szövegfájlban a fájl texteditorral vagy szövegszerkesztővel való megnyitása nélkül szeretnénk módosításokat végezni. Nagy előnye, hogy reguláris kifejezések alapján is képes mintákat azonosítani a szövegben.

0

Első benyomások a SiS új, DirectX 8.1-támogatást nyújtó grafikus chipjéről

2002. március 21. 12:34

[x-bit labs] Az Inquirer tolmácsolásában először olvashatunk egy pár soros beszámolót a SiS új grafikus chipjéről, a SiS 330-as sorozatáról. Sajnos pontos számok, teljesítményadatok, benchmark-programok eredményei nem találhatók az oldalon, csak a CeBIT-en szerzett objektív tapasztalatairól emlékezett meg a lap újságírója.

0

USB 2.0-támogatást nyújtó PCI kártyát kínál a VIA új divíziója

2002. március 21. 12:16

[x-bit labs] A VIA Technologies VPSD (VIA Platform Solutions Division) divíziója bejelentette a VIA saját márkázott, 2580E típusszámú PCI kártyáját, mellyel a nagyságrenddel gyorsabb, 480 Mbit/s sebességű USB 2.0 szolgáltatást vehetjük igénybe ilyen vezérlővel nem rendelkező számítógépben. A kártyát bármilyen szabad PCI bővítőhellyel rendelkező számítógépbe beépíthetjük.

0

A Turbolinux mindent megtesz a Linux vállalati szektorban való elterjesztéséért

2002. március 21. 09:24

[LinuxToday, Turbolinux] A Turbolinux Inc. bejelentette, hogy a Turbolinux 7 Server -- az első disztribúció, amely teljesen megfelel Li18NUX internacionalizációs előírásnak -- tovább bővül Enterprise Linux Alliance (Üzleti Linux Szövetség) ajánlásainak implementációival. Az IBM, a Fujitsu, a Hitachi és az NEC csaknem egy éve, 2001 májusában alapította meg a szövetséget, céljuk az üzleti Linux rendszerek skálázhatóságának, megbízhatóságának növelése. Az Enterprise Linux Alliance legutóbbi ajánlása, az LKCD (Linux Kernel Crash Dump), amely az esetleges leállások esetén kiírandó memóriadump megbízhatóságát hivatott növelni, már része a Turbolinux rendszernek.

0

Boltokban a GeForce4 Ti sorozat két legerősebb tagja

2002. március 20. 18:32

Az NVIDIA hétfőn jelentette be, hogy a GeForce4 MX kártyacsalád piacra kerülése után immár világszerte kapható a kiskereskedelemben (természetesen hazánkban még nem) a GeForce4 Ti4400 és GeForce4 Ti 4600 chipre épülő kártyák garmadája. E termékek a következő gyártók kínálatában vásárolhatók meg: 3Dpower, ABIT, Anextek, AOpen, AsusTEK, Chaintech, Creative Labs, ELSA, eVGA.com, Gainward, Leadtek, MSI, Palit, Pine Technologies, PNY, Prolink, Sparkle és Visiontek.

0

A Red Hat a nagyvállalati ügyfelekre koncentrál

2002. március 20. 17:57

[ZDNet] A Linux kereskedelmi forgalmazásában élenjáró Red Hat tegnap számolt be 2001 negyedik negyedéves eredményeiről. A cég vezetői elmondták, hogy a jövőben a nagyvállalati ügyfelekre koncentrálnak majd, míg a cég egyes divízióinál elbocsátások történtek.

0

Microsoft: hamarosan piacon a fekete csomag

2002. március 20. 17:28

A Microsoft várhatóan április 25-én dobja piacra Fekete Csomag nevű termékét. Szerencsére nem kell valamiféle fertőző betegségre vagy gazdasági megszorító intézkedésre gondolni, jelen esetben egy fekete billentyűzetről és hozzá passzoló, sötétszürke egérről van szó.

0

Az Asustekre bízná saját kártyáinak gyártását az ATi

2002. március 20. 11:59

[Digi Times] A kanadai ATi Technologies tervei szerint a jövőben a tajvani Asustekre bízná a saját neve alatt értékesített grafikus kártyák gyártását. Az Asustek -- szokás szerint -- nem kommentálta a hírt.

0

175 ezer Xbox kelt el Japánban

2002. március 20. 10:32

A Microsoft tegnap nyilvánosságra hozta az Xbox Japánra vonatkozó eladási adatait. A jelentés szerint a konzolból a bemutatását követő három hétben összesen 175 ezer darab fogyott.

0

Májustól nem ingyenes a Sun népszerű irodai programcsomagja

2002. március 19. 22:46

[ExtremeTech] Az eWeek értesülései szerint a Sun ma jelenti be, hogy a jövőben nem teszi ingyenesen elérhetővé rendkívül népszerű irodai programcsomagjának, a StarOffice-nak következő, 6.0-s változatát, amelyért májusi megjelenése után így majd fizetniük kell a felhasználóknak. A Sun egyben a fizetős változathoz kiemelkedő terméktámogatást és egyéb szolgáltatásokat is kínál majd.

0

A számítógépes játékok hamarosan a közoktatásban is szerepet kaphatnak

2002. március 19. 20:13

[BBC] A számítógépes játékok hamarosan szerepet kaphatnak az oktatásban annak köszönhetően, hogy kutatók nemrégiben úgy találták, hogy azok egy része komoly pedagógiai jelentőséggel bír. Egy Nagy-Britanniában végzett kutatás során ugyanis azt tapasztalták, hogy az olyan szimulációs és kalandjátékok, mint amilyen például a Sim City vagy a RollerCoaster Tycoon, fejlesztik a gyerekek stratégiai gondolkodását és a tervezéssel és döntéshozatallal kapcsolatos képességeit. A vizsgálatban résztvevő gyerekek szülei és tanárai továbbá egyaránt azt tapasztalták, hogy a gyerekek matematikai, olvasási és helyesírási képességei is javultak a játékoknak köszönhetően.

0

Ütősnek ígérkezik az AMD kalapácsa

2002. március 19. 17:44

A német Golem.de munkatársai a hannoveri CeBIT szakkiállításon megtekintették az AMD standján, a sajtószobában kiállított ClawHammer és SledgeHammer rendszereket, és egyben kifaggatták a sunnyvale-i cég képviselőit az év végén megjelenő következő generációs processzorcsaládról.

0

Lindows-per: kérdéses a Microsoft kizárólagos joga a Windows márkanévhez

2002. március 19. 16:16

[ITWorld, CNET] Az ügyben eljáró bíró pénteken elutasította a Microsoft azon kérelmét, hogy a bíróság határozatban tiltsa meg az újonnan alakult Lindows.com nevű cég LindowsOS nevű, Linux-alapú operációs rendszerének forgalmazását addig, amíg ítélet nem születik a perben. A Microsoft még tavaly decemberben perelte be a Lindowst arra hivatkozva, hogy a cég és tervezett termékének neve túlságosan is hasonlít a Microsoft által hosszú évek alatt sikerre vitt és a cég által bejegyeztetett Windows márkanévre.

0

Letölthető a Linux Mandrake 8.2

2002. március 19. 15:49

[Mandrake News] A MandrakeSoft tegnap kiadta Linux Mandrake 8.2-es verzióját. A rendszer elképesztően friss összetevőkből áll, a 2.4.18-as kernelre épül, a grafikus alaprendszer az XFree86 4.2-es változata. Az új Mandrake terjesztés három nagyobb grafikus felületet is kínál a felhasználóknak: a KDE 2.2.2-es verzióját, a GNOME 1.4.1-et és egy előzetes kiadást a készülő a KDE 3.0-ból.

0

Jó reggelt, Vietnam! -- háborús stratégiai játékon dolgozik a magyar Digital Reality

2002. március 18. 20:26

A magyar Digital Reality fejlesztő stúdió nemrég jelentette be, hogy a tervek szerint még az idén boltokba kerülhet fejlesztés alatt álló valós idejű stratégiai játékuk, melynek történeti hátterét a vietnami háború adja. A várhatóan a francia székhelyű MonteCristo kiadásában megjelenő játék nevét egyelőre nem véglegesítették a készítők, ám egy előzetes verzió a Los Angeles-i E3 kiállításon már bemutatásra kerül. A program motorját a Haegemoniában debütált Walker engine továbbfejlesztett változata biztosítja.

0

Magyar nyelvű beszámoló a CeBIT-ről

2002. március 18. 19:50

A prohardver! stábjának lehetősége volt kilátogatni az idei CeBIT kiállításra, s az ott szerzett élményeket természetesen nem rejtik véka alá: előreláthatóan több cikkben számolnak be a fontosabb érdekességekről. Most e sorozat első darabját olvashatjuk.

0

Letölthető a FülElek beszédfelismerő szoftver demó változata

2002. március 18. 18:46

[Sigmoid] A magyar nyelvű beszédfelismerés kutatásában eddig is komoly részeredményeket felmutató Sigmoid Kft. nemrégiben készült el a tavaly decemberben bejelentett FülElek beszédfelismerő szoftver ingyenesen letölthető demó változatával. S noha a Microsoft Word szóbeli vezérlésére alkalmas kis program egyes nyomtatott szaklapok CD-mellékletére is felkerült, úgy gondoltuk, mindenképpen érdemes olvasóinkat tájékoztatni a letöltési lehetőségről.

0

Az AMD Hammer nyerte a CeBIT Oscar-díját

2002. március 18. 15:44

[AMD] Az AMD ma jelentette be, hogy a jelenleg is zajló hannoveri CeBIT kiállításon a szaksajtó több díjjal is elismerte a cég teljesítményét és innovatív technológiáit. A PC Direkt magazin a sunnyvale-i céget választotta a 2001-2002-es év gyártójának, míg a PC Professionell stábja az Athlon XP processzornak adományozta a 2001-2002-es év leginnovatívabb terméke díjat.

0

FVWM 2.4.6: a legendás ablakkezelő új verziója

2002. március 18. 10:36

Az elmúlt héten jelent meg az FVWM ablakkezelő 2.4-es sorozatának új tagja. Az FVWM az ablakkezelők közül mindig is kiváló konfigurálhatóságával emelkedett ki, és ez fokozottan érvényes a 2.4-es szériára, hiszen rengeteg olyan újdonság került bele, amelynek segítségével önállóan, vagy akár a GNOME desktop részeként is megállja a helyét. Az új FVWM-ek már teljes GNOME-támogatással rendelkeznek, sőt az FvwmGtk modul segítségével GTK+-os menüket is képesek létrehozni. Bár az FVWM soha nem volt a kezdők barátja, a 2.4-es sorozat a már régebbről is ismert FvwmScript modulra építve biztosít néhány grafikus felületű beállítószkriptet azoknak, akik nem kedvelik a konfigurációs fájl szerkesztgetését.

0

A VIA együttműködne az STMicroelectronics grafikus részlegével

2002. március 18. 09:32

[Digi Times] A VIA Technologies megerősítette azokat a pletykákat, amelyek szerint a vállalat a jövőben az STMicroelectronicsszal működne együtt grafikus chipek illetve integrált grafikus maggal rendelkező alaplapi chipkészletek fejlesztésében és gyártásában.

0

Megháromszorozódtak a kézigépekre írt szoftverek eladásai

2002. március 15. 11:19

[CNET] Az NPD Intelect felmérése szerint a tavalyi évben megháromszorozódtak a kéziszámítógépekre írt programok eladásai. Az amerikai kiskereskedelmi csatornákon át 2001-ben több, mint 900 ezer kézigépre írt alkalmazást értékesítettek, míg 2000-ben csak 225 ezret.

0

CeBIT: A VIA bejelentette P4X333 alaplapi chipkészletét

2002. március 14. 16:56

A CeBIT kiállításon a VIA bejelentette legújabb alaplapi chipkészletét, a Pentium 4 processzorokat támogató P4X333-at. A chipkészlet gakorlatilag mindent támogat, ami egy modern megoldástól elvárható, beleértve a DDR333 SDRAM-ot, 533 MHz-es front side buszt és az AGP8X felületet.

0

CeBIT: A Sun bemutatta a világ leggyorsabb munkaállomását

2002. március 14. 13:29

A 20 éves születésnapját ünneplő Sun Microsystems a CeBIT kiállításon mutatta be új Sun Blade 2000 munkaállomásait, köztük egy kétprocesszoros, 1,05 GHz-es UltraSPARC III lapkákra épülő konfigurációt.

0

CeBIT: 8x-os AGP-t támogatnak majd az ECS új SiS grafikus chippel szerelt videokártyái

2002. március 14. 13:08

[Clubic.com] Az EliteGroups (ECS) standján alakot öltöttek a SiS legújabb grafikus chipjei, melyek meglepetésre igen komoly jellemzőkkel bírnak. Lassan megszokhatjuk, hogy a SiS jelenti be elsőként a legújabb szabványokat implementáló megoldásait, úgy látszik, a grafikus kártyák terén is követi ezt a tendenciát a gyártó. Az új chipek ugyanis elsőként támogatják a 8x-os AGP-t és az AGP 3.0 specifikációt. Két változatban lesznek kaphatók, melyek csak órajelben térnek el egymástól. A 8x-os AGP támogatását DirectX 8.0 képességek és a SiS Pixelizer Engine-je egészíti ki, mely hardveres PixelShader funkciót lát el.

0

Április végén debütál a SuSE Linux 8.0

2002. március 14. 09:38

[SuSE] A SuSE tegnap jelentette be, hogy április végén fogja kiadni a SuSE Linux Personal és Professional változatainak nyolcas verzióját. A sajtóközleményben nagy hangsúlyt kapott az egyszerűbb telepítés, a SuSE Linux 8.0 egy háromlépcsős, teljesen automatizált telepítővel fog rendelkezni. További újdonság, hogy a rendszer tartalmazni fogja a pillanatnyilag még béta állapotú KDE 3.0 grafikus környezetet, és az ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) 0.9-es verzióját.

0

Az IBM bejelentette új x400 szerverét

2002. március 14. 08:58

[Mmd] Az IBM ma egy új nagyteljesítményű eServer rendszert jelentett be. Az új számítógépek ledöntik azokat az ár- és teljesítménykorlátokat, amelyek eddig megakadályozták, hogy széles körben alkalmazzák vállalati adatközpontokban az Intel processzoron alapuló nagy szervereket.

0

Hamarosan kapható az első PCI felületű GeForce4 MX videokártya Verto márkanéven

2002. március 13. 23:45

[x-bit labs] A PCI csatlakozófelület sajnos mostohagyermekké vált a videokártyát gyártó cégek körében: az utóbbi 1-2 évben megjelenő, játékosokat célzó videokártyák szinte kizárólag csak AGP csatlakozófelülettel jelennek meg. Ennek nyilván technikai okai vannak, de mégis elszomorító, hogy az olcsóbb, sokszor AGP slot nélküli agyonintegrált alaplapok tulajdonosai nem vethetik le az integrált videó hátrányait akkor sem, ha megelégednének a PCI által nyújtott valamivel alacsonyabb sebességgel.

0

Holnap jelenik meg Európában az Xbox

2002. március 13. 12:04

A novemberi amerikai és a februári japán premier után március 14-én, azaz holnap végre Európában is megjelenik a Microsoft első játékkonzolja, az Xbox.

0

CeBIT: A HP bemutatta az első McKinley processzorra épülő munkaállomásait

2002. március 13. 10:44

[CeBIT.de] A hannoveri CeBIT kiállításra a Hewlett-Packard is néhány különleges munkaállomást vitt magával: a rendszerekben az első McKinley processzorok dolgoznak. A McKinley processzorok még 18 mikronos technológiával készülnek, második generációs IA64 Itaniumnak tekithetjük őket. A munkaállomások egy- és duálprocesszoros rendszerek, a szerverekben pedig akár négy processzor is található.

0

CeBIT: 4,1 GHz-es Pentium 4 processzorral demonstrál az Intel

2002. március 13. 01:10

[CeBIT.de] Az Intel különleges Pentium 4 processzort hozott a ma nyíló hannoveri CeBIT kiállításra: a töretlen fejlődést egy 4.1 GHz-es Pentium 4 processzorral ellátott rendszerrel demonstrálják az Intel mérnökei. A gép pontos specifikációi, így a hűtés módja sem ismeretes.

0

Nem AMD, nem NVIDIA, még csak nem is UPC, mégis "híresebb"!

2002. március 13. 00:27

Hasznos kis programmal gyarapodott a honi internet híréhes nagyközönségének kelléktára: eBruit néven hírgyűjtő programot adott ki az Ebruit Informatikai Kft. A szoftver arra az egyszerű igazságra épít, hogy a hírszájtokat nem lehet naphosszat bújni, ám az ember fia mégis mihamarabb értesülni szeretne a nagyvilág történéseiről.

0

Megjelent a PowerStrip finomhangoló program 3.15-ös verziója

2002. március 12. 21:09

Megjelent és letölthető az EntechTaiwan közkedvelt PowerStrip finomhangoló programjának legfrissebb, 3.15-ös verziója. A legújabb grafikus kártyákat is támogató, folyamatosan frissített program egyedülálló monitorbeállítási lehetőségeket is nyújt, az előző verzióhoz képest a következő újdonságokat tartalmazza:

0

A PCMark2002 teljesítménymérő program lesz a Madonion mai meglepetése

2002. március 12. 12:55

Több internetes híroldal is tudni véli, hogy a Madonion ma bejelentendő és letölthető új teljesítménymérő programja a PCMark2002 nevet fogja viselni, s a SiSoft Sandra benchmark programhoz hasonlóan a rendszer egyes komponenseinek teljesítményéről nyújt majd teszteredményeket.

0

Az első teszt szerint a SiS új Pentium 4-es chipkészlete jobban teljesít az Intel i850+RDRAM párosánál is

2002. március 12. 11:51

A Toms Hardware oldalán megjelent -- sajnos többnyire fenntartással kezelendő -- teszt szerint a SiS minap bejelentett új chipkészlete 16 tesztből 10-ben lekörözte az Intel referenciaként tekinthető i850 chipkészletét is. Ezek szerint az 533 MHz-es FSB és DDR333 támogatás mellett az eredeti SiS645-höz képes további optimalizációkat is végeztek, jelentősen javítottak a teljesítményen.

0

Botrányok a linuxos játékokat fejlesztő Loki Software körül

2002. március 12. 11:08

Tegnap kellett volna megtartani azt a tárgyalást, amelyen a tavaly csődbe ment, linuxos játékokat fejlesztő Loki Games hitelezői kimondják a vállalat feloszlatását. Azonban a Loki elnöke, Scott Draeker nem jelent meg és ügyvédje szerint nem tudni róla, hol tartózkodik. A tárgyalást április 8-ra halasztották.

0

Érdekes hiba az ATi Radeon kártyák meghajtóprogramjában

2002. március 12. 02:35

Érdekes bugra bukkant a Tommti Systems weboldal az ATi Radeon videokártyák driverében: amennyiben egy játékprogram -- vagy bármilyen DirectX 8.1-es D3D alkalmazás -- használja a D3DRS_FOGENABLE opciót, az FSAA bekapcsolása esetén a driver beállításától függetlenül a vertikális élsimítás 2x-es mód esetén kikapcsol, 4x-es mód esetén pedig lényegesen rosszabb eredményt ad, mint a D3DRS_FOGENABLE nélkül.

0

Angliában új eladási rekordot állított fel a "Metal Gear Solid 2" akciójáték

2002. március 12. 02:13

[BBC News] Az Európában most megjelenő PlayStation2 akciójáték, a Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty új eladási rekordot állított fel Angliában: az első hétvégén közel 200.000 darabot adtak el belőle a szigetországban. Az előző rekordot a WWF Smackdown tartotta 120.000 eladott darabbal, ezt a számot 2000-ben regisztrálták. A Konami a kivételesen jól sikerült hétvégén -- és játékkal -- több mint 9 millió angol fonttól szabadította meg a vásárlókat.

0

Az IBM nem ajánlja a Deskstar 120GXP merevlemez folyamatos működtetését

2002. március 12. 01:21

A StorageReview cikke , interjúja szerint az IBM új, Deskstar 120GXP típusú merevlemezei nem szerver üzemmódra készültek, s a cég szerint a folyamatos, 24 órás működtetés nagyban csökkenti a merevlemez megbízhatóságát. Az IBM kijelentése -- iróniája ellenére is -- nagyon fontos lehet az itthoni adatmentési szokásokat és a merevlemez elszállásából adódó problémákat ismerve, különösen akkor, amikor pótolhatatlan adatokat tárolunk egy ilyen merevlemezen.

0

Az új SiS déli híd USB 2.0 támogatással bővült

2002. március 11. 21:01

A SiS mára is tartogatott újdonságot, bejelentette új chipkészlet komponensét, a SiS962 típusszámot viselő új déli hidat. Az egyetlen különbség a régebbi SiS961 és az új chip között a beépített USB 2.0 kontroller, tehát az ezzel a chippel szerelt alaplapok külső vezérlő nélkül támogathatják a FireWire ellenfeleként aposztrofált USB 2.0 csatlakozási felületet.

0

Friss OpenOffice fejlesztői változat jelent meg -- otthonra továbbra is az előző build ajánlott

2002. március 11. 16:27

[OpenOffice.org] Megjelent a nemrég harmadszorra is magyarított OpenOffice irodai programcsomag újabb, ám ezúttal csak a fejlesztőknek és a szoftver tesztelésével foglalkozóknak szánt verziója. A 642-es build a bejelentés szerint napi használatra egyáltalán nem ajánlott, a stabil verzió továbbra is a 641c. Az új változatból készült linuxos, windowsos és solarisos binárisok , a forráskód , valamint a kiadáshoz fűzött megjegyzések a www.openoffice.org-on találhatóak.

0

Ingyenes kiegészítőt dob piacra a Tecmo a Dead or Alive 3 verekedős játékhoz

2002. március 11. 13:59

Az Xbox egyik legnépszerűbb játékának a Dead or Alive 3 verekedős programnak a fejlesztője hamarosan egy teljesen ingyenes kiegészítőlemezt ad ki a programhoz, amelyen számos extra található a programhoz, többek között új ruhák. A Tecmo képviselője szerint a lemezt a május 7-én megjelenő Official Xbox Magazine mellékleteként dobják piacra.

0

A DFI is bejelentette az új SiS chipkészletekre épített alaplapjait

2002. március 11. 12:59

[DFI] A SiS chipkészleteire építve a DFI is bejelentette új alaplapjait, Pentium 4 processzorokat támogatva. Az alaplapok között normál ATX formátumú (NS70-E) és MicroATX is található. mATX formátumú az NS35-SC/SL alaplap, mely SiS650 chipkészletre épül, és az NS30-SC/SL is, ez utóbbi a SiS645 lapkakészletet használja.

0

Új MSI alaplapok a CeBIT-en

2002. március 11. 11:34

[x-bit labs] A Clubic.com híroldal értesülései szerint más gyátók mellett az MSI is a holnapután nyitó CeBIT-en jelent be jónéhány új alaplapot, új chipkészletekre alapozva. Az új jövevények kivétel nélkül az Intel Pentium 4 processzorát támogatják:

0

A vártnál lényegesen hamarabb lábalt ki a válságból a Sega

2002. március 11. 10:22

A Sega működtetésért felelős vezérigazgatója szerint a vállalat a vártnál lényegesen gyorsabban lábalt ki a pénzügyi hullámvölgyből, ennek eredményeképpen a fogyasztói játékokért felelős részleg akár már ebben a pénzügyi évben nyereséges lehet.

0

Az ATi is meglovagolja az XP-hullámot: Radeon 8500 XT helyett eXP

2002. március 11. 09:37

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az ATi a CeBIT kiállításon mutatja be új, az eddiginél magasabb órajelű Radeon 8500 grafikus kártyáját, amelynek a neve várhatóan Radeon 8500 XT lesz. Egy távol-keleti gyártótól kiszivárgott információk szerint azonban úgy tűnik, az ATi is meg kívánja lovagolni az XP hullámot és a kártyát 8500 eXP-nek (eXtra Power) nevezi.

0

A SiS bejelentette az 533 MHz-es busszal rendelkező Pentium 4 processzorokat támogató chipkészletét

2002. március 10. 18:54

A SiS hivatalosan is bejelentette új chipkészletét, a SiS645DX névre keresztelt javított chipszetet. A lapkakészlet a SiS645 felújított változata, mely az 533 MHz-es busszal rendelkező Pentium 4-es processzorokat is támogatja. Ezeket a processzorokat az Intel májusban jelenteti majd meg. A SiS645DX készlet ezen felül javított déli hidat is tartalmaz a SiS961B személyében ATA-133 támogatással. Ezeken kívül nincs különbség a régi és az új készlet között.

0

Új EliteGroup alaplapok, grafikus kártyák és új SiS chipkészletek a CeBIT-en

2002. március 10. 01:22

[x-bit labs] A CeBIT kiállítás idején garantáltan nem fogunk hírhiányban szenvedni, várhatóan minden cég tartogat valami meglepetést, köztük az EliteGroup (ECS) is. Az új alaplapok az eddigi pletykák szerint hivatalosan még be nem jelentett SiS 645DX (ECS L4S5A rev. 3.0) és SiS648 (ECS L4S7A) chipkészleten alapulnak, ami azt jelentheti, hogy a SiS is a CeBIT-en mutathatja be ezeket a chipkészleteket.

0

Büntet a SuSE Linux

2002. március 8. 15:09

[SuSE] A SuSE Linux ezúttal egy speciális területen ért el sikert, mégpedig

0

Letölthető a Counter-Strike akciójáték 1.4-es verziójának első béta változata

2002. március 8. 02:15

A CS-Nation oldal segítségével és közreműködésével kipróbálható a Counter Strike neten játszható akciójáték következő, 1.4-es változatának első bétája. Ez még az első nyilvánosan letölthető tesztverzió, így az instabilitást, bugos működést nem írhatjuk egyelőre a készítők számlájára.

0

A Microsoft kicseréli a hibás japán Xbox konzolokat

2002. március 7. 14:51

A Microsoft bejelentette, hogy feltétel nélkül kicseréli a hibásnak vélt Xbox konzolokat és játékokat Japánban. Mint ismeretes, számos Xbox-vásárló arról panaszkodott, hogy a konzol DVD-meghajtója összekarcolja a lemezeket amelyek azután használhatatlanná válnak.

0

Hiánycikk a lapos kijelzővel szerelt Apple iMac

2002. március 7. 09:30

[CNET] Az Apple Computer képtelen kielégíteni az év elején bemutatott, lapos kijelzővel felszerelt új iMac konfigurációk iránt kialakult keresletet. Belsős források szerint a szállítások késlekedése mögött a gépekhez használt 15 hüvelykes folyadékkristályos kijelzők hiánya áll.

0

A VIA venné meg az STMicroelectronics grafikus részlegét?

2002. március 7. 08:39

Válaszul a felröppent pletykákra, miszerint a legnagyobb tajvani chipsetgyártó VIA venné meg az STMicroelectronics asztali grafikus chipekkel foglalkozó részlegét, a VIA megerősítette, hogy valóban tárgyal grafikus céggekkel, azonban a tárgyalások állásáról illetve ezen vállalatok kilétéről mélyen hallgat.

0

Új optikai kontroller: kanyarban a 48x-os CD-írás

2002. március 7. 01:59

Az Oak Technology bejelentése szerint elérhető az iparág jelenlegi leggyorsabb optikai kontrollere, mellyel 48x-os CD-írási sebesség is elérhető. Az OTI-9797T vezérlő a 48x-os CD-írás mellett az újraírás sebességét is megduplázza a jelenlegi maximális 12x-esről, 24x-es álomsebességet tesz lehetővé. A kontroller teljesen tűkompatibilis az Oak 32x-es chipjével, ezért egyszerűen és gyorsan fejleszthetők vele különböző berendezések.

0

Ez nem vicc: alaplapcsere helyett csipőfogót ajánl az EPoX !

2002. március 6. 22:47

[Warp2Search] Az EPoX hivatalos levélben, sajtóközleményben reagált arra a felvetődött problémára, melyről pár nappal korábban mi is írtunk. A probléma lényege, hogy az Epox 8KHA(+) alaplapján található magas kondenzátor miatt nem lehet a Visiontek Ti 4600-as kártyáját az alaplapra épülő gépbe építeni.

0

A Microsoft rekordot döntött az SAP Standard Application Benchmark teszten

2002. március 6. 10:05

[email] A Microsoft Windows 2000 Datacenter Server Limited Edition operációs rendszert és Microsoft SQL Server 2000 Enterprise Edition adatbáziskezelőt futtató, 32 processzoros Unisys ES7000 szerver minden eddiginél jobb teljesítményt ért el az SAP AG Standard Application Sales and Distribution (SAP SD) sebességtesztjében.

0

A Hercules bejelentette Radeon 8500LE videokártyáját

2002. március 6. 02:23

[Reactor Critical] A Hercules végre bejelentette 3D Prophet FDX 8500LE kártyáját, mely e hó közepétől lesz kapható körülbelül 250 eurós áron Európában. A kártyát az ATi RADEON 8500LE grafikus chipje hajtja 64 MB DDR SDRAM társaságában, s mind a grafikus motor, mind a memória órajele 250 MHz gyárilag.

0

Tovább csökkent az Intel Celeron processzorainak ára

2002. március 5. 21:27

[x-bit labs] A két héttel ezelőtti várakozásoknak megfelelően az Intel tovább csökkentette a Celeron családba tartozó processzorai listaárát. A csökkenés mértéke minden várakozást felülmúl.

0

Rambus DRAM vagy DDR? Döntsön a piac ...

2002. március 5. 10:29

[EBN] Bár az Intel újabban egyre szélesebb körben támogatja a DDR SDRAM memóriát, a Rambus szerint a két vállalat kapcsolata továbbra is kitűnő egészségnek örvend.

0

Tovább gyorsulhatnak a grafikus kártyák a Samsung 800 MHz-es (400 MHz DDR) memóriamoduljaival

2002. március 5. 01:04

[x-bit labs] A Samsung tovább erősíti a videokártya piacon elért, igen előkelő helyét. Nem elég, hogy a GeForce4 alapú kártyákhoz kizárólag a Samsung moduljait használják a meglehetősen magas, 660 MHz (330 MHz DDR) sebesség eléréséhez, valamint alig több, mint egy hónapja jelentette be 700 MHz-es (350 MHz DDR) videokártyákba szánt memóriamoduljait, most a cég bejelentette, hogy képes 800 MHz-en (400 MHz DDR) működő modulokat is gyártani.

0

Az ABIT belép a szerver-piacra?

2002. március 5. 00:39

Az x-bit labs webes hírmagazin értesülései szerint az ABIT tovább bővíti kínálatát, a multimédiás termékek és grafikus kártyák mellett újabb nagy fába vágja fejszéjét. A cég alaplapokat és komplett megoldásokat készül megjelentetni kifejezetten üzleti célokra, nagy teljesítményű munkaállomásokhoz és szerverekhez. Az első termékek bejelentését a legközelebbi kiállításon, az e hónapban megrendezésre kerülő CeBIT-en várhatjuk.

0

Epox 8KHA(+) és Visiontek Ti 4600 -- nem nyerő párosítás

2002. március 5. 00:22

Az NVMax weboldalon megjelent kép alapján az Epox 8KHA(+) alaplapok tulajdonosai jobb ha vigyáznak, a Visiontek NVIDIA grafikus chippel rendelkező, Ti 4600-as kártyájához hasonlóan más kártyák is pórul járhatnak ebben a lapban. A lent látható kép szerint ez a párosítás sosem fog működni, a két alkatrész ugyanis nem fér el egymás mellett, így az AGP-ben a kártya nem foglalja el a kellő pozíciót, nem rögzíthető.

0

A Computex kiállításon jelenik meg az nForce utóda

2002. március 4. 13:54

Tajvani források állítása szerint az NVIDIA a nyár elején megrendezésre kerülő Computex kiállításon mutatja be nagy sikerű nForce alaplapi lapkakészletének következő változatát.

0

1,7 GHz-es órajelen debütálnak az új Celeron processzorok

2002. március 4. 12:07

Az Intel ma pár százalékkal csökkentette Tualatin magos Celeron processzorainak az árát. Az 1,3 GHz-es példány mától csak 89 dollárba kerül, az 1,2 és 1,1 GHz-es lapkákért pedig 84 illetve 74 dollárt kér az Intel.

0

Intel Developer Forum 2002: egy kiállítás képei

2002. március 4. 09:31

Az Intel Developer Forum nemcsak az Intel legújabb technológiáinak bemutatására kiváló alkalom, hanem egyben egy nagyszabású kiállításnak is otthont ad, melyen most több mint 150 cég mutatta be jövőbe tekintő vagy csupán érdekes újdonságait. Ezekből szemezgetünk...

0

Részletek az ASUS GeForce Ti 4600 chipes videokártyájáról

2002. március 2. 00:14

[x-bit labs] Lassan megkezdődik az NVIDIA GeForce4 Ti 4600 grafikus chipre épülő videokártyák dömpingje, többek között az ASUS is jövő héttől tervezi megjelentetni V8460 Ultra grafikus kártyáját. A kártya teljes mértékben az NVIDIA referenciakártyáját másolja, kivételesen nem az ASUS saját terveiből építkezik.

0

Mégsem mutatja be az ATi az RV250 grafikus chipet a CeBiten?

2002. március 1. 15:22

Az xbit-labs webes hírmagazin saját, nem hivatalos forrásaiból úgy tudja, hogy az ATi az eredeti tervekkel ellentétben mégsem mutatja be az RV250 grafikus chipet márciusban, pontosabban a március 13-20 között megrendezésre kerülő hannoveri CeBit kiállításon.

0

A Philips tovább erősíti kínai jelenlétét két új gyáregységével

2002. március 1. 03:16

A Philips Electronics ma bejelentette, hogy megnyitotta két új gyáregységét, melyek a ma elérhető legkorszerűbb technológiákkal vannak felszerelve. A Sanghajban, Kínában található üzemek közül az egyiket LCD-kijelzők készítésére, a másikat optikai tárolószközök gyártására specializálták.