Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 21. 16:08

Japánban is olcsóbb lett a Nintendo GameCube

A világ második legnagyobb konzolgyártója, a japán Nintendo bejelentette, hogy június 3-i hatállyal 19,800 jenre csökkenti a GameCube konzol japán árát. A játékgépet tavaly szeptemberi megjelenése óta 25,000 jenért lehetett megvenni.

A világ második legnagyobb konzolgyártója, a japán Nintendo bejelentette, hogy június 3-i hatállyal 19,800 jenre csökkenti a GameCube konzol japán árát. A játékgépet tavaly szeptemberi megjelenése óta 25,000 jenért lehetett megvenni.

A piac számított az árcsökkentésre, ugyanis a rivális gyártók mind leengedték termékeik árát. A Microsoft a múlt hét során 34,800 jenről 24,800 jenre csökkentette az Xbox árát, a Sony pedig egy nappal korábban jelentette be, hogy a japán kereskedők szabadon dönthetnek a PlayStation 2 áráról. A Sony gépe jelenleg 29,800 jenbe kerül.

A Nintendo GameCube tavaly szemptember 14-én jelent meg Japánban ahol a vásárlók a vártnál lényegesen hűvösebben fogadták: az első három nap alatt mindössze 300 ezer gépet adott el a Nintendo, ami egyértelműen csalódást jelentett. A vállalat összesen 500 ezer gépet szállított az üzletekbe. A cég március 31-én zárult pénzügyi évében Japánban összesen 1,57 millió GameCube-ot adott el.

A japán céget azután bőségesen kárpótolta az amerikai premier, ugyanis a november 18-i premiert követő hétvégén a Nintendo mintegy 100 millió dolláros bevételre tett szert a GameCube konzol, illetve a rá fejlesztett programok értékesítéséből. Becslések szerint az Egyesült Államokban már több, mint 4,5 millió GameCube talált gazdára.

A világ második legnagyobb konzolgyártója júniustól már Kínában is gyártat GameCube konzolokat. Jelenleg a készülékek Japánban készülnek, a gyártás kínai beindításától az előállítási költségek csökkenését és a termelési volumen látványos növekedését várják. A GameCube gyártása egyelőre veszteséges, azonban nem lehet tudni, mennyit veszít rajtuk a Nintendo.

A GameCube konzolból jelenleg havonta mintegy 600 ezer darabot készít a japán cég, azonban miután beindul a kínai gyártás, havi 1,35 millió GameCube állítható elő. A Nintendo arra számít, hogy a 2003 márciusáig, a pénzügyi év végéig összesen 14 millió GameCube konzolt szállít le a kereskedőknek.

A vállalat vezetői arra számítanak, hogy az év második felében megjelenő, és óriási sikernek ígérkező Mario és Zelda játékok megjelenése jelentősen megdobja majd az eladásokat.

A Nintendo a múlt héten jelentette be, hogy ősztől internetes többjátékos támogatást nyújt a GameCube konzolhoz. A hálózati csatlakozáshoz szükséges adapert mindössze 35 dollárért lehet majd megvásárolni, az első internetes játékok a Sega "Phantasy Star Online" sorozat első és második részei lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról