vállalati it archívum - 2002 február

2002
február

0

Boltokban az első GeForce4 Ti 4600 videokártya, Verto márkanéven

2002. február 28. 23:13

A PNY Technologies bejelentette, hogy leszállította Verto GeForce4 Ti 4600 grafikus kártyájának első példányait a kereskedőkhöz, így mától a cég terméke az első -- valóban -- kapható GeForce4 Ti 4600 chippel szerelt videokártya a piacon.

0

Intel Developer Forum 2002: beszámoló a harmadik napról

2002. február 28. 18:12

Az Intel Developer Forum harmadik napja legfőképp az információk elérésére, megtekintésére alkalmas asztali és hordozható készülékekről, azaz asztali PC-kről, notebookokról és kéziszámítógépkről szólt. Helyszíni beszámolónk az érdekesebb fejleményeket tekinti át.

0

Bétatesztelőket várnak a Diesel Power 3D-s audiomotor kipróbálásához

2002. február 27. 21:39

A dán, audiomegoldásokkal foglalkozó AM:3D publikus báta tesztre hívja a vállalkozó szellemű játékosokat. A Miles audiorendszert használó játékokban kipróbálható új technológiát a Diesel Power motor hajtja meg és a Medal Of Honor Allied Assault, Tribes 2, Vampire The Masquerade Redemption és Severance: Blade Of Darkness játékokat újíthatjuk fel vele.

0

Képek a Creative GeForce4-es videokártyáiról

2002. február 27. 19:02

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Creative megkezdte NVIDIA GeForce4 chipre épülő videokártyáinak szállítását Európában. Jelenleg a két legkisebb modell, a 3D Blaster 4 MX420 és MX440 vásárolható meg, s jövő hónap elején ezeket követi majd a Ti4400 és Ti4600. A sorozat minden modelljét a tajvani MSI gyártja.

0

Ingyenesen letölthető a Maya modellező program otthoni felhasználóknak szánt változata

2002. február 27. 17:43

[Leonardo SNS] Az Alias|Wavefront bejelentette a Maya új verziójának a megjelenését, amely Windows és Mac platformon ingyenes hozzáférést biztosít a magánjellegű, nem kereskedelmi céllal dolgozó felhasználók számára. Az ún. Maya Personal Learning Edition célja, hogy tanulók, a 3D-s grafikával és animációval ismerkedők, illetve bárki más számára is elérhetővé váljon a szoftver a tanulási, gyakorlási fázisban. A január eleji bejelentést követő hat hét alatt több mint 67 ezren regisztráltak a www.aliaswavefront.com/freemaya oldalon előzetesen, ahonnan immáron letölthető a szoftver.

0

További részletek az AMD Hammer processzoráról

2002. február 27. 14:26

Amint arról beszámoltunk, az AMD tegnap kellemes meglepetést okozott mind az iparág képviselőinek, mind pedig a felhasználóknak, amikor az Intel Developer Forumnak is otthont adó San Franciscóban bemutatta következő generációs processzorának, a Hammernek első működő mintapéldányait. S noha az interneten elérhető hírek és a hivatalos sajtóközlemény sok információval nem szolgált, az eseményről az AnandTech részletes írásban számol be.

0

IDF: az Intel végleg felhagy a Rambus memóriák támogatásával

2002. február 27. 13:00

[SBN] Az Intel Developer Forum rendezvényen bemutatott chipkészlet-útitervek arról tanúskodnak, hogy az Intel ez év második negyedévétől kezdve fokozatosan felhagy a Rambus DRAM támogatásával -- értesült az SBN. Az Intel Xeon munkaállomásokban és szerverekben is hamarosan DDR SDRAM váltja fel az ígéretes, ám költséges Rambus technológiát.

0

Hatékony nyilvános kulcsú rejtjelezési megoldást nyújt a Computer Associates eTrust terméke

2002. február 27. 12:09

[Herald] A Computer Associates bejelentette, hogy megkezdte eTrust PKI 2.0 termékének forgalmazását. Az eTrust PKI egy korszerű, átfogó biztonsági megoldás, melynek segítségével a szervezetek gyorsan és könnyen tudják telepíteni a biztonságos elektronikus üzletbonyolításhoz alkalmazott Public Key Infrastructure (PKI -- nyilvános kulcsú rejtjelezési infrastruktúra) komponenst. A CA eTrust PKI könnyen telepíthető, ami jelentősen csökkenti az adminisztrációs költségeket, ugyanakkor lehetővé teszi a PKI-val biztosított elektronikus üzletbonyolítás rendszerének gyorsabb aktiválását és deaktiválását.

0

Az AMD bemutatta következő generációs processzorát, a Hammert

2002. február 26. 23:06

[SBN, AMD] Néhány órával ezelőtt még azon csodálkoztunk, hogy az AMD szakítani látszik azzal a jó szokásával, hogy -- legalábbis vitriolos nyilatkozatok, bejelenések és hirdetések formájában -- borsot törjön legnagyobb riválisának, az Intelnek az orra alá. Akkor ugyanis még úgy tűnt, hogy a sunnyvale-i cég az idén nem készült semmiféle partizánakcióval a tegnap megkezdődött Intel Developer Forum nyugalmának megzavarására.

0

Hamarosan megjelenik az Athlon XP 2100+?

2002. február 26. 21:07

Jól értesült -- vagy inkább magukat jól értesültnek feltüntetni kívánó -- források arról számolnak be, hogy az AMD hamarosan, várhatóan még március elején bejelenti Athlon XP processzorcsaládjának legújabb változatát, az XP 2100+-t.

0

Ingyen SuSE Linux a pedagógusoknak

2002. február 26. 19:33

[SuSE Magyarország] A Széchenyi Terv keretében számítógéphez jutó pedagógusok számára egy egész csokorra való szoftvert állított össze a SuSE Magyarország. Az operációs rendszeren kívül a most felkínált szoftvergyűjtemény tartalmazza a KDE2 magyar nyelvű grafikus munkakörnyezetet, és a Linux-disztribúciók történetében először az OpenOffice irodai csomag magyar nyelvű változatát.

0

Pentium 4 processzorokhoz szánt integrált chipet mutatott be az ALi

2002. február 26. 18:23

[Email] A Trident és az Acer Laboratories Inc. (ALi) tegnap jelentette be CyberALADDiN-P4 elnevezésű north bridge chipjét, melyet olcsó Pentium 4-es rendszerekbe szánnak. A chip problémamentesen együttműködik az ALi south bridge megoldásaival (pl. M1535+), így nagyobb mozgásteret enged a gyártóknak az alaplapok megtervezésében.

0

Az Intel sikeres a költséghatékony gyártástechnológia bevezetésében

2002. február 26. 12:16

[Email] Az Intel tegnap jelentette be, hogy a világon elsőként használ 0,13 mikronos csíkszélesség mellett 300 mm-es szilíciumostyákat kereskedelmi forgalomban is kapható mikroprocesszorok előállításához. A hillsboroi Fab D1C-ben gyártott CPU-k mobil, asztali és szerver számítógépekben kerülnek felhasználásra.

0

Mégis van hardveres vertex shader támogatás a GeForce4 MX-ben

2002. február 26. 03:16

Úgy tűnik, ez a kérdések és válaszok órája: a Digit-Life oldalán olvasható -- igen kimerítő és részletes -- tesztben található ellentmondás feloldására az nV News szerkesztője egy kérdést tett fel az NVIDIA illetékeseinek:

0

Lassan javítja az ATi a Radeon 8500 kártyák meghajtóprogramját

2002. február 26. 02:40

[nv-news] John Carmack legfrissebb megnyilatkoztatásából elég könnyű a szomorú konzekvenciát levonni: sajnos az ATi még mindig nem jött rá, hogy a jó vas semmit sem ér jó meghajtóprogram nélkül. A ToMMTi-Systems által küldött kérdés és a rá kapott válasz kiegészíti Carmack nemrég megemlített .plan-ját, melyben ugyan méltatta a Radeon 8500 kártya képességeit, közben meglepő adatokat árult el a fejlesztés közben kiderült bugokról, driverproblémákról.

0

Az IBM elkészítette a világ leggyorsabb félvezető áramkörét

2002. február 26. 02:18

Az IBM elkészítette a világ leggyorsabb félvezető áramkörét, mely több mint 110 GHz sebességen fut, s egyetlen elektromos jelet a másodperc 4,3 trilliomod része alatt dolgoz fel. Az áramkör az IBM legújabb, szilíciumgermánium (SiGe) chipkészítő technológiájával készült, tovább növelve a hagyományos szilícium alapú technológiákkal elérhető sebességhatárt.

0

Fizetni kell az MSI nForce chipkészletes alaplapjának dobozából kimaradt bővítőkártyáért

2002. február 25. 11:23

[clubic.com] Az MSI K7N420 alaplapját vásárlók meglepetten vehették észre, hogy az nForce chipkészletre épülő alaplap dobozán található információkkal ellentétben nem található meg a csomagban az alaplapra integrált grafikus kártyához tartozó, TV-kimenetet biztosító bővítőkártya. A sajtóhoz eljuttatott próbapéldányok tartalmazták ezt, a kereskedelmi forgalomba került csomagok azonban nem.

0

Japánban péntek óta kapható a Microsoft Xbox

2002. február 25. 09:33

[ABT, BBC] Akárcsak a tavaly novemberi észak-amerikai bemutatón, Japánban is Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke indította útjára az Xbox játékkonzolt, melynek szigetországbeli szerepléséhez nagy reményeket fűz a szoftveróriás. A piaci megjelenés napjára 250.000 konzolt szállított le az amerikai cég.

0

Csupán 2 GHz-en fut majd a leggyorsabb AMD Thoroughbred?

2002. február 25. 07:03

A ZDNet német nyelvű lapjának birtokába jutott egy állítólag hiteles és 2002 januárjára datált AMD-processzor-útiterv. Az abban található információk szerint az AMD a Thoroughbred magos változatok piacra dobása előtt megjelentet még egy, a 0,18 mikronos csíkszélességgel gyártott Palomino magra épülő Athlon XP-t. E változat a 2100+ jelölést kapja majd és 1,73 GHz-en fut.

0

Az Adobe bejelentette a Photoshop 7.0-át

2002. február 25. 07:03

[Adobe] Az Adobe tegnap jelentette be népszerű képmanipuláló programjának, a Photoshopnak a 7.0-s verzióját. Az új alkalmazás Microsoft Windows XP és Mac OS X operációs rendszerekre lett optimalizálva.

0

Március elején érkezik az 1,4 GHz-es Intel Celeron

2002. február 25. 06:24

Információink szerint az Intel március elején jelenti be Celeron processzorcsaládjának leggyorsabb, 1,4 GHz-es változatát. Egyben valószínűsíthető, hogy ez lesz a Tualatin magra épülő generáció utolsó darabja, hiszen a második negyedév vége felé várható a NetBurst (Pentium 4) architektúrát hasznosító, alsó kategóriás Intel-processzorok debütálása.

0

A DDR333 szabvány remélt sikere még várat magára

2002. február 22. 15:37

[SBN] Gyártók és elemzők véleménye megegyezik abban, hogy az iparág 333 MHz-es DDR memóriákra történő áttérését nem annyira a valós teljesítménynövekedés, mint inkább marketingbravúrok segíthetik elő. Mert a DDR333 szabvány ugyan elméletben 30%-os növekedést ígér a 266 MHz-es, jelenleg elterjedt változattal szemben, de az előzetes eredmények szerint a valós környezetben realizálható többlet csupán néhány százalékot tesz ki.

0

A tajvani Asustek is besegít a PlayStation 2 konzolok gyártásába

2002. február 22. 11:50

[DigiTimes] A tajvani Asustek és Foxconn Electronics márciusban kezdi meg a Sony nagysikerű PlayStation 2 játékkonzoljainak tömeggyártását és szállítását. Amennyiben a két cég által előállított termékek megfelelnek a Sony minőségi követelményeinek és megfelelő mennyiségben tudják azokat gyártani, együtt mintegy 1 millió konzolt lesznek képesek havonta leszállítani. Így a Sony saját gyárainak kapacitásával együtt havi 2,8 millió PlayStation 2 kerülhet le a gyártósorokról.

0

KT333A: próbapéldányok szintjén már létezik az új chipset, 533 MB/s-os V-link busz és USB 2.0 támogatással

2002. február 22. 02:18

[frissített] A VIA megkezdte a KT333A chipkészlet -- alaplapgyártóknak szánt -- mintapéldányainak gyártását, állítja az x-bit labs saját forrásaira hivatkozva. A KT333A chipkészlet már régóta a pletykák keresztüzében ég, hiszen több, a közeljövőben megjelenő alaplap vázát képezi majdan, másrészt ez az a chipkészlet, melyet a kifejezetten teljesítményre hegyezett rendszerek alapjának szán a VIA -- a KT266A után szabadon.

0

A WineX segítségével a DirectX8-as Max Payne akciójáték is futtatható Linuxon

2002. február 21. 23:07

A TransGaming valódi áttörést jelentett be: WineX emulátor szoftverük segítségével elsőként lehetséges DirectX 8-alapú játék, konkrétan a Max Payne futtatása Linux alatt. A WineX a népszerű Wine linuxos Windows-emulátor programon alapul, a TransGaming bővítéseivel pedig DirectX alapú játékok is futtathatók vele. A DirectX hívásokat a program Linux alatt hasonlóképpen gyorsított OpenGL hívásokra fordítja le a program, kihasználva 3D-gyorsítónk képességeit.

0

Microsoft: HomeStation nevű projekt nem létezik

2002. február 21. 21:28

[TechTV, Reuters] A Microsoft nemrégiben cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint HomeStation néven kívánna forgalomba hozni egy olyan otthoni szórakoztató eszközt, mely a tavaly megjelent Xbox játékkonzol alapjaira épülne, ám annál bővebb szolgáltatásokat nyújtana.

0

Futurisztikus biztonsági szolgáltatások IBM számítógépekhez

2002. február 21. 20:53

[ZDNet] Az IBM kedden jelentette be, hogy számos új szolgáltatással kívánja bővíteni Embedded Security System elnevezésű biztonsági technológiáját, mely a legtöbb -- többnyire vállalati felhasználóknak szánt -- IBM asztali és hordozható számítógépen megtalálható telepített hardverek és szoftverek formájában.

0

Jól vizsgáztak az asztali Pentium 4 processzorral szerelt laptopok

2002. február 21. 17:38

[ZDNet News] Az Intel tiltakozása ellenére úgy tűnik, hogy az asztali Pentium 4-es processzorokat hatékonyan lehet használni notebookokban is. Ha a gyártó helyesen jár el, akkor a vevő több száz dollárt takaríthat meg, közölte a ZDNet UK Reviews.

0

Holnap jelenik meg Japánban a Microsoft Xbox

2002. február 21. 17:27

A Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates az Xbox amerikai premierje után természetesen a japán bemutatóra is ellátogat. A konzolt holnap kezdik forgalmazni a távol-keleti ország üzleteiben.

0

Új köntösben az AMD dobozos processzorai

2002. február 21. 16:24

Noha hazánk boltjaiban csak ritkán találkozhatunk dobozos kiszerelésben kapható processzorokkal, még ritkábban dobozos AMD processzorokkal, érdemes beszámolni arról, hogy a hagyományos kartondobozos csomagolást újra cserélte az AMD.

0

Sebezhetőek a hp JetDirect hálózati támogatással rendelkező nyomtatói

2002. február 21. 01:38

[vnunet.com] Biztonsági szakemberek a Hewlett Packard nyomtatók JetDirect hálózati megoldásával kapcsolatban is figyelmeztetnek: a tesztek szerint a firmware bugos, SNMP csomagokkal sebezhető, a nyomtató tetszhalálba taszítható, melyen csak a teljes újraindítás segít.

0

ATi és NVIDIA: harcban a kínai számítógépgyártók kegyeiért

2002. február 20. 15:05

[Digi Times] Az ATi és az NVIDIA a hírek szerint Kínában vívja következő nagy meccsét -- a két vállalat erősíteni akarja jelenlétét a távol-keleti országban. Elemzők szerint az elkövetkező években a kínai PC-piac a globális átlagot messze meghaladó mértékben nő majd.

0

Linuxot és Windowst egyszerre futtató IBM szerverek

2002. február 20. 09:52

[CNET, Wall Street Journal] Az IBM azt szeretné, ha a Intel-alapú x360 eServer modelljei egyszerre futtatnák a Linux és a Windows operációs rendszereket. Ehhez a Nagy Kék a VMware szoftverét fogja használni, amely lehetővé teszi különböző operációs rendszerek egyszerre történő futtatását ugyanazon a számítógépen.

0

Apple, Ericsson, Sun együttműködés a mobiltelefonos multimédiáért

2002. február 20. 08:59

[NetAktív] Az Apple, az Ericsson és a Sun Microsystems közös partnerkapcsolatát jelentette be, amelynek célja, hogy a hálózati szolgáltatók szabványalapú multimédiás tartalmat biztosíthassanak különféle vezeték nélküli eszközökön, például mobiltelefonokon és PDA-kon.

0

Már 163 dollárért hozzájuthatunk dobozos Radeon 8500-as kártyához

2002. február 20. 01:40

[Reactor Critical] Bár az ATi hivatalosan még nem jelentette be, hogy bármilyen árcsökkentést hajtana végre vagy új árképzési stratégiát vezetne be, az online üzletek egyre csábítóbb árakon kínálják a jelenlegi ATi csúcskártyákat, a Radeon 8500-as chippel szerelt termékeket. A tajvani gyártóktól várhatóan olcsóbban kerülnek majd piacra ezek a termékek, de egyes online üzletekben eredeti, dobozos ATi kártyákat is kapni rendkívül nyomott árakon.

0

Angliában már kapható az ATi FireGL 8800 grafikus kártyája

2002. február 19. 04:06

[Reactor Critical] Az ATi munkaállomásokba szánt középkategóriás grafikus kártyája, a FireGL 8800-as kártya egyes olvasói visszajelzések szerint már kapható, előrendelhető Angliában. A kártya a Radeon 8800 (RV250) grafikus chipet alkalmazza, legalábbis az ATi weboldalán ez olvasható a kártya specifikációi között.

0

Frissített Intel útiterv az idei évre és a jövő év elejére

2002. február 19. 02:24

[x-bit labs] A forrásként származó oldal megbízható információkra alapozva az alábbi, igen részletes táblázatot közölte le, mint a jelenlegi legpontosabb Intel útitervet a 2002-es évre és a 2003-as év első negyedévére:

0

Mi lesz veled, Kyro?

2002. február 15. 16:12

[ExtremeTech] Amint arról korábban beszámoltunk, a Kyro grafikus chipeket gyártó STMicroelectronics a múlt héten jelentette be, hogy kivonul a PC-s gyorsítóchipek piacáról és ennek megfelelően értékesíteni kívánja PC-s grafikai divízióját. A bejelentés óta internet-szerte folyik a találgatás arról, hogy vajon mi lesz a Kyro chipek sorsa, lesz-e az ígéretes technológiának újabb kézzelfogható generációja.

0

AMD: élen a sportban, élen a félvezetőgyártásban

2002. február 15. 09:59

[AMD] A világ második legnagyobb processzor- és flashmemória-gyártó cégének számító Advanced Micro Devices tegnap bejelentette, hogy a Professzionális Golfszövetség (PGA) két kiemelkedő sportolóját szponzorálja az idén. A Chris DiMarco és Brian Gay kettős által képviselt új AMD-s golfcsapat az Athlon XP processzorok reklámszlogenjének megfelelő Extreme Performance nevet viseli.

0

1,9 milliárd dolláros kárt okoznak évente a játékkalózok

2002. február 15. 09:24

[CNET] Az amerikai videojáték-ipar a becslések szerint tavaly mintegy 1,9 milliárd dollár (~525,3 milliárd forint) bevételtől esett el a játékkalózkodás miatt, amely főleg Kínában és Koreában rendkívül erős.

0

Új meghajtóprogram a ForteMedia 801 chippel szerelt hangkártyákhoz WindowsXP operációs rendszerhez

2002. február 14. 22:36

A FM801-es chippel szerelt hangkártyák tulajdonosai sajnos ritkán frissíthetik meghajtóprogramjaikat. Javított drivert lényegében már csak a hangkártyákat gyártó cégektől várhatnak, mivel a chip támogatását annak gyártója befejezte. A Kris De GRoof által felfedezett új WindowsXP meghajtóprogram ezúttal az Atrend FTP-jén terpeszkedik. Verziószáma 2.01-es, a 3DSoundSurge szerint pedig ez a jelenleg elérhető legfrissebb meghajtóprogram az FM801 chippel szerelt hangkártyákhoz.

0

Egyes új alaplapjaira 4-csatornás RAID vezérlőt szerel az EPoX

2002. február 14. 19:38

[x-bit labs] Az egyes alaplapgyártók főként a körítéssel, a felhasználók életét kényelmesebbé tevő extra szolgáltatásokkal próbálják mostanában a vevőket elcsábítani. Ma már természetesnek számít az integrált hangchip, a RAID vezérlő, az új alaplapokon már az USB 2.0 vagy a FireWire port sem ritka vendég.

0

NVIDIA nForce meghajtóprogram Linuxhoz

2002. február 14. 10:23

Az NVIDIA kiadta az nForce 220D, 420 és 420D alaplapi chipkészletével használható első Linux meghajtót, amelynek verziószáma 1.0-223.

0

Jelentősen szűkíti termékpalettáját az ATi

2002. február 14. 09:18

[x-bit labs] Az ATi úgy határozott, hogy a jövőben a grafikus kártyák értékesítése helyett a grafikus chipek eladására koncentrál, ezért jelentősen leszűkítette a kínálatát.

0

VIA KT333 chipkészletre épülő alaplapok az EPoX-tól

2002. február 14. 03:00

Az VIA hamarosan bejelentésre kerülő, KT333 chipkészletén alapuló EPoX 8K3A+ alaplapról már beszámoltunk oldalainkon egy héttel ezelőtt. Az x-bit labs információi szerint azonban több tagból is áll majd az új termékcsalád.

0

GeForce4 kártyák árverése a beteg gyerekekért

2002. február 13. 17:55

Az NVIDIA úgy határozott, hogy a GeForce4 grafikus chipek megjelenését övező felhajtást jótékony célokra hasznosítja. A vállalat három GeForce4 Ti 4600 grafikus kártyát árverez el az eBay aukciós oldalon, a befolyó összeg egy kaliforniai alapítvány számláját növeli.

0

Az Intel nem ajánlja asztali processzorral szerelt notebookok vásárlását

2002. február 13. 14:34

[ZDNet Australia] Az Intel Australia figyelmeztette a fogyasztókat, hogy legyenek óvatosak az asztali PC-be szánt processzorral felszerelt laptopokkal kapcsolatban. A félvezetőgyártó azért tette közzé a figyelmeztetést, mert a korábban csak főként a tajvani és dél-koreai white box gyártók által használt eljárást immár néhány nagyobb laptopgyártó is követi, mivel így olcsón tudnak gyártani erős processzorokkal felszerelt notebookokat.

0

Mobiltelefonokba szánt szoftvert mutat be jövő héten a Microsoft

2002. február 13. 10:47

[CNET] A Microsoft várhatóan jövő kedden mutatja be Phone Edition nevű szoftverét, amelynek segítségével a Pocket PC 2002 operációs rendszert használó kéziszámítógépek alkalmassá tehetők a vezeték nélküli internetelérésre és telefonálásra.

0

Nincs fennakadás a PowerVR Technologies fejlesztéseiben

2002. február 12. 23:30

Az STMicroelectronics - Imagination Technologies - PowerVR közötti kapcsolat még most is némileg zavaros, bár többé-kevésbé már kitisztult a kép. Mint tudjuk, az STMicro sajtóközleményben jelentette be alig pár napja, hogy eladja grafikus chipeket gyártó divízióját, megszabadul a mindössze 15 millió dollár éves bevételt hozó részlegtől.

0

Unreal II előzetes, meglepő megjelenési dátummal

2002. február 12. 20:54

A GameSpot oldalán megjelent (frissített) 5 oldalas előzetes néhány screenshot társaságában hosszasan taglalja a Legend Entertainment által fejlesztett Unreal II akciójáték pozitívumait -- némi történelmi áttekintés után.

0

Szabadalmat sért a PlayStation és az Xbox kontrollere

2002. február 12. 14:52

A rezgő játékvezérlőkkel kapcsolatos technológiákat fejlesztő Immersion Corporation hétfőn beperelte a Sonyt és a Microsoftot, arra hivatkozva, hogy a PlayStation, PlayStation 2 és az Xbox rezgő kontrollerének egyes részei a cég szabadalmait sértik.

0

Még ma megjelenik a 3DMark2001 SE?

2002. február 12. 04:23

Többen tudni vélik, hogy a Madonion hírlinkjei közé elpottyantott 2002-02-12 című, Be here... szövegű hírecske valami ilyesmit akar jelenteni. Mindenesetre érdekelne vajon, miért is kellene nekünk kifejezetten a mai napon a Madonion oldalára koncentrálnunk, ha nem az új 3DMark2001 miatt.

0

Megjelent és megvásárolható a SYSmark 2002 teljesítménymérő program

2002. február 12. 03:13

A Madonion bejelentette, hogy oldaláról elérhető és megvásárolható az iparág egyik etalonjának számító, széles körben használt SYSmark teljesítménymérő alkalmazás. A SYSmark 2002 továbbfejlesztett benchmark program applikációk egész sorát alkalmazza a teljesítmény mérésére, ezek segítségével pontosan megmutatja a tesztelt gép üzleti és internetes alkalmazások alatt elért teljesítményét.

0

Az ATi megpróbál felzárkózni, lépéselőnybe kerülni a Radeon 9000-es sorozattal

2002. február 12. 02:43

A GZeasy online orgánum oldalain megjelent információk szerint az ATi újabb grafikus chipjeit a CeBiten (márciusban), valamint májusban jelenti be. A RADEON 8500 XT, vagy RADEON 8500 Ultra néven ismert felpumpált GPU-ra épülő kártyák állítólag a jövő hónaptól már kaphatók is lesznek. A 8500 XT csupán órajelében különbözik majd az eredeti Radeon 8500-tól, 300 MHz lesz a mag órajele. A kártyákat 128 MB DDR SDRAM-mal fogják szerelni, mely a grafikus maggal szinkronban 300 MHz-en fut. Az biztos, hogy ezért a plusz 25 MHz-ért senki sem fog rohanni lecserélni nagy nehezen beszerzett Radeon 8500-as kártyáját.

0

A Creative is forgalmaz GeForce4-es videokártyákat

2002. február 11. 19:36

[Creative] Jó hír lehet azok számára, akik NVIDIA GeForce4 chippel szerelt videokártyák vásárlásán gondolkodnak, hogy a Creative Labs. is piacra dobja az NVIDIA legújabb csodáira épülő termékeit. A két cég korábbi összezördülése előtt a Creative NVIDIA chipes kártyái rendkívül népszerűek voltak hazánkban, nem utolsó sorban kedvező áruk miatt.

0

Az első IBM szerver memóriatöbbszöröző technológiával

2002. február 11. 13:55

Az IBM megkezdte az első olyan vékony kiszolgálók értékesítését, amelyekben megtalálható az MXT memóriatöbbszöröző technológia. Az első MXT-vel szerelt számítógép az IBM eServer xSeries 330 rackbe építhető vékony szerver, amely két Intel Pentium III processzort tartalmaz.

0

NVIDIA Quadro4 videokártyát varázsolhatunk egy forrasztópáka segítségével GeForce4 kártyánkból

2002. február 11. 04:12

[x-bit labs] A jól bevált trükkök, úgy tűnik, a GeForce4 családnál is használhatók: egy forrasztópáka, némi bátorság és kellő őrültség kíséretében vadonatúj GeForce4 kártyánkat akár Quadro4 kártyává is varázsolhatjuk. Az eredetileg csak április környékére várt, optimalizált meghajtókat használó Quadro4 kártyák elméletileg csak és kizárólag a meghajtóprogramban térnek majd el a jelenlegi GeForce4-es kártyáktól.

0

Hivatalos sajtóközleményben olvasható, hogy lesz Hercules 3D Prophet 4800, azaz KYRO II Ultra

2002. február 9. 02:58

A 3D Spotlight oldalon leközölt levél, mely állítólag a Hercules PR részlegéről származik több szempontból is érdekes. Először is leszögezik benne, hogy a Prophet 4000 (KYRO) és 4500 (KYRO II) kártyák értékesítése, támogatása az eddigi mederben folyik tovább, valamint elsőként olvasható egy 3D Prophet 4800-as jelzésű kártya hivatalos sajtóközleményben, mely nem más, mint egy KYRO II Ultra lesz.

0

A Dell beszüntette Itanium alapú munkaállomásainak szállítását

2002. február 8. 20:35

[ExtremeTech] A világ legnagyobb PC-gyártó cégének számító Dell a héten megerősítette azokat a korábbi pletykákat, melyek szerint a gyenge kereslet miatt január végétől nem forgalmazza Intel Itanium processzorra épülő Precision Workstation 730 munkaállomását.

0

Az ATI egyelőre csupán szóban versenyez az NVIDIA-val

2002. február 8. 20:10

[3DCenter] A kanadai ATI úgy döntött, hogy addig is, amíg új fejlesztéseivel nem tud szembeszállni az NVIDIA-val, legalább szóban igyekszik kisebbíteni ellenfelének érdemeit. Amint az ismert, az NVIDIA szerdán jelentette be GeForce4 grafikus chipjeit, melyeket az iparág legfejlettebb és egyben leggyorsabb termékeiként harangozott be. A rivális ATI másként látja a helyzetet.

0

A Nike egy reklámfilm miatt beperelte a Segát

2002. február 8. 14:27

A világszerte ismert sportszergyártó, az amerikai Nike beperelte a Segát illetve a Leagas Delaney nevű reklámügynökséget egy videojáték reklámkampánya miatt.

0

A Sun is felkarolja a Linuxot

2002. február 7. 18:37

[CNET] Ma a Sun Microsystems arról számolt be, hogy a jövőben általános célú, Linux alapú szervereket is fog forgalmazni. Elemzők úgy tartják, hogy e döntés radikális változást jelent a cég korábbi stratégiájához képest, melynek alapvető eleme volt a Solaris operációs rendszer népszerűsítése.

0

Az USA-ban rekordévet zártak a videojáték-gyártók

2002. február 7. 13:43

[Wall Street Journal] Az amerikai videojáték-ipar rekordévet zárt tavaly, mivel a fogyasztók vevők voltak a Microsoft és a Nintendo legújabb játékkonzoljaira és a Sony is növelte a legnépszerűbb konzoljának elérhetőségét.

0

Kép az AMD logóval ellátott Ferrari versenyautóról

2002. február 7. 10:51

Tegnap számoltunk be arról, hogy a 2002-es szezonban az AMD is támogatni fogja a Ferrari Forma-1 csapatot. Végre képet is tudunk mutatni az olasz csapat tegnap bemutatott autójáról, az F2002-ről, amelyiknek a hátsó vezetőszárnyán látható az AMD logója.

0

John Carmack ezer arca

2002. február 6. 21:07

A Red Herring oldalain jelent meg egy izgalmas írás Lord of the Games címmel, mely az id Software legendás programozógurujának, John Carmacknak a személyiségét, munkamódszereit igyekszik megértetni az olvasóval, s melyben a játékok urán kívül az id több jelenlegi és volt munkatársa is megszólal. Íme egy rövid ízelítő a szövegből:

0

Az AMD szponzorálja a Ferrari Forma-1 csapatát

2002. február 6. 16:56

A világ második legnagyobb processzorgyártója, az AMD bejelentette, hogy a 2002-es versenyévadban támogatni fogja a Forma-1 versenysorozat jelenlegi világbajnokát, a Ferrari csapatot.

0

IBM MetaPad: a számítástechnika Pom-pomja

2002. február 6. 14:41

Hogy kicsoda Pom-pom? Nem ismerik? Pedig bámulatosan tudja változatatni az alakját, egyszer szőrpamacs, máskor papucs orrán pamutbojt vagy éppen szobafestő pemzli. Az IBM MetaPad egyszer asztali számítógép, másszor notebook, harmadszor hordható PC vagy éppen kézigép. A kártyapakli méretű gépet tegnap mutatták be a sajtónak.

0

Intel: az idén 2,8 GHz a határ

2002. február 5. 20:01

[The Inquirer] Az Intel legújabb processzorútiterve szerint az asztali Pentium 4 3 GHz-es változata idén már nem jelenik meg, debütálása a jövő év elején várható. A cég által megcélzott idei sebességmaximum 2,8 GHz lesz.

0

Gyorsít a VIA: KT333 helyett KT333A?

2002. február 5. 16:55

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap úgy értesült, hogy a tajvani VIA Technologies újragondolta korábban közzétett chipkészlet-útitervét, és úgy döntött, hogy nem dobja piacra a KT333 lapkakészletet, hanem helyette február 20-án annak ígéretesebb utódját, a KT333A-t jelenti be.

0

A Cisco és az IBM útjára bocsátja mobil irodai programját

2002. február 5. 12:54

[NetAktív] A mobil munkaerő forradalmának két élenjáró, globális cége -- a Cisco Systems, Inc. és az IBM -- bejelentette, hogy vállalatok, szállodák, konferenciaközpontok és más létesítmények számára közösen kívánnak biztonságos, nagysebességű, üzleti szintű internet-hozzáférést és egyéb kapcsolati szolgáltatásokat biztosítani. Az ügyfelek igényeinek kiszolgálása érdekében az IBM és a Cisco az üzletemberek számára tartózkodási helytől függetlenül, azonos minőségű irodai hálózati hozzáférést kíván biztosítani.

0

Az Intel beszünteti a 933 MHz-es Pentium III gyártását

2002. február 5. 10:44

Nemrég számoltunk be arról, hogy az Intel beszünteti a 0,18 mikronos Coppermine-128 magra épülő Celeron processzorok gyártását. A végzet most elérte a Pentium III chipeket is, amelyek a jövőben az 1 GHz-es változat kivételével kizárólag Tualatin magos változatban lesznek kaphatók.

0

Megjelent a mIRC IRC kliens 6-os verziója

2002. február 5. 02:08

A közkedvelt és igen széles körben használt IRC kliens, a mIRC újabb egész verziószámugrást könyvelhet el, letölthető 6.0-ás verziója. Az új program jelentős átalakításon esett kersztül, s mivel 16 bites rutinjainak nagy részét -- lényegében mindet -- eliminálta a program fejlesztője, csak 32 bites Windows alá érhető el ez a verzió.

0

A farkasember és az NVIDIA története

2002. február 4. 19:30

Az NVIDIA korábban rendkívül gondosan ügyelt arra, hogy új termékeiről semmiféle információ ne szivároghasson ki azok hivatalos bejelentése előtt, mi több, gyakran a bejelentések időpontját is titokban tartotta. S noha a cég most is paranoiásan őrködik a technológiai innovációk felett, a héten bejelentendő GeForce4 termékcsaláddal kapcsolatban korábban nem látott részletességben jelentek meg kiszivárogtatott információk.

0

Újabb európai videokártya-gyártó állt az ATI mellé

2002. február 4. 18:32

[Email] A kanadai ATI ma jelentette be, hogy az igazi nagyágyúnak számító Hercules után újabb európai gyártó állt a cég mellé. A nemrégiben megalakult Connect3D ugyan jelenleg nem tartozik a széles körben ismert gyártók körébe, az ATI mégis azt reméli, hogy a megegyezés révén jelentős piaci jelenlétre tehet szert Európában, s egyre nagyobb választékban tudja majd kínálni termékeit kontinensünkön.

0

A PlayStation 2 nem téved

2002. február 4. 15:11

Mint arról már korábban beszámoltunk, az amerikai profi futball liga döntője, a Super Bowl előtt a döntőbe jutott csapatok képviselői már 1996 óta hagyományosan megmérkőznek egy videojátékban is.

0

Az Adobe tovább folytatja a szerveroldali terjeszkedését

2002. február 4. 13:31

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] Az Adobe Systems pénteken bejelentette, hogy 72 millió $-os ajánlatot tett az Accelio nevű kanadai szoftvergyártó megvételére. Az Accelio olyan szerverszoftverekre specializálta magát, amelyek az elektronikus formanyomtatványokat kitöltő felhasználók által elküldött adatok útvonalának meghatározását és tárolását végzik.

0

ATi Radeon 8500: 128 MByte memória az igazi!

2002. február 4. 12:26

Az ATi bejelentette, hogy hamarosan a kiskereskedelemben is kaphatók lesznek a Radeon 8500LE grafikus kártyák, mégpedig 128 MByte DDR SDRAM-mal szerelve. Korábban ezek a kártyák csak OEM kivitelben kerültek piacra és csak számítógépgyártók férhettek hozzá.

0

A szakma kedvezően fogadta a második generációs Itanium chipeket

2002. február 4. 11:53

Az ezen a héten San Franciscóban zajló International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) rendezvényen az Intel számos új részletet hoz nyilvánosságra a 64 bites Itanium processzorcsalád következő tagjáról, amelyet McKinley néven ismerünk.

0

A Sony PlayStation 2 megjósolja a futballdöntő győztesét

2002. február 1. 16:09

A PlayStation 1995-ös megjelenése óta hagyomány, hogy az amerikai profi fociliga nagydöntőjét, a Super Bowlt játszó csapatok egy-egy játékosa a sportesemény előtt pár nappal a virtuális pályán is összeméri tudását.