Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 9. 14:39

Butterfly Grid: forradalom az internetes játékokban

A nemrégiben alakult Butterfly.net és az IBM közös megoldást dolgoztak ki, amely leegyszerűsíti az internetes többjátékos szoftverek fejlesztését.

A nemrégiben alakult Butterfly.net és az IBM közös megoldást dolgoztak ki, amely leegyszerűsíti az internetes többjátékos szoftverek fejlesztését.

A "Grid"-ek interneten keresztül összekötött kiszolgálófürtök, melyek szabványos protokollokat és egyéb nyílt technológiákat alkalmaznak -- többek közt Linuxot. A hálózat lehetővé teszi, hogy a felhasználók szabványos internetprotokollok segítségével osszanak meg tartalmat, egymástól távol eső szervezetek oszthatják meg egymással alkalmazásaikat, adataikat és erőforrásaikat.

A "Butterfly Grid" névre hallgató technológia lényege, hogy a tetszőleges méretű számítógéphálózat erőforrásait a játékok népszerűsége, az online kapcsolatban levő játékosok száma szerint ossza el. A Grid egy teljesen egyedi, a Butterfly.net által fejlesztett szoftveren alapul, a hardvereket az IBM biztosítja. A hálózat központjai rackbe építhető IBM eServer xSeries számítógépekből álló, Linux operációs rendszert futtató szerverfarmok.

A vállalatok bejelentése szerint a játékfejlesztők jelentősen csökkenthetik a fejlesztési költségeket azáltal, hogy nem alakítják ki a saját többjátékos rendszerüket, hanem a Butterfly.net megoldását választják. Az ehhez szükséges PC-s, kéziszámítógépes és konzolos függvénykönyvtárak letölthetők a Butterfly.net oldaláról.

A Butterfly.net állítása szerint az általa használt rendszer egyszerre gyakorlatilag végtelen számú játékos egyidejű jelenlétét teszi lehetővé, nincs szükség a felhasználók régiók szerinti fizikai elkülönítésére. A Butterfly megoldásáért cserébe a fejlesztők online játékből adódó bevételeinek bizonyos részét kéri.

És hogy mit jelent ez a játékosok szempontjából? A Butterfly.net vezetői szerint simább és gyorsabb online játékot, felesleges várakozás és a kapcsolat megszakadása nélkül, ráadásul akár több millióan is tartózkodhatnak ugyanabban a virtuális világban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról