vállalati it archívum - 2002 szeptember

2002
szeptember

0

A Dell valóban érdeklődik a Hammer iránt

2002. szeptember 30. 18:24

A Dell nemrégiben hivatalosan is megerősítette, hogy a vállalat komolyan mérlegeli az AMD nyolcadik generációs processzorainak felhasználását. Amint az ismert, a világ második legnagyobb PC-gyártója története során sosem forgalmazott AMD processzorokkal szerelt számítógépeket.

0

Megjelent a Red Hat Linux 8.0

2002. szeptember 30. 16:07

[Red Hat] Megjelent a Red Hat legújabb, általános célú felhasználásra szánt disztribúciója. A rendszer más disztribúcióktól eltérően egységes grafikus felületet (Red Hat Bluecurve interface) mutat, függetlenül attól, hogy a felhasználó a GNOME 2 vagy a KDE 3 környezetet használja (a rendszer alapértelmezett grafikus felülete egyébként a GNOME 2). A 2.4.18-as kernelre épülő friss Red Hat Linux néhány új grafikus rendszerbeállító-programot is tartalmaz, és a sajtóanyagok szerint a gyakori feladatokhoz igazított menük fogadják a telepítés után a felhasználót.

0

Jelentős elbocsátásokra készül az Infogrames

2002. szeptember 30. 12:28

Az Infogrames francia játékkiadó vállalat 280 alkalmazott elbocsátását tervezi -- adta hírül a Les Echos napilap mai száma. A leépítések a vállalat francia központjában történnek és az alkalmazottak 60 százalékát érintik. A cég ezen felül német és angol kirendeltésénél is létszámcsökkentésre készül.

0

Új technológiát fejlesztett ki az IBM nanocsövek gyártásához

2002. szeptember 30. 11:06

Alig pár hónapja mutatta be nanocsöves technológiáját az IBM, a cég kutatói máris újabb áttörésről számolhatnak be. A karbon nanocsövek segítségével nagyobb teljesítményű processzorok, számítógépek építhetők, bár a technológia gyakorlati alkalmazása még a jövő zenéje.

0

Ünnepélyes keretek között bemutatkozott a PalmSource

2002. szeptember 27. 14:00

A Palm operációs rendszert fejlesztő PalmSource tegnap mutatta be a nyilvánosságnak új emblémáját, illetve új székhelyét, amely a kaliforniai Sunnyvale-ben található. A rendezvényen az operációs rendszert licencelő cégek, fejlesztők és felhasználók képviselői egyaránt megjelentek.

0

Biztonsági rést fedeztek fel a Microsoft Virtual Private Network (VPN) megoldásában

2002. szeptember 27. 11:51

[News.com] Meglehetősen kellemetlen rést fedeztek fel a Microsoft biztonságosnak hitt VPN (Virtual Private Network) csatornát biztosító PPTP (poin-to-point tunnelig protocol) prokolljában. A VPN segítségével távoli dolgozók csatlakozhattak vállalati hálózatokhoz az interneten, adathálózatokon keresztül. A protokoll hibáját kihasználva sebezhetővé válhatnak a vállalati intranetek, belső hálózatok.

0

Október 2-án adják ki a Need for Speed Hot Pursuit 2 játszható demóját

2002. szeptember 26. 22:42

Az Electronic Arts közleménye szerint a konzolos megjelenés napján, azaz október másodikán adják ki a Need for Speed Hot Pursuit 2 játszható demóját PC-re. Ez a verzió a Calypso Coast nevű tengerparti pályát fogja tartalmazni, ahol az út fölé hajló pálmafák alatt száguldozhatunk a két választható sportkocsi (Lamborghini Murciélago és Ferrari Barchetta Pinifarina) ülésében.

0

Bejelentették az Xbox Live csomaghoz mellékelt két játék címét

2002. szeptember 26. 21:56

A Microsoft hivatalosan is megerősítette, hogy az Xbox Live európai csomagjában két játékot találhatunk majd, a Whacked! -et, valamint a MotoGP -t. Sajnos azonban ezek nem teljes verziók lesznek, hanem csupán néhány kipróbálható pályát tartalmaznak majd. A Whacked! például három helyszínt és három különböző játékmódot tartalmaz majd.

0

SiS Xabre 400: az ígéretes kísérlet

2002. szeptember 26. 21:32

Az SiS az idei CeBIT-en mutatta be új GPU-architektúráját, melyet -- szakítva a korábbi fantáziátlan, sorszámokat felvonultató elnevezésekkel -- Xabre névre keresztelt. Számos jel mutatott arra, hogy a vállalat nagy reményeket fűz az új grafikus processzorhoz. Xabre vagy nem Xabre, ez itt a kérdés.

0

GeForce chipes videokártyákat jelentett be a Terratec

2002. szeptember 26. 18:17

[Clubic.com] Tovább színesítette termékpalettáját a német Terratec, a hangkártyák, hangszórókészletek és egyéb kiegészítők mellett mától videokártyákat is értékesít. A cég első termékei az NVIDIA chipjeire épülnek.

0

A Sony hamarosan piacra dobja a PlayStation 2-höz szánt TV-tuner bővítőjét

2002. szeptember 26. 15:10

A Sony hamarosan bemutatja PlayStation 2 konzolokhoz szánt kiegészítőjét, amely segítségével a készülék valóságos multimédiás szórakoztatóközponttá alakítható. A hírek szerint a csomagban TV-tuner és merevlemez is megtalálható lesz, így a gép képes lesz műsorok rögzítésére, lejátszására, illetve time-shifting funkcióra is.

0

Még az idén elindul az Xbox Live európai tesztüzeme

2002. szeptember 26. 14:26

A Microsoft képviselői megerősítették, hogy Európában még az idén megkezdődik az Xbox Live internetes többjátékos szolgáltatás tesztje. A próbaüzem ideje alatt 3000 játékos csatlakozhat a hálózathoz, akiket német, francia és angol jelentkezők közül választanak ki.

0

Már dolgoznak a Soldier of Fortune 2 xboxos változatán

2002. szeptember 26. 13:44

Az Activision tegnap jelentette be, hogy a PC-re nemrég megjelent Soldier of Fortune II: Double Helix című programjuk elkészül a Microsoft konzoljára is. Az xboxos fejlesztésen a Gratuitous Games nevű fejlesztőcsapat jelenleg is dolgozik. Köszönhetően az Xbox Live internetes szolgáltatásnak, a játékosoknak lehetőségük lesz deathmatch, team deathmatch, elimination, valamint infiltration játékmódokban is összemérni tudásukat.

0

Az Intel megnyitotta első európai mikroprocesszor-fejlesztési központját

2002. szeptember 26. 12:48

[Mmd] Az Intel Corporation megnyitotta első európai mikroprocesszor-kutatási és fejlesztési központját: az Intel Labs Barcelona (ILB) a barcelonai Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) egyetemen található. A labor segít bővíteni az Intel számára az iparágvezető mikroprocesszor-kutatási és fejlesztési funkcióit, valamint abban, hogy iparágvezető teljesítményű mikroprocesszorokat gyártson a jövőben is.

0

Október 1-jén érkeznek az új Athlon XP processzorok?

2002. szeptember 25. 18:12

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap ma meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az AMD október 1-jén jelenti be új, gyorsabb rendszerbuszt használó Athlon XP processzorait. A cég a lap értesülései szerint két modellt is piacra dob 2700+ és 2800+ modellszámozással.

0

Az NVIDIA bejelentette az AGP 8X interfészt támogató grafikus processzorait

2002. szeptember 25. 15:32

Az NVIDIA ma rafináltan szövegezett sajtóközleményben jelentette be az AGP 3.0 specifikációnak megfelelő AGP 8X interfészt támogató, korábban NV18 és NV28 kódnéven ismert grafikus processzorait. A cég pr osztálya bizonyára sokat gondolkodott azon, hogy az önmagában kevés izgalmat ígérő eseményből miként formáljon világrengető hírt. Minthogy azonban számos konkurens vállalat, így a kanadai ATI és a tajvani SiS is rendelkezik már a gyorsabb AGP buszt támogató termékekkel, az NVIDIA azt hangsúlyozta, hogy az AGP 8X minden valós és vélt előnyét a piac összes szegmensébe eljuttatja.

0

A Lexmark gyárt nyomtatókat a Dell számára

2002. szeptember 25. 11:02

[CNET, WSJ] Hosszú hónapok találgatásainak vetett véget tegnap a Dell, amikor bejelentette: a világ második legnagyobb nyomtatógyártója, a Lexmark készíti majd a cég számára a nyomtatókat és a kiegészítőket. A megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra a felek. A Dell szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy az nem kizárólagos, és addig tart, amíg mindkét félnek haszna származik belőle.

0

Az NVIDIA csak októberben kezdi meg az nForce2 szállítását

2002. szeptember 25. 10:02

A tajvani DigiTimes értesülései szerint az NVIDIA október elején kezdi meg nForce2 lapkakészletének szállítását. A lap alaplapgyártóktól úgy tudja, hogy a termék piacra dobását a DDR400 tervezetnek megfelelő memóriákkal és az AGP 8X szabvánnyal kapcsolatos kompatibilitási problémák hátráltatták. A vezető gyártók október 1-ére várják a szállítmányok megérkezését, de a termékek tesztelése miatt a piaci megjelenés tovább tolódhat.

0

Akciójáték készül a Skorpiókirály című mozifilmből

2002. szeptember 25. 08:58

A Universal Interactive bejelentette, hogy játékot készít a Skorpiókirály című mozifilmből. A The Scorpion King: Rise of the Akkadian című programmal a konzolpiacot célozzák meg, így a játék PlayStation 2 és GameCube gépekre fog megjelenni.

0

Letölthető a Matrox Apptimizer alkalmazás a Surround Gaming támogatásához

2002. szeptember 24. 19:44

[Matrox] Új alkalmazással segíti a Matrox a Parhelia videokártyát használó játékosokat. Az Apptimizer alkalmazás segítségével gyorsan és egyszerűen optimalizálhatjuk a kártyát az adott játékhoz, sőt, a Surround Gaminghez szükséges beállításokat is bekonfigurálja számunkra a szoftver.

0

Két új Lord of the Rings játékot jelentett be a Vivendi

2002. szeptember 24. 17:15

A Vivendi Universal Publishing bejelentette, hogy fejlesztőcsapatai két új, a Lord of the Rings licencre épülő játékon dolgoznak. Az első a The Lord of the Rings: Middle-earth Online , mely egy interneten játszható szerepjáték lesz. Itt egy teljesen 3D-s világként barangolhatjuk be Középföldét.

0

Újabb extravagáns külsejű videokártya a Triplextől

2002. szeptember 24. 15:46

[RivaStation] A tajvani Triplex október elején jelenti be újabb extravagáns külsejű videokártyáját. A TX-680 az NVIDIA GeForce4 MX440 8X (NV18) grafikus processzorra épül, mely az előzetes információk szerint hivatalosan csak szeptember 25-től létezik. És hogy a puszta AGP 8X-támogatáson túl is legyen oka a vásárlóknak megvásárolni a terméket, a Triplex számos extrával ruházza fel.

0

Új egerek a Logitechtől

2002. szeptember 24. 14:52

[ZDNet] Tovább folytatódik a két cég közötti egér- és billentyűzetháború: a Microsoft új termékeire válaszul a Logitech tegnap bemutatta legújabb egereit, az MX-sorozat modelljeit. Az új egerek rendkívül dizájnosak, színeikben és legömbölyített formájukban pontosan passzolnak a Gateway és a Hewlett-Packard legújabb PC-ihez.

0

Csempészett számítógépek: a vásárlók gépeit is lefoglalhatják

2002. szeptember 24. 09:42

[Magyar Hírlap] Egy kétszázmillió forint értékű csempészett számítógépalkatrész-szállítmány lefoglalásával sikerült felszámolni egy évek óta működő nemzetközi csempészbandát. A bűncselekmény-sorozat magyar és görög résztvevői több év alatt mintegy 2 és félmilliárd forint értékben csempésztek Magyarországra számítógépalkatrészeket -- adta hírül a Magyar Hírlap .

0

A tajvani Hon Hai jelentős megrendelést kapott a Nintendótól

2002. szeptember 23. 21:46

[AsiaBizTech] Tajvani források szerint a Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. nemrég 347 millió dolláros megrendelést kapott a Nintendótól Game Boy és GameCube játékkonzolok gyártására. A Hon Hai már jó ideje gyártja a Sony PS és PS2 konzolokat.

0

A HP nyilvánosságra hozta első, Oracle adatbázissal és Linux operációs rendszerrel elért, fürtözött TPC-C teszteredményét

2002. szeptember 23. 11:48

[Noguchi] A HP bejelentette, hogy Linux TPC-C benchmark-tesztnek vetette alá Oracle 9i Real Application Clusters adatbázist és Red Hat Linux Advanced Server operációs rendszert futtató HP ProLiant szervereit. Az elért eredmények alapján a HP ProLiant az első olyan iparági szabvány szerverplatform, amely nagyvállalati kategóriájú teljesítményt nyújtott fürtözött Oracle adatbázissal, Linux-környezetben.

0

A Blizzard bejelentette új játékát, a Starcraft Ghostot

2002. szeptember 22. 09:39

A Tokyo Game Show rendezvényen a Blizzard Entertainment bejelentette legújabb programját, a Starcraft Ghostot, mely egy Starcraft univerzumban játszódó taktikai-akciójáték lesz. A fejlesztést a Blizzard és a Nihilistic Software közösen végzi.

0

Október elején kerül a boltokba a Need For Speed Hot Pursuit 2

2002. szeptember 22. 09:31

Az Electronic Arts bejelentette, hogy elkészült nagy sikerű autóverseny sorozatának következő darabja, a Need For Speed Hot Pursuit 2. A program mindhárom következő generációs konzolra (PlayStation 2, Xbox, GameCube), valamint PC-re is megjelenik. Az előbbi változatok egységes megjelenési dátuma október elseje, míg a számítógéptulajok október 21-től kereshetik a boltokban a Hot Pursuit 2-t.

0

A Maxtor, Seagate, Western Digital csupán egy év garanciát vállal októbertől egyes merevlemezeire

2002. szeptember 20. 20:17

[Clubic.com] Október elsejétől csupán egy év garanciát vállal a jelenlegi hárommal szemben bizonyos merevlemezeire a Maxtor és a Seagate. A híresztelésekkel ellentétben a Western Digital merevlemezei kontinensünkön továbbra is három év garanciával lesznek kaphatók, a WD csupán Észak Amerikában forgalomba hozott termékeit értékesíti egy évre csökkentett garanciával.

0

Az AMD alelnöke a Hammer és a Barton késéséről

2002. szeptember 20. 15:11

Az AMD eredetileg még az idén meg akarta kezdeni a ClawHammer magos nyolcadik generációs Athlon processzorok szállítását, azonban ezt kénytelen volt a jövő év első negyedévére halasztani. Egy Tajvanon tartott konferencián Richard Heye, az AMD alelnöke elmondta, hogy a késés hátterében a SOI (Silicon-On-Insulator) gyártástechnológia körüli problémák, valamint a mag áttervezéséből adódó csúszás áll.

0

Új tranzisztortechnológián dolgozik az Intel

2002. szeptember 20. 13:10

Az Intel tegnap jelentette be, hogy kutatói egy ún. tri-gate (háromkapus) tranzisztorstruktúrán dolgoznak. A vállalat azt is közölte, hogy laboratóriumában elkészítették a tranzisztor 60 nm-es kapuhosszúságú prototípusát.

0

Az Apple látókörében az IBM 64 bites PowerPC processzora

2002. szeptember 20. 10:28

Az Eweek tegnap arról számolt be, hogy az Apple már jó ideje teszteli az IBM új 64 bites PowerPC processzorát. A vállalat korábban már kilátásba helyezte, hogy 2003-ban újragondolja a Macekben felhasznált processzorokkal kapcsolatos stratégiáját, és minden lehetőséget, így az x86-os és az új IBM PowerPC architektúra felhasználásának esélyeit is megvizsgálja.

0

A SiS is kihátrál a mostoha sorsú DDR400 mögül

2002. szeptember 19. 19:32

A tajvani DigiTimes értesülései szerint a Silicon Integrated Systems (SiS) nem dobja piacra a korábbi terméktervekben szereplő, a DDR400 tervezetnek megfelelő memóriamodulokat támogató lapkakészleteit. A döntés hátterében a DDR400 körüli problémák állnak.

0

Továbbra is veszteséges a Red Hat

2002. szeptember 19. 18:49

[WSJ, Red Hat] A Red Hat kedden tette közzé második pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat enyhe veszteségről számolt be, miközben árbevétele elmaradt a korábbi előrejelzésektől.

0

Az NVIDIA szeptember 25-én jelenti be régi-új grafikus processzorait

2002. szeptember 19. 16:03

A tajvani DigiTimes értesülései szerint az NVIDIA hivatalosan szeptember 25-én jelenti be jelenleg is kapható grafikus processzorainak 8x AGP interfészt támogató változatait. Az NV18-ra épülő kártyák még októberben piacra kerülnek, míg az NV28-ra legalább novemberig várni kell.

0

Megjelent a LindowsOS operációs rendszer 2.0 verziója

2002. szeptember 19. 14:10

A Lindows.com szerdán bejelentette, hogy elérhető a LindowsOS operációs rendszer 2.0 verziója, amely számos újdonságot tartalmaz, többek között javított hálózati támogatást, több, mint 800 nyomtató felismerését, valamint új kezelőfelületet. A LindowsOS 2.0 a korábbinál fejlettebb funkciókat biztosít a hordozható gépek tulajdonosainak, például bővebb energiagazdálkodási beállítási lehetőségeket és a cég bejelentése szerint egyszerűbben telepíthetők a vezeték nélküli hálózati kártyák is.

0

Exkluzív kivitelű Pentium 4 alaplapokat mutatott be az Albatron

2002. szeptember 19. 10:23

[x-bit labs] A tajvani Albatron két új alaplapot mutatott be, amelyeknek érdekessége az ezüstözött bevonattal ellátott nyomtatott áramköri lemez. Az új termékek neve Silver PX845G és PX845E, az előbbi az Intel i845G, az utóbbi az Intel i845E chipsetre épül.

0

Megjelent a No One Lives Forever 2 akciójáték demója

2002. szeptember 19. 08:53

Megjelent a No One Lives Forever 2 akciójáték hivatalos, 157 MB terjedelmű demó változata. Mint ismeretes, néhány napja már napvilágot látott egy nem hivatalos példány, amiben azonban nem volt teljesen optimalizálva a kód. Ebben a demó verzióban három helyszínen (Japán, Szibéria, titkos vízalatti bázis) összesen négy pályát próbálhatunk ki.

0

Októberben kerülnek piacra az NV18 chipes videokártyák

2002. szeptember 18. 20:03

Egy francia magazin értesülései szerint október közepén várható az NVIDIA NV18 grafikus processzorra épülő videokártyák megjelenése. A lap úgy tudja, hogy az MSI ekkor dobja piacra GeForce4 MX440 8X elnevezésű kártyáját. Az NV28-ra épülő MSI GeForce4 Ti4200 8X megjelenése egy hónappal később, november közepén esedékes.

0

Szeptember 23-án érkezik a United Linux első publikus bétája

2002. szeptember 18. 18:44

[SuSE, CNET] A United Linux ma jelentette be, hogy a disztribúció első nyilvános bétája szeptember 23-tól lesz elérhető. A tesztverziót a United Linux honlapján keresztül lehet majd letölteni. A United Linux 1.0-ra épülő első kereskedelmi változatok megjelenése november elején várható.

0

Az Intel bejelentette 2 GHz-es Celeron processzorát

2002. szeptember 18. 17:45

Miután már közel egy hete mind a Távol-Keleten, mind pedig hazánkban megvásárolható volt, az Intel bejelentette 2 GHz-es Celeron processzorát. Az új chip csupán a fejlettebb gyártástechnológia tekintetében tér el a korábbi Celeronoktól.

0

Quad Band Memory technológia a VIA lapkakészleteiben

2002. szeptember 17. 19:52

A tajvani VIA Technologies és az S3 Graphics ma sajtóközleményben jelentette be, hogy licencmegállapodást írt alá a Kentron Technologieszel. A szerződés értelmében az előbbi cégek jogosultak a Kentron által kifejlesztett QBM (Quad Band Memory) technológia használatára.

0

A HP Red Hat Linux operációs rendszerrel szállítja Itanium 2 munkaállomásait

2002. szeptember 17. 15:24

A Hewlett-Packard megkezdte Intel Itanium 2 processzorra épülő munkaállomásainak értékesítését. A számítógépeket HP-UX mellett a Red Hat Linux munkaállomásokhoz összeállított változatával is lehet rendelni, ráadásul a linuxos konfigurációk ára október 18-ig 20 százalékkal alcsonyabb a listaárnál.

0

Már novemberben piacon lehet a SiS655 lapkakészlet

2002. szeptember 17. 11:56

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap értesülései szerint a tajvani SiS kétcsatornás DDR memóriavezérlővel rendelkező lapkakészlete már novemberben piacra kerülhet. Így a Pentium 4 processzorokhoz szánt SiS655 révén még az év vége előtt építhetőek lesznek kétcsatornás memóriavezérlővel ellátott asztali számítógépek is.

0

Ingyenes StarOffice európai és afrikai iskolák számára

2002. szeptember 17. 10:07

[CNET, WSJ] A Sun Microsystems ma újabb nagyszabású kampányt indít a StarOffice irodai programcsomag népszerűsítésére. A vállalat több mint 650 millió dollár értékben ajánl fel ingyenes csomagokat európai és afrikai oktatási intézmények számára.

0

A LucasArts elindította a Gladius új hivatalos honlapját

2002. szeptember 17. 08:14

A LucasArts elindította a Gladius hivatalos honlapjának felújított verzióját. A weboldalon részletesen megismerhetjük a karaktereket, fegyvereket és az egyéb, játékkal kapcsolatos részleteket. Ezek mellett 40 új kép és egy rövid videó is felkerült az eddigi anyag mellé.

0

Letölthető az Unreal Tournament 2003 hivatalos demója

2002. szeptember 14. 09:05

Megjelent, itt van végre, letölthető: a pletykáknak megfelelően hajnali 5 órakor végre elérhetővé vált az év legjobban várt demója, az Unreal Tournament 2003 akciójáték játszható demóverziója.

0

Elkészült a Prisoner of War című játékprogram

2002. szeptember 14. 07:44

A Codemasters bejelentette, hogy elkészült a Prisoner of War című játékuk, mely így hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhet. A program PC-s verziójának észak-amerikai megjelenési dátuma 2002. szeptember 17., de a PlayStation 2-es, valamint az xboxos változat már néhány hete megvásárolható.

0

Újabb Drivezilla merevlemezt jelentett be a Western Digital

2002. szeptember 13. 15:44

A Western Digital ma jelentette be, hogy piacra dobja gigászi méretű Drivezilla merevlemezének megnövelt méretű cache-sel szerelt változatát. A 200 Gbyte kapacitású WD Caviar Special Edition immár 8 Mbyte-os pufferrel rendelkezik.

0

Hibás merevlemezek becserélésére kényszerül a Fujitsu

2002. szeptember 13. 09:43

[Bloomberg] A vállalati számítógépek piacán Japán legnagyobb gyártójának számító Fujitsu ma bejelentette, hogy a cégnek várhatóan 300 000 darab merevlemezt kell becserélnie, miután nemrégiben fény derült azok hibájára. A vállalat részvényárfolyama a hír hatására 4,9%-kal esett vissza.

0

Csúszik a Barton és a ClawHammer megjelenése

2002. szeptember 13. 08:32

[CNET, AP, Dow Jones] Tegnap az Advanced Micro Devices módosította processzorútitervét: a vállalat egy negyedévvel későbbre tolta az Athlon XP újabb generációjának, valamint az asztali számítógépekbe szánt ClawHammer processzornak a megjelenési dátumát.

0

Megjelent a Conflict: Desert Storm akciójáték demó verziója

2002. szeptember 13. 07:52

A 3DGamers játékmagazinnak sikerült beszereznie egy demó verziót a SCi és a Pivotal Games fejlesztőcsapat legújabb háborús játékából, a Conflict: Desert Stormból. A kipróbálható verzióban egy pálya áll rendelkezésünkre, melyen a brit SAS speciális alakulatával, vagy az amerikai Delta Force kommandóval indulhatunk harcba.

0

Különleges alaplap a kínpadon: AOpen AX4B-533 Tube alaplap tesztje

2002. szeptember 12. 18:25

[Digit-Life.com] Alig három hónapja történt, hogy az AOpen bemutatta a világ egyik legfurcsább alaplapját. Az AOpen AX4B-533 alaplapján ugyanis az AC97 kodek mellett egy valódi rádiócsöves erősítő is helyet kapott. Várható volt, hogy előbb-utóbb valamelyik nagyobb teszteléssel foglalkozó oldal is lecsap az új, különleges jövevényre.

0

IDF: elkészült az AGP 3.0 specifikáció végleges változata

2002. szeptember 12. 11:34

Az Intel tegnap az IDF-en jelentette be, hogy elkészült az AGP 3.0 specifikáció végleges változatával: ez a dokumentum részletezi az AGP 8x néven ismert technológiát. A cég egyben azt is közölte, hogy ez az utolsó AGP interfész, hiszen 2003 végétől az iparág várhatóan átáll a korábban Arapahoe vagy 3GIO néven ismert PCI Express soros interfésztechnológiára.

0

IDF: két új Xeon processzort jelentett be az Intel

2002. szeptember 11. 19:02

Az Intel -- a várakozásoknak megfelelően -- ma bejelentette egy- vagy kétprocesszoros munkaállomásokba és szerverekbe szánt új Xeon processzorait. Az új modellek 2,8 és 2,6 GHz-es sebességen üzemelnek.

0

Itanium: egyelőre nem lesz két processzormag egy lapkán

2002. szeptember 11. 14:23

[CNET, IDG] Az Intel Developer Forum egyik kerekasztal-beszélgetésén Mike Fister, a cég vállalati platformokért felelős igazgatója elmondta, hogy cége az Itanium processzorcsalád esetében egyelőre nem tervezi két processzormag egyetlen chipre történő integrálását, ennek az ideje csak az évtized közepe táján érkezik el.

0

Intel Banias: az órajel nem minden

2002. szeptember 10. 17:43

Az ExtremeTech információi szerint Paul Otellini, az Intel elnöke tegnap egy újságírókkal folytatott kerekasztal-beszélgetésen elmondta, hogy cége az AMD által bevezetett modellszámozáshoz hasonló teljesítményjelölési módszert vezet be az előreláthatólag a jövő évben megjelenő, jelenleg Banias kódnéven ismert mobil processzoránál.

0

IBM CATIA tervező szoftverek a hazai műszaki felsőoktatásban

2002. szeptember 10. 16:13

[Mmd] Debrecenben az Informatika a Felsőoktatásban 2002 című konferencia sajtótájékoztatóján Dr. Detrekői Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora jelképesen átvette az ingyenes, oktatási CATIA licenceket tartalmazó csomagot, melyet az IBM Magyarországi Kft. részéről Ákos György, GMB Sales Manager nyújtott át.

0

AMD: újabb mérföldkő a tranzisztortechnológiában

2002. szeptember 10. 12:25

Az AMD ma jelentette be, hogy a cég kutatóinak sikerült megépíteniük a világ legkisebb double gate tranzisztorát. A Fin FET struktúrájú tranzisztor kapuelektródája (gate) mindössze 10 nanométer méretű, ami hatszor kisebb, mint a jelenleg használt tranzisztorok gate-hossza. A sunnyvale-i cég állítása szerint az innovációnak köszönhetően a jövőben akár 1 milliárd tranzisztor is elhelyezhető lesz egyetlen chipen.

0

Intel Developer Forum: első nap

2002. szeptember 10. 09:28

A hagyomány szerint San Jose ad otthont az őszi Intel Developer Forumnak, a világ legnagyobb félvezetőgyártó cége által szervezett szakmai rendezvénynek, amelyre idén összesen mintegy 4 ezer kutató, mérnök, szoftverfejlesztő, elemző és újságíró jött el. Cikkünkben az első nap eseményeiről számolunk be.

0

A Sony Music adja ki a GTA Vice City zenei albumát

2002. szeptember 10. 08:42

A Rockstar Games bejelentette, hogy a Sony Music fogja kiadni a GTA Vice City zenei albumát. Az Egyesült Államokban október 29-én megjelenő hét CD-ből álló gyűjtemény a 80-as évek zenei kollekcióját vonultatja fel (Blondie, Kool & the Gang, Grandmaster Flash).

0

A HP elkészítette a világ legnagyobb adatsűrűségű memóriáját

2002. szeptember 9. 18:20

[SBN] A HP Labs ma jelentette be, hogy a vállalat kutatóinak sikerült elkészítenie egy olyan apró memória-áramkört, amely kevesebb, mint egy négyzetmikronnyi területen helyezkedik el. E mikroszkopikus, 64 bites memóriából 10 000 darab férne el egyetlen emberi hajszál végén. A felfedezést Stanley Williams, a HP Labs kutatója és a kvantumfizikai részleg igazgatója ismertette a svéd Királyi Technológiai Intézet fennállásának 175. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

0

Kép a hamarosan megjelenő Athlon XP 2700+ processzorról

2002. szeptember 9. 15:23

A [H]ard|OCP oldalain megjelent egy fotó egy AMD Athlon XP 2700+ processzorról. Amint arról többször beszámoltunk, ez lesz az első olyan Athlon XP-modell, amely már gyorsabb, 333 MHz-es sebességű rendszerbuszt használ.

0

Újabb pletykák az NVIDIA NV30-ról

2002. szeptember 9. 13:54

A múlt héten a japán PC Watch oldalain jelent meg egy írás, amelynek szerzője az NVIDIA következő generációs, jelenleg NV30 kódnéven ismert grafikus processzorának várható megjelenési idejét próbálta megbecsülni. A cikk szerint több termékkel is késik az NVIDIA, hiszen a korábban nyár környékére ígért NV28 és NV18 (a GeForce4 sorozat 8x AGP interfészt támogató változatai) még mindig nincsenek a piacon, a még júliusban bejelentett nForce2-ről nem is beszélve. A szerző azt sugallja, hogy e késések hátterében részben az áll, hogy az NVIDIA számos projekten dolgozik párhuzamosan.

0

Ma kezdődik az őszi Intel Developer Forum

2002. szeptember 9. 11:00

A kaliforniai San Joséban ma veszi kezdetét az Intel Developer Forum Fall 2002 rendezvény. Várhatóan jó néhány Intel-újdonságról lebben fel a fátyol az eseményen, melyekről a helyszínen tartózkodó tudósítónk révén folyamatosan igyekszünk tájékoztatni olvasóinkat.

0

Különleges Doom 3 effektek a Quake első részében

2002. szeptember 9. 09:10

A Quake első részének szabadon felhasználható motorja az alapja annak a különleges modnak, melyet Charles Hollemeersch készít. A program érdekessége, hogy több olyan effektet fog tartalmazni, melyet csak a jelenleg fejlesztés alatt álló Doom 3 fog tudni produkálni. Ilyen algoritmus a tárgyakra vetődő valós idejű árnyék, és a különböző különálló fényforrások kezelése, vagy az élethű víz-, tükör- és üvegábrázolás.

0

Elérhető az AMD x86-64 programozói kézikönyv

2002. szeptember 6. 17:59

Az AMD a héten hozzáférhetővé tette a nyolcadik generációs processzorcsaládjában debütáló x86-64 architektúra angol nyelvű programozói kézikönyvét. A vaskos munka öt kötetben tölthető le a cég szerveréről.

0

Megjelenésük előtt is hozzáférhetőek az SAP Itanium 2-re portolt alkalmazásai

2002. szeptember 5. 18:28

[Mmd] Az Intel és a Microsoft ma jelentette be, hogy az SAP AG-vel kötött megállapodás értelmében -- a kereskedelmi szállításokat megelőzően -- mindhárom cég vásárlói hozzáférhetnek az Intel Itanium 2 alapú rendszerein a Microsoft Windows Advanced Server Limited Edition (LE) és a (64 bites) Microsoft SQL Server 2000 Enterprise Edition környezetben futó SAP R/3 Enterprise Solutionhoz, és az SAP Advanced Planner and Optimizerhez (SAP APO-hoz), a mySAP Supply Chain Management (SCM) egy összetevőjéhez. Az előzetes értékesítési program beindítása egybeesik a HP Itanium 2 alapú rendszereinek szeptemberi megjelenésével. Hamarosan további gyártók is csatlakoznak a programhoz.

0

A jövő héten új Xeon processzorokat mutat be az Intel

2002. szeptember 5. 15:30

A CNET értesülései szerint az Intel a jövő héten kezdődő őszi Intel Developer Forumon két új Xeon processzort jelent be. Az egy- vagy kétprocesszoros munkaállomásokba és szerverekbe szánt új Xeon 2,6 és 2,8 GHz-en üzemel majd, így sebesség tekintetében utoléri az asztali számítógépekbe szánt Pentium 4 processzorokat.

0

Jövőbeni VIA lapkakészletek AMD processzorokhoz

2002. szeptember 5. 14:41

A VIA hivatalos chipkészlet-útiterve szerint AMD Athlon XP és Duron processzorokhoz jelentős újdonságot hozó újabb termék a jövőben nem jelenik meg. A már piacon lévő KT400 tehát a cég kínálatában az utolsó mohikán. Amint arról többször hírt adtunk, e lapkakészlet újdonsága, hogy támogatja a 8x AGP interfészt és a 8x V-Link kapcsolatot, valamint korlátozott, a gyártó által hivatalosan nem támogatott módon képes DDR400 memóriamodulok kezelésére.

0

Rekordot döntött a Maxtor: 80 Gbyte egy lemezen

2002. szeptember 5. 13:52

A Maxtor ma bejelentette, hogy szállítja az iparág legnagyobb adatsűrűségű merevlemezeit. Az új DiamondMax és DiamondMax Plus meghajtók tányéronként 80 Gbyte kapacitással bírnak.

0

Kelendőek az ATI Radeon 9700 Pro chipes videokártyák

2002. szeptember 4. 21:20

A tajvani DigiTimes viszonteladóktól származó értesülései szerint a Radeon 9700 Pro chipes videokártyákat is gyártó Gigabyte Technology és CP Technology a már megrendelt készletek mellé további nagymennyiségű rendelést adott le az ATI-nál. A kanadai cég a nem várt keresletnövekedés miatt a gyártókapacitás növelését kérte a chipeket előállító TSMC-től.

0

Elkészült, de nem jelenik meg a Bitboys grafikus processzora

2002. szeptember 4. 18:22

Az eddig csak be nem váltott ígéreteivel és ambiciózus terveivel feltűnést keltő finn Bitboys honlapján meglepő információk jelentek meg a cég által kifejlesztett Axe grafikus processzorról. A vállalat augusztus elején a Finnországban évente megrendezendő, nagyszabású Assembly számítógépes találkozó és demóverseny keretében mutatta be a chipet. Meglepő volt ugyanakkor, hogy a bemutatót semmiféle hírverés nem kísérte, most azt is megtudhatjuk, miért.

0

Európai DataGrid konferencia Piliscsabán

2002. szeptember 4. 17:35

[Mmd] Szeptember elsején kezdődött, és ötödikén ér véget Piliscsabán az 5. EU DataGrid Projekt Konferencia, melyet az Európai Unió DataGrid kezdeményezése és az MTA Sztaki szervezett az IBM és a Sun közreműködésével.

0

A HP bemutatta első többprocesszoros bladeszerver-architektúráját

2002. szeptember 4. 16:55

[Noguchi] A HP napokban bemutatott többprocesszoros bladeszerver-archiktektúrája -- a HP ProLiant BL p osztályú rendszer -- az ágazatban elsőként teszi elérhetővé felhasználói számára a nagyvállalati alkalmazások futtatásához szükséges teljesítményt és rendelkezésre állást.

0

Jövőbeni VIA chipkészletek Pentium 4 processzorokhoz

2002. szeptember 4. 13:57

A lapunk birtokába jutott hivatalos VIA chipkészlet-útiterv szerint az elkövetkezendő hónapok során számos izgalmas north bridge lapka jelenik meg Intel Pentium 4 processzorokhoz a tajvani gyártó jóvoltából. Az integrált grafikus magot nem tartalmazó chipek közül kiemelendő a várhatóan még ebben a hónapban debütáló P4X600 típusjelű termék, amely kétcsatornás (128 bites) DDR memóriavezérlővel rendelkezik, melynek köszönhetően akár 5,3 Gbyte/sec memória-sávszélesség is elérhetővé válik. A DDR-II szabványt támogató P4X800-ra azonban a jövő év első feléig bizonyosan várni kell.

0

Tribunal alcímmel kiegészítő lemezt készítenek a Morrowind szerepjátékhoz

2002. szeptember 4. 12:34

Az RPGDot szerepjátékos magazin értesülései szerint a Bethesda Softworks már néhány hónapja gőzerővel dolgozik a Morrowind kiegészítő lemezén, mely a Tribunal alcímet fogja kapni. A bővítés néhány új várossal, szörnnyel, valamint hihetetlen terjedelmű börtönökkel kápráztatja majd el a játékosokat. A lemez a tervek szerint 2002 novemberében fog megjelenni.

0

Két Barton magos processzort mutat be az idén az AMD

2002. szeptember 4. 11:15

Az AMD októberben jelenti be Athlon XP 2700+ processzorát, amely már 333 MHz-es front side busszal működik és a 0,13 mikronos csíkszélességű Thoroughbred magra épül. Jól értesült források szerint az ezt követő Athlon XP modellek már a Barton magra épülnek, amely a Thoroughbrednél kétszer nagyobb, 512 Kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz.

0

A görög kormányzat betiltotta az összes elektronikus játékot

2002. szeptember 3. 21:04

[ZDNet] A görög törvényhozás meglepő lépésre szánta el magát, amikor legalizált egy nemrég felvetett törvénytervezetet: a most hatályba lépett törvénnyel betiltotta az országban az elektronikus játékok minden formáját. A kormányzat nem csak a közterületen művelt játékot, szórakozóhelyeken felállított játékgépeket szünteti meg, de az otthoni gépeken futtatott játékokat, GameBoy konzolokat, sőt, a mobiltelefonok játékait is betiltotta.

0

A VIA újabb grafikus chip bejelentésére készülhet

2002. szeptember 3. 18:45

A VIA júniusban ismételten bejelentette Savage XP/AlphaChrome grafikus processzorát, de nem sokkal a bejelentés után a cég a chip áttervezése mellett döntött számos felmerülő probléma miatt. Azonban a tajvani gyártó még ma, három hónap elteltével sem tud olyan grafikus kártyát felmutatni, amely az említett GPU-t használná, és az x-bit labs szerint nem is valószínű, hogy a közeljövőben megkezdődne a kártyák szállítása.

0

Új egerek és billentyűzetek a Microsofttól

2002. szeptember 3. 17:29

[Clubic.com] Új egerekkel és billentyűzetekkel próbálja visszaverni a konkurens Logitech rohamát a kiváló minőségű kiegészítőiről ismert Microsoft. Ahogy a rossz nyelvek mondják: jobb lett volna, ha a cég csak ezt a két termékcsoportot gyártotta volna, mivel ezek valóban ragyogóan működő, kiváló termékek.

0

Kedvező ár/érték arányú UNIX szervereket mutat be a HP

2002. szeptember 3. 12:15

A Hewlett-Packard a mai napon új UNIX szervereket jelent be, amelyeket a kedvező ár/érték arányt szem előtt tartó vállalatoknak kínál majd. A 2505, 5405 és 7405 típusszámú rendszerek a már régóta kaphat 2400, 5400 és 7400 szerverek módosított változatai. A HP szerint az átalakításoknak köszönhetően a gépek ára akár 40 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint az elődöké.

0

Az Albatron is bemutatta ClawHammer processzorokat támogató alaplapját

2002. szeptember 3. 11:25

Miután a taipei Computex szakmai kiállításon számos vezető alaplapgyártó kiállította az AMD nyolcadik generációs Athlon processzorait támogató termékét, a piaci újoncnak számító Albatron a jelenleg is zajló CeBIT Asia rendezvényen pótolta lemaradását. A cég ClawHammer processzorokhoz szánt alaplapja a KX8HT nevet viseli, és a VIA K8T400 lapkakészletre épül.

0

Folytatódik a GTA-féle ámokfutás

2002. szeptember 2. 21:23

Októberben ismét fegyvert kell ragadnunk a hírhedt GTA játékok soron következő epizódjában, ezúttal Vice Cityben kell majd megritkítanunk a konkurens bűnbandák sorait.

0

Október előtt nem várhatóak az nForce2 chipkészletes alaplapok

2002. szeptember 2. 17:34

Noha korábban az ASUS képviselői úgy tájékoztatták lapunkat, hogy a cég A7N8X típusjelű, NVIDIA nForce2 lapkakészletre épülő alaplapja már szeptember elején piacra kerül, újabb értesüléseink szerint az nForce2-re épülő termékek piaci bevezetése aligha várható október előtt. Egy vezető alaplapgyártó szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre nem véglegesítették a bevezetés dátumát, amely azonban várhatóan a negyedik negyedévre csúszik.

0

Jelentős mértékben csökkentette árait az Intel

2002. szeptember 2. 14:28

A világ legnagyobb processzorgyártója a mai napon jelentős mértékben csökkentette egyes Pentium 4, Celeron, mobil Pentium 4, mobil Celeron, Xeon és Pentium III processzorának árát. Az árváltozás mértéke több esetben meghaladja a 40 százalékot, sőt, egyes chipek ára kevesebb, mint felére esett vissza.

0

Az AMD októberben vezeti be a 333 MHz-es rendszerbuszt

2002. szeptember 2. 13:24

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap a birtokába jutott AMD-s dokumentumokra hivatkozva ma az közölte, hogy a korábbi pletykákkal összhangban az AMD valóban bevezeti a 333 MHz-es rendszerbuszt Athlon XP processzorainál. Az első gyorsabb buszt használó modell az október elején piacra kerülő Athlon XP 2700+ lesz.

0

Jövőre tolódhat a Windows .Net Server megjelenése

2002. szeptember 2. 09:56

[CNET] A Microsoft egy alkalmazottai részére rendezett konferencia keretében bejelentette, hogy a Windows .Net Server operációs rendszer nevét .Net Server 2003-ra változtatták, amely azt valószínűsíti, hogy a szoftver csak a jövő év során jelenik meg a kereskedelemben.