Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 1. 14:26

2 GHz-en debütál az AMD Hammer: a piaci megjelenés 2003 elején várható

[CNET] Az AMD az első negyedévben pár tized százalékkal növelte piaci részesedését az Intel kárára -- áll a Mercury Research által készített jelentésben.

[CNET] Az AMD az első negyedévben pár tized százalékkal növelte piaci részesedését az Intel kárára -- áll a Mercury Research által készített jelentésben.

Az év első három hónapjában az Intel az x86 PC-processzor-piac 80,8 százalékát uralta, amely 0,4 százalékkal kevesebb, mint a megelőző negyedévben. Az AMD részesedése 0,2 százalékot emelkedve 18,2 százalékot ért el. A fennmaradó 1 százalékot a VIA birtokolja. Amennyiben nem vesszük figyelembe az Xbox konzolban található Intel processzorokat, a piaci részesedések 79,8 illetve 19,2 százalékra módosulnak.

A Merril Lynch Hardware Heaven rendezvény keretében Jerry Sanders, az AMD igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy a Hammer kódnevű processzorok induló órajele legalább 2 GHz lesz. A PC-gyártók már a negyedik negyedévben megkapják az első Hammer processzorokat, azonban a kereskedelmi forgalmazás csak 2003 első negyedévében kezdődik meg. A Hammer asztali változata Athlon néven lesz kapható, a szerverekbe szánt verzió pedig az Opteron fantázianevet kapta.

Sanders bejelentette, hogy az AMD az első negyedévben jelentős sikert ért el a szerverek és a notebookok piacán is. Az AMD igazgatótanácsának elnöke szerint az AMD processzorok közel 10 százaléka volt mobil chip, az amerikai piacon értékesített szerverek piacán pedig 6 százalékos részesedést ért el a cég -- mondta Sanders. Dean McCarron, a Mercury Research elemzője nem erősítette meg ezeket az adatokat, de hozzátette, hogy az AMD részesedése mindenképpen növekedett a szerverpiacon, hiszen nem egészen egy évvel ezelőtt itt még nem is volt jelen a vállalat.

Sanders továbbá kifejtette, hogy az Intel Itanium hamarosan meg fog bukni, és az Intel is kénytelen lesz kiadni egy x86-64 architektúrán alapuló processzort. Mint ismeretes, az x86-64 utasításkészlet-architektúrán alapuló Hammer processzorok egyik előnye, hogy a 64 bites alkalmazások mellett probléma nélkül futtatják a ma elterjedt 32 bites x86 programokat is. Az Itanium az x86-tól teljesen eltérő utasításkészlet-architektúrán alapul, ezért a szoftverellátottsága egyelőre a biztató jelek ellenére is meglehetősen szegényes.

Az AMD igazgatótanácsának elnöke szerint a Hammer (Opteron) komoly kihívást jelent majd az Itanium számára, amelynek sikere egyelőre valóban elmarad a várttól. A Intel azonban az év közepén tervezi piacra dobni a McKinley magos Itanium 2 processzort, amely elődjénél magasabb órajelen működik és számos architektúrális újítást is tartalmaz. Az Intel szerint az Itanium második generációja akár 50-100 százalékkal is nagyobb számítási teljesítményt is nyújthat majd elődjénél.

Sanders kritizálta az Intel marketingjét is. Az Intel új, 64 bites szerverekbe szánt Itanium 2 processzora mindössze 1 GHz-en működik majd, míg az AMD Hammer (Opteron) órajele legalább 2 GHz lesz. Sander szerint ezek után az Intel nem érvelhet a processzorai magas órajelével, hiszen az AMD terméke ebben jelentősen felülmúlja a vetélytársakat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról