Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 21. 10:12

Három új chipkészletet jelentett be az Intel

Az Intel a tegnapi napon végre bemutatta régóta várt új chipkészleteit, amelyek a Pentium 4 (illetve Celeron) processzorokat és DDR200/266 DDR SDRAM memóriát támogatnak.

Az Intel a tegnapi napon végre bemutatta régóta várt új chipkészleteit, amelyek a Pentium 4 (illetve Celeron) processzorokat és DDR200/266 DDR SDRAM memóriát támogatnak.

Az új alaplapi lapkakészletek közös jellemzője az ICH4 southbridge chip, amely ATA33/66/100 eszközöket támogat, integrált hacsatornás audiovezérlővel rendelkezik és legfeljebb 6 USB2.0 periféria kezelésére képes.


Az Intel i845E chipkészlet vázlatos rajza

Az i845E és i845G chipkészletek támogatják az 533 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzorokat, az i845G-t ezen felül egy integrált grafikus vezérlővel is ellátták. A grafikus vezérlő érdekessége a "Dynamic Video Memory" technológia, amelynek lényege, hogy a videokontroller a neki szükséges memóriát dinamikusan foglalja le a redszermemóriából. A számítógép elindulásakor a videomemória alapértelmezésként 8 Mbyte, azonban ha a futtatni kívánt alkalmazás igényli, ez akár 64 Mbyte-ig is növelhető, természetesen valós időben, a felhasználó beavatkozása nélkül. Ha az adott program futása lezárult, a videomemória mérete ismét lecsökken 8 Mbyte-ra.


Az Intel i845G chipkészlet vázlatos rajza

Hogy az integált grafikus vezérlő ne igényeljen túlságosan nagy memória-sávszélességet -- a DDR266 SDRAM elméleti maximális sávszélessége 2,1 GByte/sec -- az Intel mérnökei egyfajta tile-based deferred shading eljárást alkalmaztak, amelyet "Zone Rendering" technológiának neveztek el. A PowerVR chipek kapcsán megismert eljárás lényege, hogy a grafikus motor a képet több részre bontja fel, ezekben a háromszögeket mélység szerint rendezi, majd csak a látható felületekre feszít textúrát, ezzel számos Z-puffer írást és olvasást, valamint textúrabetöltést, azaz memória-sávszélességet takarítva meg.

Az Intel mérései szerint az i845G integrált grafikus vezérlőjének teljesítménye közel azonos szinten van az NVIDIA GeForce2 MX 200-zal, de természetesen a chipkészlet külső 4x AGP videokártyát is támogat. Ezen felül lehetőség van egy úgynevezett "AGP Digital Display" (ADD) kártya használatára, amelyet -- nomen est omen -- az AGP csatlakozóba kell helyezni, és segítségével a videovezérlő jelét DVI vagy S-Video csatlakozón keresztül is elvezethetjük.

Kifejezetten a NetBurst mikroarchitektúrára épülő Celeron processzorokhoz ajánlja az Intel az olcsó i845GL chipkészletet, amely nem támogatja az 533 MHz-es front side buszt, illetve a külső AGP videokártyákat sem képes kezelni, csak az integrált grafikus mag használatára van lehetőség -- természetesen a rendszer PCI felületű videokártyával szabadon bővíthető.

Az Intel négy új alaplapot is bejelentett, ezek közül a D845GBV és a D845EBG2 ATX kivitelű, a D845GRG és a D845EPT2 pedig microATX formátumú.

Az Intel i845G chipkészlet ára ezer darabos rendelés esetén 46 dollár, az i845E chipkészlet ára 41 dollár, az i845GL ára pedig 33 dollár. Az új Intel chipkészletekre épülő alaplapok, valamint komplett Pentium 4 és Celeron processzoros rendszerek azonnal elérhetők a világ legnagyobb gyártóinak kínálatában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról