:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 24. 22:23

Ötvenkét év után távozik a Nintendo karizmatikus elnöke

Hiroshi Yamauchi
Hiroshi Yamauchi
[CNET] A világ második legnagyobb konzolgyártója, a Nintendo bejelentette, hogy távozik a vállalat éléről Hiroshi Yamauchi. A 74 éves elnök több, mint fél évszázada vezette a céget.

Yamauchi egy kártyajétékokat gyártó cégből szórakoztatóelektronikai óriássá változtatta a Nintendót. Stratégiájának középpontjában mindig is az innovatív játékok álltak és nem a technikai hókusz-pókusz. Utódai várhatóan követni fogják a Yamauchi által kijelölt utat.

Yamauchi 1949-ben, még egyetemuistaként került a Nintendo élére, ahol a nagyapját váltotta fel. A vezetése alatt a vállalat 1983-ban piacra dobta Japánban az első otthoni "családi" számítógépet, 1989-ben pedig megjelentette minden idők legsikeresebb konzolját, a több, mint 110 millió példányban eladott Game Boyt.

A színes öltönyei miatt többször is kritizált Yamauchi előkelő helyet foglal el a japán milliárdosok listáján, és többek között a Seattle Mariners baseball-csapatnak is tulajdonosa. Az elnök már az év elején tett utalásokat esetleges távozására.

Szakértők már régóta számítottak arra, hogy Yamauchi leköszön és a karizmatikus vezető helyét egy szakértőkből álló csapat veszi át. Egyesek azért aggódnak, nehogy elvesszenek Yamauchi "megérzései" -- a 74 éves szakember kiváló érzékkel válogatta ki a legtehetségesebb játékfejlesztőket és a legígéretesebb játékokat.

A május 31-én leköszönő elnök utóda Satowu Iwata lesz, aki két éve került a Nintendóhoz egy szoftverfejlesztő cégtől és jelenleg a vállalat üzletfejlesztési igazgatója. A legfontosabb döntéseket ezután egy hat főből álló csapat hozza majd. Yamauchi továbbra is a cég tanácsadója marad, de nem vesz részt a legfelső vezetés munkájában.

A legfelső vezetés tagjai lesz továbbá Genyo Takeda, a hardverfejlesztési részleg igazgatója, valamint Shigeru Miyamoto, a szoftverrészleg vezetője, a Zelda játékok megalkotója. Atsushi Aheda alelnök az igazgatótanács elnöke lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.