Szerző: Barna József

2002. május 13. 22:45

A jövő héten új alaplapi chipkészleteket mutat be az Intel

Az Intel a jövő héten, várhatóan május 21-én mutatja be új Pentium 4 processzorait kiszolgálni képes, DDR memóriamodulokat használó lapkakészleteit. Az i845E és i845G kiemelendő újdonsága, hogy hivatalosan is támogatják az 533 MHz-es rendszerbusszal rendelkező Pentium 4-eket, míg az utóbbi az Intel által kifejlesztett integrált grafikus maggal rendelkezik.

[HWSW] Az Intel a jövő héten, várhatóan május 21-én mutatja be új Pentium 4 processzorait kiszolgálni képes, DDR memóriamodulokat használó lapkakészleteit. Az i845E és i845G kiemelendő újdonsága, hogy hivatalosan is támogatják az 533 MHz-es rendszerbusszal rendelkező Pentium 4-eket, míg az utóbbi az Intel által kifejlesztett integrált grafikus maggal rendelkezik.


Lap, ami nincs... (Fotó: Akiba PC)

Mind az Intel i845E, mind az i845G a népszerű i845D továbbfejlesztett változata. Az új MCH (Memory Controller Hub) abban különbözik az elődjétől, hogy hivatalosan is támogatja az 533 MHz-es rendszerbuszt a nemrég bejelentett 533 MHz-es FSB-jű Pentium 4 processzorok igényeit szem előtt tartva. Ám akárcsak az i850E, az i845E és i845G sem aknázza ki a már jelenleg is hozzáférhető gyorsabb memóriák nyújtotta előnyöket, és nem támogatja a PC2700 szabványú memóriamodulokat.

Az i845G továbbá tartalmaz egy integrált grafikus magot is, melynek teljesítményét korai pletykák az NVIDIA GeForce2 MX 400-éhoz hasonlították. De sajnos az előzetes teszteredmények e várakozást nem támasztják alá.

A két új MCH-hoz társított southbridge szintén új. A jelenleg elterjedt ICH2-t (I/O Controller Hub) az ICH4 váltotta fel. Ez elsősorban a 6 USB 2.0 szabványú eszköz támogatásában tér el elődjétől. Az ATA-100-támogatás, az integrált hálózati vezérlő, az AC97 hangkártya és modem továbbra is megmaradnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról