:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 15. 12:47

Megszűnik az Xbox magyarországi gyártása

A Microsoft és a Flextronics a mai napon bejelentették, hogy beszüntetik az Xbox konzol magyarországi gyártását és áthelyezik a Kínában található Doumenbe, ahol az év folyamán megkezdődik a

[HWSW] A Microsoft és a Flextronics a mai napon bejelentették, hogy beszüntetik az Xbox konzol magyarországi gyártását és áthelyezik a Kínában található Doumenbe, ahol az év folyamán megkezdődik a termelés.

A Microsoft döntése komoly veszteség a magyar nemzetgazdaság számára, ugyanis a cég korábbi becslései szerint a sárvári Flextronics üzemből származó Xboxok adták volna a magyar export közel 10 százalékát és a magyar GDP 5 százalékát.

A Flextronics által -- és a Microsofttal kötött nemzetközi gyártási együttműködés keretében -- üzemeltetett magyarországi létesítmény több mint 10.000 négyzetméter alapterületű. Az Xbox-gyártás körülbelül 2.000 fő folyamatos foglalkoztatását biztosította Magyarországon. A gyár a hét öt napján napi 24 órában működött és napi 15.000 konzolt állított elő -- azaz percenként 2 Xbox gördült le gyártósoronként.

A Microsoft egyúttal megerősítette, hogy a mexikói Guadalajarában található Flextronics-üzem változatlanul részt vesz a játékkonzol gyártásában. A két vállalat képviselői egy későbbi időpontban jelentik be annak a harmadik, ázsiai üzemnek a színhelyét, amely a mexikói és kínai üzemek mellett részt vesz az Xbox gyártásában.

A doumeni üzem ideális körülményeket teremt az Xbox gyártásához -- nyilatkozta Todd Holmdahl, az Xbox Hardware ügyvezető igazgatója. "Hatalmas gyártókomplexum, rugalmas gyártókapacitással. Ennek köszönhetően jelentősen csökken az Xbox előállítási költsége, amely végső soron a fogyasztóknak kedvez."

A jelentős költségmegtakarítás abból fakad, hogy a doumeni üzem abban a régióban található, ahol az Xbox egyéb komponenseit is gyártják, így a logisztikai költségterhek jelentős csökkenése, valamint az alacsonyabb fix költségek megfelelő körülményeket teremtenek az Xbox gyártása számára.

A Flextronics széleskörű gyártási szolgáltatásokat kínál doumeni üzemében, mint pl. fröccsöntést, fémlemez-sajtolást, nyomtatottáramkör-összeszerelést, valamint a doboz végösszeszerelését és széleskörű tesztelését.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.