:

Szerző: Barna József

2002. május 28. 19:56

Serial ATA-vezérlővel ellátott alaplapokat mutat be a SOYO

A tajvani SOYO ma jelentette be, hogy a június elején megrendezésre kerülő Computex 2002 szakmai kiállításon tíz, Intel és AMD platformot támogató új alaplapot mutat be, melyek közül több is támogatja a jelenleg használatos párhuzamos ATA szabványt leváltó Serial ATA interfészt.

[HWSW] A tajvani SOYO ma jelentette be, hogy a június elején megrendezésre kerülő Computex 2002 szakmai kiállításon tíz, Intel és AMD platformot támogató új alaplapot mutat be, melyek közül több is támogatja a jelenleg használatos párhuzamos ATA szabványt leváltó Serial ATA interfészt.


A SOYO KT333 Dragon Ultra Platinum Edition

A cég kínálatában az első integrált Serial ATA-támogatással rendelkező termék az Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt SY-P4I-845E Serial, mely -- amint azt a neve is mutatja -- az Intel i845E lapkakészletre épül. Amint arról korábban beszámoltunk, a Serial ATA révén nem csupán a perifériák és a processzor közti adatáramlás sebessége növelhető, hanem -- minthogy a jelenlegi kábeleknél jóval egyszerűbb soros kábelek szükségesek a csatlakoztatáshoz -- kisebb és jobban szellőző számítógépek építhetőek. Ezen túlmenően míg a jelenlegi ATA-100-as kábelek mintegy 5 cm szélesek, és nem lehetnek hosszabbak 45 cm-nél, addig a Serial ATA kábelek akár egyméteres hosszúság mellett is használhatóak.

Az AMD processzoraihoz szánt SOYO-lapok közül kiemelendő a SY-KT333 Dragon Ultra és az SY-KT400 Dragon Ultra, mely a VIA KT333, illetve a hamarosan bejelentésre kerülő KT400 chipkészletekre épül. A Dragon Ultra sorozatba tartozó alaplapok jellemzője, hogy alaptartozékként jár hozzájuk egy SPDIF kimenetet biztosító kártya, az ABIT Media XP dobozához hasonló funkciókkal bíró Sigma Box (memóriakártya-olvasóval és USB 2.0 portokkal), valamint a bőséges szoftvermelléklet mellett három ATA-133 IDE-kábel. Az SY-KT333 mellé bővítőkártyán lesz hozzáférhető a Serial ATA-vezérlő, míg az SY-KT400 esetében már integráltan is megtalálható lesz a lapon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.