:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 6. 12:35

A Samsung megkezdte DDR400 memóriamoduljainak szállítását

A világ legnagyobb DRAM-gyártójaként jegyzett Samsung Semiconductor bejelentette, hogy megkezdi 128, 256 és 512 MByte kapacitású DDR400 SDRAM memóriamoduljainak szállítását.

A világ legnagyobb DRAM-gyártójaként jegyzett Samsung Semiconductor bejelentette, hogy megkezdi 128, 256 és 512 MByte kapacitású DDR400 SDRAM memóriamoduljainak szállítását.

A 200 MHz órajelen működő, 3,2 GByte/sec elméleti maximális sávszélességet biztosító DDR400 modulokat elsősorban nagy teljesítményű asztali számítógépekbe ajánlja a Samsung annak ellenére, hogy jelenleg nincs a piacon a DDR400 technológiát hivatalosan támogató chipkészlet.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a 400 MHz-es effektív órajelű DDR SDRAM memóriachipeket csak a DDR-II szabvány keretében vezetik majd be a memóriagyártók, ugyanis a JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) nem biztos, hogy szabványosítani fogja a jelenleg is elterjedt DDR-I specifikáció szerint készült 400 MHz-es memóriát.

A memóriagyártókat megosztani látszik a kérdés: a Samsung és a Micron a DDR400 elkötelezett hívei, a Hynix, az Elpida és az Infineon viszont nem tervezi a technológia felkarolását. Joo Sun Choi, a Hnix Semiconductor marketing igazgatója szerint a jelenlegi DDR-I szabványok mellett "nincs értelme" erőltetni a 400 MHz-es órajelet.

Az első DDR-II memóriachipek mintadarabjai várhatóan 2003 első vagy második negyedévében jelennek meg, a sorozatgyártás beindítását pedig 2004 elejére tervezik a gyártók. A DDR-II memóriák a jelenleg használt 3,3 Volt helyett 1,8 Volt feszültségen működnek majd.

Ami a chipkészletek gyártóit illeti, a tajvani VIA és a SiS is tervbe vette a DDR400 támogatását, azonban ha a JEDEC nem adja áldását a szabványra, akkor a 400 MHz-es effektív órajelű DDR SDRAM-ok használata csak nem hivatalosan, "túlhajtással" lesz elérhető, elsősorban természetesen az otthon barkácsoló felhasználók számára.

A 128 és 256 MByte-os Samsung DDR400 memóriamodulok azonnal hozzáférhetők a disztribútorok kínálatában, az 512 MByte kapacitású modulok kereskedelmi megjelenése pedig május végén esedékes.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.