Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 3. 10:22

Az Adobe megnyerte a Macromedia ellen indított szabadalombitorlási pert

Adobe
Adobe [CNET] Az Adobe megnyerte a Macromedia ellen indított szabadalomsértési pert. A vállalat még 2000 augusztusában perelte be riválisát azt állítva, hogy a Flash 5 szoftver palettakezelő panelje az Adobe szabadalmát sérti.

Az Adobe a wilmingtoni (Delaware, USA) szövetségi bíróságra nyújtotta be keresetét azt kérve, hogy a bíróság tiltsa be a Macromedia szabadalomsértő szoftvereinek forgalmazását. A Macromedia azóta számos programjában (Fireworks, Flash, Dreamweaver, Freehand) használja a szóban forgó palettakezelő panelt.

Az Adobe szóvivője szerint már 1996-ban figyelmeztették a Macromediát a szabadalomsértésre, de akkor nem vitték perre a dolgot, mert távol akartak maradni a jogi herce-hurcáktól. A Macromedia illetékesei tagadták a szabadalomsértés tényét. Elmondásuk szerint az Adobe-nak nem lett volna szabad a szabadalmat megkapnia, ugyanis a szabadalmi bejelentés nem tartalmazza az említett palettakezelő panel pontos leírását.

A bíróság helyt adott az Adobe keresetének és 2,8 millió dollár megfizetésére kötelezte a Macromediát. Hogy sor kerül-e a szabadalomsértő szoftverek forgalmazásának betiltására, azt egyelőre nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy a Macromedia fellebbez-e az ügyben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról