vállalati it archívum - 2002 november

2002
november

0

McAfee Groupshield technológia Lotus Dominóhoz is

2002. november 29. 19:51

[Szezám] A Network Associates biztonságtechnikai részlege, McAfee Security a múlt héten jelentette be a McAfee Groupshield 5.2 for Lotus Domino alkalmazását, mely Microsoft Windows NT vagy 2000 platformon futtatható. A Groupshield 5.2 a McAfee iparágvezető vírusvédelmi és -eltávolító technológiáját kombinálja további szolgáltatásokkal, mint például a csatolt állományok kiemelt vizsgálata, vagy a vírusok és rosszindulatú kódok, többek között a Lotus Script és a Button Bomb valósidejű felderítése.

0

Részletek a jövőre megjelenő Pentium 4 chipkészletekről

2002. november 29. 17:55

Amint arról hírt adtunk, az Intel e hónapban frissítette termékterveit. Az egyik leglényegesebb változás a korábbi tervekhez képest, hogy a vállalat -- kihagyva a 667 MHz-es stációt -- a jövő év második negyedévében 800 MHz-es rendszerbuszt támogató termékeket dob piacra. Az első gyorsabb buszt használó processzor az ekkor megjelenő 3,2 GHz-es Pentium 4 lesz.

0

Holnap indul be az Xbox Live európai tesztüzeme

2002. november 29. 14:53

Holnap kezdődik meg a Microsoft Xbox Live szolgáltatás európai tesztüzeme. November 30-tól brit, francia és német Xbox-tulajdonosok próbálhatják ki a hivatalosan csak jövő márciusban beindítandó hálózatot, amelynek segítségével az interneten keresztül játszhatnak egymással.

0

Az ECS meghódítaná a videokártyák piacát is

2002. november 29. 14:24

A tajvani DigiTimes értesülései szerint a rendkívül olcsó alaplapjairól ismert Elitegroup Computer Systems (ECS) jövőre piacra dobja közép- és felsőkategóriás videokártyáit. Korábban a vállalat kizárólag SiS grafikus processzorral szerelt, belépő szintű termékekkel volt jelen e piacon.

0

Vezeték nélküli kontroller az Xbox konzolhoz

2002. november 28. 17:00

A játékvezérlőket és egyéb számítógépes kiegészítőket fejlesztő Mad Catz bejelentette, hogy megkezdte a Microsoft Xbox konzoljához szánt, vezeték nélküli kontrollerének forgalmazását. A Lynx márkanevet viselő vezérlő 59,99 dolláros áron vásárolható meg.

0

A PlayStation 2 európai forgalma jobban alakul a vártnál

2002. november 28. 14:09

A Sony Computer Entertainment bejelenette, hogy Európában immár több mint 10 millió PlayStation 2 konzolt értékesített és az év végéig további 3 millió készülék eladására számít. A karácsonyi bevásárlási láz kezdetét jelzi, hogy az elmúlt pár hét során Ausztráliában és Európában több mint egymillió PlayStation 2 fogyott.

0

IBM: Intel-alapú szerverek termékterve

2002. november 28. 11:51

Az IBM hamarosan számos új, Intel processzoros szervert dob piacra. A jövő évben megjelenő kiszolgálók között 32 Xeon processzos rendszer, 4 Xeon processzoros blade szerver, valamint több Itanium-alapú konfiguráció is található.

0

Szombaton újabb játékshow-t rendeznek a MOM Parkban

2002. november 27. 19:06

Az augusztusi rendezvény nagy sikerére tekintettel a MultiPLAY magazin szerkesztősége úgy döntött, hogy november 30-án 10 és 18 óra között második alkalommal is megrendezi a népszerű konzolos játékshow-t. A helyszín ezúttal is a MOM Parkban lévő Palace Mozi előtere lesz, ahol a szervezők ígérete szerint legalább nyolc PlayStation 2, öt Xbox és három GameCube állvány lesz felállítva.

0

Hamarosan piacra kerülhet az Xbox Communicator

2002. november 26. 18:03

[Microsoft] Hamarosan megvásárolható lesz a Plantronics Microsoft Xbox konzolhoz készített headsetje és kiegészítője, mely a nemrég bejelentett Xbox Live online szolgáltatást is támogatja. Az Xbox Communicator csomagban található headset segítségével a játékosok az interneten keresztüli játék mellett beszélgethetnek is egymással.

0

A jövő év második negyedévében érkezik a 3,2 GHz-es Pentium 4

2002. november 26. 18:01

Az Intel legújabb processzor-útitervének tanúsága szerint a vállalat lassít az asztali processzorok piacra dobásának ütemén. A terméktervek arról tanúskodnak, hogy a cég a jövő év első negyedévében nem jelentet meg új processzort, azonban a második negyedévben jó néhány újdonsággal jelentkezik.

0

Elérhető a Solaris 9 Intel-platformra írt változata

2002. november 26. 13:20

[IDG] A felhasználókkal folytatott közel egyéves vita után a Sun Microsystems tegnap elérhetővé tette Solaris 9 operációs rendszerének Intel-platformon futó változatát. A vállalat honlapján egyelőre a rendszer korai változata érhető el*, míg a végleges verzió a tervek szerint decemberre készül el. A Solaris 8-cal ellentétben azonban a 9-es verzió már nem lesz ingyenes.

0

Hamarosan piacon a DDR466 és DDR500 memóriamodulok

2002. november 26. 10:28

Az extrém memóriamodulokat gyártó vállalatok tovább folytatják versengésüket. A tajvani GeIL (mely neve megválasztásakor feltehetően nem volt tekintettel a német és magyar közönségre) nemrégiben jelentette be DDR466 sebességű moduljának elérhetőségét, amire válaszul tegnap az egyesült államokbeli OCZ Technology közölte, hogy készen áll DDR466 és DDR500 memóriamodulok gyártására. E modulokkal 3,7, illetőleg 4 Gbyte/sec sávszélesség érhető el.

0

Két középkategóriás LaserJet nyomtatót mutatott be a HP

2002. november 26. 08:47

A Hewlett-Packard bejelentette két új középkategóriás, monokróm lézernyomtató-családját, a HP LaserJet 4200 és 4300 sorozatokat. Az új nyomtatók a közkedvelt HP LaserJet 4100 sorozatnál megismert szolgáltatások minden jó tulajdonságát megőrizték, ám a munkacsoportos nyomtatók felhasználói számára leglényegesebb pontokon jelentős fejlesztések történtek.

0

Gondban a Microsoft -- nem minden hitelkártyát fogad el az Asheron's Call 2

2002. november 25. 21:21

Több játékos felháborodva fordult a Microsofthoz, ugyanis a néhány napja megjelent Asherons Call 2 című online szerepjátékuk nem minden hitelkártyát támogat. A programot kilenc országban (Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország, Japán és Nagy-Britannia) adták ki hivatalosan. Aki azonban máshol lakik, de sikerült például online rendelés útján megszereznie a szoftvert, az nem tudja használni azt, ugyanis más országokban kiállított hitelkártyát nem fogad el a regisztráció.

0

A SuSE erősíti jelenlétét az Egyesült Államokban

2002. november 25. 20:58

[SuSE, CNET] A SuSE a múlt héten jelentette be, hogy erősíteni fogja piaci jelenlétét az Egyesült Államokban. A szoftvercég megállapodást kötött Amerika egyik legnagyobb vállalati elektronikai disztribútorával, az Arrow Electronics Inc-vel. A megállapodás szerint az Arrow a SuSE egyesült államokbeli értékesítési csatornáinak egyik kiemelt szereplője lesz, és olyan SuSE termékekkel fog foglalkozni, mint a múlt héten bejelentett SuSE Linux Enterprise Server 8, vagy a SuSE Linux Openexchange Server.

0

Eddig 150 ezer Xbox Live csomagot adtak el az Egyesült Államokban

2002. november 25. 19:05

A Microsoft bejelentette, hogy az Egyesült Államokban eddig közel 150 ezer Xbox Live csomagot adtak el az üzletekben. A sajtótájékoztatón a cég képviselője elmondta, hogy az újabb szállítmányokat még a héten útnak indítják a boltokba. Eddig ugyanis összesen 200 ezer csomag került ki az üzletekbe, amelyből így már csak 50 ezer darab maradt, ami a karácsonyi szezon közeledte miatt valószínűleg gyorsan el fog fogyni.

0

A VIA és a SiS lépéshátrányba került a Pentium 4-es chipkészletek piacán

2002. november 25. 18:34

A Digitimes értesülései szerint a tajvani alaplapgyártók lázasan dolgoznak azon, hogy időben elkészüljenek az Intel meglepetésszerű specifikáció-módosításának megfelelő lapkakészleteikkel. A lap úgy tudja, hogy az Intel partnerei is csupán november közepén értesültek arról, hogy a vállalat a tervezettnél jóval előbb bevezeti a 800 MHz-es rendszerbuszt használó processzorokat és felkarolja a DDR400 szabványtervezetet.

0

Kép egy Barton magos Athlon XP processzorról

2002. november 25. 17:12

Egy tajvani honlap képeket tett közzé az AMD által a jövő év elején bevezetendő Barton magos Athlon XP processzorról. A megnövelt, 512 kbyte méretű másodlagos gyorsítótárral rendelkező processzor a nemrégiben felröppent pletykákkal ellentétben kezdetben csupán 333 MHz-es rendszerbuszt használ.

0

A Microsoft még habozik az AMD Opteronra írt .Net Server operációs rendszer megjelentetésével

2002. november 25. 09:22

[ZDNet UK] A Microsoft kivárásra játszik az AMD 64 bites Opteron processzorát illetően. A redmondi óriásnak nem vállal határozott kötelezettséget arra, hogy szállítani fogja az új processzorra írt .Net Server operációs rendszert, bár mindkettő körülbelül egyszerre, jövő április környékén jelenik meg. A Microsoft álláspontját ezzel kapcsolatban Brian Valentine, a cég Windows divíziójának igazgatója fejtette ki Koppenhágában egy IT fórumon.

0

Csökkent a Novell nettó vesztesége

2002. november 22. 16:42

[WSJ] A Novell némileg alacsonyabb nettó veszteséggel zárta negyedik pénzügyi negyedévét, de az eszközleírások miatt továbbra is veszteséges a cég.

0

Infiniband interfész a jövő szuperszámítógépeiben?

2002. november 22. 15:54

A Los Alamos National Laboratory (LANL) bejelentette, hogy hamarosan egy olyan fürtözött rendszert épít, amelynek csomópontjait az RLX Technologies által szállított Intel Xeon processzoros blade szerverek alkotják. A rendszer érdekessége, hogy a csomópontokat nem speciális interfész köti össze, hanem szabványos Infiniband kapcsolat.

0

Hamarosan megvásárolhatóak az ATI új Fire GL videokártyái

2002. november 21. 21:22

Az ATI Technologies ma sajtóközleményben jelentette be, hogy megkezdte Fire GL X1-128MB és Fire GL Z1 típusjelű, grafikus munkaállomásokba szánt professzionális videokártyáinak szállítását. Mindkét termék DirectX 9.0- és OpenGL 2.0-kompatibilitást ígér és támogatja a 8X AGP interfészt.

0

Megjelent a Platoon stratégiai játék magyar nyelvű verziója

2002. november 21. 21:05

A Digital Reality legfrissebb sajtóközleményében számolt be róla, hogy a vietnámi háború idején játszódó Platoon című stratégiai játékuk a terveknek megfelelően november 20-án megjelent a szaküzletek polcain, mától pedig már a nagyobb hálózatokban is kapható. A szoftver rendkívül kedvezményes, 7990 Ft-os induló áron vásárolható meg, természetesen teljesen magyar nyelven!

0

Comdex: a HP bemutatta a jövő irodai számítógépét

2002. november 21. 18:37

[PCWorld] A HP a Comdex szakmai kiállításon mutatta be új PC-koncepcióját. Az Agora névre keresztelt számítógép az irodai munka összehangolását megkönnyítő számos eszközzel rendelkezik, miközben alig foglal helyet az íróasztalon.

0

Már a jövő év elején megjelenhet a DirectX 9-kompatibilis Xabre II

2002. november 20. 21:57

[ExtremeTech] Ugyan a tajvani SiS alig néhány napja jelentette be Xabre grafikusprocesszor-családjának leggyorsabb változatát, a Xabre 600-at, a vállalat javában dolgozik következő generációs 3D-gyorsítóján. A Xabre II a tervek szerint már a jövő év elején piacra kerülhet.

0

Spyro, a játéktörténelem legaranyosabb sárkánya a GameCube konzolt is meghódíthatja

2002. november 20. 21:14

A gyerekek nagy örömére Spyro, a játéktörténelem legaranyosabb sárkánya a GameCube-ot is meghódíthatja, ugyanis az Egyesült Államokban megjelent a Spyro: Enter the Dragonfly című ügyességi kalandjáték Nintendo konzolra írt változata. A Spyro: Season of Ice című előző rész 2002-ben elnyerte a Gyermekek számára készített legjobb szoftver díját.

0

Apró asztali gépet mutatott be a Gateway

2002. november 20. 19:56

A Gateway ma bemutatta üzleti felhasználók számára kínált E-2000 és E-4000 konfigurációjának kisebb változatát. A számítógépek műszakilag megegyeznek elődeikkel, azonban 35 százalékkal kisebb házban kaptak helyet.

0

Comdex: két új Celeron processzort jelentett be az Intel

2002. november 20. 18:16

Az Intel ma jelentette be két újabb Celeron modelljének elérhetőségét. A 2,1 és 2,2 GHz-en futó Celeron processzorok 0,13 mikronos csíkszélességgel készülnek, és a mai naptól megvásárolhatóak.

0

Egy új kiegészítő segítségével GameBoy és GameBoy Advance kártyákat is fogad a GameCube konzol

2002. november 20. 13:57

[Nintendo] Új kiegészítőt jelentett be egy tegnapi sajtótájékoztatóján a Nintendo a GameCube konzolhoz. Az új egység segítségével a hordozható játékkonzolok: a GameBoy, GameBoy Color és GamBoy Advance játékaival lehet majd játszani nagy képernyőn, a kártyát GameCube konzolhoz csatlakoztatott kiegészítőbe helyezve. A készülék kábelen keresztül többjátékos üzemmódot is lehetővé tesz majd.

0

400 MHz-es front side buszra vált az AMD?

2002. november 20. 10:31

Bár a 333 MHz-es front side busszal működő Athlon XP processzorok még meg sem jelentek az üzletek polcain, az AMD máris tovább emelné az órajelet.

0

Comdex: megjelent az SCO Linux Server 4.0

2002. november 20. 02:44

[LinuxToday, SCO.com] A United Linux tegnapi bejelentését követően megtörténtek az első United Linuxra épülő termékek bejelentései is. Az SCO Group piacra dobta az SCO Linux Server 4.0-ra keresztelt rendszereit. A cég a United Linux által kínált lehetőségeken túl a távolról történő karbantartást és a különlegesen jól kereshető dokumentációt emelte ki.

0

Az üzletekbe került a James Bond 007: NightFire című játék

2002. november 19. 20:22

Az Electronic Arts kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államokban lévő üzletekben már kapható a Gearbox Software csapat által fejlesztett James Bond 007: NightFire című játék PlayStation 2, GameCube, illetve Xbox konzolokra írt változata. A PC-s verzió megjelenése jövő hét hétfőn várható. Az európai vásárlóknak viszont november 29-ig, illetve december 6-ig kell várniuk a megjelenésekkel.

0

Új képek a magyar fejlesztésű Panzers stratégiai játékból

2002. november 19. 19:06

A Gamers Hell honlapnak sikerült beszerezni két exkluzív képet a Panzers című magyar fejlesztésű, második világháborús stratégiai játékból. Az egyik képen az amerikai csapatok jellegzetes dzsipjének modelljét tekinthetjük, míg a másik egy erdei ütközetet mutat be.

0

Comdex: kétcsatornás memóriavezérlő a VIA KT400A-ban?

2002. november 19. 18:15

Noha a VIA egyelőre nem közölt hivatalos információkat AMD processzorokat támogató KT400A lapkakészletéről, internet-szerte egyre több és egyre meglepőbb adatok látnak napvilágot a tervezett termékről.

0

Megjelent a Recognita OmniPage Pro 12 karakterfelismerő szoftver

2002. november 19. 15:35

[Headline] A ScanSoft ma jelentette be OmniPage Pro optikai karakterfelismerő (OCR) és PDF-átalakító alkalmazásának legújabb verzióját. Az OmniPage Pro 12 mind az otthoni felhasználóknak szánt Standard, mind pedig az üzleti felhasználókat megcélzó Office kivitelben forgalomba kerül.

0

Megjelent az OpenGL 1.4-es specifikációnak megfelelő Mesa 5.0 grafikus könyvtár

2002. november 19. 12:17

[Mesa3D.org] A napokban megjelent a nyílt forráskódú OpenGL-implementáció, a Mesa újabb verziója. A könyvtár szoftveres GL-képességeket kínál a programozók számára, és alapjául szolgál a különféle 3D-gyorsítással bíró videókártyák frissebb XFree86 rendszerekben lévő, hardveres gyorsítást biztosító DRI meghajtóinak is.

0

Megjelent a LindowsOS 3.0 verziója

2002. november 19. 11:35

A Lindows.com tegnap bejelentette operációs rendszerének legújabb változatát. A LindowsOS 3.0 érdekessége, hogy a szoftver immár önállóan is kapható, nem csak számítógéppel együtt vásárolható meg.

0

Comdex: hamarosan piacon a Trident XP4 chipes videokártyák

2002. november 18. 21:52

A Trident Microsystems ma sajtóközleményben jelentette be, hogy négy távol-keleti videokártya-gyártó cég döntött a vállalat XP4 grafikus processzorának felhasználása mellett. A teljes DirectX 8.x-gyorsítást nyújtó olcsó kártyák már a karácsonyi szezonra piacon lehetnek.

0

GeForce FX: mit mutat a papírforma?

2002. november 18. 18:42

A Radeon 9700 és a GeForce FX csatája előreláthatóan jövőre dől el, amikor megjelennek az első DX9 játékok és alkalmazások, illetve az a program, amelyért valószínűleg mindenki lecseréli majd a videokártyáját: a mindenki által régóta várt Doom III.

0

Csak a jövő év végén érkezik a Prescott magos Pentium 4?

2002. november 18. 16:03

A The Inquirer című brit informatikai bulvárlap a szerkesztők birtokába jutott Intel processzor-útitervekre hivatkozva ma számos új információt közölt az Intel Pentium 4 processzorokkal kapcsolatos jövő évi fejlesztésekről. Ezek tanúsága szerint az Intel törölte a 667 MHz-es rendszerbuszt a bevezetésre váró újdonságok listájáról, és a jövő év negyedik negyedévére tolta a Prescott magos Pentium 4 megjelenését.

0

Comdex: új lapkakészletek a SiS műhelyéből

2002. november 18. 13:44

A tajvani SiS a ma kezdődő Comdex szakmai kiállításon mutatja be Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt SiS655 típusjelű chipkészletét. Az új termék a SiS R658 és SiS648 lapkákhoz hasonlóan támogatja a Hyper-Threading technológiával felvértezett processzorokat is.

0

Comdex: a SiS bejelentette Xabre 600 grafikus processzorát

2002. november 18. 10:50

A tajvani SiS a ma kezdődő Comdex szakmai kiállítás alkalmából jelentette be Xabre GPU-családjának leggyorsabb tagját, a Xabre 600-at. A Radeon 9000 és a GeForce4 MX ellenfeléül szánt új grafikus processzor már 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül.

0

64 bites Windows operációs rendszeren futó 32 bites alkalmazásokkal demostrálta Opteron processzorának kompatibilitását az AMD

2002. november 18. 10:02

A ma kezdődő Comdex kiállításon az AMD egy Opteron processzorokra épülő, 64 bites Microsoft Windows (prototípus) operációs rendszert futtató Newisys Khepri rendszert mutat be. A számítógépen 64 bites Microsoft Internet Information Server (IIS), Terminal Services és Internet Explorer alkalmazások, valamint a 32 bites Office csomag fut majd. Szintén ma a Supercomputing 2002 konferencián az AMD egy 64 bites Windows operációs rendszeren futó 32 bites Fluent 6.0 alkalmazást mutat be. A demostráció egy négyprocesszoros, Opteron-alapú rendszeren zajlik.

0

Az AMD jelentős mértékben csökkentette processzorainak árát

2002. november 18. 09:08

Az AMD a múlt hét végén jelentős mértékben, 14-52% között csökkentette asztali processzorainak árait. Az alábbi táblázatban csupán azokat a termékeket soroltuk fel, melyeknek az árai változtak, ami egyben azt is jelenti, hogy a csúcskategóriás Athlon XP 2400+, 2600+, 2700 és 2800+ processzorok árai változatlanok. Az árak ezer darabos közvetlen megrendelésre vonatkoznak és amerikai dollárban értendők.

0

A Digital Reality kiadta a magyar nyelvű Platoon demót

2002. november 15. 22:38

A Digital Reality fejlesztőcsapat kiadta a vietnámi háborúban játszódó stratégiai játékának magyar nyelvű demó változatát (109 MB), melyben a végleges verzió nyolcadik küldetését próbálhatjuk ki.

0

Szállítási problémákkal küzdenek a tajvani alkatrészgyártók

2002. november 15. 14:42

[DigiTimes] Az egyre növekvő kereslet szállítási problémákat okoz a tajvani PC-alkatrészeket és monitorokat gyártó vállalatok számára. A hirtelen megugrott igényekkel szinte képtelenek lépést tartani a cégek, hiszen sem az alapvető alkatrészekből nem raktároztak elegendő mennyiséget, sem maguk a szállítócégek nem rendelkeznek elegendő konténerrel.

0

Trójai programot találtak a tcpdump segédprogram forráskódjában

2002. november 15. 12:02

[CNET] Elérhetetlenné vált csütörtökön a tcpdump hálózati segédprogramot tartalmazó weboldal, mivel trójai programot találtak a program, s annak libpcap függvénykönyvtárának forráskódjában. A népszerű hálózatfigyelő segédprogram weboldalát a webmester és fejlesztőcsapat-tag Michael Richardson állította le addig, amíg ki nem derítik, pontosan mi is történt.

0

Újabb Crusoe processzoros asztali PC-t dob piacra az NEC

2002. november 15. 11:12

[IDG] A japán NEC tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy a jövő hónapban tovább bővíti Transmeta Crusoe processzorra épülő, környezet- és felhasználóbarát PowerMate eco számítógépcsaládját. Az új modell elődjénél nagyobb LCD-kijelzővel és gyorsabb processzorral rendelkezik.

0

Hamarosan kapható lesz a Triplex Xabre 600 chipes videokártyája

2002. november 15. 10:26

[Clubic.com] A Triplex lehet az első Xabre 600 chipes videokártyát piacra dobó gyártó, hiszen november 22-étől, a jövő héttől már elérhető lesz az állítólag 0,13 mikronos gyártástechnológiával készült SiS Xabre 600 grafikus chipre épülő kártyája. A kártya pontosabb specifikációi nem ismertek, de azt már tudni lehet, hogy a Xabre Ultra néven piacra kerülő kártyán 300 MHz-en fog futni a grafikus mag és a memória is (600 MHz DDR).

0

A Microsoft elindította Xbox Live szolgáltatását

2002. november 15. 10:22

Hosszas bétatesztelési időszak után a Microsoft ma elindította Xbox Live szolgáltatását, amelynek segítségével az Xbox játékkonzolok tulajdonosai az interneten keresztül egymással játszhatnak majd. A szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokban hozzáférhető, míg az európai rendszer beindítása a jövő év márciusában esedékes.

0

A Cray bejelentette új szuperszámítógép-architektúráját

2002. november 14. 22:38

A Cray ma sajtótájékoztató keretében jelentette be legújabb és egyben legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép-architektúráját. A 65,5 terabyte memória kezelésére képes Cray X1 maximális teljesítménye eléri az 52,4 billió lebegőpontos műveletet (teraflops) másodpercenként.

0

Rekordsebességű irodai nyomtató a Xeroxtól

2002. november 14. 20:34

[Press&Inform] A Xerox nemrégiben mutatta be irodai felhasználásra szánt új nyomtatóját. A vállalat közleménye szerint a Phaser 7300 a kategóriájában a leggyorsabb színes nyomtató, amely a színes nyomatot egyetlen lépésben képes elkészíteni, míg a hasonló készülékeknek ehhez négy lépésre van szükségük. A Xerox Phaser 7300 percenként 30 színes és 37 fekete-fehér oldalt nyomtat ki.

0

Aranylemezre került a Splinter Cell és az Unreal Championship xboxos verziója

2002. november 14. 19:03

Az Ubi Soft bejelentette, hogy aranylemezre került legújabb lopakodós akciójátékuk, a Splinter Cell xboxos verziója. A program november 18-án kerül kereskedelmi forgalomba. A játék történetét a híres bestselleríró, Tom Clancy alkotta meg. A fejlesztést pedig a Red Storm csapat (Rainbow Six-sorozat, Ghost Recon, The Sum of All Fears) végezte.

0

Granite Bay chipkészletes alaplapot mutatott be az MSI

2002. november 14. 17:16

A tajvani MSI bejelentette GNB Max alaplapját, amely a Granite Bay kódnéven ismert Intel E7205 chipkészletre épül, és amelyet elsősorban munkaállomásokba és csúcsteljesítményű asztali konfigurációkba ajánl.

0

Pocket PC gépekre is elkészül az Everquest

2002. november 14. 14:31

A Sony Online Entertainment bejelentette, hogy hamarosan Pocket PC számítógépeken is játszható lesz a világ legnépszerűbb MMORPG (massively multiplayer online role playing game) játéka, az Everquest.

0

Hamarosan megkezdődik az 1066 MHz-es PCI-X szabvány kidolgozása

2002. november 14. 13:13

A PCI mögött álló szabványosítási testület, a PCI-SIG (PCI Special Interest Group) bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik egy, a PCI-X 266 és PCI-X 533 architektúrával felülről kompatibilis 1066 MHz-es adatátviteli szabvány kidolgozását.

0

Számlázóprogram és partíciótükröző megoldás várható az UHU Linux következő kiadásában

2002. november 14. 11:38

[UHU Linux] UHU-Linux Kft. és a LafiSoft Kft. megegyezett, hogy az UHU-Linux munkaállomás 1.0rc2 verziójától kezdve mindenki számára elérhetővé teszi számlázó, raktárkészlet kezelő-, és nyilvántartó rendszerét. A számlázórendszer 3 millió Ft forgalomig, vagy 100 darab bizonylatig ingyenesen használható, utána minden számla kiadásakor a regisztrálásra emlékeztető üzenetet jelenít meg, a regisztráció a LafiSoft-nál végezhető el. Az UHU-Linux munkaállomás 1.0rc2 változatnak kiadása a szerver és a tűzfal változathoz hasonlóan decemberben várható.

0

A jövő héten érkezik a Xabre 600

2002. november 13. 21:50

Lapunk értesülései szerint a tajvani SiS a jövő héten megrendezésre kerülő Las Vegas-i Comdex szakkiállítás nyitónapján, november 18-án jelenti be legnagyobb teljesítményű grafikus processzorát, a Xabre 600-at.

0

Csökkentette árait az Intel

2002. november 13. 10:59

A világ legnagyobb processzorgyártója a tegnapi napon jelentős mértékben csökkentette egyes Pentium 4 és Celeron processzorainak árát. Az árcsökkentés mértéke 17-28 százalék. Az Intel processzorok árai ezer darabos megrendelés esetén a következőképp alakulnak:

0

A Sharp bemutatta új linuxos kéziszámítógépeit

2002. november 12. 18:49

A várakozásoknak megfelelően a Sharp ma bemutatta Zaurus PDA-családjának két új tagját. A Linuxot futtató tenyérgépek a jövő év első negyedévétől lesznek megvásárolhatóak, egyikük azonban kizárólag Japánban.

0

Pénteken kerül a boltok polcaira a Harry Potter legújabb kalandjait feldolgozó játék

2002. november 12. 18:09

Az Electronic Arts bejelentette, hogy november 15-én kerül a boltok polcaira a Harry Potter legújabb kalandjait feldolgozó játék. A program a decemberben bemutatandó Harry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter és a titkok kamrája) című mozifilm alapján készült, így ezzel a címmel kerül forgalomba. J.K. Rowling írónő könyveinek főszereplőjével összesen hét platformon találkozhatnak a játékosok: PC, GameCube, Xbox, PlayStation, PlayStation 2, GameBoy Color és GameBoy Advance.

0

Granite Bay chipkészletes alaplap az Iwill kínálatában

2002. november 12. 17:53

A legújabb értesülések szerint az Intel november 18-án jelenti be munkaállomásokba szánt Granite Bay lapkakészletét. Feltehetően ugyanezen a napon számos alaplapgyártó jelentkezik majd erre épülő alaplapjaival, így a tajvani Iwill is, amelynek P4GB típusjelű termékéről már apróbb információmorzsák is napvilágot láttak.

0

Az NV30 késésének okairól

2002. november 12. 16:53

Az x-bit labs weboldal információi szerint az NVIDIA azért halasztotta el az NV30 kódnéven ismert DirectX 9.0 gyorsító piaci premierjét, hogy kedvezőbb kihozatalt érhessen el a gyártás során, amely egyfelől csökkenő gyártási költségeket, másrészt potenciálisan magasabb órajeleket jelenthet. Mint ahogy arról már beszámoltunk, az NVIDIA a jövő héten keződő Comdex kiállításon fogja bemutatni az NV30-at, azonban a múlt héten tartott elemzői konferenián Jen-Hsun Huang vezérigazgató már jelezte, hogy a piaci premier a korábbi várakozásokkal ellentétben csak januárban lesz esedékes.

0

Az NVIDIA bejelentette AGP8X felületet támogató Quadro chipjeit

2002. november 12. 15:16

Az NVIDIA bejelentette AGP8X felületet támogató professzionális grafikus chipjeit, a Quadro4 980 XGL, Quadro4 580 XGL, Quadro4 380 XGL, és Quadro4 280 NVS modelleket. A vállalat közleménye szerint az új interfésznek köszönhetően a Quadro család ma megjelent tagjai akár 40 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújtanak elődeiknél.

0

A THQ adja ki a Disney legújabb animációs filmje alapján készülő játékot

2002. november 11. 21:44

A THQ hétfőn bejelentette, hogy ők adják ki a Disney Interactive és a Pixar stúdió legújabb animációs filmje, a Finding Nemo (magyar cím: Nemo nyomában) alapján készülő játékot. A program PC, Machintosh, GameBoy Advance, PlayStation 2, GameCube és Xbox platformokra fog megjelenni 2003. május 30-án.

0

Mától megvásárolható a magyar fejlesztésű Haegemonia űrstratégia

2002. november 11. 20:06

Legfrissebb hírlevelében a Digital Reality bejelentette, hogy mától minden nagyobb hazai áruházláncban és szaküzletben már hozzá lehet jutni a Haegemonia című űrstratégiai játékuk teljesen magyar nyelvű verziójához. Egyelőre még csak a DVD-tokos alapkiadás érkezett meg az üzletekbe, de péntektől már a különböző extrákkal csomagolt változatot is meg lehet vásárolni.

0

NV28 chipes videokártyák az InnoVISION és az MSI kínálatában

2002. november 11. 19:43

Novemberben, úgy tűnik, gomba módra szaporodnak az NVIDIA GeForce4 Ti4200-8X grafikus processzorra épülő videokártyák. Számos gyártó után ezúttal az InnoVISION és az MSI jelentette be az igen népszerű GPU 8X AGP-t támogató változatát hasznosító termékeit.

0

Imperium Galactica 3 rajzpályázatot hirdetett a CDV Software

2002. november 9. 16:02

Egy érdekes rajzpályázatot hirdetett az Imperium Galactica 3 játék kiadója, a német CDV Software Entertainment. A cél egy olyan űrhajó tervezése, mely illeszkedik a program világához. A pályázat megvalósítására vonatkozó információkat, valamint a beküldési címet a CDV honlapján lehet megtalálni.

0

Csak jövő februárban jelenik meg a C&C: Generals

2002. november 9. 11:26

Az Electronic Arts sajtóközleményben jelentette be, hogy a karácsonyi szezon helyett csak három hónap múlva, 2003. február 11-én adják ki a Command and Conquer: Generals című stratégiai játékot.

0

Letölthető az Aopen SilentTek hardverfigyelő és ventillátorszabályozó alkalmazása

2002. november 8. 14:27

Elérhetővé tette az AOpen legújabb hardverfigyelő alkalmazását, mellyel teljes egészében vezérelhetővé válnak a cég alaplapjaira csatlakoztatott hűtőventillátorok fordulatszámai. A SilentTek néven elérhető szoftver jelentősen csökkentheti a számítógép által kibocsátott zajt, a stabilitás és a hőmérséklet hármas optimális kombinációját létrehozva.

0

Egymillió játékos az idei Nokia Játékban

2002. november 8. 13:48

Új rekordot felállítva minden eddiginél nagyobb számban jelentkeztek a Nokia Játék 2002-re. Mostanáig egymillió játékos regisztráltatta magát. Az egymillió regisztrációval a Nokia Játék elérkezett kapacitásának idei határához, így további jelentkezéseket nem fogad. A Nokia fantasztikus sikerként értékeli a hatalmas érdeklődést.

0

Új processzornevek az AMD terméktervében: Athens, San Diego, Odessa

2002. november 8. 12:29

Az AMD tegnap friss terméktervet tett közzé weboldalán, amelyen a korábbiakhoz képest több jelentős változás látható. A legnagyobb jelentőségű újdonság talán az, hogy a cég 2003-ról 2004-re halasztotta a 0,09 mikronos csíkszélességű gyártástechnológia bevezetését, amelyet elsőként a nyolcadik generációs Athlon (ClawHammer) mobil változatánál alkalmaznak majd.

0

Frissítette Treo Mail szoftverét a Handspring

2002. november 8. 12:14

[C|Net] Frissítette a Handspring a Treo kézigépek e-mail kliensét, a héten jelentette be a Treo Mail alkalmazás 1.5-ös verzióját. Az új változat már támogatja a Lotus Notes szoftvert, valamint lehetővé teszi, hogy a levelek más Treo alkalmazás futtatása mellett is automatikusan továbbítódjanak. Az új szoftver képes kihasználni a CDMA 1xRTT és GPRS (General Packet Radio Service) kapcsolódási felületek nagyobb adatátviteli sebességét is, gyakoribb postafiók-ellenőrzést és gyorsabb e-mail küldést lehetővé téve.

0

Hamarosan új linuxos kézigépeket mutat be Sharp

2002. november 7. 21:10

A japán Sharp hamarosan két újabb modellel bővíti Linux operációs rendszert futtató Zaurus PDA-családját. Az új tenyérgépek specifikációit a cég jövő csütörtökön hozza nyilvánosságra.

0

Az új ELSA az ATI mellé áll

2002. november 7. 19:30

Az ELSA AG romjain idén augusztusban megalakított Neue ELSA GmbH hamarosan megkezdi első termékeinek forgalmazását. A korábban az NVIDIA kiemelt partnerének számító vállalat első videokártyái azonban a kanadai ATI grafikus processzorait használják.

0

Ingyenesen letölthetővé vált a Corel Grafigo Tablet PC-szoftver

2002. november 7. 18:19

A Microsoft hivatalos bejelentésével egy időben már meg is történt az első szoftverbemutató a Corel Corporation jóvoltából: a cég bejelentette Corel Grafigo szoftverét, melyet kifejezetten a Microsoft Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszeréhez tervezett, s mellyel tovább bővíthető az egyébként is rendkívül könnyen kezelhető digitális mappák tudása.

0

A Microsoft bejelentette a Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszert

2002. november 7. 18:18

A Microsoft ma hivatalosan is bejelentette a Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszert, amivel Bill Gates szerint kezdetét vette a számítástechnika új korszaka. A Microsoft igazgatótanácsának elnökéhez több mint 20 jelentős számítógépgyártó képviselője csatlakozott, akik magukkal hozták vállalatuk Tablet PC készülékét.

0

250.000 barebone számítógép értékesítésével számol idén a Shuttle

2002. november 7. 11:38

[DigiTimes] Egyre több barebone, rendkívül kis méretű számítógépet értékesít a Shuttle: a stabilan növekvő keresletnek köszönhetően a második félévben akár 100 százalékkal több rendszert is értékesíthet, mint az első félévben. A Shuttle bevételeinek 30 százalékát kitevő rendszerekből így várhatóan 250.000 darabot ad el idén a cég. A várakozások szerint ez a tendencia tovább növekedhet, ezért a jövő évi tervekben a Shuttle már nem kevesebb, mint 500.000 barebone számítógép értékesítésével számol.

0

Tuningbarát alaplapot dob piacra az Intel

2002. november 7. 11:00

Hosszú évek hagyományaival szakítva az Intel jövőre piacra dob egy olyan alaplapot, amelyik támogatja a rendszer beállításainak finomhangolását és a tuningot. Az egyelőre Rapid City néven ismert termék megjelenése a Springdale chipkészlet bejelentésekor várható.

0

Nyereményjáték VapoChill rendszerekért

2002. november 6. 21:56

Az extrém hűtőrendszereiről ismert dán asetek nyereményjátékot hirdet, melynek során saját fejlesztésű VapoChill termékeivel kapcsolatos díjakat sorsol ki. A nevezéshez csupán egy angol nyelvű kérdőívet kell kitöltetniük az érdeklődőknek, illetőleg regisztrálniuk kell magukat a vállalat VapoChill fórumába. A nyereményjátékra december 17-ig lehet jelentkezni, míg a győztesek névsorát december 19-én hozza nyilvánosságra a cég.

0

Rekordteljesítmény a CA adatvédelmi szoftverével

2002. november 6. 20:52

[Herald] A Computer Associates és a Microsoft bejelentette, hogy 2,6 terabájt/óra teljesítménnyel csúcsot állítottak fel a Windows 2000 Datacenter Serveren futó Microsoft SQL Server 2000 adatbázis biztonsági másolatkészítése során. Az eredmények felülmúlnak minden eddigi, a CA és más szállítók által nyilvánosságra hozott teljesítményt. A teszt során a BrightStor Enterprise Backup folyamatos visszatöltési (restore) teljesítménye 2,2 terabájt/óra volt 32 meghajtó használatával. A processzorok átlagos igénybevétele a biztonsági másolatkészítés folyamán 26 százalék volt, a visszatöltés során pedig -- egy nyolcprocesszoros backup szerver használatával -- 12 százalék.

0

Az Intel jelentősen növelte részesedését a grafikus chipek piacán

2002. november 6. 18:10

Bár a legtöbb videochip-gyártó azt állítja, hogy a Pentium 4 processzorokhoz szánt integrált chipkészletek alig befolyásolják a forgalmát, a Mercury Research felmérése ennek homlokegyenest ellenkezőjét bizonyítja. A piackutató cég szerint a harmadik negyedévben az integrált grafikus chipek komoly részesedést vettek el a videochip-gyártóktól.

0

Új vezető a Red Hat európai részlegének élén

2002. november 6. 17:24

A Red Hat az elmúlt héten jelentette be, hogy új vezetőt neveztek ki a Red Hat EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) részlegének élére. A közlemény szerint Federico Musto személyében egy, a marketing, az értékesítés, a technológia és a szolgáltatások területén egyaránt jártas szakembert sikerült találniuk. Federico Musto Milánóban és New Yorkban szerzett diplomát, már több mint tíz éve foglalkozik Linuxszal, korábban a Red Hat olaszországi működésért felelt. Új posztján kiemelt feladata az európai vállalati piac Unixról Linuxra való átállásának segítése lesz.

0

A Sun újabb számítóközponttal bővítette az UltraSPARC processzorok tervezésénél használt rendszert

2002. november 6. 17:12

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a következő generációs UltraSPARC processzorok fejlesztési munkálatait gyorsítandóúj számítógépközpontot állított fel a massachusettsi Burlington városában. Az új számítóközpont a Sun már meglévő, összesen mintegy 7500 processzorból álló hálózatához csatlakozik. A hálózat jelenleg az év 365 napján 24 órán keresztül 98 százalékos kihasználtsággal üzemel. Az új számítóközpont nem csak az UltraSPARC processzorok fejlesztését gyorsítja fel, hanem egyben egy virtuális grid, illetve az N1 hálózati technológia tesztüzemeként is szolgál.

0

Vörös kalapos technikusok: új bizonyítványt vezet be a Red Hat

2002. november 5. 22:42

[Red Hat] A Red Hat hétfőn jelentette be, hogy bővíti oktatási programját, és az elismert RHCE (Red Hat Certified Engineer) bizonyítvány mellett a Red Hat oktatási központjaiban RHCT (Red Hat Certified Technician) technikusi képesítést is lehet majd szerezni. Az RHCT megszerzéséhez -- az RHCE-hez hasonlóan - sokoldalú gyakorlati tudás szükségeltetik, ugyanakkor a technikusi képesítés megszerzése könnyebb lesz. A vállalat szerint az új vizsga a UNIX-ról Linuxra átállóknak, illetve az RHCE megszerzésére törekvő szakembereknek lehet hasznos.

0

125 millió tranzisztorból áll az NVIDIA NV30

2002. november 5. 10:10

Az NVIDIA a Comdex kiállításon mutatja be régóta várt DirectX 9.0 gyorsítóját, az NV30 chipet. A vállalat weboldalán tette közzé, hogy az NV30 hozzávetőleg mintegy 125 millió tranzisztorból fog állni. Összehasonlításként a cég több érdekes adatot közölt a 125 milliós számról.

0

Könnyebben használhatók lesznek az IBM személyi számítógépei

2002. november 5. 09:40

Az IBM hétfőn mutatta be új technológiáit, amelyeknek célja, hogy a vállalat személyi számítógépeit könnyebben használhatóvá tegyék. Az IBM szerint a PC-vásárlók nem vágynak nagyobb teljesítményre, hanem egyszerűen a maximumot akarják kihozni a gépükből. A Think kampány ezt lovagolja meg.

0

Három új Xeon MP processzort jelentett be az Intel

2002. november 4. 18:00

Az Intel új processzorokkal bővítette négy vagy többprocesszoros szervereke szánt Xeon MP processzorcsaládját. A leggyorsabb, 2 GHz-es változat 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül és hatalmas, 2 Mbyte méretű harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz.

0

GameCube konzolra is elkészül a Hitman 2: Silent Assassin című akciójáték

2002. november 4. 13:08

Az Eidos Interactive bejelentette, hogy az angol játékeladási listát vezető Hitman 2: Silent Assassin című akciójátékukat elkészítik GameCube-ra is. A PC-re, PlayStation 2-re, és Xboxra már októberben megjelent programból eddig több mint egy millió példányt adtak el világszerte. A Nintendo konzoljára írt változatot az IO Interactive fejlesztőcsapat készíti, és várhatóan 2003 tavaszán fog megjelenni.

0

Pozitív e-privacy díj a linuxosoknak

2002. november 2. 10:06

[ linux.hu ] A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete nyerte a pozitív e-privacy díjat. A díj annak a Nagy Testvér Díjnak (Big Brother Awards) a pozitív változata, melyet minden évben azok az állami intézmények, magánszemélyek és cégek kaphatnak, akik -- vagy amik -- a legtöbbet teszik az emberek magánszférájának megsértéséért. A pozitív e-privacy díj az elektronikus magánszféra sérthetetlensége mellett leginkább kiálló személynek vagy szervezetnek jár. 2001-ben a pozitív e-privacy díjat dr. Majtényi László, az akkori adatvédelmi biztos kapta.

0

Flipperjátékon dolgozik a magyar A.S.K. Homework fejlesztőcsapat

2002. november 1. 12:39

A magyar A.S.K. Homework fejlesztőcsapat bejelentette, hogy egy új játékon dolgoznak. A Ball Adventures több egy egyszerű PC-s flipperjátéknál, ugyanis a program valós fizikával, látványos 3D-s grafikai motorral, nagyfelbontású textúrákkal, változatos zenékkel, hangeffektekkel és beszéddel rendkelkezik.