Szerző: Barna József

2002. május 23. 20:42

A VIA nyomott árakkal erősítené pozícióját a Pentium 4-es chipkészletek piacán

[EBN] A tajvani VIA Technologies -- amint arról beszámoltunk -- tegnap piacra dobott egy új, Intel Pentium 4 processzorokat kiszolgáló alaplapi lapkakészletet. A sikeres P4X266A alapjaira építkező P4X266E a vállalat történetének legkedvezőbb áron megvásárolható terméke: nagytételben a chipkészlet ára mindössze 18 dollár.

[EBN] A tajvani VIA Technologies -- amint arról beszámoltunk -- tegnap piacra dobott egy új, Intel Pentium 4 processzorokat kiszolgáló alaplapi lapkakészletet. A sikeres P4X266A alapjaira építkező P4X266E a vállalat történetének legkedvezőbb áron megvásárolható terméke: nagytételben a chipkészlet ára mindössze 18 dollár.

Elemzők szerint az amúgy is igen kompetitív piacon az Intellel folytatott szabadalomsértési disputa kapcsán nehéz helyzetbe került VIA most a feltűnően alacsony árral kívánja a húzódozó alaplapgyártókat megnyerni magának. Az Intel által a hét elején bejelentett legolcsóbb Pentium 4-es lapkakészlet, az i845GL ugyanis 15 dollárral drágább a VIA termékénél.

A VIA szóvivője a következőképpen kommentálta a hírt: "Az iparban egyre kiélezettebb a verseny, ezért agresszív árstratégiát vagyunk kénytelenek bevezetni. Kétségtelen, hogy emiatt bárki győz is a végén, keserves lesz a győzelem."

Azonban míg az Intel i845GL-t a chipóriás elsősorban a 400 MHz-es rendszerbuszt használó új Celeron modellekhez szánja és az ennek megfelelően nem is támogatja az 533 MHz-es rendszerbuszú Pentium 4 processzorokat, addig a VIA P4X266E minden NetBurst architektúrára épülő Intel processzorral használható. A hasonló tulajdonságokkal bíró i845E és i845G chipkészletek azonban rendre 41 és 46 dollárba kerülnek, azaz több mint kétszeresébe, mint a VIA terméke.

Távol-keleti források szerint azonban az Intel e szegmensben sem kívánja megadni az előnyt a VIA-nak, és az integrált grafikus maggal rendelkező i845G és ennek olcsóbb változata, az i845GL mellett még egy alaplapi chipsetet bemutat majd, mégpedig az i845GLL-t (GL Light). Az i845GLL az USB2.0-t támogató ICH4 southbridge helyett a ma is elterjedt, csak USB1.1-et támogató ICH2-vel kerül forgalomba, mégpedig előreláthatóan 25 dollár körüli áron.

Ugyanakkor a VIA tervezési filozófiájának köszönhetően a P4X266E használata esetén nem kell majd a gyártóknak hasonló kompromisszumokat kötni, mert mellé egyaránt társítható a régebbi modell VT8233A és számos újdonságot felvonultató, többek között USB 2.0-eszközöket is támogató VT8235 south bridge is.

Amint az ismert, a VIA nem rendelkezik a Pentium 4 processzorok kiszolgálására alkalmas alaplapi lapkakészletek gyártásához szükséges licencekkel. Ennek folyományaként az Intel és a VIA között már hosszú ideje folyamatban van több szabadalomsértési per is. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az Intel szerint az 533 MHz-es rendszerbuszt használó Pentium 4 processzorok támogatásához újabb licencet kell vásárolniuk a gyártóknak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról