Szerző: roberto

2002. május 22. 07:18

Az Adobe előrukkolt az Acrobat Reader ötös verziójának linuxos változatával

Adobe
AdobeEgy évvel a windowsos és maces változat után az Adobe Systems előrukkolt az Acrobat Reader 5 linuxra készült verziójával is. Ez azért nagy előrelépés, mert eddig nem létezett olyan szoftver linuxra, amely megfelelően képes lett volna kezelni az Acrobat 5 megjelenésével együtt bevezetett új, címkézett PDF formátumot, amelyet szokás tagged PDF-nek vagy egyszerűen csak PDF 1.4-nek nevezni.

A Linuxon meglehetősen népszerű, az Adobe-tól függetlenül fejlesztett XPDF nevű PDF-olvasó sajnos csak a PDF formátum 1.3-as verzióját támogatja. A címkézett PDF előnye, hogy az oldalak megjelenésének megőrzése mellett a logikai struktúráról is képes adatokat elraktározni, és az oldalak megjelenítését bizonyos körülmények között inkább a logikai struktúrához, és nem az oldal kinyomtatott képéhez igazítja (ez jól megfigyelhető a kéziszámítógépek esetén).

A PDF 1.4 másik fontos újdonsága a különböző mértékben átlátszó képek támogatása volt, mindezt már Linux alatt is élvezhetjük az Acrobat Reader 5.05 linuxos verziójának letöltése után.

A hír megjelenése után derült ki, hogy 2001 októbere óta az XPDF is támogatja a PDF formátum 1.4-es verzióját.

a címlapról