Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 13. 11:49

MirrorBit: forradalmi flash memória az AMD-től

Az AMD bejelentette, hogy megkezdte a forradalmi MirrorBit technológiára épülő flash memóriák mintapéldányainak gyártását. A 64 megabites chipek a negyedév végén lesznek elérhetők, a 128, illetve 256 megabites termékeket az év végére ígéri a cég.

Az AMD bejelentette, hogy megkezdte a forradalmi MirrorBit technológiára épülő flash memóriák mintapéldányainak gyártását. A 64 megabites chipek a negyedév végén lesznek elérhetők, a 128, illetve 256 megabites termékeket az év végére ígéri a cég.

Az AMD állítása szerint a MirrorBit technológia segítségével a flash memóriák kétszer annyi adatot tárolhatnak, mint ezelőtt, anélkül, hogy csökkenne az eszközök teljesítménye vagy a megbízhatósága. A MirrorBit architektúra valódi multibit flash memóriacellákból épül fel, amely azonos teljesítményt és megbízhatóságot biztosít, mint a jelenleg is elterjedt NOR Flash áramkörök.

Az AMD MirrorBit celláiban az adatok két fizikailag elkülönített helyen tárolódnak. A vállalat állítása szerint a bitek fizikai elkülönítése miatt a MirrorBit eszközök sokkal stabilabbak és megbízhatóbbak, mint a konkurens multi-level cellás eszközök, amelyek egy adott fizikai helyen kevesebb töltést képesek tárolni. Az AMD szerint a MirrorBit eszközök gyorsabban programozhatók, írhatók és olvashatók, mint a multi-level cellás (MLC) áramkörök.

A kaliforniai chipgyártó vállalat több mint 350 milliárd bitnyi MirrorBit technológiát használt fel a tesztek során, amelyek kedvező eredményt hoztak: a MirrorBit architektúrán alapuló flash memóriák legalább 100 ezer programozási/törlési ciklust bírnak, és a rögzített adatokat minimum 20 évig megőrzik, akár 125 Celsius fokon is.

Az AMD MirrorBit termékei lábkompatibilisek a vállalat korábbi flash memória eszközeivel, ezért az új architektúrán alapuló áramkörök alkalmazása rendkívül egyszerű lesz a felhasználók számára.

Az AMD nem titkolt célja, hogy a MirrorBit az Intel StrataFlash ellenfele legyen a piacon. Elemzők szerint a már közel három éve piacon levő StrataFlash valóban megbízható és már bizonyított technológia, a MirrorBit mindenképpen ígéretes. Az AMD 64 megabites MirrorBit chipjei 10 ezer darabos megrendelés esetén 7,95 dollárba kerülnek, az Intel StrataFlash memóriák kapacitástól függően 10-35 dollár közötti áron kaphatók.

A flash memóriákat többek között kéziszámítógépekben, mobiltelefonokban, digitális kamerákban és más szórakoztatóelektronikai készülékekben használják. Az Intel mögött az AMD a világ második legnagyobb flashmemória-szállítója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról