:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 16. 17:01

A világ legnagyobb teljesítményű számítógépei

Az International Data Corp. piackutató intézet közzétette a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek listáját. Összesen 893 rendszer található a rangsorban, amelyet az IDC súlyozott tesztátlag alapján állított fel a piackutató cég.

Az International Data Corp. piackutató intézet közzétette a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek listáját. Összesen 893 rendszer található a rangsorban, amelyet az IDC súlyozott tesztátlag alapján állított fel a piackutató cég.

Az IDC súlyozott tesztátlag figyelembe veszi a processzorok teljesítményét (SPECfp_rate_base2000, SPECint_rate_base2000 és Linpack Rmax eredmények), a memória teljesítményét (STREAM TRIAD eredmények), illetve a skálázhatóságot, amelynek vizsgálatakor a processzorok számát, a memória méretét és a fürtözött rendszerekben alkalmazott összeköttetések sávszélességét vizsgálták.

Bár a szuperszámítógépes közösség egyes tagjai szerint az IDC súlyozott tesztátlag (IDC Balanced Rating) nem tekinthető irányadó teljesítménymutatónak, mégis érdemes egy pillantást vetni a rangsorra.

Eltérően a www.top500.org címen található listától, az IDC a számítógéprendszereket nem csak teljesítményük szerint rangosorolta, hanem kategóriájuk szerint is rendezte. A vállalat által közzétett jelentésben négy szegmenst különböztet meg:

  • tudományos célú számítógépek ("pénz nem számít" kategória)
  • műszaki nagyvállalati számítógépek (1 millió dollárnál drágább kategória)
  • műszaki vállalati számítógépek (250 ezer - 1 millió dollár közötti kategória)
  • műszaki részlegi számítógépek (250 ezer dollár alatti kategória)

Az IDC súlyozott tesztátlag alapján a tudományos célú számítógépek között az NEC Earth Simulator meggyőző fölénnyel lett első az IBM ASCI White és egy 4096 processzoros HP AlphaServer cluster előtt. Figyelemre méltó a fürtözött rendszerek erőteljes dominanciája a nagyvállalati kategóriában, itt két IBM pSeries p690 gép lett az első és harmadik helyezett, közéjük egy SGI Origin 2000 számítógépekből összeállított, összesen 800 processzort tartalmazó cluster került.

A vállalati kategória "győztese" a HP SuperDome szervere lett, amelyet holtversenyben egy-egy IBM p670 és p690 rendszer követ. A legalsó (negyedmillió dollár alatti) kategóriában egy 12 PA-8700 processzort tartalmazó HP rp8400 rendszer végzett az élen egy HP rp7410 és egy NEC Express5800 számítógép előtt.

A 893 számítógéprendszert tartalmazó teljes lista ingyenesen letölthető az IDC honlapjáról. A rangsor a gyártók és a felhasználók által április 30-ig elküldött adatokon alapul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.