Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 17. 09:45

A Microsoft az online többjátékos programok felé kacsintgat

[CNET] A Microsoft tegnap bejelentette, hogy exkluzív terjesztési megállapodást kötött a Sigil Games Online fejlesztőcéggel, amelyet a népszerű EverQuest internetes szerepjáték két készítője alapított 2002 januárjában.

[CNET] A Microsoft tegnap bejelentette, hogy exkluzív terjesztési megállapodást kötött a Sigil Games Online fejlesztőcéggel, amelyet a népszerű EverQuest internetes szerepjáték két készítője alapított 2002 januárjában.

Bár a redmondi cég egyelőre nem árult el részleteket a piacra kerülő játékokról, elemzők szerint a lépés egyértelműen azt mutatja, hogy a Microsoft kiemelt figyelmet szentel az előfizetéses online játékoknak, mint amilyen a Sony Online programja, az EverQuest.

Az EverQuest kategóriájában a legnagyobb siker, felmérések szerint a játék világszerte mintegy 400 ezer előfizetővel rendelkezik, akik havi 13 dollárt fizetnek azért, hogy bebocsátást nyerjenek a program által létrehozott virtuális világba.

Azonban az idei év a MMORPG (massively multiplayer online role playing game, vagyis internetes szerepjáték) programok áttörő sikerét hozhatja, ugyanis két olyan szereplővel gazdagodik a piac, amelyek méltán tartanak számot a felhasználók érdeklődésére. Ezek közül az egyik a világ legnépszerűbb PC-s játékának, a Simsnek az internetes többjátékos változata, a másik pedig a Star Wars Galaxies, amely a "Csillagok háborúja" világában játszódik. Mindkét program az E3 kiállításon mutatkozik be, de csak az év második felében kerülnek piacra.

A Microsoft több előfizetéses online játékkal is rendelkezik, köztük az "Asheron's Call" szerepjátékkal. A cég által megvásárolt San Diego-i Sigil Games két vezetője Brad McQuaid és Jeff Butler. McQuaid az EverQuest egyik megálmodója volt, Butler pedig az EverQuesthez készített kiegészítő küldetések producereként működött közre.

A redmondi cég még ebben az évben be szereté indítani Xbox Live szolgáltatását, amelynek révén az Xbox konzol tulajdonosai az interneten keresztül egymással játszhatnak majd. A Sony pedig pár hete azt jelentette be, hogy PlayStation 2 konzolra is elkészíti az EverQuestet.

a címlapról