:

Szerző: Barna József

2002. május 16. 12:09

Az Európai Bizottság vizsgálatot fontolgat a nyomtatógyártók ellen

Mario Monti
Mario Monti
[WSJ] Az Európai Bizottság várhatóan vizsgálatot indít a nyomtatópatronok virágzó piacán tapasztalható törvénybe ütköző gyakorlat miatt, nyilatkozta tegnap Mario Monti, az EB versenyügyi biztosa. Mint a szigorú elveiről ismert olasz szakember elmondta, egyes nyomtatógyártók versenyellenes módon próbálják kirekeszteni azokat az alternatív patrongyártókat a piacról, melyek részben újrahasznosított patronokat hoznak forgalomba, részben pedig a gyári patronok utántöltésével foglalkoznak.

Monti szerint legalábbis gyanúsnak tekinthető az a tény, hogy egyes gyártók tintasugaras nyomtatóiban egyáltalán nem lehet felhasználni a független patronkészítők termékeit. "Nagy valószínűséggel érdemes e téren vizsgálódnunk. A [a tintasugaras nyomtatókhoz használt] patronok piaca mind a gazdaság szempontjából általában, mind pedig a felhasználók szempontjából kiemelt fontosságú" -- válaszolt Monti az újságíróknak a patronok és tonerek magas árára vonatkozó kérdésére. Minthogy a piac kevés szereplős, feltétlenül indokolt a vizsgálat, tette hozzá.

Egy esetleges EB-vizsgálat hátrányosan érintheti a 11 milliárd dolláros nyugat-európai nyomtatópatron-piacon vitathatatlanul domináns pozícióban lévő Hewlett-Packardot. Egyes felmérések szerint a HP szállítja az európai piacon megtalálható nyomtatók 44%-át. A cégóriás április 30-án véget ért negyedévében pedig a Printing and Imaging üzletág 4,9 milliárd dollárral részesedett a vállalat 10,6 milliárdos összbevételéből. A patronok az üzletág forgalmának több mint a felét adják.

David Bouffard, a HP genfi szóvivője elmondta, hogy a cég teljes mértékben együtt fog működni az Európai Bizottsággal, amennyiben az a vizsgálat mellett voksol. Ugyanakkor hozzátette, hogy noha a HP arra bátorítja felhasználóit, hogy a cég által forgalmazott kiegészítőket (tintapatronokat) használjanak, természetesen nem akadályozzák meg az embereket abban, hogy alternatív megoldásokat válasszanak.

Az európai piac jelentősebb további szereplői a Seiko Epson üzeltága 25%-os részesedéssel, a Canon 18%-os részesedéssel, valamint a Lexmark 10%-os részesedéssel.

A patronokat és tonereket gyártó alternatív vállalatok körülbelül a tonerpiac 25%-át, míg a tintapatronok piacának 13%-át mondhatják magukénak. Ám piaci részesedésük jobbára változatlan, elsősorban annak köszönhetően, hogy egyes gyártók e termékek használatát megakadályozó hardveres védelemmel ellátva hozzák forgalomba nyomtatóikat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.