vállalati it archívum - 2002 június

2002
június

0

Már PC-n is élvezhető Britney Spears "művészete"

2002. június 30. 18:47

A THQ bejelentette, hogy immár PC-n is játszható a Britneys Dance Beat. A felhasználók a játékban Britney Spears turnéján az egyik háttértáncos bőrébe bújnak, a konkrét feladatuk pedig az, hogy a gombok nyomogatásával a koreográfia által megadott táncmozdulatokat tegyék meg.

0

Július 8-án jelenik meg az Intel Itanium 2

2002. június 30. 16:05

Az Intel július 8-án, hétfőn jelenti be második generációs Itanium processzorát, a korábban McKinley néven ismert Itanium 2 processzort, amelyet nagy teljesítményű, 64 bites munkaállomásokba és szerverekbe szán.

0

Japánban már kapható a Thoroughbred magos Athlon XP 2000+

2002. június 29. 16:11

Az asztali gépekbe szánt processzorok közül az AMD hivatalosan egyelőre csak 2200+ jelzésű Athlon XP chipet forgalmazza a 0,13 mikronos csíkszélességű Thoroughbred maggal, azonban a vállalat tervezi között szerepel a lassabb (1800+, 1900+, 2000+, 2100+) változatok piacra dobása is.

0

Kipróbálható a KOffice irodai programcsomag 1.2-es verziójának második bétája

2002. június 27. 22:34

[KOffice.org] A KDE projekt tegnap bocsátotta ki a KOffice irodai programcsomag 1.2-es verziójának második bétáját; a végleges verzió a tervek szerint augusztusban fog megjelenni. A tegnap kiadott változat két jelentős újdonsággal szolgál. A szövegszerkesztő, a KWord ezentúl képes a lábjegyzetek kezelésére is, míg a táblázatkezelő komponens, a KSpread legfontosabb újdonsága az SQL adatbázisból való táblázatfeltöltési lehetőség. A szoftvercsomag jelenleg 56 nyelvet támogat, és a szövegszerkesztőn, valamint a táblázatkezelőn kívül tartalmaz bemutatókészítőt (KPresenter), folyamatábra-szerkesztőt (Kivio), vektorgrafikus alkalmazásokat, diagramszerkesztőt és számos egyéb apróságot is. A forráskódhoz, illetve a Mandrake és SuSE Linuxokra fordított bináris RPM csomagokhoz vezető linkek a bejelentés szövegében találhatóak.

0

A SuSE Linux Enterprise Server megkapta az Oracle 9i R2 adatbáziskezelőhöz és az Oracle E-Business Suite-hoz a hitelesítést

2002. június 27. 22:13

[SuSE] A SuSE Linux Enterprise Server 7 (SLES7) ismét sikeresen vizsgázott az Oracle termékek támogatása terén -- jelentette be tegnap a SuSE egyesült államokbeli leányvállalata. A SLES7 rendszer ugyanis megszerezte a szükséges hitelesítéseket az Oracle 9i adatbáziskezelő második kiadásához, a 9i RAC (Real Application Clusters) és a 9i AS (Application Server) termékekhez, valamint az Oracle E-Business Suite 11i-hez. A SuSE Linux vállalati terméke ezzel hivatalosan is alkalmassá vált az Oracle legfontosabb termékeinek futtatására.

0

A MandrakeSoft támogatja az AMD x86-64 architektúráját

2002. június 27. 21:42

[MandrakeSoft] A MandrakeSoft ma jelentette be, hogy az AMD-vel együttműködve elkészíti a Mandrake Linux x86-64 architektúrára optimalizált változatát. Jacques Le Marois, a MandrakeSoft elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az új generációs AMD Athlon és Opteron processzorokra egy külön Mandrake Linux verzió készül majd, amely a vállalat reményei szerint növelni fogja a MandrakeSoft termékek elfogadottságát a vállalati piacokon. Robert Stead, az AMD európai marketingigazgatója szerint az x86-64 technológiával felvértezett processzorokra készülő Mandrake Linux egy erőteljes, megbízható és könnyen telepíthető disztribúció lesz. A Mandrake Linux új, AMD processzorokat támogató 9-es verziói várhatóan a jövő év elején kerülnek majd kereskedelmi forgalomba.

0

Új vezérigazgató a gondokkal küzdő Caldera élén

2002. június 27. 18:03

[CNET] A Caldera International Ransom Love helyére Darl McBride-ot nevezte ki a cég elnök-vezérigazgatójává, valamint határozott arról is, hogy két jelentős befektető részvénytulajdonát visszavásárolja.

0

Reneszánszát éli a Transport Tycoon Deluxe

2002. június 27. 16:27

Alig néhány hete számoltunk be a népszerű közlekedési játék, a Transport Tycoon Deluxe (TTDX) új magyar fordításának megjelenéséről, s azóta néhány új információ ismét hírértéket adott a történetnek.

0

Július 15-én jelenik meg az NVIDIA Crush18 chipkészlet

2002. június 27. 14:18

[ExtremeTech] Az NVIDIA július 15-én jelenti be következő generációs nForce alaplapi chipkészletét, derül ki a sajtónak elküldött meghívókból, illetőleg Hans Mosesmann elemző azokhoz fűzött kommentárjaiból.

0

Az AMD, Scooby-Doo és a Csillagok háborúja

2002. június 27. 13:42

Az AMD ma jelentette be, hogy a cég Athlon MP processzorai ugyan nem filmszerepet, de szerepet kaptak a Csillagok Háborúja második részének, valamint a Scooby-Doo című filmnek az elkészítésében.

0

Csak jövőre jelenik meg az NVIDIA következő generációs GPU-ja?

2002. június 27. 10:21

[ExtremeTech, HWSW] A Prudential Securities elemzőcég félvezetőgyártó cégekkel foglalkozó elemzője, Hans Mosesmann tegnap az NVIDIA-ról írt jelentésében arról számolt be, hogy a cég következő generációs grafikus processzora, mely jelenleg NV30 kódnéven ismert, minden valószínűség szerint nem jelenik meg az idén. Mint írta, a célja az volt, hogy a befektetőket felkészítse a legrosszabb eshetőségre, azaz hogy az NV30 tömeggyártása nem indul be 2003 előtt.

0

Az Enigmah Xbox-kalózchip fejlesztői kivonulnak a kockázatos piacról

2002. június 27. 09:47

[ZDNet] A Microsoft Xbox játékkonzolhoz készült kalózchipek közül az egyik leghamarabb elkészült és piacra dobott változat, az Enigmah-X készítői kiszálltak az üzletből, olvasható a cég honlapján. Feltehetően nem enigma, hogy miért: szinte bizonyos, hogy a Microsoft gyakorolt nyomást a vállalatra illegális tevékenységének beszüntetésére.

0

Az Oracle9i adatbázis-kezelő 2. verziójával csökkenthetők az adattárolás költségei

2002. június 26. 19:21

[NetAktív] Az Oracle ma bejelentette, hogy az Oracle9i adatbázis-kezelő 2. verziójában olyan új adattömörítési technológiát alkalmaz, amely a világon elsőként kínál lehetőséget arra, hogy a nagyon nagy méretű adatbázisok (Very Large Database, VLDB) felhasználói megnöveljék adattárházuk összkapacitását. Az első éles tesztek azt mutatják, hogy az új táblatömörítési technológiával az adattárházak adattábláinál háromszorostól tízszeresig terjedő tömörítést és méretcsökkenést lehet elérni UNIX, Windows és Linux operációs rendszereken. Ezzel jelentősen csökken a VLDB-felhasználók adattárolási összköltsége. (Egy terabájt adat tárolásának átlagos költsége akár a 400 ezer dollárt is elérheti).

0

Részletek a VIA K8 Series chipkészletekről

2002. június 26. 19:06

A VIA e hónapban frissítette lapkakészlet-útitervét. Noha az általunk korábban közölt menetrendhez képest sok újdonság nem fedezhető fel a dokumentumban, immár olvashatók többé-kevésbé részletes információk az AMD nyolcadik generációs processzorait támogató termékekről is.

0

Olcsó nyomtató, szkenner és másoló egyben a Lexmarktól

2002. június 26. 18:38

A Lexmark a jelenleg zajló TECHXNY/PC EXPO kiállításon mutatta be új PrinTrio modelljét, mely nemcsak tintasugaras nyomtatóként, hanem szkennerként és másolóként is használható. A kompakt készülék mind Mac, mind pedig PC számítógépekhez csatlakoztatható.

0

A VIA is a HyperTransport mellé áll

2002. június 26. 14:46

A tajvani VIA Technologies ma jelentette be, hogy csatlakozik az AMD által életre hívott HyperTransport Consortiumhoz, és még ez év végén megjelenteti az AMD nyolcadik generációs processzorait támogató, HyperTransport interfésszel szerelt lapkakészletét.

0

Microsoft-játékok jelennek meg Nintendo Game Boy Advance-ra

2002. június 26. 14:07

[WSJ] Tegnap első látásra meglepő bejelentést tett a Microsoft: a cég egyes játékait megjelenteti a rivális Nintendo Game Boy Advance nevű, hordozható játékgépére is. Elemzők szerint az ügylet egyben elismerése a Nintendo abszolút domináns pozíciójának a hordozható játékgépek piacán. Amint az ismert, a Game Boy 1989-es piacra dobását követően a Nintendo 125 millió hordozható gépet adott el világszerte, amellyel a piac 98%-át birtokolja.

0

LindowsOS: kedvező licenckonstrukció, mérsékelt Windows-kompatibilitás

2002. június 26. 12:01

A Lindows.com, a Windows-alkalmazások futtatására képes Linux-alapú LindowsOS operációs rendszer fejlesztője bejelentette, hogy a számítógépgyártók átalánydíjas konstrukcióban juthatnak majd hozzá az operációs rendszerhez, szemben a Microsoft által alkalmazott darabonkénti licenceléssel.

0

Csalódást nyújt a Matrox Parhelia-512 teljesítménye

2002. június 25. 21:19

Amint az várható volt, a mai napon a legnagyobb hardveres oldalakon megjelentek a Matrox régóta várt Parhelia-512 grafikus chipjére épülő kártyákról szóló tesztek. Sajnos a túlzottan optimista reményeket dédelgető felhasználóknak csalódniuk kell: teljesítmény tekintetében a Parhelia nem veszi fel a versenyt a ma kapható leggyorsabb chipekkel. Ahogy azt Anand Lal Shimpi írja Teljesítményparadoxon című cikkének összefoglalójában:

0

Az IBM bejelentette belépő szintű Unix-szervereit

2002. június 25. 19:34

Amint azt ipari források előre jelezték, az IBM ma bejelentette Power4 processzorral szerelt, belépő szintű Unix-szervereit. A pSeries 630 sorozat két modellje 1-4 processzort támogat, és minden kétséget kizáróan az IBM által kínált Power4 alapú szerverek közül a legolcsóbb megoldásnak számít.

0

Fazonigazításon esnek át a Hewlett-Packard nyomtatói

2002. június 25. 17:51

[WSJ] A világ legnagyobb nyomtatógyártójának számító Hewlett-Packard ma bejelentette, hogy teljes otthoninyomtató-kínálata fazonigazításon esik át hamarosan, és így búcsút mondhatunk a régi jó bézs színeknek. A cég azonban nemcsak a korábban a HP-nyomtatók sine qua nonjának számító külsőt változtatja meg, hanem számos új funkciót is implementál a várhatóan metálkék és szürke színekben pompázó új modellekbe, melyek ára 79 és 399 dollár között várható.

0

A világ legnagyobb merevlemezét mutatta be a Western Digital

2002. június 25. 15:51

A Western Digital ma jelentette be, hogy piacra dobja Caviar merevlemez-családjának legújabb modelljeit, melyek jellemzője, hogy nagy adatsűrűségű, 60 Gbyte tárolókapacitással rendelkező tányérokat használnak. Talán nem véletlen, hogy a WD a mai napra időzítette bejelentését, hiszen -- amint arról beszámoltunk -- a rivális Seagate éppen tegnap számolt be arról, hogy az iparágban elsőként kezdi meg a 60 Gbyte-os tányérokkal szerelt Barracuda ATA V meghajtóinak szállítását. A WD, ha már e tekintetben első nem lehetett, gigászi tárkapacitású termékekről adott hírt.

0

60 Gbyte egyetlen tányéron a Seagate új Barracuda modelljeiben

2002. június 25. 11:46

[ZDNet] A Seagate tegnap jelentette be Barracuda ATA V típusjelű merevlemez-családját, mely a cég állítása szerint nem csupán a leghalkabb 7200 rpm-es meghajtó a piacon, hanem egyben a tányéronkénti 60 Gbyte-os tárolókapacitásnak köszönhetően a legjobb, kereskedelmi forgalomban kapható adatsűrűségi mutatóval is rendelkező HDD. Az új modellek párhuzamos ATA és Serial ATA interfésszel felszerelt változatokban kerülnek forgalomba.

0

A Microsoft ma mutatja be az Office új verziójának előzetesét

2002. június 25. 11:09

A Microsoft a New York-i TechXNY rendezvény keretében mutatja be az első Tablet PC készülékeket és a 2003 közepén megjelenő új Office programcsomag előzetes változatát. A termékeket a cég alelnöke, Jeff Raikes ismerteti magyar idő szerint délután 16:00 órakor kezdődő beszédében.

0

Az első Parhelia-teszt, egyelőre német nyelven

2002. június 24. 21:48

[MatroxUsers] Noha hivatalosan csak holnap jelenhetne meg teszt a Matrox Parhelia-512 chipre épülő első videokártyákról, nem meglepő módon néhány leleményes felhasználó rátalált a Toms Hardware oldalain a holnapra datált, a kártya teljesítményét részletesen bemutató -- egyelőre csupán német nyelven olvasható -- cikk linkjére. Amint az várható volt, nem a Parhelia a piac leggyorsabb kártyája.

0

A francia hivatalokat Mandrake Linux fogja kiszolgálni

2002. június 24. 19:55

[MandrakeSoft] A párizsi székhelyű MandrakeSoft az elmúlt hét végén kiadott sajtóközleményében arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a Francia Közbeszerzési Hivatal (Union des Groupements dAchats Publics, UGAP) pályázatának nyerteseként a következő két évben Linux-alapú szerverszoftverekkel láthatja el a francia kormányhivatalokat, minisztériumokat. A Linux intézményi használata Franciaországban eddig sem volt ismeretlen, a Kulturális Minisztérium, a Francia Légierő és a France Telecom jelenleg is használ különféle Mandrake termékeket.

0

GeForce4 MX az ATI RV250 ellen a Gainwardtól

2002. június 24. 19:32

A kevés esztétikai érzékkel, ámde annál több válogatott NVIDIA chippel megáldott tajvani Gainward ma jelentette be, hogy megkezdte túlhajtott GeForce4 MX chipes videokártyáinak szállítását. A GeForce4 PowerPack! Model Pro/650 TV Golden Sample kártya árkategóriájában valóban kimagasló sebességmutatókkal büszkélkedhet.

0

Megjelent a Yellow Dog Linux 2.3-as verziója

2002. június 24. 18:10

[Terra Soft Solutions] A coloradói Terra Soft Solutions kiadta a Yellow Dog Linux 2.3-as verzióját. A Red Hat Linux 7.2-es, és az RPM csomagkezelő 4.0.3-as verziójára épülő disztribúció különlegessége, hogy csak PowerPC platformra készül el, és az Apple által már nem támogatott régi Macintoshokba is új életet képes lehelni.

0

Piacon az ATI chipkészletére épülő FIC AT31 Fusion alaplap

2002. június 24. 16:39

A tajvani First International Computer (FIC) végre piacra dobta a Computex kiállításon bemutatott AT31 Fusion névre hallgató alaplapját, amely az ATI Radeon IGP northbridge chipre épül és SocketA kivitelű AMD processzorokat támogat.

0

Hardveres információvédelem a jövő asztali számítógépeiben

2002. június 24. 11:49

[WSJ] A Microsoft és processzorgyártó cégek egy olyan megoldáson dolgoznak, amely az internetes biztonságtechnikát a jövő PC-inek hardveresen meghatározott alaptartozékává tenné. A jelenleg Palladium néven ismert projektről a szoftveróriás is elismeri, hogy egyelőre még gyerekcipőben jár, bevezetésére még éveket kell várni.

0

Vlagyimir Putyin betörésbiztos webszervere

2002. június 23. 12:36

[Reuters, LinuxToday] Csütörtökön indították el nyilvánosan is Oroszország elnökének új webszerverét. A www.president.kremlin.ru címet kiszolgáló szerver a hírek szerint csaknem teljesen betörésbiztos, a Reuters hírügynökség információi szerint már a cím nyilvánosságra hozatala után egy nappal 96 sikertelen betörési kísérletet jegyeztek fel a site üzemeltetői, és csak az első napon körülbelül félmilló internetező volt kíváncsi Vlagyimir Putyin új weboldalaira.

0

Megjelent a Slackware Linux 8.1

2002. június 23. 12:04

[Slackware.com] Megjelent a 2002-es év első Slackware disztribúciója. A Slackware Linux 8.1-es kiadása a legújabb szoftverekből épül fel, köztük a GNOME 1.4.1-es és a KDE 3.0.1-es grafikus környezetekkel, valamint a Mozilla 1.0-val. A rendszer a 2.4.18-as kernelre, a glibc 2.2.5-ös változatára és az XFree86 4.2.0-ra épül. A disztribúció különlegessége -- az előző változatokhoz hasonlóan -- épp abban rejlik, hogy nem különleges, a csomagok a legtöbb esetben a programok eredeti szerzőinek az útmutatói szerint szerint lettek összeállítva.

0

Az IBM olcsó Unix-szervert dob piacra a jövő héten

2002. június 22. 14:37

Az IBM a jövő héten kínálatának legolcsóbb Power4 alapú szerverét dobja piacra, mellyel a középkategóriás Unix-szerverek piacán igyekszik erősíteni pozícióját a cég, adta hírül a CNET . A céghez közelálló források szerint a költségek csökkentése érdekében a pSeries 630-as modellben a Nagy Kék az alkalmazott processzorok számát csökkenti egy, kettő vagy négy darabra.

0

A Creative a jövőben is forgalmaz NVIDIA chipes videokártyákat

2002. június 21. 21:30

Amint arról tegnap beszámoltunk, az interneten feltűntek fotók a 3Dlabs P10 vizuális processzort alkalmazó videokártyákról. Minthogy a 3Dlabs akvizícióját nemrég fejezte be a Creative Labs., ez utóbbi cég képviselőjét kérdeztük arról, hogy várható-e a közeljövőben változás a cég által forgalmazott kártyák GPU-inak márkaösszetételében, illetőleg hogy a Creative tervezi-e, és ha igen, mikor, P10-re épülő, otthoni felhasználóknak szánt videokártyák megjelentetését.

0

Részletes AMD termékterv 2003 végéig

2002. június 21. 09:15

Az AMD honlapján található termékterv eléggé elnagyoltan mutatja be a vállalat közeljövőben megjelent processzorait, azonban most egy prezentáció részeként közzétett roadmapen sok apró részletre is fény derült.

0

A japán boltokban is csupán most jelent meg az Athlon XP 2200+

2002. június 20. 18:21

Az AMD június 10-én jelentette be jelenleg leggyorsabb Athlon XP 2200+ processzorát, mely az asztali számítógépekbe szánt AMD processzorok közül elsőként készül 0,13 mikronos gyártástechnológiával. Amint a bejelentés kapcsán arról beszámoltunk, a cég az új modellből felhalmozott gyakorlatilag teljes raktárkészletét OEM partnerei részére szállította le, így a kiskereskedelemben a processzor közel két héten át nem is volt beszerezhető.

0

Július elején jelennek meg a Savage XP chipes videokártyák

2002. június 20. 14:31

Amint arról korábban beszámoltunk, a tajvani VIA Technologies és az S3 Graphics a Computex 2002 rendezvényen mutatta be Savage XP (korábban Zoetrope néven ismert) grafikus processzorát, melytől a cég azt reméli, hogy általa ismét részese lehet az asztali számítógépekben használt önálló grafikus chipek gyorsan fejlődő és jövedelmező piacának.

0

Piacon az Albatron GeForce4 MX 440 chipes videokártyája

2002. június 19. 16:12

Megjelent a piacon a tajvani Albatron GeForce4 MX 440 chipes grafikus kártyája. A nem igazán körmönfont névadási elvek mentén elkeresztelt Albatron MX440 kártyán a grafikus chip 275 MHz-en, míg a 64 Mbtye 5 ns-os DDR SDRAM 400 MHz-en fut.

0

Július 17-én jelenik meg az ATI RV250 grafikus processzora

2002. június 19. 14:43

Az ATI várhatóan július 17-én jelenti be RV250 videochipjét, azonban még a jövő hét elején csökkenti Radeon 8500, Radeon 7500 és 7000 grafkius processzorainak árát, hogy helyet csináljon az új jövevénynek.

0

350 MHz-en fut az ATI R300

2002. június 19. 13:38

Egy kínai online lapnak köszönhetően újabb információk láttak napvilágot a kanadai ATI Technologies következő generációs, jelenleg R300 néven ismert grafikus processzoráról. Ezúttal azonban valóban hivatalos információk kerültek napvilágra, hiszen az újság a Computex 2002 kiállítás ATI-bemutatójának prezentációit hozta nyilvánosságra.

0

Intel Inside, avagy processzor egy leguán gyomrában

2002. június 18. 20:31

A [H]ard|OCP egyik szerkesztője, Steve Lynch egy szerencsétlen véletlen folytán az Intel Pentium 4 processzorának egy eddig nem ismert előnyös tulajdonságára derített fényt. Lynch ugyanis -- amint arról a népszerű hardveres portál oldalain beszámolt -- a múlt héten a lakásában őrizetlenül hagyta a tesztelésre kapott 2,4 GHz-es CPU-t, mely rövid időn belül felesége egyik leguánjának gyomrában kötött ki. Úgy tűnik tehát, hogy az Intel processzorai -- a hajdani TVK-hordókhoz hasonlóan -- rendeltetésszerű használatuk mellett számos más funkciót képesek betölteni, és akár költséges leguándesszertként is hasznosíthatóak.

0

Mennyire olcsók az Asustek leányvállalatának olcsó alaplapjai?

2002. június 18. 19:32

[DigiTimes] A céghez közelálló források arról számoltak be, hogy anyavállalatának, az Asusteknek teljes támogatása ellenére sem valószínű, hogy a Hua Ching által forgalmazott alaplapok ára az elkövetkező fél-egy évben közelébe érne az ECS árainak. Amint arról korábban beszámoltunk, a világ legnagyobb alaplapgyártói közé tartozó Asustek nemrégiben Hua Ching néven leányvállalatot alapított kifejezetten olcsó alaplapok gyártására.

0

Augusztustól kapható a Nintendo GameCube konzolhoz szánt modem

2002. június 18. 10:39

A Nintendo bejelentette, hogy Japánban augusztus 8-tól megvásárolható a GameCube konzollal kompatibilis modem, amelynek segítségével a felhasználók az internetre csatlakozhatnak és játszhatnak. Egyelőre csupán két játék támogatja a modemes kapcsolatot, a Phantasy Star Online 1 és 2. A modem ára 3800 jen, azaz kb. 7800 forint.

0

Új alsó kategóriás Sun szerver UltraSPARC III alapokon

2002. június 18. 09:25

A Sun Microsystems bejelentette korábban Cherrystone kódnéven ismert Sun Fire V480 alsó kategóriás szerverét, amelyet egyértelműen az Intel processzorra épülő és Windows vagy Linux operációs rendszert futtató számítógépek versenytársának szán.

0

Újabb pletykák az ATI következő generációs GPU-járól

2002. június 17. 22:17

A [H]ard|OCP fórumában az egyik olvasó néhány újabb információmorzsával szolgált az ATI következő generációs, jelenleg R300 kódnéven ismert grafikus chipjével kapcsolatban. Mint állítja, amit megtudott, azt az Egyesült Államokban zajló AMD Tech Tour alkalmával sikerült kiszednie a kanadai cég jelenlevő képviselőjéből.

0

Keresztplatformos támogatást nyújtó operációs rendszer kézigépekhez

2002. június 17. 21:14

[CNET] Két fiatal szingapúri programozó azt állítja, hogy egy olyan kéziszámítógépekre kihegyezett operációs rendszert alkottak, amely képes többféle operációs rendszerre írt és asztali számítógépeken hozzáférhető alkalmazások futtatására is. R. Chandrasekar és Sam Hon Kong Lum, a rendszert fejlesztő két 22 éves ifjú a múlt héten leplezte le a sajtó képviselői előtt az MXI (Motion Experience Interface) elnevezésű programot.

0

Athlon Ultra néven kerül forgalomba a ClawHammer?

2002. június 17. 18:06

A német ct magazin legújabb nyomtatott száma jelentős teret szentel az Intel és az AMD évtizedekre visszatekintő versengése legújabb fejezetének, különösképpen pedig a 64 bites mikroprocesszorok piacán várható csatározásnak, adta hírül ma a The Inquirer . Minthogy a német lap nincs a kezünkben, Mike Magee rövid recenziója alapján vagyunk kénytelenek beszámolni az abban található újdonságokról.

0

Nyár végén érkezik a SiS Xabre GPU-család legerősebb tagja

2002. június 17. 11:14

Az OCWorkBench információi szerint a tajvani SiS augusztusban vagy szeptemberben kívánja megjelentetni Xabre GPU-családjának legerősebb tagját, a Xabre 600-at. Noha e grafikus processzor -- hiszen nem is ezzel a céllal tervezték -- nem veheti fel a versenyt a várhatóan szintén ősszel megjelenő ATI R300-zal vagy az NVIDIA NV30-cal, a DirectX 8.1-gyorsítást nyújtó belépő szintű kártyák piacán sikeres lehet.

0

AMD Hammer: nem lesz multithreading, de elképzelhető két processzor egy chipen

2002. június 14. 22:11

A japán PC Watch oldalain megjelent, az AMD nyolcadik generációs processzorairól szóló írásban néhány izgalmas újdonság is olvasható. Egyebek mellett szóba kerül az a kihívás, melyet a K8-család integrált memóriavezérlője jelent az UMA (Unified Memory Architecture) integrált videovezérlők tervezői számára. Ugyanis minthogy a chipsetbe integrált grafikus processzor memóriakérelmei a CPU vezérlőjén keresztül haladnak, drasztikus teljesítménycsökkenésre lehet számítani a grafikus teljesítményben. E probléma megkerülésére feltehetően az első integrált megoldások saját frame bufferrel rendelkeznek majd.

0

Négyprocesszoros Xeon MP szerver a SuperMicro kínálatában

2002. június 14. 17:18

A hazánkban elsősorban alaplapjairól ismert egyesült államokbeli SuperMicro is megkezdte Xeon MP processzoros szervereinek forgalmazását. A Xeon MP-re épülő szervercsalád legerősebb modellje, a SuperServer 8052 maximálisan négy Xeon MP processzor fogadására alkalmas és torony kivitelben hozzáférhető.

0

Elaltatná processzorainak egyes tranzisztorait az Intel

2002. június 14. 13:07

[EED] Az Intel alvó tranzisztorokat (sleep transistor) alkalmazna jövőbeli mikroprocesszoraiban, hogy tovább növelhesse azok teljesítményét és csökkenthesse a szivárgási áram káros hatásait, amelyek egyre inkább megnehezítik a processzortervező mérnökök életét.

0

Stratégiai együttműködés Kína vezető Linux-disztribútora és a norvég TrollTech között

2002. június 13. 23:21

[TrollTech] A norvég TrollTech és a kínai Red Flag Software néhány napja stratégiai együttműködést jelentett be. A KDE grafikus munkakörnyezet alapjául is szolgáló Qt rendszerkönyvtárat fejlesztő norvég cég és a Kínai Tudományos Akadémia Szoftverkutató Intézete által (is) alapított Red Flag együttműködése nyomán egy újabb beágyazott eszközökbe szánt Linux-alapú rendszer fog elkészülni.

0

Az NVIDIA bejelentette Cg (C for Graphics) grafikus programozási nyelvét

2002. június 13. 15:24

Az NVIDIA a mai napon bejelentette a Cg (C for Graphics) programnyelv specifikációját, amelynek segítségével a fejlesztől sokkal gyorsabban és könnyebben készíthetnek a DirectX- és OpenGL-kompatibilis grafikus alkalmazásokat. A vállalat bejelentése szerint a Cg az NVIDIA és a Microsoft szoros együttműködésének gyümölcse.

0

ATI Catalyst: ingyenes szoftvercsomag Radeon chipes kártyákhoz

2002. június 13. 12:30

A kanadai ATI drivertámogatás terén eddig rendszerint elmaradt az NVIDIA mögött, azonban a grafikus piac második legnagyobb szereplője most egy olyan szoftvercsomaggal rukkolt elő, amelyet a versenytársa is megirigyelhetne.

0

Hamarosan megjelenik a Tyan Savage XP chipes videokártyája

2002. június 12. 20:34

Amint arról korábban beszámoltunk, a tajvani VIA Technologies és az S3 Graphics a Computex 2002 rendezvényen mutatta be Savage XP (korábban Zoetrope néven ismert) grafikus processzorát, melytől a cég azt reméli, hogy általa ismét részese lehet az asztali számítógépekben használt önálló grafikus chipek gyorsan fejlődő és jövedelmező piacának. A termék mellé számos kisebb és néhány nagyobb gyártó sorakozott fel, és várhatóan a Tyan lesz a világon az első gyártó, amely -- még a nyár folyamán -- Tachyon G3300 néven piacra dobja az új Savage chipre épülő videokártyáját.

0

Lara Croft meghódítja a kéziszámítógépeket is

2002. június 12. 15:06

Lara Croft, a szexi angol régésznő először a számítógépek monitorán tűnt fel, később meghódította a játékkonzolok világát, szerepelt a filmvásznon és júliusban birtokba veszi a Pocket PC kéziszámítógépeket is.

0

Otthoni felhasználóknak szánt szünetmentes áramforrások az APC-től

2002. június 12. 13:35

[ComMedia] A szünetmentes áramforrások (UPS-ek) magyarországi piacán is kiemelkedő piaci részesedést elért APC (American Power Conversion) két olyan új termékcsaláddal jelent meg az európai piacon, amelyek -- a korábbi modellektől eltérően -- szabványos konnektor-elosztóként használhatók, ugyanakkor biztosítják a villámvédelmet, illetve kiküszöbölik számítógépek feszültségkimaradásból vagy áramingadozásból származó adatvesztését.

0

Júliusban érkezik az ATI RV250 grafikus processzora

2002. június 12. 12:54

[VR-Zone] Az utóbbi napokban ismét számos pletyka látott napvilágot a kanadai ATI régóta várt RV250 grafikus chipjével kapcsolatban. Az internet-szerte olvasható információk szerint az RV250 tulajdonképpen egy magasabb órajelen futó, ámde butított R200, amely két változatban kerül piacra.

0

Oracle termékek és szolgáltatások a MeH közbeszerzési listáján

2002. június 12. 12:03

[NetAktív] 2002 májusában az Oracle termékei és szolgáltatásai is felkerültek a Miniszterelnöki Hivatalon belül működő Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóságának kezelésében lévő központosított közbeszerzési listára, így a jövőben az állami és önkormányzati intézmények közvetlenül, közbeszerzési eljárás nélkül vásárolhatják meg azokat. A 600 millió forintos keretszerződés kiterjed az Oracle adatbázis-kezelőre, az alkalmazásszerverre, a fejlesztő és adattárház szoftverekre, valamint szolgáltatásokra.

0

A Dell után a HP is keresi az Oracle és a Red Hat partnerségét

2002. június 12. 10:50

[HP] A Dell után néhány nappal a HP is bejelentette, hogy együttműködik az adatbáziskezelő rendszerek vezető gyártójával, az Oracle Corporationnel, és a Linux-piac vezető cégével, a Red Hat Inc-vel. Az együttműködés eredményeképpen a vállalati felhasználók a jövőben akár nyolc csomópontos Red Hat Linux Advanced Serverrel működő HP ProLiant DL580 szerverekből építkező Oracle9i Real Application Clusters (RAC) technológiához is hozzájuthatnak.

0

Hamarosan piacon a párhuzamos ATA-Serial ATA átalakítók

2002. június 11. 23:07

[ExtremeTech] Noha a Serial ATA szabványnak megfelelő merevlemezek egyelőre nem tekinthetők slágerterméknek, a múlt héten véget ért Computex 2002 kiállítás alkalmával számos alaplapgyártó bemutatta a Serial ATA-vezérlővel is ellátott alaplapjait. A Serial ATA elterjedését megkönnyítendő már több gyártó is előrukkolt (vagy készül előrukkolni) olyan megoldásokkal, amelyek lehetővé teszik a jelenleg használatos párhozamos ATA interfészre illeszkedő merevlemezek és perifériák Serial ATA felületen történő használatát.

0

Huszonöt DVD tartalma egy bélyegnyi területen az IBM új technológiájával

2002. június 11. 22:09

[SBN, IBM] Az IBM nanotechnológiai kutatócsoportja ma Zürichben mutatta be azt az adattárolási technológiát, melynek révén négyzetcolonként már most egybillió bites adatsűrűség érhető el, ami a jelenleg hozzáférhető mágneses adattárolási rekord hússzorosa. A Millipede (magyarul százlábú, szó szerinti fordításban ezerlábú) kutatási projekt korai eredményének köszönhetően a jövőben akár 25 millió nyomtatott könyv vagy 25 DVD tartalma lesz rögzíthető egy bélyegnyi területen.

0

A Cadence számításai szerint hamarosan a Linux lesz a tervezésautomatizálási szoftverek elsődleges platformja

2002. június 11. 16:06

Az integrált áramkörök tervezéséhez használatos szoftvereiről ismert Cadence a jövőben egyre több alkalmazását portolja 32 bites Linuxra, ugyanis a vállalat szerint a jelenleg preferált Sun Solaris platform ár/teljesítmény viszonya lényegesen gyengébb, mint az Intel-alapú linuxos munkaállomásoké. A cég várhatóan 2003 elejére készül el chiptervező szoftvereinek 32 bites Linux változataival, és jövő nyárra több alkalmazását átülteti 64 bites Linuxra is.

0

Egyre több alaplapgyártó lép be a videokártyák piacára

2002. június 11. 12:57

Egyre több tajvani alaplapgyártó lép be a grafikus kártyák piacára. Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy hamarosan videokáryákat dob piacra az ECS, a Soltek, az Albatron és a Tyan is, hozzájuk két újabb gyártó csatlakozik: a Soyo és a Fastfame.

0

A Novell 212 millió dollárért megvásárolja a Silverstreamet

2002. június 11. 09:09

[Bloomberg, CNET] A Novell hétfőn bejelentette, hogy egy 212 millió dollár értékű készpénzes ügylet keretében felvásárolja a Silverstreamet, amelynek alkalmazásai webszolgáltatások nyújtásában segítenek a vállalatoknak.

0

BSA: tavaly tovább nőtt a szoftverkalózkodás mértéke

2002. június 10. 20:56

[Associated Press, Reuters] A Business Software Alliance (közismertebb nevén BSA) hétfőn közölte, hogy 2000 után 2001-ben is emelkedett a globális szoftverkalózkodás, ennek fő oka egyrészt a jogi szabályozás hiányosságai, másrészt a kalózkópiák növekvő elérhetősége az interneten.

0

Milyen VIA chipkészletek várhatók a közeljövőben?

2002. június 10. 13:02

A múlt heti Computex kiállításon tartott prezentációjában a VIA szakemberei számos részletet elárultak a vállalat közeljövőre tervezett alaplapi chipkészleteiről. Lássuk most ezeket:

0

Ma jelenik meg a Palm OS 5

2002. június 10. 11:42

A Palm a mai napon mutatja be új operációs rendszerét, a Palm OS 5-öt. A szoftvertől elsősorban azt várja a cég, hogy multimédiás képességek és biztonság tekintetében is felvehesse a versenyt a Microsoft Pocket PC platformjával, amely az utóbbi időben egyre több nagyvállalatnál kerül bevetésre.

0

Az AMD bejelentette Athlon XP 2200+ processzorát

2002. június 10. 07:58

A korábban nyilvánosságra hozott útitervnek megfelelően az AMD ma bejelentette első 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott asztali processzorát, a Thoroughbred magos Athlon XP 2200+-ot. A cég jelenleg leggyorsabb modellje 1,8 GHz-en üzemel.

0

A Nintendo ambiciózus GameCube-tervei

2002. június 9. 08:32

[CNET, Reuters] A Nintendo bejelentette, hogy 2005 márciusáig világszerte összesen 50 millió GameCube játékkonzol eladását tervezi. Még így is hosszú út vezet ahhoz, hogy utolérjék a Sony PlayStation 2-t, amelyből a nagy rivális eddig összesen több mint 30 millió darabot értékesített a 2000. márciusi bemutatkozás óta.

0

A britek nem vevők a Microsoft humorára

2002. június 7. 16:41

[Wired] A brit médiafelügyelet betiltotta annak a Microsoft Xbox játékkonzolt népszerűsítő reklámnak a sugárzását, mely az alkotók szándékai szerint az élet élvezetére buzdítja a felhasználókat. A Life is short, play more (Az élet rövid, játssz többet!) üzenetet közvetíteni igyekvő filmet, melyről már korábban beszámoltunk oldalainkon, többen kritizálták a szigetországban.

0

Az NVIDIA csökkenti GeForce4 MX chipjeinek árát

2002. június 7. 14:40

Távol-keleti videokárya-gyártóktól származó információk szerint az NVIDIA csökkenteni fogja GeForce4 MX 420 és MX 440 chipjeinek árát, ugyanis az alsó kategóriában két olyan versenyző -- Savage XP, SiS Xabre -- lépett a piacra, amely a vállalat szerint veszélyeztetheti az NVIDIA részesedését.

0

A Dell, az Oracle és a Red Hat a Linux-alapú vállalati rendszerek mellett

2002. június 7. 10:42

[LinuxPR, Dell, Red Hat] A Dell, az Oracle és a Red Hat vezetői szerdán költséghatékony, Red Hat Linux Advanced Serverre alapozott vállalati megoldásokat jelentettek be. Az új lehetőségek a vállalati felhasználók számára megkönnyítik kritikus rendszereik drága, védjegyzett rendszerekről Linux-alapú technológiára történő átállítását.

0

A PowerVR bemutatja A nyúl és a teknős című mesebábjátékát...

2002. június 6. 20:41

[PowerVR lev.lista] Újabb benchmark programmal és technológiai demóval bizonyítja KYRO architektúrájának erejét -- és programozói képességét -- a PowerVR: a ma megjelent FableMark benchmark program a nyúl és a teknős versenyét meséli el egy virtuális bábjáték formájában, több, mosott élű árnyékot használva. A program nyilvánvalóan a Constant Stencil, azaz a bármilyen bitmélységen elérhető stencil buffer előnyét és a kiváló sebességét demonstrálja.

0

Gyártási problémákkal küszködik az AMD?

2002. június 6. 18:08

A The Inquirer című brit informatikai bulvárlap fenegyerek újságírója, Mike Magee a tajvani Computex 2002 kiállításon számos alaplap- és chipsetgyártó cég képviselőit megkérdezte, miként vélekednek az AMD nyolcadik generációs processzorcsaládjáról. A cégek képviselői úgy látják, hogy annak ellenére, hogy a taipeii rendezvény tulajdonképpen a Hammer jegyében zajlott, a platform még messze nem kiforrott, és elképzelhető, hogy a cég csúszni fog a megjelenéssel.

0

Hétfőn jelenik meg az AMD Athlon 2200+%FSB

2002. június 6. 14:21

Az AMD június 10-én, azaz a jövő hét hétfőjén jelenti be leggyorsabb processzorát, az 1,8 GHz-es órajelen működő Athlon XP 2200+ chipet. A lapka figyelemre méltó érdekessége, hogy immáron 0,13 mikronos csíkszélességgel készült. A fejlett gyártástechnológiát az AMD egyelőre csak mobil Athlon XP processzorainak előállításánál használja.

0

A Computex kiállítás legjobb termékei

2002. június 6. 12:45

Bár csak a holnapi napon zár be a tajvani Computex, a kiállítás legjobbjainak járó díjakat a szakmai zsűri már odaítélte. Lássuk, kik a szerencsések:

0

A Netcraft májusi webszerver-statisztikái

2002. június 6. 09:59

[ Netcraft ] Az elmúlt hónap legfontosabb webszerverekre vonatkozó híre továbbra is az, hogy a cambridge-i székhelyű Zeus Technology terméke átvette az összesített webszerverstatisztikák harmadik helyét a Sun Microsystemstől (ezekben a statisztikákban az összes, a felmérés idején fellelhető domain jelen van, szemben az aktív site-ok statisztikáival, ahol a Zeus továbbra is a negyedik).

0

Az elmúlt hét játékeladási statisztikája és az E3 legjobbjai

2002. június 6. 00:24

Az NPD piackutató cég közzétette az elmúlt hét PC-s játékeladási statisztikáját. Érdekesség, hogy a The Sims sorozat két címmel is képviselteti magát - a Vacation kiegészítő mindjárt a lista legelején foglal helyet. A Raven Software által készített Jedi Knight második része, a Jedi Outcast még hetekkel a kiadás után is tartja a második helyét. A Grand Theft Auto 2 pedig valószínűleg még feljebb is fog kerülni, mivel nemrég jelent meg. De így csak a dobogó alsó fokára tudott felállni.

0

Final Fantasy-gyűjtemény a Square-től

2002. június 5. 22:51

Final Fantasy Biblia címmel egy 3 DVD-ből álló játékgyűjteményt tervez piacra dobni a Square , mely tartalmazni fogja a sorozat összes eddig megjelent epizódját, egészen a kezdetektől. A programokat csak Playstation 2 konzolon lehet majd futtatni.

0

Heves jeges: bemutatkoznak a GlacialTech hűtők

2002. június 5. 21:13

A tajvani GlacialTech épp egy évvel ezelőtt, 2001 júniusában alakult. A céget alapító nyolc mérnök úgy gondolta, minden más vállalatnál jobb teljesítményű, ugyanakkor olcsóbb processzorhűtőket tud tervezni. Tesztünkben Socket478 kivitelű Pentium 4 pocesszorokhoz szánt termékeket vettünk szemügyre, egészen pontosan 4+2 darabot.

0

Az FIC forgalmazza az első Radeon IGP-re épülő alaplapot

2002. június 5. 19:43

A kanadai ATI Technologies a jelenleg is zajló Computex 2002 kiállítás alkalmából ma jelentette be, hogy a First International Computer (FIC) a világon elsőként megkezdte az ATI Radeon IGP-vel szerelt alaplapok forgalmazását. Az AT31 Fusion típusjelzéssel ellátott termék AMD Athlon és Duron processzorok fogadására alkalmas.

0

A tajvani kormány is hátat fordít a Microsoftnak

2002. június 5. 19:38

[ZDNet] A ZDNet hírei szerint a tajvani kormány egy nyílt forráskódú programokat támogató projekt beindítását tervezi. A projekt segítségével a Tajvani Központi Hírügynökség szerint az ország évente mintegy 300 millió dollárnyi licencdíj Microsoftnak történő kifizetésétől kímélné meg magát. Az államilag támogatott tervek közt szerepel többek közt az irodai programok fejlesztésének támogatása is.

0

Új generációs nForce alaplapok a Computexen

2002. június 5. 14:23

A jelenleg is zajló Computex kiállításon számos alaplapgyártó kiállította az NVIDIA következő generációs nForce chipkészletére épülő termékeit.

0

Szoftvertámogató központ a Bull Magyarországnál

2002. június 5. 11:49

[Bull] Fontos megállapodást kötött májusban a Bull Magyarország a francia Pegazus szoftverrendszer karbantartására. Az elsősorban közszolgáltató vállalatok igényeit kielégítő komplex csomagot az elektromos energiaszolgáltató EDF és a gázszolgáltató GDF nevű francia óriásvállalatok fejlesztették ki, és Magyarországon a szintén francia érdekeltségű DÉMÁSZ és a DÉGÁZ használják.

0

A német kormány Linuxra vált

2002. június 5. 11:42

[WSJ] A német kormány hétfőn jelentette be, hogy együttműködik az IBM-mel a Linux és más nyílt forráskódú szoftverek németországi közhivatalokban történő elterjesztése érdekében, természetesen elsősorban a Microsoft Windows kárára. A megegyezés értelmében a német szövetségi, tartományi és helyi kormányhivatalok jelentős árengedménnyel szerezhetnek be Linuxot futtató IBM-hardvereket. Az ügylet pénzügyi hozadékait nem hozták nyilvánosságra a felek.

0

Largo Winch: Új kalandjáték az Ubi Softtól

2002. június 5. 02:51

Az Ubi Soft kiadott néhány új képet a készülő Largo Winch kalandjáték Playstation 2-es változatából. Azonban a PC-tulajdonosoknak sem kell szomorkodniuk, mivel a kiadó megjelenési listáján szerepel a PS2 mellett a PC és az Xbox platform is -- 2002. szeptemberi dátummal.

0

Frissítve: már előrendelhető az Athlon XP 2500+?

2002. június 4. 23:52

A német Planet3DNow! ma arról számolt be, hogy egy svájci boltban június 17-i szállítási dátummal már előrendelhető számos Thoroughbred magos Athlon XP processzor, köztük a 2500+ modellszámot viselő változat is. Ez azért is meglepő információ, mert még a korábban kiszivárgott pletykák sem feltételezték az ilyen magas órajelen működő Athlonok ilyen korai megjelenését.

0

Hamarosan megjelenik a Morrowind xboxos változata is

2002. június 4. 23:03

A Bethesda Softworks a mai napon bejelentette a nagyközönségnek, hogy június 7-én érkezik meg a boltok polcaira a The Elder Scrolls III: Morrowind címet viselő RPG játékuk xboxos változata.

0

Csendes processzorhűtőket mutatott be a Coolink

2002. június 4. 21:14

A hazánkban is népszerű tajvani Coolink nemrég új processzorhűtő-családot jelentett be COOL Breeze Series néven. A rendkívül jó hatékonysággal hidegre tenni képes korábbi Coolink-hűtők által keltett nagy zaj helyett az új hűtőkön a ventilátorok halkan duruzsolnak a processzor felett, állítja a gyártó. A COOL Breeze sorozat egyelőre négy tagot számlál, melyek mindegyike Socket 7/370/462 foglalatba illeszkedő processzorok hűtésére alkalmas (a Pentium 4-hez készült változatok is hamarosan napvilágot látnak).

0

Computex: a VIA bemutatta az ATI következő generációs GPU-ját

2002. június 4. 20:32

[AnandTech] Az AMD Hammer és a Serial ATA mellett a héten zajló tajvani Computex 2002 kiállítás egyik slágere a 8x AGP-t támogató alaplapi lapkakészletek garmadája. Az AnandTech beszámolója szerint a VIA sem mulasztotta el, hogy bemutassa az AMD Athlon és Duron processzorokhoz szánt, várhatóan augusztusban megjelenő KT400 chipkészlet 8x AGP képességeit. Ám minthogy a jelenleg hozzáférhető egyetlen olyan chip, amely támogatja a gyorsabb grafikus buszt, a SiS Xabre egyelőre nem működik együtt problémamentesen a VIA termékével, a tajvani cég merészen egy ATI R300 referenciakártyát állított ki a KT400 működését bemutatandó.

0

Egy amerikai diák megfejtette az Xbox kódjait

2002. június 4. 10:13

[CNET] A Massachusetts Institute of Technology (kb. Massachusetts Műszaki Egyetem, az Egyesült Államok talán legnevesebb műszaki egyeteme) egyik diákja, Andrew Huang azt állítja , hogy sikerült megfejtenie a Microsoft Xbox játékkonzol kódjait, amelyeket minden lemeznek tartalmaznia kell ahhoz, hogy a készülék gyári eredetiként ismerje fel azt. E kódok használatával a hackerek gyakorlatilag bármilyen programot átírhatnak a konzolra.

0

Az Oracle biztosnak látja saját piacvezető szerepét a hazai adatbázis-kezelő szoftverek piacán

2002. június 3. 23:35

[NetAktív] A modern, szabványokon alapuló relációs adatbázis-kezelők terjedése nemcsak a nemzetközi, hanem a hazai piacon is jellemző. Világviszonylatban e piacot -- az IDC napokban közzétett kutatása szerint -- az Oracle vezeti 42,5%-os részesedéssel, a vállalat becslése szerint ez az arány a magyar piacot tekintve még magasabb, közel 60%. Az elmúlt időszakban napvilágot látott ellentmondásos adatbázis-piaci értékeléseket tekintve az Oracle fontosnak tartja, hogy az adatbázisok terjedésének, illetve elterjedtségének vizsgálatakor az úgynevezett modern adatbázisokra kerüljön a hangsúly, ugyanis az utóbbi években -- elsősorban a funkcióknak a szabványosságnak köszönhetően -- egyértelmű ezek térhódítása a felhasználók körében mind nemzetközi, mind hazai tekintetben.

0

Computex: a VIA bejelentette 1 GHz-es C3 processzorát

2002. június 3. 20:37

A tajvani VIA Technologies a ma kezdődött Computex 2002 kiállításon jelentette be, hogy piacra dobja 1 GHz-en üzemelő VIA C3 processzorát, amely egyben a cég leggyorsabb x86-os mikroprocesszora.

0

Computex: az S3 visszatér az önálló grafikus chipek piacára

2002. június 3. 19:08

A Taipeiben ma kezdődött Computex 2002 rendezvényen a tajvani VIA Technologies számos új terméket mutatott be a közönségnek. Az újdonságok közül is kiemelendő azonban a VIA és a hajdan szebb időket megélt S3 összeolvadásával létrejött S3Graphics által bejelentett Savage XP (korábban Zoetrope néven ismert) grafikus processzor, melyet -- pontot téve a korábbi találgatások végére -- önálló, azaz nem csupán integrált megoldásként is piacra dob a cég.

0

A Computexen új chipkészletek bejelentése várható

2002. június 3. 12:00

Három régóta várt chipkészlet megjelenése esedékes a Computex kiállításon: ha hihetünk a pletykáknak, itt debütál a Pentium 4-et támogató SiS648, valamint az AMD Athlon/Duron processzorokhoz tervezett VIA KT400 és a NVIDIA nForce következő változata.

0

Az Albatron bejelentette NVIDIA GeForce4 Ti chipes videokártyáit

2002. június 2. 19:48

A számos szempontból ígéretes újdonsült piaci szereplőnek számító tajvani Albatron Technologies nemrégiben jelentette be, hogy megkezdte első videokártyáinak szállítását. Kevéssel azután, hogy a cég piacra dobta az alsó árkategóriás szegmensbe tartozó NVIDIA GeForce4 MX440 és 420 chipes megoldásait, a hétvégén beszámolt a teljes GeForce4 Ti sorozatra épülő kártyáinak elérhetőségéről.

0

Full extrás Pentium 4 alaplapot jelentett be a VIA

2002. június 1. 14:26

A tajvani VIA Technologies bejelentette, hogy a cég VPSD divíziójának kínálatában már kapható a VIA P4X333 alaplapi lapkakészletre épülő VIA P4PB Pro alaplap, amely már támogatja az 533 MHz-es rendszerbuszt igénylő Pentium 4 processzorokat is. A lap a VIA által támogatott legújabb technológiák garmadáját vonultatja fel.

0

Computex: AMD Hammert támogató alaplapok a legnagyobb gyártóktól

2002. június 1. 11:06

Noha a Tajvan fővárosában, Taipeiben megrendezendő Computex 2002 kiállítás csak hétfőn nyílik meg, az alaplapgyártó cégek a bemutatásra kerülő termékekről már számos információmorzsát elszórtak hivatalos honlapjukon. Ezek közül is említést érdemel, hogy a világ élvonalába tartozó gyártók, így az ASUS, a Gigabyte és az MSI, mind bemutatják az AMD nyolcadik generációs Athlon és Opteron processzorait támogató modelljeiket.

0

1 GHz-es DDR-II mintapéldányokat mutatna be ősszel a Samsung

2002. június 1. 09:52

[Clubic.com] Alig néhány napja számoltunk be a Samsung első 533 MHz-es DDR-II mintapéldányainak elkészültéről, a cég az Ebnews online médiumnak már egy nagyságrenddel nagyobb sebességű modulokról, 1 GHz órajelről tett említést. Az elméletileg szintén DDR-II szabványnak megfelelő modulok mintadarabjait már az ősszel bemutatná a cég, míg a sorozatgyártás elkezdését 2003 első hat hónapjára teszik.