vállalati it archívum - 2002 április

2002
április

0

Sim City negyedszer is!

2002. április 30. 21:57

[ blues news ] Amint az várható volt, az Electronic Arts nem töri derékba a minden idők legsikeresebb játékának mondható Sim City sorozatot: ma bejelentette a régóta várt negyedik generációt, a SimCity 4-et, melyet továbbra is a Walnut Creek-bázisú Maxis stúdió fejleszt. Új szimulációs és grafikus technológiák segítségével minden idők legrealisztikusabb SimCity-játékát tervezi kiadni az EA. Az előzetes verzióba betekintést nyerhetnek a kiválasztottak május 22-én, az Electronic Entertainment Exposition rendezvényen, Los Angelesben.

0

A Creative Audigy hangkártyája került a Gateway 700-as sorozatú asztali számítógépeibe

2002. április 30. 21:07

[3DSoundSurge] A Creative Technology ma sajtóközleményben jelentette be, hogy a Gateway 700-as sorozatú asztali PC-it a cég Sound Blaster Audigy hangkártyájával szerelik fel. A Gateway upgrade formájában is elérhetővé teszi a hangkártyát korábbi vásárlóinak, az 500-as sorozatú PC-khez lehet ezt a hangkeltőt megrendelni. A 700-as sorozat modelljei kifejezetten játékosok, digitális audióval, videóval foglalkozó felhasználók számára készült, ezért az Audigy több szempontból is kitűnő választás lehet.

0

Új nForce-meghajtókat adott ki az NVIDIA

2002. április 30. 20:24

[NVNews] Az NVIDIA ma tette elérhetővé nForce alaplapi chipkészleteihez szánt Unified Driver Package csomagjának legújabb verzióját (v1.05).

0

Ausztráliában bombasztikus siker az Xbox

2002. április 30. 15:57

Ausztráliában bombasztikus hatása volt az Xbox árcsökkenésének: a kereskedők valóságos vásárlói rohammal találkoztak a hétvégén.

0

A Caldera International terméktámogatást nyújt a rivális cégek disztribúcióihoz is

2002. április 30. 12:13

[LinuxPR] A Caldera Internetional tegnap bejelentette, hogy szolgáltatásokat fog nyújtani a fontosabb Linux-disztribúciókhoz. A cég a saját rendszerein (Caldera OpenLinux és Open UNIX) kívül a Red Hat, a SuSE, a Turbolinux, a MandrakeSoft és a brazil Conectiva termékeihez biztosít vállalati szintű terméktámogatást és egyéb szolgáltatásokat, így a Caldera az egyetlen olyan vállalat, amely nemzetközi szinten is képes a Linux-piac összes fontos termékéhez támogatást nyújtani.

0

Windows CE a Volvo személygépkocsijaiban

2002. április 29. 23:49

[ZDNet] A Microsoft hétfői bejelentése szerint a Windows CE operációs rendszer speciális változatával, a Windows CE for Automotive OS 3.5-ös verziójával találkozhatunk nemsokára a Volvo egyes személygépkocsijaiban. A Volvo S60, S80 és Cross Country modelljeiben a navigációs rendszer alapkövét alkotja majd a Microsoft operációs rendszere. A navigációs rendszer egyéb elemeit a Mitsubishi Electric tervezte.

0

Hamarosan megkapják a bétatesztelők a DirectX 9 első béta verzióját...

2002. április 29. 22:50

...ami azt jelenti, hogy hamarosan újabb kiszivárogtatott, letölthető DirectX bétával vághatjuk tönkre frissiben felhúzott Windows operációs rendszerünket. A Microsoft e-mailben tudatta kiválasztott bétatesztelőivel, hogy hamarosan letölthető lesz a DirectX 9 első béta verziója.

0

Játékterápia, avagy ha az emberek hangyák lennének

2002. április 29. 20:45

Számos pszichiáter és pszichológus, ám még több kevésbé kompetens újságíró foglalkozott már azzal a zavarba ejtő kérdéssel, hogy vajon milyen hatást gyakorolnak a személyiség fejlődésére az agresszivitással teli számítógépes játékok. Természetesen nekünk nem tisztünk újabb inkompetens vélemények megfogalmazása, ezért csupán a száraz tényeket mondjuk el: az agresszív játékok rendkívül népszerűek és ennek megfelelően igen nagy számban kerülnek piacra. Rejtegetnivaló tény továbbá, hogy többnyire igen jó mulatság lehet egynéhány véres virtuális pillanat.

0

A StarOffice 6.0 helyett OpenOffice lesz a SuSE Linux 8.0 magyar kiadásában is

2002. április 29. 19:51

[SuSE Magyarország] A SuSE Linux Magyarország ma sajtóközleményt adott ki, amelyben megerősíti a ZDNet SuSE Linux 8-ról szóló információit. Az operációs rendszer nem fogja tartalmazni a StarOffice 6.0 irodai programcsomagot, mert az jelentősen megnövelné a termék árát. A közlemény azt is megerősíti, hogy a telepítő CD-ken a StarOffice 5.2-es verziója és az OpenOffice rajta lesz.

0

Eladó Lara Croft ruhája

2002. április 29. 18:08

Az Eidos játékkiadó vállalat elárverezi Lara Croft eredeti ruháját, azt, amelyet Nell McAndrew brit modell, Lara első megszemélyesítője hordott. Az árverésen befolyó összeget a UNICEF javára ajánlják fel.

0

A Microsoft továbbra is bízik az Xbox sikerében

2002. április 29. 17:01

A Microsoft pénzügyi igazgatója, John Connors egy Japánban tartott sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy a cég továbbra is bízik abban, hogy az Xbox hosszú távon sikeres lesz és mindent elkövet, hogy biztosítsa ezt.

0

A SuSE Linux 8.0 a StarOffice 6 nélkül kerül piacra

2002. április 29. 15:22

A ZDNet információi szerint a SuSE Linux hamarosan megjelenő nyolcas verziójába nem fog bekerülni a Sun StarOffice szoftvercsomag legújabb verziója, mert a védjegyzett irodai szoftver licence után fizetendő díj jelentősen növelte volna az operációs rendszer árát. A SuSE egyébként előző Linux-verzióihoz a StarOffice 5.2-es változatát csomagolta és ez úgy tűnik, hogy változatlan marad a 8.0-ban is, akik pedig az új programokra fogékonyabbak, azok számára a StarOffice 6 alapjául szolgáló OpenOffice csomagot biztosítja a német cég.

0

Megjelent a Linuxvilág magazin májusi száma

2002. április 29. 12:05

A magazin most is számos érdekes olvasnivalót kínál, a hónap programújdonságai és hírei után Varga S. Csaba a linuxos szerverekre kötött mobiltelefonok felhasználási lehetőségeiről és az mgetty csomag használatáról számol be röviden cikksorozatának második részében. A Linux Journalból átvett interjúban (Nyílt forráskódon alapuló rádió) Bill Goldsmith, a KPIG és a Radio Paradise tulajdonosa nyilatkozik a két internetes rádióállomás hátteréről, a nyílt forráskódú programok és a Real, valamint a Windows Médialejátszó közötti versenyről; a cikk számunkra különösen aktuális, ugyanis egyre több magyar internetes rádió működik a windowsos Világrádió segítségével, így a hazai linuxosok lassan csak külföldi, több platformon is elérhető technológiát (Real, MP3, Ogg) favorizáló adókat hallgathatnak.

0

NVIDIA nForce 220-D chipkészletes alaplappal jelentkezik az ASUS

2002. április 29. 10:31

A tajvani Asustek A7N266-VM néven hamarosan piacra dobja az NVIDIA nForce 220-D chipkészletre épülő alaplapját. Bár az NVIDIA már tavaly nyáron bejelentette az nForce 220 chipseteket, a kereskedelmi bevezetésükre eleddig nem került sor.

0

Számos távol-keleti gyártó épít videokártyát a SiS Xabre400 grafikus chip köré

2002. április 27. 15:21

Amint arról a héten beszámoltunk, a tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) hivatalosan is bejelentette Xabre GPU-családjának első tagját, a Xabre400 modellt. Az ünnepélyes bejelentéssel egybekötött bemutatón számos távol-keleti gyártó állította ki Xabre400 chipre épülő termékét, ami garantálni látszik, hogy a videokártyákból nem lesz hiány a piacon.

0

Interjú az NVIDIA főmérnökével

2002. április 27. 14:54

A ZDNet UK rövid interjúra invitálta az NVIDIA Londonban vendégeskedő főmérnökét, David Kirköt. A beszélgetésben elsősorban általánosságban a számítógépes grafika jövőjéről és nem annyira a cég konkrét jövőbeni termékeiről esik szó. Ízelítőül álljon itt két érdekesebb kérdés-válasz páros:

0

A Bell Labs kutatói elektronmikroszkóppal vágnak csapást a Moore-törvény előtt

2002. április 26. 16:18

[CNET] A Lucent Technologies kutatás+fejlesztési részlegének, a Bell Labsnak a tudósai olyan módszert fejlesztettek ki, amely segítségével képek készíthetők a félvezető áramkörök alapjául szolgáló szilíciumban található atomi szennyeződésekről. Szakértők szerint az eljárás kulcsjelentőségű, segítségével biztosítható lesz a szilícium-alapú áramkörök további fejlődése, a Moore-törvény érvényessége.

0

GeForce4-alapú újdonságok a Prolink kínálatában

2002. április 26. 14:46

A tajvani Prolink két videokártyát is épít a GeForce4 Ti sorozat legkisebb tagjára, a Ti 4200-ra. A termékek között elsősorban a memória méretében és órajelében van különbség, de a támogatott szolgáltatások is eltérnek.

0

Az Xboxra írt játékok forgalma visszaesett márciusban

2002. április 25. 22:14

[CNET, Reuters] Miután március elején viszonylag jól szerepeltek a Microsoft Xboxra írt játékok a videojáték-eladási listákon, a hónap egészében drasztikusan megfordult a kocka, és az xboxos játékok éppen csak feljutottak a 20-as népszerűségi listákra, közölte az NPDFunworld piackutató cég.

0

A VIA önálló chipként is piacra dobná Zoetrope grafikus vezérlőjét

2002. április 25. 13:42

[Digi Times] A VIA Technologies várhatóan májusban -- a P4M333 integrált chipkészlet részeként -- mutatja be egyelőre Zoetrope néven ismert grafikus vezérlőjét. Jól értesült források tudni vélik, hogy a tajvani cég nemcsak integrált chipsetekben, hanem különálló grafikus chipként is forgalmazza majd az új megoldást.

0

Megjelent a W3C keresztplatformos szerkesztő- és böngészőprogramjának újabb verziója, az Amaya 6.0

2002. április 25. 10:24

[W3C] Újabb verziót bocsátott ki a World Wide Web Consortium (W3C) a webes szabványok tesztelésére szolgáló Amaya nevű programjából. A webszerkesztő- és böngészőprogram tudása tovább bővült, a szoftver a következő ajánlásokat támogatja: HTML 4.01, XHTML 1.0, XHTML Basic, XHTML 1.1, HTTP 1.1, MathML 2.0, CSS 2 (részben) és SVG. Az előző verzió megjelenése óta történt változások részletes listája a W3C webhelyén olvasható.

0

A Microsoft felkarolja a következő generációs AMD Athlon és Opteron processzorokat

2002. április 24. 23:30

Az AMD ma ünnepélyes keretek között jelentette be, hogy az AMD Opteron márkanevet választotta következő generációs, jelenleg SledgeHammer, valamint ClawHammer DP kódnéven ismert, többprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt processzorai megnevezésére. Amint azt Ed Ellett, az AMD Computation Products Group marketingért felelős alelnöke elmondta, az AMD Opteron márkanév az optimus , legjobb jelentésű latin szóra vezethető vissza, és benne foglaltatik mindaz, amit az új processzor nyújtani fog: lehetőség (option) a felhasználók számára, hogy 32 vagy 64 bites alkalmazásokat futtassanak optimális teljesítmény mellett.

0

Újabb extrém DDR memóriamodulokat dobott piacra a Corsair

2002. április 24. 21:42

Az amerikai Corsair, mely elsősorban kiemelkedő teljesítményű memóriamodulokat forgalmaz, ma jelentette be, hogy megkezdte újabb, kifejezetten tuningőrülteknek szánt DDR memóriamoduljainak szállítását. A két új Extreme Memory Speed (XMS) DDR modell 512 Mbyte kapacitású, és a cég elmondása szerint problémamentesen üzemel 200, illetve 185 MHz-en.

0

USB 2.0 CardBus adapter és HUB az Addonicstól

2002. április 24. 20:58

[Yahoo] Két új USB 2.0 felülettel kapcsolatos terméket kínál mától az Addonics Technologies: bejelentette notebookok számára készített USB 2.0 CardBus adapterét, valamint egy 4-portos USB 2.0 HUB-ot. A két termék segítségével akár 5 külső perifériát is kapcsolhatunk USB 2.0 csatlakozóval eredetileg nem rendelkező notebookunkhoz.

0

A Microsoft is támogatja az AMD Hammer processzorokat

2002. április 24. 17:10

Az AMD képviselői várhatóan ma este (magyar idő szerint 22:30-kor) jelentik be, hogy a Microsoft operációs rendszereiben támogatni fogja az ősszel megjelenő, egyelőre Hammer néven ismert 64 bites AMD processzorokat. A Linux mellett a Windows (XP) lehet a második operációs rendszer, amely támogatja a Hammer chipeket.

0

Az első arab nyelvű Linux -- egyenesen Koreából

2002. április 24. 09:20

[Hancom Linux] A nyugat-európai és észak-amerikai világban jobbára csak a Hancom Office irodai programcsomagról ismert dél-koreai Hancom Linux ma jelentette be a világ első kereskedelmi forgalomban kapható arab nyelvű Linux-disztribúcióját. A Hancom Linux Deluxe Arabic Edition két fő komponensből áll, maga az operációs rendszer a Hancom Linux OS arab kiadása, ez többek közt a KDE 3 grafikus munkakörnyezetet is tartalmazza. A irodai teendők elvégzését a Hancom Office arab igényekhez igazított kiadása segíti, a programcsomag képes kezelni a Microsoft Word, Excel és PowerPoint fájlformátumait is.

0

DirectX 8 Linuxra: TransGaming WineX 2.0

2002. április 23. 20:57

[TransGaming] Az elmúlt héten a kanadai TransGaming Technologies bejelentette WineX technológiájának második verzióját. A TransGaming célja a teljes Microsoft DirectX API megvalósítása a Win32 API szabad forráskódú inkarnációjára, a WINE-ra alapozva. Az alternatív operációs rendszerek DirectX-ellátottságát célul kitűző cég egyébként még februárban bemutatta a WineX DirectX 8-as képességekkel rendelkező változatát, a most kiadott WineX 2.0 pedig már a legfrissebb játékok futtatására is képes Linuxon. A szoftver jelenleg több mint 80 DirectX-es játékot támogat.

0

Az Intel bejelentette 2,4 GHz-es Xeon processzorát

2002. április 23. 17:17

[Mmd] Az Intel Corporation 2,4 Gigahertzre (GHz) gyorsította fel a kétutas kiszolgáló és munkaállomás platformokhoz készülő Intel Xeon processzort. Az 512 KByte másodszintű gyorsítótárral és az Intelnek az iparágban vezető 0,13 mikronos gyártástechnológiájával előállított Intel Xeon az első, 300 milliméteres félvezetőszeleten gyártott processzor. A nagyobb méretű félvezetőszelet és a kisebb lapkaméret együttesen alacsonyabb gyártási költséget és nagyobb termelékenységet eredményez.

0

Az NVIDIA bemutatta a Quadro4 mobil változatát

2002. április 23. 16:58

Az NVIDIA bemutatta GeForce4 500 Go GL mobil grafikus chipjét, amelyet a legnagyobb teljesítményű, professzionális felhasználásra szánt hordozható számítógépekbe ajánl.

0

Új PowerColor videokártyák ATi Radeon alapokon

2002. április 23. 14:57

A PowerColor márkanevű videokártyáiról ismert C.P. Technology összesen négy új grafikus kártyát mutatott be, amelyek az ATi Radeon 8500LE illetve Radeon 7500LE chipekre épülnek.

0

Holnap fontos bejelentések várhatóak az AMD Hammer jövőjét illetően

2002. április 23. 14:43

Az AMD ma tudatta a sajtó képviselőivel, hogy holnap délután két fontos, a cég következő generációs, jelenleg Hammer kódnéven ismert processzorával kapcsolatos fejleményről tesz bejelentést. Az eseményen -- több vezető társaságában -- jelen lesz Dirk Meyer, az AMD Computation Products Group alelnöke, a K7 processzorcsalád egyik tervezőmérnöke.

0

Boltokban a dobozos Mandrake Linux 8.2

2002. április 23. 10:33

[MandrakeSoft] A francia MandrakeSoft tegnap jelentette be, hogy a népszerű Mandrake Linux március közepe óta letölthető 8.2-es verziójának már a dobozos változatai is elérhetőek. A kereskedelmi fogalomban kapható változatok mindegyike több szoftvert tartalmaz az ingyenesen letölthető rendszernél, a Mandrake Linux 8.2 PowerPack és ProSuite például -- a disztribúciók közül elsőként -- tartalmazza a Sun StarOffice irodai programcsomag hatos verzióját is. A nagyobb telepítésekhez, szerverekhez összeállított ProSuite ára 149 dollár, a doboz többek közt 8 darab telepítő CD-t és egy telepítő DVD-t is tartalmaz; a termék életciklusa alatt a vásárlók további két CD-t kapnak majd frissítésekkel. A munkaállomásokhoz szánt PowerPack ára 69 dollár, a dobozban lévő 7 CD-n több mint 2500 linuxos program van, amelyek a különleges igényeket is kielégítik. A Standard Edition 39 dollárba kerül, a dobozban lévő 3 CD-n a mindennapi munka összes kelléke megtalálható, és még ebben a verzióban is többféle irodai szoftvercsomag közül választhat a felhasználó (pl. KOffice 1.1.1 vagy OpenOffice 641c).

0

Interjú Richard Brownnal, a VIA marketing igazgatójával

2002. április 23. 10:33

A tajvani VIA Technologies neve hallatán mindenkinek az alaplapi chipkészletek jutnak eszébe. A vállalatnak azonban számos egyéb terve van a közeljövőre, ezekről is megkérdeztük Richard Brownt, a VIA marketing igazgatóját.

0

Új Xeon processzort mutat be ma az Intel

2002. április 23. 10:22

Az Intel várhatóan a mai napon jelenti be 2,4 GHz-en működő Xeon processzorát, amelyet egy- és kétprocesszoros munkaállomásokba és kiszolgálókba ajánl. A 0,13 mikronos csíkszélességgel és 512 Kbyte másodszintű gyorsítótárral készülő lapkák érdekessége, hogy rendelkeznek az Intel Hyper-Threading technológiával.

0

Az új linuxos médialejátszó tarolni fog: MPlayer 0.90pre1

2002. április 23. 09:45

[MPlayerhq.hu] A linuxos világ talán legnépszerűbb médialejátszóját készítő, magyar fejlesztőkből álló MPlayer csapat egyre biztosabban halad egy általánosan használható linuxos médialejátszó-program kiadása felé. A napokban jelent meg az MPlayer 0.90-es verziójának első előzetese, amely nemcsak a verziószámban, de a program tudásában is jelentős előrelépést jelent a 0.60-as kiadás után.

0

Hamarosan Dolby Pro Logic II hangzást kaphatnak a GameCube játékok is

2002. április 22. 22:17

[Yahoo] A Dolby Laboratories által fejlesztett Dolby Surround Pro Logic II technológia mától elérhető közelségbe került a Nintendo GameCube konzolra fejlesztő programozók számára is. Az új technológia előnyeit a Factor 5 MusyX fejlesztőeszközén keresztül lehet kihasználni, de ezt a szoftvert csak a Nintendótól lehet megvásárolni. A Dolby Pro Logic II 5-csatornás surround hangzást nyújt a hagyományos sztereo csatlakozáson, adathordozókon keresztül.

0

Ezüstöt érdemel a SiS Xabre grafikus chipje is

2002. április 22. 20:10

[VR-Zone] A tajvani Triplex, melynek Millenium Silver elnevezésű extravagáns videokártya-családjáról már beszámoltunk, a SiS egyik kiemelkedő partnere lesz a Xabre grafikus chipek népszerűsítésében. A hazánkban szinte ismeretlen cég egyike annak a gyártótriásznak (Gigabyte, ECS és Triplex), mely a hivatalos kereskedelmi megjelenés időpontjára szállítani fogja a Xabre-alapú termékeket.

0

ABIT KX7-333: VIA KT333 chipkészletes alaplap sallangok nélkül

2002. április 22. 16:29

Az ABIT korábban már bemutatta KT333 chipkészletes alaplapját, amely a MAX koncepció jegyében szinte minden létező integrált alkatrésszel fel volt szerelve. Az AT7 alaplapon négycsatornás IDE RAID vezérlő, két FireWire kontroller, USB 2.0 vezérlő, integrált hangchip és egy Realtek 10/100 Fast Ethernet kontroller is helyet kapott.

0

Olcsó alaplapokra koncentráló leányvállalatot alapít az Asustek

2002. április 22. 13:19

[Digi Times] Az egyik legnagyobb alaplapgyártó, az elsőrangú minőségű, ugyanakkor viszonylag drága termékeiről ismert tajvani Asustek úgy határozott, hogy leányvállalatot hoz létre alsó árkategóriás alaplapok gyártására és értékesítésére.

0

A Nintendo még a premier előtt csökkentette a GameCube európai árát

2002. április 22. 12:46

Bár a Nintendo GameCube még meg sem jelent Európában, máris csökkent az ára. A világ második legnagyobb konzolgyártója eredetileg 249 eurós listaáron tervezte forgalmazni a konzolt, azonban a friss hírek szerint a GameCube csak 199 euróba fog kerülni.

0

Új rekordot állít fel a Japánban telepített szuperszámítógép

2002. április 22. 10:50

[Yahoo] Új rekord született és megtörtént a trónfosztás: már nem mondhatja magáról az IBM, hogy a világ legerősebb, legnagyobb számítógépének megépítője. A New York Times szombati riportja szerint egy japán laboratórium által megépített szuperszámítógép a világ 20 leggyorsabb gépének összteljesítményével rendelkezik.

0

Előzetes eredmények a SiS Xabre grafikus chipjének teljesítményéről

2002. április 20. 20:24

Amint arról tegnap beszámoltunk, a tajvani SiS már megkezdte a hannoveri CeBIT szakkiállításon bejelentett SiS330 (Xabre) grafikus chipek mintapéldányainak szállítását. A rendkívül ígéretes chipcsaládra épülő első, a Triplex és az ECS műhelyéből származó videokártyák már fel is bukkantak a kínai Comdex kiállításon csakúgy, mint egyes kínai számítástechnikai lapok szerkesztőségében.

0

Két SledgeHammer egyetlen chipben?

2002. április 20. 19:55

Az x-bit labs című angol nyelvű orosz informatikai lap meg nem nevezett forrásból származó értesülései szerint az AMD távoli terveiben szerepel olyan SledgeHammer processzor gyártása, mely egyetlen szilíciumlapon és tokozásban két processzormagot tartalmaz. Az oldalon olvasható információk arról szólnak, hogy az on-chip multiprocessor (CMP) SledgeHammer 0,09 mikronos technológiával készül majd valamikor 2003 második negyedévében, 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat kap és mindössze 95 mm 2 lesz a magmérete.

0

Az Xbox vártnál gyengébb forgalma az NVIDIA-t is sújtja

2002. április 20. 18:53

[Reuters] Az NVIDIA részvényeinek árfolyama jelentősen visszaesett pénteken, miután a Microsoft bejelentette: nem lesz képes tartani az Xbox játékkonzollal kapcsolatos korábbi forgalmi célkitűzéseit. Amint az ismert, az NVIDIA szállítja az Xbox meghatározó alkatrészeit, az alaplapi lapkakészletet és a grafikus processzort.

0

Háromszor gyorsabb feltöltést tesznek lehetővé a Terayon új kábelmodemei

2002. április 19. 20:26

[Yahoo] A Microtune és a Terayon Communication Systems, Inc. között létrejött megállapodás eredményeként a Terayon nemsokára megjelenő új kábelmodemeibe a Microtune MT4937 MicroModule interfészét építi be. Az új modullal a TJ615 és TJ715 kábelmodemek DOCSIS 2.0 szabványnak is megfelelnek majd. A Microtune megoldása természetesen kompatibilis a DOCSIS szabvány 1.0 és 1.1 verziójával is. Az új szabvány főként a visszirány sebességének növelésében nyújt újat, az új modemek akár 3x nagyobb feltöltési sebességet is biztosíthat, mint a jelenlegi modellek.

0

A SiS megszerezte a licencet az 533 MHz-es front side buszt támogató Pentium 4 chipkészletek gyártásához

2002. április 19. 12:42

[Digi Times] A Silicon Integrated Systems (SiS) bejelentette, hogy megszerezte az 533 MHz-es front side buszt támogató Pentium 4 chipkészletek gyártásához szükséges licencet az Inteltől. Bár az engedély elvben lehetőséget ad a SiS számára a további terjeszdedésre a chipsetek piacán, az egyre erősödő verseny miatt a vállalatnak nehéz dolga lesz.

0

A Microsoft jelentősen csökkentette az Xbox eladási célkitűzéseit

2002. április 19. 10:29

A Microsoft jelentősen csökkentette az Xbox játékkonzol eladási kilátásait. A tegnapi napon nyilvánosságra hozott tervek szerint a cég a június 30-án véget érő pénzügyi évében mindössze 3,5-4 millió készülék eladására számít, szemben a korábban várt 4,5-6 milliós célkitűzéssel.

0

Tesztelhető az Opera 6.0 for Linux második bétája

2002. április 19. 08:51

[Opera] Az Opera Software tegnap jelentette be, hogy elérhetővé tették az Opera 6.0 for Linux második bétáját, a közlemény szerint a böngésző elődjénél gyorsabban rendereli a weboldalakat. A fejlesztők jelenleg az ázsiai nyelvek támogatását finomítják, a végleges linuxos verzióval tökéletesen használhatóak lesznek az ázsiai weboldalak is. A Opera 6.0 for Linux második bétája a www.opera.com -ról tölthető le.

0

Letölthető a Mozilla első kiadásra jelölt verziója

2002. április 19. 08:23

[Mozilla.org] Megjelent a Mozilla böngészőszoftver-csomag első kiadásra jelölt verziója. Meglepő módon több új, a csomagban eddig nem szereplő lehetőség is helyet kapott az 1.0 RC1-ben, ezek közül itt csak két új lehetőségre szeretném felhívni a felhasználók figyelmét: a HTML-szerkesztőből -- ha már előzetesen beállítottuk -- egyetlen gombnyomással menthetjük weboldalainkat közvetlenül a szerverre; a másik kiemelt újdonság pedig a beállítások ablak minimális fontméretet szabályozó opciója, az itt beállított értéknél kisebb betűmérettel nem fogunk a böngészés során találkozni.

0

Május elejétől kapható a SuSE Linux 8.0 magyar kiadása

2002. április 19. 07:55

[SuSE Magyarország] Május elejétől kapható Magyarországon a népszerű SuSE Linux nyolcas verziója. A rendszer a 2.4.18-as kernelre és a glibc 2.2.5-ös verziójára épül, igazi újdonságnak számít a kereskedelmi disztribúcióban először debütáló ALSA 0.9 hangrendszer. Az OS alapértelmezett grafikus munkakörnyezete a hónap elején megjelent KDE3. A telepítés és a futó rendszer beállítása a YaST2-nek köszönhetően teljesen magyarul végezhető, a KDE3 grafikus környezet is magyarított, de a honosítás terén a legnagyobb újdonság a magyarított OpenOffice irodai csomag és a magyar ispell szóellenőrző, amely az összes KDE-alkalmazással és az OpenOffice-szal is használható. A szöveges parancsértelmező hibaüzenetei szintén magyarul szólnak a felhasználóhoz.

0

Kritikus biztonsági rést befoltozó frissítések jelentek meg a Microsoft Office Mac-es változatához

2002. április 18. 15:15

[ZDNet] A Microsoft kedden elismerte, hogy a közismert Office irodai programcsomag Macintosh számítógépeken futó változatában kritikus biztonsági rést találtak. A rést kihasználva a Mac-ek is online vandálok, vírusok áldozatává válhatnak. A szoftveren tátongó lyukat a Microsoft alkalmazások hibás HTML-kezelése okozza. Egy megfelelően formázott linkkel a támadó lefagyaszthatja a Macintosh gépet vagy programokat, parancsokat futtathat azon. A linket a támadó a web mellett HTML formátumú e-mailben is elhelyezheti.

0

Újabb SiS 645DX chipkészletű alaplap, ezúttal a FIC termékskáláján

2002. április 18. 14:07

[x-bit labs] A SiS új chipkészletét használó alaplapok olcsók, megbízhatók, kellően nagy teljesítményt nyújtanak, így hát nem csoda, hogy szinte minden gyártó terméklistájában találhatunk egy-egy 645DX chipkészletű alaplapot. A FIC (First International Computer, Inc.) legújabb, VI11 típusjelzésű, Pentium 4 processzorokat támogató alaplapja is ezt a chipkészletet használja.

0

GeForce4-es kártyák ékszerdobozban, kizárólag gyűjtőknek

2002. április 18. 08:17

[VR-Zone] A tajvani Triplex exkluzív megjelenésű, GeForce4 chipekre épülő videokártyákat gyárt és forgalmaz. A cég azonban nemcsak a külsőre, hanem -- legalábbis termékismertetői alapján -- a belbecsre is komoly hangsúlyt fektet.

0

Exkluzív képek a Macromedia Dreamweaver MX beta 3 és FireWorks MX programjaiból

2002. április 17. 23:31

A Savage News jóvoltából néhány screenshoton figyelhetjük meg az új Macromedia programok, a Dreamweaver MX webszerkesztő és a FireWorks MX kezelőfelületét. A teljes képen jól látható, hogy a Dreamweaver alapjaiban átdolgozott, új kezelőfelületen nyújtja továbbfejlesztett szolgáltatásait.

0

Az új maggal rendelkező GeForce4 Ti kártyák jobb túlhajthatóságot ígérnek

2002. április 17. 18:05

[VR-Zone] Az NVIDIA immáron A3-as core steppinggel, azaz magjelöléssel gyártja a GeForce4 Ti grafikus chipeket. A korábbi A2-höz képest valószínűleg számos apró változást eszközöltek a lapkán, amely vélhetően magasabb elérhető órajelet, azaz kedvezőbb túlhajtási potenciált biztosít.

0

GeForce4 chipes "luxus" videokártyák a Canopustól

2002. április 17. 15:28

Az egyedi megoldásairól ismert japán Canopus is bemutatta GeForce4 chipes grafikus kártyáit. A távol-keleti cég a tajvani versenytársaktól eltérően csupán két új chipre épít kártyát, a csúcskategóriás GeForce4 Ti 4600-ra és a középkategóriás GeForce4 MX 440-re.

0

A Hewlett-Packard építi a világ legnagyobb linuxos szuperszámítógépét

2002. április 17. 07:47

[Bloomberg] A Hewlett-Packard kedden bejelentette, hogy a világ legerősebb linuxos szuperszámítógépét készíti el az amerikai energiaügyi minisztérium részére, ahol a fő felhasználás a biotechnológia, ill. a radioaktív szennyezőanyagok bemérésének tanulmányozása lesz.

0

Red Hat Stronghold Enterprise: vállalati webszerver a legnagyobb disztribútortól

2002. április 16. 23:32

[Red Hat] A Red Hat Inc. tegnap jelentette be, hogy hamarosan elérhető lesz vállalati termékvonalának legújabb tagja, a Stronghold Enterprise Web Server. A webszerver egy Apache-ra épülő biztonságos és nagy teljesítményű csomag olyan vállalatok számára, amelyek biztos kapcsolatra vágynak ügyfeleikkel. A cég egyébként az elmúlt hónapban jelentette be a Red Hat Linux Advanced Servert, amely az első szerverfeladatokra kihegyezett disztribúció volt a Red Hat termékpalettáján.

0

Az AMD is csökkentette árait

2002. április 16. 18:07

Válaszul az Intel tegnapi árcsökkentésére az AMD is leengedte processzorainak árát. Az alábbi táblázatban látható listaárak a mai naptól érvényesek és ezer darabos rendelésre vonatkoznak:

0

Változások az AMD útitervében

2002. április 16. 17:42

Az AMD weboldalára kikerült a vállalat legfrissebb processzor-útiterve, amely a korábbiakhoz képest számos apró változást mutat.

0

Megjelent a Photoshop 7.0 Mac OS X-re írt változata

2002. április 16. 14:58

Az Adobe bejelentette, hogy azonnal elérhető a Photoshop 7.0 professzionális képmanipulációs alkalmazás Mac OS X operációs rendszerre írt változata. Bár a program natívan támogatja az Apple legújabb operációs rendszerét, teljesen kompatibilis az OS 9.1 és 9.2 változattal is.

0

IBM Szoftver Konferencia ügyfelek, fejlesztők és partnerek részvételével

2002. április 16. 11:38

Az IBM első ízben rendezi meg a több termékcsaládot átfogó Software Symposium konferenciát, amelyre Bécsben, 2002. június 10-14. között kerül sor. A rendezvény egyesíti és továbbfejleszti az IBM korábbi négy különálló konferenciáját, amelyek a Planet Tivoli, DB2 Technical Conference, LotusShere Europe és WebSphere nevet viselték. Az egyedülálló szerkezetű ötnapos rendezvény lehetővé teszi az ügyfelek, üzleti partnerek és fejlesztők számára, hogy első kézből tájékozódhassanak a szoftveripar legújabb fejleményeiről, és hogy többet tudhassanak meg az IBM folyamatosan fejlődő e-business szoftverportfóliójáról.

0

Csak a negyedév végén kerül piacra a 0,13 mikronos Athlon XP

2002. április 16. 10:34

[x-bit labs, CNET] Nem hivatalos források egy AMD által kiadott dokumentumra hivatkozva azt állítják, hogy csak a második negyedév végén kerülnek piacra a 0,13 mikronos csíkszélességű Thoroughbred magos Athlon XP processzorok.

0

Trident: egy régi-új versenyző ringbe száll az ATI és az NVIDIA ellen

2002. április 16. 10:20

[PRNewsWire] A maga 15 éves grafikus piaci jelenlétével iparági veteránnak számító, ám az utóbbi időben csupán integrált megoldásokkal jelentkező sunnyvale-i Trident Microsystems tegnap meglepő bejelentést tett. A cég arról adott hírt, hogy elkészült XP4 típusjelű mobil grafikus chipjének mintapéldányaival, melynek különlegessége, hogy a piacon először kínál teljesen hardveres DirectX 8.1-gyorsítást noteszgépek számára, s mely -- amint arra finoman utalt a cég -- hamarosan asztali számítógépekhez szánt videokártyákon is visszaköszön majd.

0

A szabad szoftverek magyar hívei újabb honosító hétvégét szerveztek

2002. április 15. 22:45

A budapesti Rózsa Művelődési Házban megismétlődött az, ami már egyszer megtörtént februárban: a szabad szoftverek magyar hívei összegyűltek egy hétvégi non-stop szoftverhonosító bulira. A mostani hétvégének kettős célja volt: a február eleje óta használható OpenOffice 641c irodai csomag magyarításának további csiszolása és frissítése, valamint a Mozilla webböngésző honosításának felgyorsítása. A honosítási munkák jelentőségét emeli, hogy hamarosan mindkét szoftvercsomagból megjelenik az első verzió.

0

Az EliteGroup bejelentette VIA KM266 chipkészletre épülő alaplapját

2002. április 15. 22:09

[x-bit labs] Az EliteGroup ma bejelentette a VIA KM266 chipkészletére épülő alaplapját. Lassan megszokhatjuk, hogy az iparág új chipkészleteire az EliteGroup épít elsőként alaplapot, legyen szó SiS, Intel vagy VIA termékről. A VIA KM266 chipkészletű EliteGroup termék kódneve L7VMM.

0

Összeférhetetlen alaplapok és videokártyák listája

2002. április 15. 21:27

[Reactor Critical] Az OC WorkBench listája kivételesen nem driverproblémákról, feloldhatatlan IRQ és egyéb erőforrásproblémákról szól, hanem egyszerű fizikai összeférhetetlenségről. Nem az Epox 8KHA/+ alaplapja az egyetlen, melynek gondot okoznak a videokártyákon elhelyezett kondenzátorok. Vagy fordítva?

0

A Távol-Keleten megjelentek az első DDR400-as memóriamodulok

2002. április 15. 20:12

Noha a bizonytalan lábakon álló DDR400 szabványtervezetnek megfelelő memóriákat jelenleg egyetlen alaplapi chipkészlet sem támogatja hivatalosan, a koreai gyártók üzemeiből máris eljutottak a sajtóhoz (ahogy vélhetően hamarosan a felhasználókhoz is) ezek első példányai. A Brainbox című korai lapban egy rövid tesztet is olvashatunk arról, hogy a Kingmax DDR400-as moduljainak használatával mekkora teljesítménytöbbletre számíthatnak a tuning kedvelői.

0

Alkalmazások, játékok kompatibilitási problémáit orvosolja a legújabb Windows XP-frissítés

2002. április 15. 19:55

[ParaKnowYa] A Microsoft Windows XP operációs rendszeréhez talán egyetlen olyan javítócsomag van, melyre mindenkinek szüksége lehet előbb-utóbb. Ez pedig az úgynevezett Application Compatibility Update. A legújabb, pár napja megjelent kiadás ismét rengeteg program, játék, alkalmazás kompatibilitási problémáit orvosolja a Microsoft dokumentációja szerint.

0

Western Digital: újabb kaviár ínyenceknek

2002. április 15. 17:23

A Western Digital ma jelentette be, hogy hamarosan 80 Gbyte-os méretben is hozzáférhetőek lesznek a Caviar Special Edition sorozat merevlemezei. A WD merevlemezek típusjelölésében a Special Edition kitétel a különlegesen nagy méretű, 8 Mbyte pufferrel ellátott termékeknek jár ki. A cég így a már egy ideje megvásárolható 100 és 120 Gbyte-os Caviar SE sorozat legkisebb testvérével rukkolt elő.

0

Újabb integrált chipkészletet mutat be az Intel

2002. április 15. 15:54

[Digi Times] A Pentium 4-hez tervezett alaplapi chipkészletek piacán már eddig is rendkívül kiélezett volt a harc. A pletykák szerint az Intel új i845GLL chipkészletével a legalsó árkategóriát célozza meg.

0

Jelentősen csökkentette egyes processzorainak árát az Intel

2002. április 15. 11:35

Az Intel -- mint arról már korábban beszámoltunk -- jelentősen csökkentette egyes Pentium 4, Pentium III, mobil Pentium III, mobil Celeron, Xeon és Pentium III-S processzorának árát. Az alább megadott árak ezer darabos rendelés esetén érvényes listaárak:

0

Socket478-423 átalakító a PowerLeap kínálatában

2002. április 15. 10:47

Az adapterkártyáiról ismert PowerLeap ismét új termékkel állt elő: a PL-P4 nevű kártya segítségével a Socket478 kivitelű processzorokat lehet Socket423 foglalattal ellátott alaplapba helyezni.

0

Az AMD márkanevet keres a Hammer számára

2002. április 14. 16:32

[CNET] Az AMD több védjegykérelmet is benyújtott az utóbbi időben az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához, melyek közül -- vélik egyes újságírók -- néhány bizonyosan az év utolsó negyedévében, illetve a jövő év elején megjelenő ClawHammer és SledgeHammer processzorok márkaneve lesz majd. Amint az ismert, a Hammer csupán az x86-64-es AMD processzorok kódneve.

0

Nagy felbontású folyadékkristályos kijelző az Apple kínálatában

2002. április 14. 16:08

Az Apple a március végén megrendezett tokiói MacWorld Expo szakkiállítás és konferencia megnyitóján mutatta be a Cinema Display folyadékkristályos képernyő megnövelt felbontású, 23 képátlóval rendelkező változatát. Az új megjelenítő által támogatott legnagyobb felbontás 1920 x 1200 képpont, amely elegendő például a High Definition Television (HDTV) anyagok számára is, így az Apple Final Cut Pro szoftver segítségével akár HDTV minőségű tartalom is szerkeszthető használatával.

0

Matthew Szulik lett a Red Hat Inc. igazgatótanácsának az elnöke

2002. április 13. 23:40

[Red Hat] A Red Hat Inc. csütörtökön jelentette be, hogy a vállalat elnök-vezérigazgatóját, Matthew Szulikot megválasztották cég igazgatótanácsának elnökévé. Szulik 1998-ban került Red Hathez, 1999 novembere óta elnök-vezérigazgató. A szakember jelentősen hozzájárult a Red Hat sikereihez, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a nyílt forráskódú rendszerek elfogadtatása terén.

0

Bluetooth kiegészítő a GameBoy Color és Advance konzolokhoz

2002. április 11. 13:36

[MobiGeeks] Az X-traFun legújabb Bluetooth termékévvel újabb eszközcsoport kapcsolható kábel nélkül az internet vérkeringésébe. A cég legújabb bővítőkártyája a Nintendo GameBoy Color és GameBoy Advance játékkonzolait látja el vezetéknélküli hálózati kapcsolódási lehetőséggel. A világ első Bluetooth kapcsolatot nyújtó GameBoy bővítőjével és mondjuk egy Bluetooth kapcsolódásra képes mobiltelefon segítségével e-maileket küldhetünk barátainknak vagy chatelhetünk interneten keresztül ismerőseinkkel, több ezer km távolság esetén is.

0

A Microsoft továbbra is támogatja a Mac platformot

2002. április 11. 12:17

[CNET] Bár az Apple és a Microsoft között öt évvel ezelőtt létrejött technológiai megállapodás érvényessége a végéhez közeledik, a Microsoft továbbra is támogatni fogja a Mac platformot. A megállapodás lejár, de az üzlet megy tovább -- mondta Kevin Browne, a Microsoft Macintosh részlegének vezetője.

0

Az Intel a VIA után a SiS-szel is összerúgja a port?

2002. április 11. 10:33

[DigiTimes] Piaci források nemrégiben arról számoltak be, hogy az Intel és a tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) akár jogi útra is terelheti az 533 MHz-es rendszerbuszt használó Pentium 4 processzorok alaplapi támogatásához szükséges licencekről folytatott vitát. Amint az ismert, a SiS ugyan rendelkezik a 400 MHz-es FSB-jű Pentium 4-ek támogatásához szükséges technológiák licenceivel, ez a megállapodás nem terjed ki a hamarosan általánossá váló 533 MHz-es rendszerbusz-szabványra. Egyelőre mindkét cég tagadja az állításokat.

0

Mozilla 1.0: még mindig csak várakozás

2002. április 11. 09:54

[Mozilla.org, MozillaQuest] Újabb Mozilla-kiadásokra kell számítanunk mielőtt megjelenik a Mozilla 1.0. A tegnap közzétett hírek szerint az első valódi verzió forráskódja már külön ág a Mozilla fejlesztési fában, de még legalább egy előzetes kiadás lesz a végleges 1.0 előtt. A Mozilla 1.0 kiadásra jelölt változata (RC1) a napokban várható, az ismét módosított fejlesztési ütemterv szerint az RC1 15-én jelenik meg. A ütemterv ugyanakkor kilátásba helyez egy RC2-es kiadást is, így egyre tovább tolódhat a már négy éve fejlesztett szoftvercsomag megjelenési ideje.

0

Ismét módosult a SuSE Linux AG vezetése

2002. április 10. 23:36

[SuSE] Az elmúlt héten a SuSE Linux AG újabb vezetői szintű változásokat jelentett be. A vállalat októberben kezdett meg egy szerkezetváltási folyamatot, amelynek eredményeképp öt nagy üzleti egység jött létre a cégen belül. Január végén új műszaki vezérigazgató került a céghez, most pedig további két szakemberrel bővült a vezetés. A SuSE nagyvállalati partnerekkel foglalkozó üzleti egységének élére David Burger került, míg a nemzetközi termék- és szolgáltatásértékesítésért Gregory Blepp lesz a felelős. A SuSE sajtóközleménye szerint két nemzetközileg is tapasztalt IT-vezető került a céghez.

0

Csökken az Xbox termelési volumene?

2002. április 10. 13:00

Alex Brown és Paul Fox, a Deutsche Bank elemzői szerint az elmúlt hetekben egyre csökkent a legyártott Xbox konzolok száma. Mint ismeretes, a készülékeket a szingapúri Flextronics, a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója állítja elő mexikói és magyarországi üzemeiben.

0

A Tyan bejelentette új, két Athlon MP processzort támogató alaplapját

2002. április 10. 11:00

[AMDZone] Az amerikai Tyan Computer tegnap hivatalosan is bejelentette AMD Athlon MP processzorokhoz szánt kétprocesszoros alaplapját, a Thunder K7X-et (S2468), amely már az AMD-760MPX lapkakészletre épül. Az új lap az igen sikeres és a világ első duál-Athlon lapjának számító Thunder K7 hagyományait folytatja.

0

Belépő szintű grafikus chip lesz az ATI RV250?

2002. április 10. 09:57

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap forrása megnevezése nélkül tegnap arról számolt be, hogy a számos újságíró által a hannoveri CeBIT kiállítás idejére várt, ám ott be nem mutatott ATI RV250 grafikus chip valójában nem a sikeres R200 továbbfejlesztett változata, hanem annak belépő szintű kistestvére lesz.

0

Válaszul az Intel lépésére az AMD is csökkenti processzorainak árát

2002. április 9. 20:09

Amint arról korábban beszámoltunk, az Intel legközelebb április 14-én csökkenti vezető Pentium 4 processzorainak árát. Az AMD -- és ezt az utóbbi évek tapasztalatai alapján nyugodt szívvel állíthatjuk -- mindig azonnal követi legnagyobb riválisának ármérséklő lépéseit. Nem lesz ez másként tavasszal sem. A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap, mely azonban ehhez hasonló információk megszellőztetésében gyakorta megbízható hírforrásnak tekinthető, ma arról számolt be, hogy az AMD a jövő héten szintén amortizálja processzorainak árait. Az új árak, melyek elsősorban nagykereskedők számára érvényesek, a következőképpen alakulnak majd:

0

A Sun bejelentette Sun Fire 12K szerverét: csúcskategóriás technológia középkategóriás áron

2002. április 9. 20:04

A Sun Microsystems San Franciscói sajtótájékoztatóján bejelentette csúcskategóriás jellemzőkkel felruházott középkategóriás kiszolgálóját, a Sun Fire 12K StarKitty számítógépet. A vállalat bejelentése szerint a Sun Fire 12K legfelső kategóriás osztályú teljesítményt kínál olyan megbízható alapokon, mint az Uniboard technológia, az UltraSPARC III processzor és a Solaris operációs rendszer.

0

Belépő árszintű, lassabb Radeon 8500-as kártyák a Gigabyte gyártósorairól

2002. április 9. 17:53

[ReactorCritical] Alsó árkategóriába tartozó videokártyát dobott piacra ASK Select márkanéven a Gigabyte. A cég legújabb kártyája ugyan lassabb memóriát és kisebb órajelű grafikus chipet tartalmaz, a GPU tekintetében mégis csúcstechnológiát képvisel: az ATi Radeon 8500 grafikus chipjét találhatjuk meg rajta. A videokártya GV-AP64DL kódjelzéssel kerül a boltok polcaira.

0

Megjelent a Pocket PC 2002 operációs rendszer kínai nyelvű változata

2002. április 9. 17:37

[CNET] A Microsoft bemutatta kéziszámítógépebe szánt Windows for Pocket PC 2002 operációs rendszerének kínai nyelvű változatát. Az egyszerűsített karaktereket használó operációs rendszert legalább kilenc kéziszámítógépgyártó alkalmazza majd termékeiben.

0

DDR memóriával szerelt GeForce4 MX420-as kártyával jelentkezik a Gainward

2002. április 9. 17:18

A tajvani Gainward ma jelentette be, hogy immár Európában is kapható a GeForce4 MX420 chipre épülő belépő szintű videokártyája, a GeForce4 PowerPack! Model Pro/450 TV. A többnyire válogatott alkatrészeket használó és a gyári specifikációknál gyorsabb termékeket gyártó cég az elsők között forgalmaz olyan GeForce4 MX420 chipes kártyát, melyen DDR SDRAM található.

0

Új IBM 120GXP sorozat: megjelent a "Vancouver 2" a cég honlapján

2002. április 9. 13:39

[Clubic.com] Pár napja egy új, külseje alapján jelentősen áttervezett merevlemezzel jelentkezett az IBM. A cég honlapján a pár hónapos 120 GXP sorozat eredetileg Vancouver kódnevű terméke mellett egy Vancouver 2 is megtalálható, jelenleg 20 és 40 GB-os kapacitásban érhető el. Túl sok információ még nem áll rendelkezésre erről a merevlemezről, de az biztos, hogy egy teljesen új alapra helyezett modellről van szó.

0

Jól fogynak az Xbox játékai

2002. április 9. 10:42

Bár az Xbox a vártnál gyengébben szerepel a japán piacon, a szoftvereladások biztatóak -- véli a konzolért felelős Microsoft-igazgató, Robbie Bach.

0

Kiélezett verseny várható a Pentium 4 processzorokhoz szánt integrált lapkakészletek piacán

2002. április 8. 16:42

Az OCWorkBench stábja úgy értesült, hogy az Intel arról tájékoztatta tajvani alaplapgyártó partnereit, hogy az integrált grafikus maggal rendelkező, Pentium 4 processzorokhoz szánt i845G lapkakészlet csak május 20-án jelenik meg. A korábbi chipkészlet-útitervek még áprilisi megjelenést valószínűsítettek, ám az Intel még az év elején május végére tolta ki a hivatalos bemutatót.

0

Új, RDRAM-ot támogató chipkészletek jönnek

2002. április 8. 14:52

Az Intel várhatóan még áprilisban bejelenti a PC1066 Rambus DRAM memóriát és az 533 MHz-es front side busz órajelű Pentium 4 processzorokat támogató alaplapi chipkészletét, az i850E-t. A tajvani SiS is hasonló képességű chipsettel készül, azonban az R658-ra egészen a harmadik negyedévig kell várni.

0

A Sony emelni fogja számítógépeinek árát

2002. április 8. 11:08

[CNET] A Sony pénteken bejelentette, hogy az alkatrészárak meredek emelkedése miatt felemeli egyes asztali számítógépeinek és notebookjainak az árát Japánban illetve az Egyesült Államokban.

0

Választási webszerver-információk

2002. április 7. 18:49

Miközben mindannyian az országgyűlési választások első fordulójának eredményére várunk, lapunk készített egy gyors webszerver-felmérést a politikai pártok webes jelenléthez használt szoftvereiről. Olvasóink közül bizonyára sokan tudják, hogy Magyarországon a nemzetközi átlagnál körülbelül 5-8 százalékkal több felhasználó választja a Linux operációs rendszert és az Apache webszervert weboldal üzemeltetéséhez. A www.isz.hu adatai alapján az Apache itthon 71% fölött áll, ha domainnevek alapján pásztázzuk a hazai hálót. Még a webszerverek IP-címeire alapuló kimutatások is a nyílt forráskódú webszerverszoftver közel 62%-os részesedését mutatják. Ezek tükrében nem kell csodálkoznunk azon, hogy csaknem minden párt honlapja mögött Apache dolgozik.

0

Új DirectX 8.1 képességeket demonstráló tesztprogram jelent meg, ezúttal a Codecult műhelyéből

2002. április 5. 23:23

[Warp2Search] Egy igazi különlegességet lehet letölteni a Codecult honlapjáról: a Játékfejlesztők Konferenciáján, a GDC-n bemutatott CodeCreatures 3D motorra épülő benchmark program a legújabb videokártyák képességeit tudja a legvégsőkig kihasználni. A DirectX 8.1 programozási felületet támogató program a kártyák Vertex és PixelShader képességét is képes kihasználni. A fotórealisztikus természeti képeket bemutató benchmark 1024x768-tól 1600x1200-ig teszteli a következő generációs videokártyák teljesítményét, s jeleníti meg a szokásos fps szám formájában.

0

A Sony PlayStation 2 uralja a japán konzolpiacot

2002. április 5. 14:02

[Bloomberg] A vasárnap véget ért pénzügyi éve alatt a Sony összesen mintegy 4 millió PlayStation 2 konzolt értékesített Japánban és ezzel a piac kétharmadát szerezte meg -- állítja az Enterbrain piackutató vállalat, amely a legbefolyásosabb japán videojátékmagazin, a Famitsu kiadója is egyben.

0

Új linuxos meghajtót adott ki az NVIDIA

2002. április 5. 10:37

Az NVIDIA új meghajtóprogramot adott ki Linux operációs rendszerhez. Az 1.0-2880 verziószámú driverben főként kompatibilitási gondokat orvosoltak.

0

Változások a PlayStation 2 gyártásában

2002. április 5. 10:03

A Sony elnöke, Ken Kutaragi megerősítette azokat az értesüléseket, melyek szerint a vállalat hamarosan új gyártástehnológiát vezet be a PlayStation 2 fő alkatrészeinél.

0

21 színes oldalt képes percenként kinyomtatni a Canon új hálózati nyomtatója

2002. április 4. 20:22

[Yahoo] A Canon bejelentette következő generációs, nagyteljesítményű hálózati nyomtatója elérhetőségét, az imageRUNNER C2058 színes nyomtató még gyorsabb színes és fekete-fehér nyomtatást tesz lehetővé kiváló minőség mellett a közepes és nagyobb vállakozások munkaállomásai számára.

0

Feltűntek az Athlon MP-gúnyába öltöztetett Athlon XP processzorok

2002. április 4. 18:55

[DeezTech] Egy külföldi hardveroldal tesztelésre szerzett be dobozos AMD Athlon 1800+ MP processzorokat, s ezekből is minden eshetőségre felkészülve négy darabot. A csomag kibontása után derült ki azonban, hogy mind a négy processzor valójában Athlon XP 1800+.

0

A Micron és a Kingston sikeresen vette a VIA memórianyúzó program akadályait

2002. április 4. 18:03

A tajvani VIA Technologies ma jelentette be, hogy a cég korábban útjára indított kezdeményezésének, a DDR Memory Validation Program nak megszülettek az első kézzel fogható eredményei. Ennek keretében két vezető memóriagyártó DDR333 moduljai mérettek meg és találtattak minden tekintetben kifogástalannak.

0

Az Xbox katasztrofálisan szerepel a japán piacon

2002. április 4. 17:52

A Bloomberg jelentése szerint az Xbox tragikusan szerepel a japán piacon. A konzolból eddig mindössze 165 ezer darabot adtak el, amely a premierre leszállított 250 ezer darabos kontingensnek csupán kétharmada -- állítja egy japán piackutató cég. A Microsoft hivatalos álláspontja szerint az Xboxból a február 22-én kezdődött kereskedelmi forgalmazás első három hetében 175 ezer darab fogyott.

0

Új meghajtóprogramok az AMD alaplapi chipkészleteihez

2002. április 4. 15:46

Az AMD új meghajtóprogramokat adott ki alaplapi chipkészleteihez. A frissen megjelent driverek közt AGP (5.33), IDE (1.43s) és Power Management (1.22s) meghajtó is található, amelyek Windows 2000 és Windows XP operációs rendszerekkel kompatibilisek.

0

Hamarosan megrendelhető lesz a Windows babérjaira törő LindowsOS második előzetes kiadása

2002. április 4. 10:48

[Lindows.com] Hamarosan megjelenik a LindowsOS második előzetes kiadása. A rendszert fejlesztő Lindows.com Inc. elnök-vezérigazgatója, Michael Robertson tegnapi -- a desktop rendszerek jövőjéről szóló -- nyílt levelében említette a várható újabb előzetes kiadást. Amint arról már korábban beszámoltunk, a LindowsOS tulajdonképpen egy Linux-disztribúció, amely egy speciális kiegészítésekkel ellátott WINE környezetet is tartalmaz, így lehetővé teszi a Microsoft Windows operációs rendszerekre írt szoftverek problémamentes futtatását Linux alatt, ugyanakkor a hagyományos linuxos programok végrehajtására is képes.

0

Kedvezményesen vásárolható ATI Radeon 8500 videokártya Power Mac G4-hez

2002. április 3. 22:17

A kanadai ATI tegnap jelentette be, hogy megkezdte Radeon 8500 Mac Edition típusjelű videokártyáinak szállítását. A kártya a már jól ismert Radeon 8500 chipre épül, és noha a sajtóközlemény erről nem tesz említést, feltehetően 64 Mbyte memóriával rendelkezik. A Radeon 8500 ME bármely AGP csatolóval rendelkező Power Machez, így a Power Mac G4-hez is választható megoldás, és Mac OS 9.2.1 vagy Mac OS X 10.1 és újabb operációs rendszerekkel kompatibilis.

0

Újabb információk az AMD 0,13 mikronos csíkszélességgel készülő processzorairól

2002. április 3. 20:34

Újabb információk láttak napvilágot az AMD Athlon XP 0,13 mikronos gyártástechnológiával előállított Thoroughbred magos változatáról. A TBreak oldalain a Gigabyte berkeiből kiszivárogtatott, áprilisi keltezésű belsős prezentáció szerint az új mag bejelentése és piaci megjelenése április és május közepe között várható, és az első modell a 2200+ (valós órajele 1800 MHz) modellszámot kapja majd.

0

Egyre kínosabban alakul a Unisys és a Microsoft Unix-ellenes kampánya

2002. április 3. 18:42

[CNET] A Unisys és a Microsoft közös We Have The Way Out weboldala egyre kínosabb pontja annak a több tízmillió dolláros költségvetésű UNIX-ellenes reklámkampánynak, amelyet a két cég indított útjára az elmúlt héten. Az oldal -- ahonnan eddig ingyenes regisztráció után különféle felméréseket és tanulmányokat lehetett letölteni -- pillanatnyilag nem működik, egyszerűen nincs a szerveren tartalom. A CNET hétfőn hívta fel a világ figyelmét arra, hogy a Netcraft által gyűjtött webszerver-adatok szerint a www.wehavethewayout.com -ot egy FreeBSD rendszeren futó Apache-variáns szolgálja ki. Ezt sem a Microsoft sem a Unisys nem kommentálta.

0

Áprilistól a GeForce4 MX 420-hoz SDR helyett DDR SDRAM dukál

2002. április 3. 12:59

Az NVIDIA úgy határozott, hogy a kedvezőbb teljesítmény és az alacsonyabb ár érdekében SDR SDRAM-ról DDR SDRAM-ra változtatja a GeForce4 MX 420 grafikus chiphez társított memória specifikációját. Az új változatú kártyák már áprilisban az üzletekben lesznek.

0

A harmadik negyedévben érkeznek az új Duron processzorok

2002. április 3. 10:58

[x-bit labs] Már jó ideje ismert tény, hogy az Intel májusban bemutatja a Pentium 4 alapjául is szolgáló NetBurst mikroarchitektúrára épülő Celeron processzorait, amelyek 1,7 GHz-es órajelen debütálnak.

0

Az Intel csökkenti a Pentium 4 processzorok magméretét

2002. április 2. 23:03

A múlt héten -- legalábbis első látásra -- zavarba ejtő adatok láttak napvilágot a CNET oldalain. A 2,4 GHz-es Pentium 4 processzor mai bejelentését beharangozó hírben ugyanis a következőket olvashattuk:

0

KT400, avagy a VIA KT333A lapkakészlet metamorfózisa

2002. április 2. 21:37

Az Aces Hardware oldalain napvilágot látott CeBIT-beszámoló második részé ből sok egyéb mellett fény derül arra is, hogy mi történt a VIA titokzatos KT333A chipkészletével. Amint arról korábban beszámoltunk, e fantomtermék a kezdetektől fogva a legkülönfélébb pletykák céltáblája volt. Eleinte egyes bulvárlapok azt állították, hogy a VIA egy lépcsőt átugorva a KT333 helyett azonnal a KT333A-t dobja piacra, majd később -- miután a KT333 mégis megjelent -- arról szólt a fáma, hogy valójában nem is jelenik meg KT333A elnevezésű lapkakészlet, mert helyette a KT400 várható.

0

A Gamekapocs játékmagazin új arca

2002. április 2. 20:50

Új arculattal és szolgáltatásokkal jelentkezik a Gamekapocs című online játékmagazin. A lap írói a jövőben a számítógépes játékokról szóló tesztek, előzetesek és hírek helyett elsősorban a végigjátszásokra, tippgyűjteményekre és letöltésekre helyezik majd a hangsúlyt, és elsődleges céljuk a játékok iránt érdeklődő olvasókból álló -- reményeik szerint egyre népesebb -- közösség számára egy hangulatos fórum biztosítása.

0

Hamarosan kapható az AOpen GeForce4 MX chipes videokártyája

2002. április 2. 19:54

Számos nagy multimédiás gyártó után ma az AOpen is bejelentette, hogy április végétől szállítja a GeForce4 MX460 chipre épülő GF4 MX460-DVC64 típusjelű videokártyáját. A kártya, a hasonló kaliberű termékekhez hasonlóan, támogatja az nView több megjelenítőt kezelni képes technológiát.

0

A Netcraft webszerver-statisztikái szerint az elmúlt hónapban kétmillóval több site mögött volt Microsoft IIS

2002. április 2. 15:34

[ Netcraft ] A Netcraft márciusi webszerver-statisztikái a Microsoft előretörését mutatják. A februári adatokhoz viszonyítva a Microsoft IIS csaknem kétmillióval több site mögött dolgozott az elmúlt hónapban. A növekedés elsősorban a register.com és Network Solutions domain-parkolási rendszerének windowsos frontendre történő átállásával magyarázható. Ugyanakkor ez a jelentős -- a Netcraft által vizsgált

0

Letölthető az NVIDIA ChameleonMark benchmark programja

2002. április 2. 13:56

[Warp2Search] Letölthetővé vált az NVIDIA legújabb teljesítménymérő programja, a ChameleonMark. A tesztprogram kifejezetten a GeForce3 és 4 és az egyéb PixelShader képességeket támogató grafikus chipek tudását villogtatja meg, a teljesítményt pedig az átlag másodpercenkénti képszámmal jellemzi, mint minden más benchmark. A tesztprogram a már jóideje letölthető Chameleon demó új változata.

0

Kútba esett az EPoX grafikus kártyák terve?

2002. április 2. 13:18

[Clubic.com] Alig két hónapja számoltunk be mi is arról, hogy az EPoX a tavasz beköszöntét saját márkájú grafikus kártyákkal ünnepli, április hónapban -- várhatóan -- új termékekkel jelentkezik a nagy nevű gyártó. A pletykák most sajnos egészen másról szólnak, állítólag az EPoX főhadiszállásán törölték az egész tervet.

0

Megjelent az első OpenAL hangképzési felületet támogató játék, a Star Wars Jedi Knight II

2002. április 2. 11:44

[3DSoundSurge] Az OpenAL programozási felületről nem sokat lehetett olvasni két éve történt bejelentése óta, pedig már meg is jelent az első olyan játék, mely hivatalosan is támogatja ezt az API-t. A Creative és a Loki által létrehozott új felület a hanghatások 3D-s leképezésében nyújt segítséget, a most megjelent Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast pedig az EAX hanghatásokat is ezen a felületen keresztül támogatja. Az OpenAL játékok bármilyen DirectSound3D-t támogató hangkártyán futtathatók, de az igazi előny azoknál a hangkártyáknál tapasztalható, melyek hivatalosan is támogatják az OpenAL API-t.

0

Árcsökkentésre készül a Sony és a Nintendo

2002. április 2. 11:42

[CNET] A Nintendo várhatóan még ebben az évben csökkenti a GameCube konzol árát, amennyiben a Sony is leárazza a PlayStation 2-t -- nyilatkozta a vállalat képviselője hétfőn.

0

Új, Pentium 4 processzort támogató alaplap az Abittól, SiS645DX chipkészletre építve

2002. április 2. 11:16

[Clubic.com] A SiS új chipkészletei egyre több alaplapban kapnak helyet: hamarosan az Abit kínálatából is választhatunk SiS645DX chipkészletre épülő alaplapot. Az SX7-533 típusjelzésű lap Pentium 4 processzorokat támogat, az új chipkészletnek köszönhetően pedig az 533 MHz-es FSB-t támogató processzorokat is képes lesz fogadni és kiszolgálni. A csúcsteljesítmény eléréséhez DDR333 memóriamodulokat is használhatunk.