:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 10. 11:13

Rekordévet zárt az Electronic Arts

A világ legnagyobb független játékkiadója, az Electronis Arts rekordszintű bevételt ért el nemrégiben lezárult pénzügyi évében.

A világ legnagyobb független játékkiadója, az Electronis Arts rekordszintű bevételt ért el nemrégiben lezárult pénzügyi évében.

A vállalat bejelentése szerint a negyedik negyedévbes profit 43,7 millió dollár, azaz részvényenként 33 cent volt, az éves nyereség pedig 101,5 millió dollárt, azaz részvényenként 71 centet tett ki. Ezzel szemben a tavalyi negyedik negyedévben az Electronic Arts 16,9 milliós veszteséget ért el, az éves veszteség pedig 11,1 millió dollárt tett ki.

A negyedéves és éves forgalom 469,7 millió illetve 1,73 milliárd dollár volt, szemben a tavalyi negyedik negyedéves 303,7 milliós és tavalyi éves 1,32 milliárd dolláros bevétellel.

Az egyszeri költségek leszámításával képződött negyedéves nyereség részvényenként 39 cent volt, az éves profit pedig részvényenként 94 cent. A vállalat ezzel jelentősen felülmúlta az elemzők elvásárait, ugyanis a First Call/Thomson Financial által megkérdezett szakértők a negyedik negyedévre 28 centes, az egész évre 83 centes részvényenkénti profitra számítottak.

Larry Probst vezérigazgató szerint a rekordforgalom hátterében az új konzolokra (Microsoft Xbox, Nintendo GameCube) írt szoftverek sikere, valamint a Harry Potter és a "The Sims" sorozatok hihetetlen népszerűsége áll. A Harry Potter játékokból az EA összesen 9 millió példányt értékesített különböző platformokra, a Sims pedig megszerezte a minden idők legnagyobb példányszámban eladott PC-s játéka címet.

John Riccitello működésért felelős vezérigazgató hangsúlyozta, hogy jelentősen csökkent az online játékokkal foglalkozó EA.com részleg vesztesége, ugyanakkor 83 százalékkal növekedett a bevétele. A részleg azonban továbbra is veszteséges.

Riccitello elmondta, hogy az Electronic Arts nagy reményeket fűz a "The Sims Online" játékhoz, amely a népszerű sorozat interneten játszható verziója lesz. A működésért felelős vezérigazgató szerint a The Sims Online révén a következő pénzügyi évben az EA.com részleg végre nyereséges lehet. A vállalat arra számít, hogy a harmadik negyedévben megjelenő játéknak az év végére mintegy 400 ezer előfizetője lesz, akik havi 15 dolláros előfizetési díjért játszhatnak majd az internetes családokkal.

Az Electronic Arts továbbá arra számít, hogy csökkenni fognak a játékkonzolok árai -- ha nem az E3 kiállításon, akkor az ünnepi szezonban --, amely elősegíti majd a játékok eladásait. Az árcsökkentés ugyan nincs hatással a játékok áraira, azonban a növekvő konzol-eladások nyomán bizonyosan nőni fognak a szoftvereladások is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.