Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 31. 13:10

Rekorderedményről számolt be a Nintendo, de a következő évre a profit csökkenését várja a cég

Satoru Iwata
Satoru Iwata
A világ második legnagyobb konzolgyártója, a japán Nintendo tegnap tette közzé március 31-én véget ért pénzügyi évéről szóló jelentését.

A vállalat tájékoztatása szerint a GameCube konzol vártnál nagyobb amerikai sikere és a gyenge jen miatt a nettó profit tavalyhoz képest 10,2 százalékkal 106,44 milliárd jenre (855 millió dollárra) emelkedett, miközben a forgalom 20 százalékkal 554,9 milliárd jenre (4,46 milliárd dollárra) növekedett.

A vállalat üzemi nyeresége 40,7 százalékkal 19,15 milliárd jenre (958 millió dollárra) emelkedett, ami elsősorban a konzolok gyártásához használt alkatrészek -- félvezetők, folyadékkristályos kijelzők -- árcsökkenésének tudható be.

A Nintendo a pénzügyi éve során világszerte 17,09 millió Game Boy Advance konzolt és 3,8 millió GameCube készüléket értékesített. Az idei évtől a Nintendo azt várja, hogy a GameCube eladásai elérjék a 12 millió darabot.

A jelenleg is tartó, 2003 márciusában véget érő pénzügyi évre a Nintendo gyengébb profitot vár. A vállalat 90 milliárd jen (726 millió dollár) nyereségre számít, ugyanis az előrejelzések szerint a jen erősödni fog, ráadásul a vállalat nemrégiben csökkenteni kényszerült GameCube konzoljának árát.

A cég egyúttal azt is bejelentette, hogy távozik az elnök, Hiroshi Yamauchi. A karizmatikus vezető továbbra is a Nintendo tanácsadójaként dolgozik majd tovább, de közvetlenül nem vesz részt a hat tagból álló legfelső vezetés munkájában. A Nintendo új elnöke Satoru Iwata lett, aki korábban a vállalat üzletfejlesztési igazgatójaként dolgozott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról