:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 22. 14:24

Az alaplapgyártók önkényesen módosítanak az i850E chipkészlet specifikációin

Mint ismeretes, az Intel május 6-án jelentette be 533 MHz-es front side busz órajelet használó Pentium 4 processzorait, valamint a hozzájuk tervezett i850E alaplapi chipkészletet.

Mint ismeretes, az Intel május 6-án jelentette be 533 MHz-es front side busz órajelet használó Pentium 4 processzorait, valamint a hozzájuk tervezett i850E alaplapi chipkészletet.

A chipkészlet azonban meglehetősen "felemásra" sikeredett, ugyanis az i850E továbbra is az Intel ICH2 southbridge chipet tartalmazza, amely nem támogatja az USB2.0 eszközöket. A hétfőn bejelentett, olcsóbb Intel chipkészletek azonban már az ICH4 southbridge chippel vannak felszerelve, amely 6 USB 2.0 periféra kezelésére képes.

Az alaplapgyártók többféle megoldást találtak ki annak érdekében, hogy a nagy teljesítményű Rambus memóriát használó i850E chipkészletes rendszerek vásárlói se maradjanak USB 2.0-támogatás nélkül. Maga az Intel egy NEC USB 2.0-vezérlőchipet szerel az alaplapjaira és az ASUS is így tett P4T533-C nevű terméke esetében.


Gigabyte GA-8IHXP alaplap

A tajvani Gigabyte azonban egészen más utat választott, a cég GA-8IHXP alaplapján egyszerűen kicserélte a southbridge chipet a modernebb ICH4-re, így biztosítva az USB 2.0 eszközök támogatását. A hírek szerint az ASUS is hasonló megoldásra készül, azonban a vállalat pontos termékterveiről egyelőre nem érkezett hír.

Az i850E hivatalos bejelentésekor derült ki, hogy a chipset a korábbi várakozásokkal ellentétben mégsem támogatja a PC1066 szabványú Rambus DRAM memóriamodulokat. Azonban a nem hivatalos támogatás ellenére ezek a modulok hibátlanul működnek az i850E alaplapokban, egyes gyártók -- köztük az ASUS és az Iwill -- még garanciát is vállal a "gyári tuningra".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.