Szerző: Barna József

2002. május 15. 10:29

Szerverek az Apple kínálatában

[CNET, WSJ] Az Apple tegnap jelentette be, hogy Xserve márkanéven Mac OS X alapú szervereket dob piacra. A cég a termékcsaláddal elsősorban az oktatásban és a professzionális grafikai piacon megnyert ügyfelei számára kíván vonzó alternatívát biztosítani.

[CNET, WSJ] Az Apple tegnap jelentette be, hogy Xserve márkanéven Mac OS X alapú szervereket dob piacra. A cég a termékcsaláddal elsősorban az oktatásban és a professzionális grafikai piacon megnyert ügyfelei számára kíván vonzó alternatívát biztosítani.

Az Apple-nek azonban a professzionális szerverek piacán bevallottan nincs sok tapasztalata, hiszen a cég eleddig elsősorban az asztali és hordozható számítógépekre koncentrált, ahogy bevételeinek oroszlánrésze is ezek értékesítéséből származik. A szerverpiacon azonban olyan hagyományosan erős ellenfelekkel kell majd megküzdenie az Apple-nek, mint amilyen az IBM vagy a Sun.

Az Apple ugyanakkor arra számít, hogy az oktatásban és a vállalati szektorban már megnyert, főként professzionális grafikával foglalkozó cégek számára vonzó lehet az Xserve szervercsalád. Wall Street-i elemzők véleménye szerint kétségtelen tény, hogy szerverek értékesítése révén extraprofitra tehet szert a vállalat, hiszen e termékeket nagyobb haszonréssel lehet értékesíteni, mint az otthoni felhasználóknak szánt számítógépeket. Ugyanakkor a Needham & Co. egyik elemzője, Charlie Wolf nem vár túlzottan kimagasló értékesítési mutatókat az Apple-től: véleménye szerint a cég évente 20-30 000 szervert lesz képes értékesíteni, szemben az asztali számítógépek milliós nagyságrendű forgalmával.

Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója beismerte, hogy cégének e szegmensben kevés a tapasztalata. Mint mondta: "Tudatában vagyunk annak, hogy minden egyes dologra, melyet mi a szerverekről tudunk, tíz olyan felel, melyről fogalmunk sincsen. Éppen ezért alázattal közelítünk a piachoz."

Az Apple Xserve szerverek 1U rack méretben kerülnek forgalomba, két 1 GHz-es G4 processzort, 2 Gbyte DDR SDRAM-ot tartalmaznak, és a merevlemezek tárolókapacitása 480 Gbyte-ig bővíthető. Az Xserve-ön az erőteljesen Unix-kötődésű Mac OS X operációs rendszer fut. A termékek 2999 és 3999 dollárért lesznek megvásárolhatóak a jövő hónaptól kezdve. A cég egyben Xserve Raid néven a szerverekhez kapcsolható tárolómegoldást is kínál majd az év végétől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról