vállalati it archívum - 2004 december

2004
december

0

Az eBay felfüggeszti a Microsoft Passport és a .NET szolgáltatások használatát

2004. december 30. 12:14

[BetaNews] Az eBay aukciós oldal szerdán délután bejelentette felhasználóinak, hogy január végétől már nem támogatja a Microsoft Passport és .NET Alerts szolgáltatásokat. A bejelentés gyakorlatilag teljesen váratlanul érkezett, bár az utóbbi hónapokban egyre nehezebbé vált a Microsoft .NET Alerts szolgáltatásaira történő feljelentkezés, mivel az ahhoz szükséges oldalak az eBay saját tartalmi oldalai között voltak -- nehezen -- megtalálhatóak.

0

Hatástalan az amerikai spamtörvény?

2004. december 30. 10:00

[News.com] Közel egy évvel az életbe lépése után gyakorlatilag kimondható, hogy az amerikai spamtörvény szinte teljesen hatástalannak bizonyult. Az ún. Can-Spam törvény január elsején lépett életbe. A sokat kritizált jogszabály nem tiltja a kéretlen levelek küldését, a felhasználóknak azonban egyértelműen lehetőséget biztosít az adott kereskedelmi szervezettől, cégtől érkező levelek lemondására.

0

A GeForce 6800 alapjaira épül a Sony PlayStation 3 grafikus chipje

2004. december 29. 18:35

A japán PC Watch weboldalon megjelent információk szerint az NVIDIA által a PlayStation 3 konzolba fejlesztett grafikus processzor részben a GeForce 6800 alapjaira épül, de már számos olyan funkciót tartalmaz, amelyek a vállalat következú generációs chipjében, az NV50-ben debütálnak majd. A konzolba szánt videovezérlőt természetesen nem a DirectX vagy az OpenGL funkciók gyorsítására tervezték, feladata kizárólag a Sony grafikus API-jának futtatása lesz.

0

Februárban érkezik a Doom III xboxos verziója

2004. december 29. 15:40

Az EBGames honlapja szerint február 1-én érkezik a Doom III akciójáték Xbox konzolra írt változata, amelyet természetesen többjátékos csatákra is felkészítettek: lehetőség van osztott képernyős és internetes csatákat is vívni.

0

Új MMS-díjszabás a T-Mobile Magyarországnál

2004. december 29. 13:23

A T-Mobile Magyarország már több mint 800 ezer ügyfele használ MMS-képes telefont és küld egyre nagyobb számban képeket, videofelvételeket mobiltelefonról. Elsősorban számukra jó hír, hogy 2005. január 1-től egyszerűbben átlátható tarifarendszer szerint üzenhetnek szöveget, képet, videofelvételeket vagy hangot tartalmazó MMS-ben.

0

Történetének legjobb ünnepi szezonját zárta a videojáték-ipar

2004. december 29. 10:38

[News.com] Előzetes becslések szerint újabb rekordokat dönt meg a videojátékok piaca, az eladások a szakértők és elemzők minden várakozását felülmúlták. Ebben nagy szerepe van annak, hogy egyre több felnőtt játszik konzolokkal és PC-kkel.

0

Távozik a PeopleSoft elnök-vezérigazgatója

2004. december 29. 09:50

Távozik a vállalata éléről David Duffield, a PeopleSoft elnök-vezérigazgatója. A vezető nem indokolta lemondását, amely december 21-én lépett hatályba. A PeopleSoft sem kommentálta az esetet.

0

A Novell egyesíti a SuSE Linuxot és a NetWare-t

2004. december 28. 15:17

[News.com] A Novell megkezdte az Open Enterprise Server széles körű tesztelését, ami a vállalat NetWare hálózati platformját vegyíti a SuSE Linux operációs rendszerrel.

0

Egyre több a hirdetés a játékokban

2004. december 28. 14:19

Az Electronic Arts és a Reebok sportszergyártó bejelentették, hogy több játékra is érvényes megállapodást kötöttek, amelynek értelmében a Reebok termékei láthatóak lesznek az EA sportjátékaiban. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

0

Hackertámadás áldozata lett egy gyorsétterem weblapja

2004. december 28. 13:45

[News.com] Az elmúlt hétvégén hacker törte fel a McDonalds gyorsétteremlánc kínai weboldalát. A számítógépes betyár az ellen próbált tiltakozni, hogy az oldalon Kína és Tajvan külön országként szerepelnek. A támadó eltávolította az oldal eredeti arculatát és helyére egy fekete-fehér halálfejet töltött fel. A McDonalds mintegy 600 éttermet üzemeltet a világ legnépesebb országában.

0

A jövő hét végén mutatja be a Phantom konzolt az Infinium Labs

2004. december 28. 11:14

[Xbit labs] Az Infinium Labs sajtóközleménye szerint végre fellebbenhet a fátyol az eddig homály övezte Phantom játékkonzolról, a vállalat a 2005. január 6-9 között megrendezett Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) rendezvényen mutatja be először a készüléket a nagyközönségnek.

0

Csökkenni kezdett a kéretlen reklámlevelek száma -- vagy mégsem?

2004. december 28. 10:52

A legnagyobb amerikai internetszolgáltató, az America Online (AOL) adatai szerint az idén 75 százalékkal csökkent a kéretlen reklámélevelek száma. Az év első tizenegy hónapjában az AOL-hoz napi átlagban 2,2 millió panasz érkezett spam miatt, míg egy évvel korábban napi 11 millió. Az AOL-nak 24 millió előfizetője van.

0

Virtualizációs technológia a PowerPC processzorban

2004. december 22. 09:34

Az IBM jövőre piacra kerülő PowerPC processzora már rendelkezik egy olyan virtualizációs technológiával, amely lehetővé teszi két operációs rendszer párhuzamos futtatását. A PowerPC chipek az Apple számítógépei mellett az IBM blade szervereiben is megtalálhatók, a virtualizációs technológiának inkább itt lehet nagy jelentősége.

0

Új mobil adatátviteli rekord a Siemens laboratóriumában

2004. december 10. 17:21

A Siemens Communications ágazatának kutatólaboratóriumában új világcsúcsot állítottak fel, most először sikerült mobilkommunikáció útján egy gigabit/s-os valós adatátviteli sebességet elérni. A jelenlegi mobil végkészülékekkel létesíthető összeköttetés legnagyobb sebessége ennek körülbelül huszadrésze, mely WLAN, Wi-Fi technológiával érhető el.

0

Mozilla hírek magyarul

2004. december 10. 14:04

A Mozilla fejlesztőközösségének híroldala, a Mozillazine november vége óta magyar nyelven is elérhető. Az eredetileg angol nyelvű híroldalnak jelenleg hat mutációja van: a francia, spanyol és német nyelvű Mozillazine-en kívül koreai, japán és immár magyar nyelven is elérhetők az információk.

0

Itthon is elindult a Vodafone Messenger mobiltelefonos azonnali üzenetküldő szolgáltatás

2004. december 10. 12:56

A Vodafone Magyarország Rt. bejelentette, hogy elindította legújabb live! szolgáltatását, a Vodafone Messenger azonnali üzenetküldő szolgáltatást. A Vodafone Messenger nem csak mobiltelefon és mobiltelefon, hanem mobiltelefon és személyi számítógép között is képes azonnali kapcsolatot biztosítani WAP-os felület (live!), SMS vagy az internet segítségével.

0

Miniatűr merevlemezzel szerelt audiolejátszót dob piacra az iRiver is?

2004. december 10. 10:43

A Mistic River weboldal információi szerint az iRiver hamarosan csökkentett méretű, mini merevlemezes jukeboxokat készül piacra dobni. As easydigi.comnak sikerült megszereznie az első képet az iRiver egyik, H10 kódneven emlegetett, jelenleg még ismeretlen készülékéről.

0

Integrált Creative hangkártya az MSI új alaplapján

2004. december 10. 09:07

Meglepő felfedezést tettek a digit-life.com szerkesztői, miközben megvizsgálták az MSI új, nForce4 chipkészlettel szerelt MSI K8N Diamond alaplapjának mintapéldányát. Az alaplap nem csak két PCI Express x16 bővítőrése miatt lehet érdekes, hanem azért is, mert most először fordul elő, hogy egy alaplapon integrált Creative terméket, egy Audigy LS és Live! 24bit hangvezérlőt láthatunk.

0

Még hónapokat kell várni Európában a Nintendó új hordozható konzoljára

2004. december 9. 15:25

[Clubic.com] Noha az Egyesült Államokban már október 21-e óta, Japánban pedig pontosan egy hete kapható a Nintendó új, hordozható Nintendo DS konzolja, az európai játékosok szívét hivatalosan egyelőre továbbra is egy későbbi, legújabb információk szerint 2005 márciusát megelőző időpontban hódíthatja csak meg a készülék.

0

Megkétszerezi merevlemezes audiolejátszója kapacitását a Creative

2004. december 9. 14:35

[Clubic.com] A Creative bejelentette, hogy megkétszerezi pár hónapja bemutatott Zen Touch audiolejátszója kapacitását és a 20 gigabájtos modell mellett egy 40 gigabájtos merevlemezzel szerelt változatot is piacra dob pár héten belül. A Zen Touch jukeboxban 1,8 hüvelykes merevlemezt helyeztek el a cég mérnökei.

0

Karácsonyi ajándékötlet: kapható a legendás Razer legújabb egere

2004. december 9. 13:10

Nem tudjuk mit vegyünk karácsonyra állandóan gép előtt görnyedő csemeténknek vagy UT2004-fanatikus testvérkénknek? Ennek az ajándéknak biztosan örülne: már hazánkban is kapható lett a Terratec által újra feltámasztott, legendás, a hardcore játékosok között már kultikusként kezelt Razer legújabb egere.

0

A Disney is a Sony Blu-Ray formátumát választotta

2004. december 9. 12:30

[Clubic.com] Újabb nagyágyú kiadót tudhat maga mögött a következő generációs Blu-Ray formátmot jegyző Sony: a Sony Pictures, a cég tulajdonában lévő Columbia TriStar, az MGM és a 20th Century Fox hollywoodi kiadókat követően a Disney is a 2005-2006-ban világszerte debütáló Blu-Ray optikai lemezre cseréli majd a jelenleg használt DVD-t. A Disney adja ki a Buena Vista Home Entertainment filmjeit is.

0

Újfajta foglalatba illeszkedhetnek a kétmagos AMD processzorok

2004. december 9. 11:35

[Thq Inquirer] A vállalathoz közeli források szerint az AMD kétmagos processzorai teljesen új tokozást kapnak, amelyen valószínűleg 941 vagy 942 láb lesz. Amennyiben ez valóban így történik, a chipek nem lesznek kompatibilisek a most kapható alaplapokkal, mivel azokon kiviteltől függően 754, 939 vagy 940 tűs foglalat található. A kétmagos AMD processzorok várhatóan a jövő év végén vagy 2006 elején jelenhetnek meg.

0

A Corsair is belép a memóriakártyák piacára

2004. december 9. 10:17

[Clubic.com] Az eddig nagy teljesítményű DDR memóriamoduljairól ismert Corsair bejelentette, hogy belép a flash memóriák és pendrive-ok piacára. A vállalat jelenleg négyféle kapacitásban hozza forgalomba memóriakártyáit és adattárolóit.

0

Jogi úton szerezné vissza az angol iTunes domaint az Apple

2004. december 9. 09:17

A The Register információi szerint az Apple jogi útra terelte az iTunes.co.uk domain ügyét, a vállalat peres úton szeretné megszerezni az iTunes szoftver és zeneletöltő szolgáltatás nevét birtokló internetcímet. A domaint a Nominet regisztrálta be és tartja karban, tulajdonosa pedig Benjamin Cohen, akitől november folyamán hiába kérte az Apple a domain átadását.

0

Teljes gőzzel dübörögnek az LCD-gyárak

2004. december 8. 18:13

[The Korea Times] Novemberben újabb, korábban sosem látott rekordot értek el a TFT-LCD panelek eladásai. Mind a Samsung, mind az LG.Philips által értékesített volumen meghaladta a 3,1 millió darabot az előző hónap során -- közölték a dél-koreai vállalatok.

0

Kifutó HP termékek jelentős árengedménnyel

2004. december 8. 16:31

Európa első, HP termékeket forgalmazó outletjét nyitja meg a mai napon a HP Magyarország egyik kiemelt értékesítési partnere a törökbálinti GL OUTLET-ben. Az üzletben minimum 20, és átlagosan 30 százalékkal olcsóbban juthatnak újra forgalmazott HP termékekhez a vásárlók. Az üzletben induláskor elsősorban személyi számítógépes eszközök, azaz notebookok, asztali számítógépek és monitorok lesznek megtalálhatók. A HP tervei szerint a kínálat a jövőben bővülni fog kéziszámítógépekkel és nyomtatási eszközökkel.

0

Lendületben a vállalatirányítási szoftvereket szállító IFS

2004. december 8. 16:04

Az IFS vállalatcsoport az idei első három negyedév során 14 százalékkal növelte új szoftvertlicenc-eladásait, miközben folyamatosan csökkentette működési költségeit. A pozitív mutatókhoz az IFS magyarországi leányvállalata, az IFS Hungary 40 százalékos bevételnövekedéssel és öt jelentős új ügyfél megszerzésével járult hozzá.

0

Kijelző nélkül kerül piacra az Apple memóriás iPod audiolejátszója?

2004. december 8. 15:35

[TheMacMind] Az első információmorzsákat követően megérkezett az első fanoldalak által hitelesnek ítélt kép is az Apple következő, merevlemez helyett beépített memóriával rendelkező audiolejátszójáról. Az új lejátszó még az iPod mininél is kisebb lesz és meglepő módon nem lesz rajta LCD-kijelző.

0

Elkészültek az ATI következő generációs grafikus chipjének első mintapéldányai

2004. december 8. 14:40

[Xbit labs] A Credit Suisse First Boston értesülései szerint a tajvani TSMC, az ATI chipgyártó partnere elkészítette a kanadai vállalat következő generációs, R520 kódnevű grafikus chipjének első mintapéldányait. Az új grafikus vezérlő már 90 nanométeres csíkszélességet biztosító technológiával készül.

0

Négy év alatt tízszeresére nőhet az Intel processzorok teljesítménye

2004. december 8. 11:31

Az Intel májusban leköszönő elnök-vezérigazgatója, Craig Barrett beismerte, a cége az utóbbi hónapok során számos baklövést követett el, de a fejlesztés alatt álló termékek és gyártástechnológiák magabiztosságra adnak okot. Barrett a vállalat szokásos őszi elemzői konferenciáján elmondta, az Intel hamarosan el fog húzni vetélytársaitól.

0

Márciusban jön a 64 bites AMD és Intel chipeket támogató Windows

2004. december 7. 15:38

[The Inquirer] A vállalathoz közeli források szerint a Microsoft jövő februárban adja ki a 64 bites kiterjesztéseket tartalmazó AMD és Intel processzorokra optimalizált Windows XP operációs rendszerét, amely a keresztségben a Windows XP Professional x64 Edition nevet kapta. A szoftver eleinte csak a jelentős PC-gyártók, rendszerintegrátorok számára lesz elérhető, márciusban azonban már kiskereskedelmi forgalomba is kerül.

0

Közösen tervezett mobiltelefont a Siemens és az Escada

2004. december 7. 15:17

Emlékezetes, hogy a Siemens egyszer már tett kísérletet arra, hogy mobiltelefonjai megvessék a lábukat a divat világában, azonban a Xelibri készülékek megjelenését a vásárlók tökéletes közönye fogadta, a telefonok Magyarországon az egyik nagy elektronikai áruházlánc kiárusításán bukkantak fel és így váltak ismertté. A vállalat most a tervezést egy jól ismert divatcégre, az Escadára bízta, akik egyedi színekkel, Swarowski kristályokkal és igazgyöngyökből készült pánttal látták el az SL65 mobiltelefont.

0

Tetőzik a félvezetőpiac

2004. december 7. 14:13

[Silicon Strategies] Az iSuppli piackutató vállalat csökkentette a félvezetőpiac növekedésére vonatkozó prognózisát. A legújabb előrejelzés szerint az idén a chipek globális forgalma 226,6 milliárd dollárt tesz ki, jövőre pedig 237,1 milliárd dollárt ér el, ami 4,7 százalékos növekedésnek felel meg. A piackutató cég korábban még 10 százalék közeli bővülésre számított.

0

Egyre népszerűbbek lesznek a linuxos szerverek

2004. december 7. 13:05

[News.com] Az IDC piackutató vállalat előrejelzése szerint a piacnál lényegesen nagyobb mértékben nő majd a Linuxot futtató szerverek forgalma, amely 2008-ra eléri a 9,1 milliárd dollárt. A szabad operációs rendszerre épülő kiszolgálók eladásai évi átlagban 22,8 százalékkal nőnek, miközben a teljes piac csak 3,8 százalékkal bővül -- jövendöli az IDC. A 2008-ban eladott szervereknek már több mint negyede futtat majd Linuxot, ez az arány tavaly még csak 15,6 százalék volt.

0

Az NVIDIA két éve titokban fejleszti a PlayStation 3 grafikus processzorát

2004. december 7. 12:30

A hír mégis igaz: a Sony Computer Entertainment és az NVIDIA közözen fejlesztik a PlayStation 3 grafikus processzorát. A két vállalat együttműködéséről már régebben napvilágot láttak pletykák, amiket akkor senki sem hitt el. A mai bejelentés szerint a Sony és az NVIDIA együtt dolgoznak egy GeForce technológiára épülő, a Cell processzorral kompatibilis grafikus vezérlő megalkotásán. A szóban forgó chipet a Sony gyártja majd.

0

Kulcstartóra fűzhető hordozható merevlemezek a BTC-től

2004. december 7. 10:19

[Clubic.com] A tajvani Behavior Tech Computer Corporation (BTC) bejelentette új mobil tárolóeszközeit. A hiánypótló, apró méretű adattároló készülékek mindössze egy hüvelykes merevlemezeken rögzítik az adatokat, így olyan apró méretűek, hogy akár egy kulcstartón is elhelyezhetők. A kis méretek ellenére a hordozható merevlemezek akár 4 gigabájt adat eltárolását is lehetővé teszik.

0

Harmadik generációs mobilhívások Nagy-Britanniában már az Orange-tól is

2004. december 7. 10:02

[infoSync] Az Orange bejelentette, hogy a korábban csak PC-kártyával és notebookokkal elérhető, csupán nagysebességű adatátvitelt nyújtó harmadik generációs mobilszolgáltatási körét kiterjeszti a mobilhívásokra is, így teljes harmadik generációs szolgáltatást nyújt Nagy-Britanniában.

0

Új iPod lejátszók az Apple terveiben?

2004. december 7. 09:21

[Clubic.com] Céghez közelálló források szerint új iPod audiolejátszók piacra dobását tervezi az Apple a jövő év elején. A vállalat egy teljesen új termékvonalat, egy beépített memóriával rendelkező modellt is piacra dobhat, míg az iPod miniből egy 25 százalékkal nagyobb kapacitású változat is megjelenhet.

0

Drogterjesztőt alakíthatunk a magyar fejlesztésű Dealer játékban

2004. december 6. 12:19

A magyar Nagual Pictures által fejlesztett Dealer című játék menete -- autózás, lövöldözés -- első látásra a Grand Theft Auto sorozat tagjaira emlékezet és itt is a sötét oldalon kell bizonyítanunk rátermettségünket, mégpedig egy drogterjesztő hálózat felvirágoztatásában. A játékosok nem csak árulják és készítik a kábítószereket, hanem ki is próbálhatják őket, no persze csak virtuálisan. Minden anyagnak más és más hatása lesz, beleértve az olyan negatív hatásokat is, mint alkalomadtán a túladagolásos halál. Kalandjaink során nem csak a drogokba, hanem a prostitúcióba is belekóstolhatunk és lányokat is futtathatunk.

0

Megállapodást kötött a VIA és a QSound

2004. december 6. 12:06

[Xbit labs] A VIA Technologies bejelentette, hogy megállapodást kötött a QSounddal, melynek értelmében a tajvani chipgyártó óriás használhatja a QSound által fejlesztett audiotechnológiákat, hangzásjavító algoritmusokat a VIA Vinyl Envy24 audiovezérlők meghajtóprogramjainak elkészítésénél.

0

Októberben 20 százalékkal nőtt a digitális fényképezőgépek piaca

2004. december 6. 11:47

A digitális fényképezőgépek piacát uraló japán gyártók októberben 6 millió készüléket értékesítettek, ez éves szinten 36 százalékos emelkedést jelent, a megelőző hónappal összehasonlítva pedig 20 százalékos növekedést mutat -- derül ki az RBC Capital Markets adataiból.

0

Hat negyedéve nő a merevlemezes tárolóberendezések forgalma

2004. december 6. 10:54

[News.com] A merevlemezes tárolóeszközök gyártói a harmadik negyedévben 3,5 százalékkal magasabb bevételt könyvelhettek el, mint egy évvel korábban -- derül ki az IDC jelentéséből. Sorozatban ez a hatodik olyan negyedév, amikor növekszik a merevlemezes tárolók piaca. Az értékesített tárolókapacitás 50 százalékkal 310 millió gigabájtra ugrott.

0

Az ASUSTeK az NVIDIA nForce4 chipkészletét részesíti előnyben

2004. december 6. 10:03

A világ legnagyobb alaplapgyártója, az ASUSTeK Computer egy német weboldalnak adott interjújában közölte, hogy a vállalat terveiben nem szerepel Athlon 64 processzorokat támogató, a VIA új chipkészletre épülő PCI Expresses alaplap elkészítése, mivel a cég szerint a VIA megoldása nem annyira hatékony, mint az NVIDIA nForce4 terméke.

0

Két chipjének fejlesztését törölte az NVIDIA

2004. december 6. 09:56

[The Inquirer] Két, fejlesztés alatt álló grafikus chip terveit törölte az NVIDIA, a vállalathoz közeli források szerint az NV48 és NV50 kódnevű lapkákból végül nem lesz kereskedelmi termék.

0

A Centrinóhoz hasonló márkanevet vezetne be az asztali chipjeinél az Intel

2004. december 2. 15:08

[IDG/HWSW] Céghez közeli források szerint az Intel hamarosan az asztali gépekbe szánt alkatrészei esetében is bevezet egy olyan márkanevet, mint ami a noteszgépek világában a Centrino. A vállalat külön márkanevet vezetne be az otthoni felhasználóknak és az irodai piacra szánt termékeknek. A fogyasztóknak szánt kampányban a játékok futtatásáról, videózásról, vezeték nélküli multimédiáról lesz majd szó, míg a vállalati felhasználóknak szánt legfontosabb üzenet a PC-k biztonságossága, menedzselhetősége lenne.