:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 15. 09:10

Hat év alatt kétszeresére nő a telepített PC-k száma

[News.com] Jelenleg világszerte mintegy 575 millió PC van használatban, a számuk 2010-re várhatóan megduplázódik -- jövendöli a Forrester Research. A piackutató cég szerint azonban az olyan érett piacokon, mint az Egyesült Államok, Európa és a Távol-Kelet, csupán mintegy 150 millióval növekszik a telepített PC-k száma, miközben a fejlődő piacokon több mint félmilliárddal. 2010-re világszerte mintegy 1,3 milliárd PC lesz használatban.

A PC-k elterjedésének legfontosabb mozgatója az árak csökkenése lesz. A fejlődő piacokon az olyan nemzetközi márkáknak, mint a HP vagy a Dell, komoly harcot kell vívniuk a helyi cégekkel -- állítja a Forrester. A piackutató cég úgy látja, a folyamat nemcsak a kis helyi cégeknek kedvez, hanem a Linuxnak is: azokban az országokban, ahol viszonylag alacsony a PC-k piaci penetrációja, még nincs kialakult hagyománya a Windowsnak, a két operációs rendszer gyakorlatilag azonos esélyekkel indul a vevők kegyeiért.

Ha a helyi PC-gyártók versenyben akarnak maradni a nagy nemzetközi cégekkel, az alacsonyabb árak elérése érdekében Linuxot telepítenek majd a gépekre, nem pedig Windowst -- véli a Forrester. A piackutató cég úgy látja, az a cég tudja majd meghódítani a vevőket, amelyik a lehető legrugalmasabban alkalmazkodik a helyi igényekhez, és erre a legnagyobb esélyük az olyan helyi PC-gyártóknak van, mint amilyen kínában a Lenovo, vagy Oroszországban az Aquarius.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.