Szerző: Budai Péter

2004. december 6. 16:07

Elérhető a Microsoft SQL Server Express Manager és az SQL Server 2005 új előzetes változata

[eWeek/HWSW] A Microsoft pénteken kiadta a Microsoft SQL Server 2005 második CTP (Community Technology Preview) változatát, valamint elérhetővé tett egy új, egyszerűen használható adminisztrációs eszközt a meglévő SQL Server 2000 és MSDE (Microsoft Desktop Engine) 2000 adatbázis-szerverekhez is.

[eWeek/HWSW] A Microsoft pénteken kiadta a Microsoft SQL Server 2005 második CTP (Community Technology Preview) változatát, valamint elérhetővé tett egy új, egyszerűen használható adminisztrációs eszközt a meglévő SQL Server 2000 és MSDE (Microsoft Desktop Engine) 2000 adatbázis-szerverekhez is.

Elérhető az SQL Server 2005 második CTP-je

Az új előzetes már nem csak az SQL Server 2005 központi moduljaiban, hanem az Analysis Servicesben és az Integration Servicesben is támogatja a 64-bites platformokat. Kirsten Ward, az SQL Server vezető termékmenedzsere elmondta, hogy a most kiadott CTP azonnali választ kívánt adni azokra a konkrét felhasználói igényekre, melyek a Microsoft üzleti intelligenciával kapcsolatos eszközeinek 64-bites platformon történő felhasználását irányozták elő. A CTP elérhető az MSDN és Betaplace előfizetők számára.

A Microsoft szóvivője arról számolt be, hogy a Visual Studio 2005 -- kódnevén Whidbey -- következő CTP tesztverziói is hamarosan megjelennek, ezáltal a Visual Studio 2005 Standard Edition és a Visual Studio Team System jelenlegi állapotáról tudhatnak meg többet a tesztelni vágyó érdeklődők.

Ingyenes menedzsment eszköz az MSDE-hez is

Ráadásként a Microsoft megjelentette az SQL Server 2005 Express Manager első kipróbálható verzióját is, ami egy ingyenes, a .NET keretrendszer 2.0-s változatára épülő adatbázis-adminisztrációs eszköz. Segítségével akár a meglévő SQL Server 2000 és SQL Server 2000 MSDE adatbázis-szerverek is kényelmesebben karbantarthatóvá válnak. Ez különösen az MSDE esetében jelent lényeges előrelépést, hiszen ahhoz mindeddig nem volt elérhető ingyenesen használható adminisztrációs eszköz; a szükséges funkciókat csak parancssor, Visual Studio, vagy forráskód segítségével lehetett elérni, illetve amennyiben rendelkezésre állt egy SQL Server 2000 Standard, Developer vagy Enterprise változat, akkor annak kliensoldali Enterprise Manager eszközének segítségével. Az Express Manager szabadon letölthető a Microsoft Download Centerről.

"Ez az első alkalom, hogy dedikált menedzsment eszközt adunk ingyenes adatbázis-szerverünkhöz. Rendelkezésre bocsátja az SQL Server egyszerű adminisztrációs és komplexitást csökkentő lehetőségeit, és mindezt egy ingyenes eszköz formájában nyújtja" -- tette hozzá Ward. Elmondása szerint jelenleg havonta több mint százezren töltik le az MSDE-t, ami egyértelműen alátámasztja a menedzsment eszköz iránti igényt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról