Szerző: Budai Péter

2004. december 28. 15:17

A Novell egyesíti a SuSE Linuxot és a NetWare-t

[News.com] A Novell megkezdte az Open Enterprise Server széles körű tesztelését, ami a vállalat NetWare hálózati platformját vegyíti a SuSE Linux operációs rendszerrel.

[News.com] A Novell megkezdte az Open Enterprise Server széles körű tesztelését, ami a vállalat NetWare hálózati platformját vegyíti a SuSE Linux operációs rendszerrel.

Az első nyilvános bétaváltozat múlt hét óta érhető el a vállalat weboldalán, a szoftver végleges verziója pedig februárra várható. A Novell már hosszú ideje dolgozik a NetWare és a Linux szoftverkomponenseinek egységesítésén, ennek kezdete egészen pontosan a SuSE Linux 2003 novemberi felvásárlásához köthető. A most készülő termék központi szerepet fog játszani a vállalat nyílt forrású és hagyományos szemléletet követő ügyfeleinek megnyerésében.

A NetWare felhasználók számának fokozatos csökkenésének hatására a Novell jelentős befektetést eszközölt a Linux technológia irányába, -- aminek az informatikai piacon lényegesen nagyobb a támogatottsága -- ezáltal a Novell ügyfelei hosszú távra szóló termékterveket is kézhez kaphatnak. A Novell más nyílt forrású termékeket is megszerzett magának, beleértve asztali alkalmazásokat és szoftverfejlesztő eszközöket is.

NetWare SuSE Linux alapokon

A Novell Open Enterprise Server segítségével lehetővé válik a vegyesen NetWare és SuSE Linux szerverekből álló hálózatokat egy egyszerű, és egységes felügyeleti eszközzel karbantartani. Az egyik kapcsolódó technológiában, a Novell Nterprise Linux Services 1.0-ban a vállalat a NetWare szolgáltatásainak egy részét írta meg újra, hogy azok futhassanak SuSE Linux alatt is, ide tartozik például a fájl és a printermegosztás, valamint a Novell NetWare biztonsági architektúrája is.

A rendszer része a NetWare operációs rendszer kernele, és a SuSE Linux Server 9 Enterprise Edition, ami a 2.6-os Linux kernele köré épül. Tartalmazza a szerverek magas rendelkezésre állásának biztosításához és a végfelhasználók produktivitásának növeléséhez szükséges eszközöket is, köztük az iFolder és a Virtual Office technológiákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról