Szerző: Ady Krisztián

2004. december 27. 15:01

A 32-64 bites processzorokra épülő szerverek éve lehet a következő év

[HWSW] A 2005-ös év végre az Opteron és az új Xeon éve lehet: egy, a Sun által nyilvánosságra hozott új felmérés szerint az amerikai vállalatok 81 százaléka tervezi 32 és 64 bites kódok futtatására egyaránt alkalmas, AMD Opteron vagy Intel Xeon EM64T processzorokra épített szerverek beszerzését.

Új szerverek a keret harmadából

A válaszadók a szerverek teljesítményét jelölték meg legfontosabb szempontként a hagyományos x86 architektúráról a hibrid kiszolgálókra való átállásnál. Amellett, hogy a vállalatok nagy része tervezi 32/64 bites hibrid processzoros kiszolgálók beszerzését, a felmérés arra is rámutat, hogy a szerverekre szánt teljes keretnek átlagban 26 százalékát költik ilyen gépekre, és 10 százalékuk tervezi, hogy a teljes keret felénél is többet költ az ilyen kiszolgálókra.

Várhatóan 2005-ben a legfontosabb költési prioritások a hálózatbiztonság és az üzleti tevékenység bővítését szolgáló fejlesztések lesznek.

A technológiai beruházások legfőbb céljai között a biztonság és az üzletfejlesztés szerepel. Az új felmérés középpontjában elsősorban az adatközponti rendszerek álltak, de több más fontos tendenciára is fény derült a jövő évre tervezett informatikai ráfordítások vizsgálatakor.

Biztonság, üzletfejlesztés

A tanulmány rávilágít arra, hogy a 32/64 bites szerverek iránti növekvő kereslet mögött a megnövelt teljesítmény (72%), könnyű migráció (49%), rugalmas adatközponti felhasználás és terheléselosztás (47%), hardverek és szoftverek visszamenőleges kompatibilitása (43%), illetve a biztonságosabb beruházás (32%) állhat okként.

A kutatás arra is fényt derített, hogy az informatikai döntéshozók 2005-ben a hálózat átfogó biztonságának növelésére (82%), a vállalat növekedési célkitűzéseinek kiszolgálására (79%), az ügyfeleknek tervezett informatikai szolgáltatások biztosításra (54%), a cég dogozóinak, partnereinek tervezett belső informatikai szolgáltatások biztosításra (51%) helyezik a hangsúlyt.

A tanulmányt a Sun Microsystems megbízásából a Momentum Research Group nevű független piackutató cég végezte 301 informatikai döntéshozó megkérdezésével, akik az USA legkülönbözőbb ágazataiban működő nagyvállalatoknál felelnek az informatikai költségvetési döntésekért.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a Sun az AMD Opteron processzoron alapuló szerverek és a Solaris operációs rendszer révén jó pozícióban van ahhoz, hogy a tipikus informatikai költési preferenciák komoly haszonélvezője legyen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról