vállalati it archívum - 2004 április

2004
április

0

Korábban kerülnek piacra az Albatron GeForce 6800-alapú videokártyái?

2004. április 30. 17:24

A tajvani DigiTimes információi szerint az Albatron Technology a korábbi NVIDIA nyilatkozatokban ismertetett időpontnál jóval korábban, már május elején piacra dobja legújabb NVIDIA videochipre épülő GeForce 6800 és 6800 Ultra videokártyáit. Az NVIDIA korábban úgy nyilatkozott, hogy a gyártók csupán május végén dobják piacra a vállalat új grafikus processzoraira alapozott termékeiket.

0

Pár hónap alatt hárommillió PlayStation Portable értékesítését tervezi a Sony

2004. április 30. 12:26

A Sony bejelentette, hogy a jövő márciusban véget érő pénzügyi évében összesen 3 millió PlayStation Portable (PSP) készülék értékesítését tervezi. A vállalat jelenlegi tervei szerint a PSP az idei év decemberében mutatkozik be Japánban és a jövő év elején lesz kapható az Egyesült Államokban, illetve Európában.

0

Kaspersky Anti-Virus szoftver magyarul

2004. április 30. 11:23

[Morpho] A Kaspersky Anti-Virus család Windows operációs rendszert futtató munkaállomások számára kifejlesztett szoftverének 4.5 verziója már magyarul is hozzáférhető. A rendszergazdák és a végfelhasználók számára is könnyebbséget jelent az új változat, amely teljes egészben honosított kezelőfelülettel áll a felhasználók rendelkezésére. A szoftver kezelésének betanulását magyar nyelvű kézikönyv segíti.

0

Az új Intel chipkészletek nem működnek együtt a régebbi Windows operációs rendszerekkel

2004. április 29. 14:33

[Digi Times] Tajvani alaplapgyártóktól származó hírek szerint az Intel júniusban megjelenő alaplapi chipkészleteihez nem készül majd Windows 9x/Me operációs rendszereket támogató meghajtóprogram. A hírek szerint az i915 és i925 chipkészletre épülő számítógépen ugyan futtathatóak a régebbi Windows operációs rendszerek, azonban azok összes funkcióját csak Windows 2000 vagy XP alatt lehet kihasználni.

0

Szoftverrendőrnek adta ki magát a csaló

2004. április 29. 14:13

[GOLD Communications] Jó néhány kisvállalkozás vezetőjét megkopasztotta az az egyedül dolgozó csaló, esetleg többeket foglalkoztató bűnözői csoport, amely rendőrnek kiadva magát a szoftverek jogtisztaságát ellenőrizendő jelenik meg a cégeknél -- tudta meg a GOLD Communications. Az álrendőr azonban nem végez különösebb vizsgálatokat, hanem erősen ráutaló magatartással hagyja magát megvenni. A nevük elhallgatását kérő vállalkozók elmondták, 50 ezer forinttal vesztegették meg a bűnözőt.

0

Két mag egy Opteron processzorban

2004. április 29. 12:24

Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy vállalata a jövő év folyamán olyan Opteron processzorokat dob piacra, amelyek két magot tartalmaznak. A termékek előnye, hogy láb- és buszkompatibilisek lesznek a meglevő Opteron chipekkel, így segítségükkel az Opteron-alapú rendszerek processzorainak száma megduplázható, teljesítményük jelentősen növelhető.

0

Csalódást okoztak a Sony PSX értékesítési adatai

2004. április 29. 11:20

Takao Yuhara, a Sony pénzügyi igazgatója elismerte, hogy a tavaly decemberben piacra dobott PSX nem teljesítette a vállalat elvárásait. Idén március végéig összesen 650 ezer készüléket szállított le a Sony, azonban hogy ezekből mennyit adtak el, azt a vállalat nem árulta el. A PSX eladásai eleinte jók voltak, azonban összességében nem váltották be a hozzájuk fűzött várakozásokat -- mondta Yuhara.

0

Harminckét bites K8 processzor várható az AMD-től

2004. április 27. 14:01

[DigiTimes] A harmadik negyedévben kerül piacra a Paris kódnevű AMD processzor, amely Socket754 foglalattal rendelkező alaplapokban használható, integrált memóriavezérlőt és 256 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, azonban nem támogatja az AMD64 technológiát, vagyis a 64 bites szoftvereket.

0

IBM: biztonsági másolatok a világ körül

2004. április 27. 09:07

[Mmd] Az IBM ma forradalmian új adattárolási technológia kifejlesztését jelentette be, melynek segítségével a felhasználók megvédhetik és adatvesztés esetén a lehető leggyorsabban helyreállíthatják kulcsfontosságú állományaikat a világ különböző pontjain található biztonsági másolatok segítségével.

0

Június végén érkeznek az új Intel chipkészletek

2004. április 26. 16:38

[x-bit labs] Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint az Intel június utolsó hetében jelenti be új chipkészleteit és 3,6 GHz-es Pentium 4 processzorát, amely már LGA775 tokozásban kerül forgalomba, vagyis használatához Socket T foglalattal felszerelt alaplap szükséges.

0

Windowsos alkalmazások Linuxon való futtatását teszi lehetővé Dávid

2004. április 26. 15:30

[Dow Jones/Yahoo! News/LinuxInsider] Egy fülöp-szigeteki induló vállalkozás, a SpecOps Labs múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy windowsos alkalmazások Linux operációs rendszereken való futtatását lehetővé tévő szoftveren dolgozik. A fejlesztési projekt stílusosan a David fedőnevet kapta, és megalkotói nemes egyszerűséggel az operációs rendszerek Szent Gráljának kiáltották ki.

0

Az SAP bevezette a mySAP Supply Chain Management legújabb változatát

2004. április 26. 15:09

[Mmd] Az SAP AG bejelentette mySAP ellátásilánc-kezelő alkalmazása (mySAP Supply Chain Management, mySAP SCM) legújabb változatának bevezetését. A frissített verzió rugalmas újrakészletezési módszerei és rádiófrekvenciás azonosítást alkalmazó (RFID-alapú) végrehajtási folyamatai segítségével a vállalatok pontosabban felmérhetik ügyfeleik valós idejű igényeit, és alkalmazkodóbb ellátási láncot építhetnek ki. A bejelentésre az Atlantában e héten megrendezett ASUG 2004 konferencián és szakvásáron, 6000 fős közönség előtt került sor.

0

Szabadalmat sértenek a 120 MHz-nél gyorsabb processzorok?

2004. április 26. 12:01

[CNET] A félvezető alkatrészeket tervező Patriot Scientific bejelentette, hogy 150 jelentős elektronikai gyártónak küldte el levelét, amelyben leírja, hogy azok valószínűleg szabadalmat sértenek. A kaliforniai San Diegóban székelő vállalat állítása szerint az 5809336 számú, Nagy teljesítményű, változtatható órajelű mikroprocesszor című szabadalom alapján jogdíj szedésére jogosult azon cégektől, amelyek termékeiben 120 MHz-nél magasabb órajelű processzorok találhatók, vagy amelyek ilyen processzort gyártanak.

0

Már kézigépeken is játszható az élőszóval irányítható Színözön logikai játék

2004. április 23. 16:11

A Sigmoid Kft. bejelentette, hogy új fejlesztéseinek köszönhetõen a tenyérszámítógépeken is lehetõvé vált magyar nyelvû beszédfelismerõ rendszereinek használata. Az elsõ elérhetõ alkalmazás a korábban nagy sikert aratott Színözön játék Pocket PC gépekre készült változata. A program a HP valamennyi jelenlegi tenyérgépén mûködik. A Színözön ingyenesen letölthető a www.sigmoid.hu oldalról.

0

Előfizetős játékokkal bővül az MSN Messenger szolgáltatása

2004. április 23. 14:42

[News.com] A Microsoft tegnap jelentette be előfizetős szolgáltatását, mely új online játékokat tesz elérhetővé MSN Messenger azonnali üzenetküldő alkalmazásához. A vállalat bejelentése egybeesik a rivális America Online ICQ alkalmazása új verziójának megjelenésével, mely szintén online játékokkal bővül. Az MSN Messenger, az ICQ, az AOL saját AIM programja és a Yahoo IM alkalmazása a legismertebb üzenetküldő programok, melyeken keresztül milliók kommunikálnak nap mint nap, gyorsan és egyszerűen.

0

Az Intel a 65 nanométeres gyártástechnológia bevezetésére készül

2004. április 23. 14:20

Az Intel bejelentette, hogy megkezdte az arizonai Chandler városban található Fab12 félvezetőgyártó üzemének átalakítását: a 2 milliárd dollár értékű beruházás keretén belül a gyárban egy 300 milliméteres wafereket feldolgozó, 65 nanométeres csíkszélességű alkatrészeket előállító gyártósort telepítenek. A vállalat várakozásai szerint a munkálatok 2005 végéig tartanak.

0

A SuSE Linuxtól igazolt vezetőt a Microsoft

2004. április 22. 13:13

A Microsoft április 1-től alkalmazza Karl Aignert, a SuSE Linux müncheni irodájának értékesítésért felelős munkatársát, aki többek között nyélbe ütötte a városi önkormányzat és a SuSE Linux üzleti megállapodását. A müncheni önkormányzatnál 2003-ban összesen 14 ezer asztali és mobil számítógép operációs rendszerét cserélték le Linuxra.

0

Az Intel számára kedvező közbeszerzési gyakorlatok után vizsgálódik az Európai Bizottság

2004. április 22. 12:10

[CNET News] Az Európai Bizottság az unió 7 tagállamával szemben kezdeményez vizsgálatot azok informatikai beszerzési gyakorlatával kapcsolatban. Az Európai Unió törvényei tiltják a közbeszerzések beszállító- vagy termékspecifikus kiírását, vagy ha mégis ez lenne a célszerű, akkor hozzá kell fűzni, hogy azzal egyenértékű termék vagy szolgáltatás is elfogadott.

0

Két változat készül a Madison 9M magos Itanium 2 chipből

2004. április 22. 09:26

[x-bit labs] A korábbi hírekkel ellentétben nem késik a 9 Mbyte harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó Itanium 2 processzor megjelenése, a lapka még az idei év során kereskedelmi forgalomba kerül. A 2004-ben bemutatkozó processzor még 400 MHz-es front side busszal működik, 2005-ben azonban készül belőle egy új, 667 MHz-es front side buszt támogató változat.

0

Tovább romlik az SCO Group Linux-ellenes hadjáratának helyzete

2004. április 21. 13:38

[Computerworld] Egy nemrég indult biztosítási vállalkozás, az Open Source Risk Management (OSRM) kijelentette, hogy a Linux forrása nem tartalmaz olyan kódot, mely sértené az SCO Groupnak a Unix System V-höz fűződő szellemi tulajdonát.

0

Megduplázza a sebességet és bővíti a felhasználási területeket a második generációs Serial ATA szabványtervezet

2004. április 21. 13:11

[X-bit labs] A Serial ATA soros I/O szabványt felügyelő Serial ATA Working Group a spanyolországi Intel Developer Forum rendezvényen jelentette be a szabvány mérföldkőként aposztrofált új bővítéseit. A specifikáció kitejesztései közül az egyik az adatátviteli sebességet duplázza meg, míg a másik új csatlakozókat és kábeleket definiál, mellyel további alkalmazási területek nyílhatnak meg a SATA eszközök előtt.

0

Sikeresen mutatkozott be a Sense/Net Portal Engine 5.5 az Internethajón

2004. április 21. 10:24

A Sense/Net első alkalommal mutatta be hazánkban új vállalati portálépítő termékét, a Sense/Net Portal Engine 5.5-öt. Az Internethajón -- mely április 16-án került megrendezésre -- a politikai jelenlét alkalmat teremt a vállalati szoftverek közigazgatásban való részvételének bemutatására. A mintegy ötszáz fonyi vendégseregben jócskán akadt érdeklődő a vállalati portálmegoldások iránt, akik között üzleti és önkormányzati résztvevők egyaránt voltak.

0

Az uniós csatlakozás miatt drágulnak hazánkban a Microsoft termékek

2004. április 21. 09:23

[FigyelőNet] Várhatóan még idén 6-35, két éven belül pedig összesen 16 százalékkal emelkedik a Microsoft termékek ára -- adta hírül a FigyelőNet, a Microsoft egyik kiemelt forgalmazójára hivatkozva. Az áremelkedés oka, hogy az Európai Unió bővítésével a Microsoft termékek árát harmonizálják a közösségen belül.

0

Késnek a 90 nanométeres Intel Xeon processzorok

2004. április 20. 16:51

Az Intel a pletykák szerint elhalasztotta a Prescott alapjaira épülő, 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott Xeon DP processzorok piaci premierjét. A korábban Nocona kódnéven ismert lapkák mellett az Intel hamarosan piacra dob egy 2 Mbyte másodszintű gyorsítótárral szerelt Xeon DP processzort is, amelynek fejlesztési kódneve Irwindale. Az Irwindale magos lapkák piaci premierje 2005 első negyedévében esedékes, az első változatok órajele 3,8 GHz lesz.

0

A Microsoft a Bioware fejlesztőcsapat megvásárlását tervezi

2004. április 20. 10:24

Az interneten közzétett beszámolók szerint a Microsoft kilátásba helyezte a kanadai székhelyű Bioware fejlesztőcsapat megvásárlását. Egyes értesülések szerint az üzlet már a végső stádiumban van és a jövő hónapban megrendezendő, Los Angeles-i E3 szakkiállításon hivatalosan is bejelentik.

0

Az AMD megkezdte a 90 nanométeres csíkszélességű Opteron chipek gyártását

2004. április 20. 09:48

Az AMD tegnap bejelentette, hogy drezdai Fab30 chipgyárában megkezdőtött a 90 nanométeres csíkszélességű Opteron processzorok előállítása. Thomas Sonderman, gyártástechnológiai igazgató elmondása szerint a legyártott prototípusokat már teszteli az AMD, a termékek szállítása a harmadik negyedév során kezdődik meg.

0

Jövőre tolódik a 9 Mbyte harmadszintű gyorsítótárral szerelt Itanium 2 megjelenése

2004. április 19. 14:20

Az Intelhez közeli források szerint a vállalat az idei nyár helyett csupán jövő tavasszal mutatja be 9 Mbyte harmadszintű gyorsítótárral szerelt Itanium 2 lapkáját. A Madison 9M kódnevű lapka késésének oka, hogy a chip a jelenleg használt 400 MHz-es front side busz helyett már 667 MHz-es front side busszal működik, így a piaci bevezetés előtt szükséges, hogy az Intel gyártópartnerei is felkészülhessenek a változásra és módosíthassák chipkészleteiket. Az Intelen kívül az IBM és a HP is gyárt saját tervezésű chipkészleteket az Itanium processzorokhoz.

0

Újabb csendes tápegységekkel bővíti kínálatát az itthon hűtőiről ismert Global WIN

2004. április 16. 16:50

[Clubic.com] A hazánkban főként processzorhűtőiről ismert tajvani Global WIN bejelentette új tápegységeit, melyek rendkívül csendes üzemet biztosítanak a már korábban bemutatott erőforrásokhoz hasonlóan. Az új Eleel 380 tápegység egyetlen 120 mm-es ventilátort, míg az Eleel 450 valamint Leleel 450 nevű új modell két darab 80 mm-es ventilátort, átlátszó plexi borítást és led-kijelzést tartalmazó házat, valamint Serial-ATA merevlemezekhez használatos csatlakozókat tartalmaz.

0

A Sony ideiglenesen felfüggeszti a PSX gyártását

2004. április 15. 17:06

[PC Pro UK] A japán Shuukan Gendai hetilap értesülései szerint a Sony ideiglenesen felfüggesztette a műholdas TV-adás vételére is képes, merevlemezes és DVD-s videorögzítési képességekkel is felvértezett PlayStation 2 variánsának, a PSX otthoni szórakoztató-központjának gyártását.

0

Lemondott a Take-Two Interactive játékkiadó elnök-vezérigazgatója

2004. április 15. 13:31

Alig egy évvel azután, hogy elnök-vezérigazgatóvá nevezték ki, távozik a Take-Two Interactive Software éléről Jeffrey Lapin. A vállalat tegnap jelentette be a vezető távozását, valamint egyúttal csökkentette az idei évre vonatkozó pénzügyi kilátásait.

0

Az UltraSPARC V élni fog

2004. április 14. 12:31

Tegnap adtunk hírt a Sun Microsystems azon döntéséről, amely szerint megszünteti a Millennium és Gemini kódnevű processzorok fejlesztését. Amint arról beszámoltunk, a vállalat tervei szerint a Millennium kódnevű lapka 2005-ben jelent volna meg és várhatóan az UltraSPARC V nevet kapta volna.

0

Aranylemezre került a Hitman trilógia harmadik része

2004. április 14. 12:31

Az Eidos, a Hitman: Contracts című játék kiadója bejelentette, hogy a program mindhárom célplatformra (PC, Xbox, PlayStation 2) elkészített változatai aranylemezre kerültek, és a napokban indul meg a sorozatgyártásuk. A program április 30-án kerül az európai boltokba, de az amerikai játékosok már április 21-től is megvásárolhatják.

0

Magyarországon a 15 év feletti lakosság egyharmada tanult már számítógépekről

2004. április 14. 12:30

[BellResearch] A hazai számítógép-használók táborában a legelterjedtebb a szövegszerkesztő és táblázatkezelő alkalmazások ismerete és használata, míg a grafikai és webszerkesztő szoftverek, illetve a programozási nyelvek elsajátítása egyelőre inkább a fiatalokra jellemző -- olvasható a BellResearch által éves rendszerességgel kiadott Magyar Infokommunikációs Jelentésben.

0

Rendkívül alacsony késleltetésű memóriamodulok az OCZ-től

2004. április 14. 11:11

Az extrém igényekkel rendelkező felhasználók kielégítésére szakosodott OCZ Technology bejelentette Dual Channel Gold Edition PC-4400 DDR memóriamoduljait, amelyek 550 MHz-es órajelen egyedülállóan alacsony, 2.5-4-4-8 késleltetési beállításokkal használhatók. A gyártó weboldalán található információk szerint a Dual Channel Gold Edition PC-4400 memóriamodulokat Intel i865PE és i875P chipkészletes alaplapokhoz ajánlják.

0

Pletykák a Nintendo körül

2004. április 14. 11:04

A japán szaklapok az utóbbi időszakban rendszeresen cikkeznek arról, hogy a Nintendo a májusban megrendezendő E3 szakkiállításon a hordozható DS játékgép mellett egy új perifériát is bemutat. Az információk szerint az eszközt a GameCube konzolhoz lehet majd csatlakoztatni.

0

Megérkezett a Nokia N-Gage javított változata

2004. április 14. 09:24

A Nokia ma bejelentette az N-Gage QD mobiltelefont és játékgépet, a tavaly ősszel debütált N-Gage utódát. A vállalat állítása szerint a tervezők tanultak az első változat hibáiból, így az N-Gage QD-ben már könnyen cserélhető a memóriakártya, hosszabb az akkumulátoros üzemidő, megújult a kezelőfelület, jobb a kijelző, valamint átdolgozták a mobiltelefonos részt, illetve az N-Gage Arena alkalmazást is.

0

Gyorsabb és még olcsóbb lett az Apple eMac

2004. április 13. 15:39

Az Apple bejelentette, hogy gyorsabb processzorral, nagyobb teljesítményű grafikus kártyával, CD-újraíróval vagy DVD-újraíróval és USB2.0 porttal szereli fel elsősorban otthoni felhasználóknak és oktatási intézményeknek szánt eMac számítógépeit.

0

Az Intel ellen is antitröszt vizsgálat indult Japánban

2004. április 13. 13:39

[Reuters] Múlt hét csütörtökön a japán versenyfelügyelet emberei jelentek meg váratlanul a világ legnagyobb processzorgyártójának Tokió mellett található irodájában a tisztességtelen versenykorlátozás gyanúját megerősítő iratok után kutatva. Kormányzati források szerint az Intel üzleti gyakorlata korlátozza a számítógépgyártókat abban, hogy más processzorgyártó termékei köré szabadon építhessenek PC-modelleket.

0

Két új processzor fejlesztését törölte a Sun Microsystems

2004. április 13. 13:34

A Sun Microsystems a költségek csökkentése érdekében leállította két készülő mikroprocesszorának a fejlesztését. A vállalat képviselője a múlt hét végén számolt be arról, hogy a cég törölte a Millennium és a Gemini projekteket. A nyereségessé válás érdekében meg kell hoznunk néhány nehéz döntést -- mondta a Sun szóvivője.

0

Radeon X800: három változat

2004. április 13. 10:57

Az AnandTech az ATI által hivatalosan is megerősített információkra hivatkozva közölte, hogy az április végén bemutatásra kerülő Radeon X800 Pro grafikus processzor 12 renderelő futószalaggal rendelkezik, vagyis alaptalannak bizonyultak azok a pletykák, amelyek szerint a chipben rejtőző 16 futószalag mindegyike aktiválásra kerül. A kanadai cég csupán a júniusban megjelenő, PCI-Express felületű Radeon X800 XT esetében aktiválja az összes futószalagot. A Radeon X800 olcsóbb változata, a Radeon X800 SE csupán 8 aktív futószalagot tartalmaz majd.

0

Két új Itanium lapkát jelentett be az Intel

2004. április 13. 10:13

Az Intel hétfőn két új Itanium processzort jelentett be, amelyet kétprocesszoros rendszerekbe szán. Az 1,4 GHz-es órajelen futó, 3 Mbyte harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó változatot a vállalat elsősorban fürtözött rendszerek építéséhez ajánlja, az 1,6 GHz-es, szintén 3 Mbyte L3 cache-sel szerelt változatot pedig kétprocesszoros szerverekben és munkaállomásokban teljesíthet szolgálatot.

0

Az árcsökkenés után megkétszereződtek az Xbox eladásai

2004. április 9. 10:22

Mint arról nemrég beszámoltunk, a Microsoft március 30-án 30 dollárral csökkentette az Xbox eladási árát az Egyesült Államokban. Ennek hatására -- a legfrissebb adatok szerint -- egy hét alatt kétszer annyi konzolt adtak el, mint korábban.

0

Szabadalmaztatta a világítással ellátott hűtőventilátorokat az Antec

2004. április 8. 15:28

A PC-s kiegészítőket fejlesztő és értékesítő Antec merész lépésre szánta el magát, amikor bejelentette, hogy szabadalmaztatta a fénykibocsátó eszközzel szerelt hűtőventilátort. A szabadalmat 2004. január 20-án jegyezték be a vállalat számára az Egyesült Államokban 6 679 771-es lajstromszámmal. A szabadalomnak megfelelően minden más vállalat, aki világító leddel szerelt ventilátort dob piacra és nem licenceli a technológiát az Antectől, jogsértést követ el.

0

Az IBM felvásárolja a Candle Corporationt

2004. április 8. 13:18

[Mmd] Az IBM bejelentette, hogy megállapodást kötött a Candle Corporation megvásárlásáról. A tranzakció pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. A Candle megoldásai a nagyvállalati infrastruktúra kialakításához, bevezetéséhez és felügyeletéhez nyújtanak segítséget, valamint elősegítik az adatközpontok és az alkalmazások működésének optimalizálását.

0

Lemondott az Electronic Arts elnöke

2004. április 8. 09:53

Azonnal hatállyal lemondott John Riccitiello, az Electronic Arts elnöke és operatív igazgatója. A vezetői bejelentése szerint saját vállalkozásba fog. Noha a lemondás azonnali hatályú, Riccitiello egy darabig még a cégnél marad. Az új elnök és operatív igazgató kinevezéséig Riccitiello feladatait Larry Probst, a cég elnök-vezérigazgatója látja el.

0

Ismét megrendezésre kerül a tuning és modding kiállítás és verseny

2004. április 8. 08:55

A HardwareOC.hu és a radikalmod weboldalak közös rendezésében készülő mod-tech hall kiállítás egyedi színfoltja a magyar számítástechnikai életnek. A tavaly őszi meglepően nagy érdeklődés eredményképpen idén április 23-24-25-én ismét megnyitja kapuit a kArton múzeum és galéria a számítástechnika újdonságai iránt érdeklődő közönség előtt.

0

A negyedik negyedév előtt nem várhatóak a 64 bites Windows-változatok

2004. április 7. 16:15

A Microsoft a második félévre ígérte a Windows Server 2003 és a Windows XP 64 bites kiterjesztésekkel rendelkező processzorokra írt változatainak végleges verzióját, a céghez közeli források szerint ez konkrétan a negyedik negyedévet jelenti -- írja a The Inquirer informatikai bulvárlap.

0

Nem kompatibilis az AMD és az Intel 64 bites kiterjesztése

2004. április 7. 15:24

Szinte teljesen megegyezik az AMD és az Intel által használt 64 bites x86 utasításkészlet-architektúra, azonban az apró eltérések miatt elképzelhető, hogy az egyik cég processzorára írt szoftverek nem futnak a másik vállalat termékén -- állítja a tekintélyes Microprocessor Report szaklap.

0

Május végén indítja útjára Socket 939 foglalatú Athlon 64 processzorait az AMD?

2004. április 7. 13:09

Az X86-secret.com francia nyelvű weboldal információi szerint az AMD közölte partnereivel, hogy május végén, pontosabban május 25-én debütálnak a vállalat Socket 939 foglalatú Athlon 64 és Athlon 64 FX processzorai. Az AMD időzítése talán nem véletlen, valószínűleg még az Intel júniusi LGA775 bemutatója előtt be szeretné mutatni új tokozású modelleit.

0

Hamarosan azonos foglalatba illeszkedik az Intel Itanium és a Xeon

2004. április 7. 12:27

Az Intel megerősítette, hogy a jövőben közös platformra kívánja helyezni Itanium és Xeon processzorait, néhány év múlva a chipek lábkompatibilisek lehetnek. Célunk, hogy 2007-től az Itanium- és Xeon-alapú rendszerek azonos alkatrészeket tartalmazzanak -- mondta Scott McLaughlin, a cég szóvivője.

0

Hamarosan piacon az ATI chipes MSI videokártyák

2004. április 7. 11:18

Várhatóan májusban kerülnek a boltokba a tajvani Micro-Star International (MSI) új videokártyái, amelyek az ATI grafikus chipjeire épülnek. A hazánkban is népszerű gyártó az ATI Radeon 9200SE, Radeon 9600SE és Radeon 9800 PRO processzorok köré építi termékeit, amelyekre 128 Mbyte memóriát szerel. A pletykák szerint a kártyák rendre 59, 89 és 256 eurós áron lesznek kaphatók.

0

ATI Radeon X800 és NVIDIA GeForce 6800 lesz az új grafikus gyorsítók neve?

2004. április 6. 17:46

Az AnandTech információi szerint Radeon X800 Pro és GeForce 6800 -- pontosan, az FX jelölést mellőző -- néven debütálnak az ATI és az NVIDIA következő generációs, hónap közepén és végén bemutatásra kerülő grafikus gyorsítói. Az NVIDIA NV40 chipje április 13-án, az ATI R420 kódjelzésű chipje pedig április 26-án mutatkozik be a pletykák szerint a nagyközönségnek.

0

A TSMC gyártósorain készül a következő generációs Xbox grafikus chipje

2004. április 6. 14:45

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses chipgyártó vállalata bejelentette, hogy együttműködik a Microsofttal a következő generációs Xbox konzol fejlesztési munkálatai során. A megállapodás pontos részletei nem ismertek, lapértesülések viszont tudni vélik, hogy a következő Xbox konzolban alkalmazott ATI grafikus vezérlőchip kihelyezett gyártásáról szól a vállalatok szerződése.

0

A Távol-Kelet saját operációs rendszert és mobiltechnológiát akar

2004. április 5. 15:23

[AFP] A múlt hétvégén Pekingben találkoztak Kína, Japán és Dél-Korea gazdasági, távközlési és külügyminiszterei és egyeztetéseket folytattak regionális kérdésekben. A hétvégi megbeszélések eredményeinek részeként a három ország több, az informatikai iparra a jövőben várhatóan nagy hatással lévő kezdeményezés elindításában egyezett meg.

0

Linux operációs rendszert futtató személyi terminált dob piacra az NEC

2004. április 5. 13:56

Személyi terminálként aposztrofált, meglehetősen hibrid technológiájú hordozható eszközt mutatott be az NEC. A LOOKPAL névre hallgató készülék 400 MHz-es Intel PXA255 processzort tartalmaz, mely főként tenyérgépekben használatos, emellett 32 MB RAM-mal és 64 MB ROM-mal szerelték fel. 640 x 480 pixeles, 65000 szín megjelenítésére képes, 8,4 hüvelykes kijelzője viszont már inkább kisebb Tablet PC-khez illene.

0

Boltokban a Soltek Socket T foglalattal ellátott alaplapja

2004. április 5. 10:19

Japán üzletekben már kapható a Soltek SL-865Pro-775 alaplap, amely az Intel legújabb, LGA775 kivitelű processzorainak fogadására felkészített foglalattal rendelkezik. Az újdonság vonzerejét némileg csökkenti, hogy egyelőre az LGA775 tokozású lapkák forgalmazása még nem kezdődött meg és a hírek szerint még legalább egy hónapig nem is kapható majd ilyen processzor.

0

Nem lesz régiókód a Sony PSP játékok lemezein

2004. április 5. 08:55

David Reeves, a Sony Computer Entertainment európai részlegének igazgatója bejelentette, hogy a Sony PlayStation Portable játékok UMD típusú lemezein nem lesz régiókód. Ez azt jelenti, hogy például az Amerikában vagy Japánban vásárolt programmal minden gond nélkül játszhatunk egy európai gépen.

0

Szűkössé válhat a kínálat a memóriapiacon

2004. április 2. 12:29

[Digi Times] Az Infineon Technologies áprilisban 50 százalékkal csökkenti a legyártott DDR SDRAM chipek mennyiségét. A vállalat közleménye szerint a termelés átmeneti csökkenésének oka a gyártókapacitás reallokációja, további részletek nem láttak nyilvánosságot.

0

Az árfolyamváltozások miatt csökkentette nyereség-előrejelzését a Nintendo

2004. április 2. 11:30

A jen dollárhoz viszonyított erősödése miatt a Nintendo csökkentette nyereség-előrejelzését. A vállalat közölte, hogy a március 31-én véget ért pénzügyi negyedében az árfolyamváltozásból származó veszteség a korábban várt 30 milliárd jen helyett 68 milliárd jen lesz. A Nintendo arra számít, hogy éves nettó nyeresége a januárban előrejelzett 54 milliárd jen helyett csupán 33 milliárd jen lesz.

0

Az AMD nem változtat a modellszámozási módszereken

2004. április 2. 11:19

Az AMD illetékesei cáfolták, hogy a vállalat a közeljövőben változatatna a processzorok modellszámozási metódusán. Elsőként a HardWare.fr oldalon látott napvilágot egy látszólag az AMD-től származó dokumentum, amelynek tanúsága szerint a cég az Intelhez hasonló modellszámokat vezet be Athlon 64 chipjeinél. Az AMD képviselője közölte, hogy a dokumentum nem a cégtől származik.

0

Az Intelhez igazítja processzorainak jelölését az AMD?

2004. április 1. 15:27

Amint arról beszámoltunk, az Intel hamarosan új jelölést vezet be processzorcsaládjainak, illetve az egyes modelleknek a megkülönböztetésére. A HardWare.fr internetes lap az AMD-től származó dokumentumokra hivatkozta azt állítja, hogy hamarosan a világ második legnagyobb processzorgyártója is átáll az Inteléhez hasonló számozásra.

0

Az IBM megnyitja a Power architektúrát a fejlesztők és felhasználók előtt

2004. április 1. 09:54

Egy New Yorkban tartott rendezvényen az IBM bejelentette, hogy a jövőben az eddigieknél lényegesen több információt hoz nyilvánosságra PowerPC és Power processzorairól. A lépés megkönnyítheti a szoftverfejlesztők, valamint a chipekre épülő berendezések gyártóinak munkáját. A vállalat emellett olyan fejlesztőeszközöket ad ki, amelyek segítségével a felhasználók saját igényeikhez szabhatják a Power architektúrára épülő chipeket.