Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 29. 10:38

Történetének legjobb ünnepi szezonját zárta a videojáték-ipar

[News.com] Előzetes becslések szerint újabb rekordokat dönt meg a videojátékok piaca, az eladások a szakértők és elemzők minden várakozását felülmúlták. Ebben nagy szerepe van annak, hogy egyre több felnőtt játszik konzolokkal és PC-kkel.

[News.com] Előzetes becslések szerint újabb rekordokat dönt meg a videojátékok piaca, az eladások a szakértők és elemzők minden várakozását felülmúlták. Ebben nagy szerepe van annak, hogy egyre több felnőtt játszik konzolokkal és PC-kkel.

Az NPD Group adatai szerint az idei évben a videojátékok eladásai 11 százalékkal múlták felül a tavalyi szintet. 2003-ban az évi 7 milliárd dolláros forgalom 47 százaléka esett az ünnepi szezonra, idén a becslések szerint az eladások fele realizálódott ebben az időszakban. "Ez lesz minden idők legjobb ünnepi szezonja a videojáték-piacon" -- véli William Lennan, a WR Hambrecht pénzügyi szolgáltató cég elemzője. A kérdés az, vajon jövőre mekkora mértékben esnek vissza az eladások, ahogy a vásárlók az új konzolokra várnak. A jelenlegi információk szerint az új Xbox 2005 végén, a PlayStation 3 pedig 2006-ban jelenik meg.

Az idei karácsonyi szezonban több jelentős sikerjáték is megjelent, köztük a Halo 2 és a Grand Theft Auto: San Andreas. Mindkét szoftverből már több mint hárommillió példány kelt el. Elemzők egyetértenek abban, hogy a jelenlegi konzoloknak ez volt az utolsó nagy dobása, jövő ilyenkor már valószínűleg mindenki az új generációs hardverek érkezésével lesz elfoglalva.

Nem csak gyerekeknek

Jó hírt jelent a szoftverfejlesztők és -kiadók, valamint a konzolgyártók számára, hogy egyre többen játszanak, a fiatalok mellett az idősebbek is szívesen töltik az idejüket a gépek előtt. Az átlagos konzoljátékos ma az Egyesült Államokban 24 éves, a PC-seket is figyelembe véve a videojátékok vásárlói átlagosan 29 évesek. Most kezd felnőni az a generáció, amely már egészen fiatal kora óta játszik, és ahogy ezek az emberek elhelyezkednek, a fizetésük nagy hányadát költik játékokra.

Az idősödő közönség igényeihez természetesen egészen másfajta játékokra van szükség, mint amelyeket a gyerekek szeretnek. Folyamatosan nő az "M" besorolású, vagyis kifejezetten felnőtteknek szánt programok száma. A besorolást elkészítő Entertainment Software Rating Board (ESRB) szerint 2001-ben az összes játéknak csak 6 százaléka kapott "M" jelölést, idén azonban már 12 százaléka. Az ünnepi szezon egyik legnagyobb slágere, a Halo 2 is "M" besorolású.


Halo 2: csak 17 éven felülieknek!

Törvényszerű visszaesés

A bővülő vásárlóközönség ellenére komoly a kétely abban a tekintetben, hogy az ipar képes lesz-e elkerülni a komoly visszaesést, amely az új konzolok megjelenése előtt szinte törvényszerűen be fog következni. A fejlesztők az új gépekre fognak koncentrálni, azonban eleinte ezekből nyilván csak kevés lesz a piacon, a játékosoknál.

A jelenleg kapható konzolok sikere minden elképzelést felülmúlt. A kereslet annyira erős volt az ünnepi szezonban, hogy a gyártóknak nem kellett csökkenteniük az árakat, hogy fellendítsék az eladásokat. Mind az Xbox, mind a PlayStation 2 149 dollárért kapható a tengerentúl. A Sonynak még problémái is akadtak a nagy kereslettel, a vállalat egyszerűen nem volt képes elegendő készüléket az üzletekbe szállítani. Iparági szakértők szerint a PS2 hiánya komolyan rányomhatja a bélyegét a Sony pénzügyi eredményeire is, nem beszélve a szoftvereladásokról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról