:

Szerző: Ady Krisztián

2004. december 1. 14:04

Felkészítették a PCI Express felületet a még nagyobb fogyasztású videokártyák megjelenésére

[Xbit labs] Miközben a grafikus chipek gyártói azon mesterkednek, hogy milyen módon tudnák csökkenteni a teljesítményharcban egyre magasabb fogyasztásúvá váló grafikus chipek energiaigényét, a PCI Special Interest Group (PCI-SIG) -- mely szervezet a PCI és PCI Express bővítőrések specifikációjának kidolgozásáért felel -- bejelentette, hogy új, PCI Express x16 implementációjuk már kellő energiával láthatja el a jövő még éhesebb videokártyáit is.

A PCI-SIG által elérhetővé tett "PCI Express x16 Graphics 150W-ATX Specification 1.0" specifikációra épülő alaplapok a jelenlegi 80-100 W fogyasztású videokártyáknál jóval nagyobb energiafogyasztású kártyákat is ki tudnak majd szolgálni. A másodlagos táplálást biztosító MOLEX-csatlakozónak azonban valószínűleg már sosem mondhatunk búcsút.

A jelenleg forgalmazott PCI Express alaplapok körülbelül 75 W fogyasztásig támogatják a videokártyákat, ezért mondhatjuk, hogy az új specifikáció kidolgozása a nagyteljesítményű grafikus vezérlők miatt vált szükségessé. A specifikációt az ATX számítógépházakhoz készítették el, azonban már zajlik a BTX házakhoz illesztett specifikáció fejlesztése is.

A PCI-SIG birtokolja és menedzseli a PCI specifikációt, mint nyílt iparági szabványt. A szervezet tagságát több mint 900 iparágvezető vállalat adja világszerte, többek között az ATI Technologies és az NVIDIA Corporaiton is segít a szervezetnek kidolgozni az új szabványokat, valamint azok specifikációit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.